Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Tu na razie jest klepisko.... 20:43, 14 wrz 2017

Do góry
kasiab napisał(a)
Sylwia my mamy szambo 10m3. Chodzi mi o drzewo które go nie uszkodzi i będzie piękne

u mnie też takie szambo, 50cm pod ziemią pokrywa i powiem Ci ze nie pomyslałam wczesniej i posadziłam tam świdosliwy
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:41, 14 wrz 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Jakoś takoś
Oczywiście ML miało być

fajnie
Moja codzienność - ogród Oli 19:54, 14 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
Twoje szpalery hortensji rozwalają system!!! uwielbiam

też je lubię
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:27, 14 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
No to podejście mamy podobne dawno fotek frontu nie było wiesz

Bo front zapuszczony no i ciągle pada, jak wracam do domu na weekend...
Ale postaram się coś cyknąć w ten weekend.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:19, 14 wrz 2017

Do góry
Dubel
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:19, 14 wrz 2017

Do góry
No to podejście mamy podobne dawno fotek frontu nie było wiesz
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:55, 13 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
nie przestanę się odzywać, luzik
Mi chodzi o to żebyśmy tu szczerzy byli a nie tylko mili. Bo może dlatego że ktoś wcześniej nie chciał cię urazić nie zwrócił uwagi że można by było tam trochę inaczej to rozegrac.
Ale najważniejsze że ty to akceptujesz
Buziak, miłego dnia

Wiesz, nie zrobiłabym czegoś, co mi się nie podoba. Szczególnie, jak inwestuję w to duży wysiłek mojego Męża oraz niemało kasy...

Inna sprawa, że ja to też taka trochę nieusłuszna jestem. I jak coś chcę po swojemu, to tak mam
A jak mi się "pod wpływem" z czasem gust pozmienia, to też pozmieniam

Do ogrodu mam takie podejście: chciała bym, aby był przyjemnością na lata. Zatem nie zrażam się tym, że za parę lat będę chciała coś zmieniać. Wręcz na to liczę.
Ten czas planowania, projektowania, nasadzania i harowania jest najpiękniejszy!
Ogólnie ja z tych, co mnie nosi.
Moja codzienność - ogród Oli 21:38, 13 wrz 2017

Do góry
Twoje szpalery hortensji rozwalają system!!! uwielbiam
Droga do spełnienia 21:27, 13 wrz 2017

Do góry
a widzisz u mnie siewki wzeszły też ale nie zdążyły zakwitnąć :/
muszę zrobic jak Asia pisze, przezimować je w chłodnym garażu.
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 21:11, 13 wrz 2017

Do góry
ale czad! rodzice się trochę zdziwią jak wrócą wiedzą co wyprawiasz czy suprise?
Karola mialabyś jeszcze ze 100 tych buksików co kiedys brałam?
Ogród pod lasem 20:54, 13 wrz 2017

Do góry
Zana napisał(a)

woooooow!!!!
Iza sama tak to wszystko skomponowałaś? cudnie!
Droga do spełnienia 20:37, 13 wrz 2017

Do góry

to ja juz nic nie kumam..zeszłoroczne siewki Ci przezimowały tak zostawione w gruncie i tak bujnie zakwitły?

Nasz 1szy ogród 09:23, 13 wrz 2017

Do góry
śliczny gość - ja dudka nigdy nie widziałam

ad. 1 - zarówno cis jak i choina dobrze się czują w cieniu, więc jeśli czujesz potrzebę położenia maty, to nie powinny protestować

ad. 2 - nie sadź roślin w trawie;

po pierwsze: jak sadzisz w trawniku, to dobroci możesz dodać tylko do dołka, a wzbogacić trzeba całą rabatę, bo korzenie szybko przerosną dołek;
po drugie: trawa zabiera młodym roślinkom składniki odżywcze i utrudnia im wzrost.

Żeby ograniczyć pielenie, trzeba po prostu grubo ściółkować glebę: albo korą, albo położyć na ziemi tekturę i sypać na to ściętą trawę.

Drugim sposobem na ograniczenie roboty jest zakładanie rabat stopniowo - tylko tam, gdzie będziesz od razu sadziła. Czyli: jeśli robisz żywopłot pod ogrodzeniem od zachodniej strony - przygotowujesz tylko taką szerokość, jaka jest potrzebna pod żywopłot. Resztę rabaty wyznaczasz dopiero jak się będziesz zabierała za sadzenie. Wada tego rozwiązania: zdzieranie darni jest jedną z najbardziej upiornych prac ogrodniczych.
Innym sposobem jest posianie poplonu: rabaty wyznaczasz od razu w docelowym kształcie i tam, gdzie nie będziesz od razu sadziła roślin siejesz łubin albo gorczycę. Przed zakwitnięciem przekopujesz je z ziemią i masz dodatkowe nawożenie. Wada - z zagospodarowaniem rabat trzeba się wtedy trochę pośpieszyć. Poplon wiem, że stosowała Anna_t - możesz się jej dopytać o szczegóły techniczne.

Obrzeża rób na samym końcu, jak już będziesz pewna, że rabaty są dobrze wyznaczone i nie będziesz ich musiała przerabiać.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 07:33, 13 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
Ania podczytuję całą dyskusję i coś czuję że tą zimę spędzę w Ogrodopolu
Może i mi trochę wiedzy skapnie bo po pinach widzę że w tą samą mgłę weszłyśmy Holandia kusi

Aniu - Zapraszam z otwartymi ramionami i bardzo się cieszę, ze nie jestem osamotniona w błądzeniu przez mgłęDobrze, że Ty swoje tyły miasz już wyklarowaneJa to nawet kształtu nie jestem pewna....
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 23:08, 12 wrz 2017

Do góry
Ania podczytuję całą dyskusję i coś czuję że tą zimę spędzę w Ogrodopolu
Może i mi trochę wiedzy skapnie bo po pinach widzę że w tą samą mgłę weszłyśmy Holandia kusi
Typografia ogrodu 20:51, 12 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
ja tez uwielbiam "w garniturach"
3:0
Typografia ogrodu 20:26, 12 wrz 2017

Do góry
ja tez uwielbiam "w garniturach"
Droga do spełnienia 10:23, 12 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
Piękna jesień u ciebie
U mnie też sporo młode uch siewek werbeny które nie zdążyły jeszcze zakwitnąć, pewnie wymarzna zimą? Musiałabym je na zimę w doniczkach trzymać w domu jak myślisz?

Ostatnio Jola z"wśród pól i wiatrów" dawała mi instrukcję jak robić sadzonki werbeny na zimę. Może z takimi sadzonki ogrodu można tak samo. Ona ukorzenia boczne,niekwitnące gałązki w wodzie,później do doniczek i trzymać w chłodnym pomieszczeniu do wiosny.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:04, 12 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

bo niestety coraz cześciej czytam jedynie ciuciuruciu jak tu pięknie :/

Bo to forum bardzo uprzejme jest.
Ja tez mam z tym problem, bo terminowałam na wnętrzarskim forum gazety, gdzie nie było to tamto: ktoś wchodził z pytaniem, na jaki kolor pomalować ściany, a dostawał odpowiedź "najlepiej wrzuć granat!". Awantura na temat "ten dom jest ciekawy/intrygujący/niebanalny czy teatralny/przerysowany/sztuczny potrafiła się ciągnąć przez kilkaset postów.
Zwalczam u siebie te przyzwyczajenia, ale ciągle wychodzą na wierzch

No ale tamto forum było bardziej anonimowe - zawiązywanie znajomości w realu było rzadkością i to zapewne było przyczyną, że mniej się liczono z uczuciami forumek
Droga do spełnienia 08:57, 12 wrz 2017

Do góry
Piękna jesień u ciebie
U mnie też sporo młode uch siewek werbeny które nie zdążyły jeszcze zakwitnąć, pewnie wymarzna zimą? Musiałabym je na zimę w doniczkach trzymać w domu jak myślisz?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies