śliczny gość - ja dudka nigdy nie widziałam
ad. 1 - zarówno cis jak i choina dobrze się czują w cieniu, więc jeśli czujesz potrzebę położenia maty, to nie powinny protestować
ad. 2 - nie sadź roślin w trawie;
po pierwsze: jak sadzisz w trawniku, to dobroci możesz dodać tylko do dołka, a wzbogacić trzeba całą rabatę, bo korzenie szybko przerosną dołek;
po drugie: trawa zabiera młodym roślinkom składniki odżywcze i utrudnia im wzrost.
Żeby ograniczyć pielenie, trzeba po prostu grubo ściółkować glebę: albo korą, albo położyć na ziemi tekturę i sypać na to ściętą trawę.
Drugim sposobem na ograniczenie roboty jest zakładanie rabat stopniowo - tylko tam, gdzie będziesz od razu sadziła. Czyli: jeśli robisz żywopłot pod ogrodzeniem od zachodniej strony - przygotowujesz tylko taką szerokość, jaka jest potrzebna pod żywopłot. Resztę rabaty wyznaczasz dopiero jak się będziesz zabierała za sadzenie. Wada tego rozwiązania: zdzieranie darni jest jedną z najbardziej upiornych prac ogrodniczych.
Innym sposobem jest posianie poplonu: rabaty wyznaczasz od razu w docelowym kształcie i tam, gdzie nie będziesz od razu sadziła roślin siejesz łubin albo gorczycę. Przed zakwitnięciem przekopujesz je z ziemią i masz dodatkowe nawożenie. Wada - z zagospodarowaniem rabat trzeba się wtedy trochę pośpieszyć. Poplon wiem, że stosowała Anna_t - możesz się jej dopytać o szczegóły techniczne

.
Obrzeża rób na samym końcu, jak już będziesz pewna, że rabaty są dobrze wyznaczone i nie będziesz ich musiała przerabiać.