Wrzucam dla Ivo trzmielinę minimus...jak przyrasta od 2014r.
W sumie aż tak bardzo się nie ociąga
troszkę bałaganu przy nich jest bo stipa mi się ciągle siala. Wczoraj dość duzo jej wyrwalam i na wiosnę juz alkiem z tej rabaty się jej pozbędę
maj 2014
czerwiec 2015
sierpień 2015
i październik 2016r
Mogę powiedzieć, że przez dwa lata potroiła swoją objętość.
Czeka się na te przebarwione drzewa, a potem jeden przymrozek i pozamiatane.
U mnie najmniej było 0 C, ale to już też ostatnie dni jak liście są na drzewach, deszcz i wiatr sprawiły, że część już opadła.
Wyjątkowo mokra i pochmurna ale jak zaświeci słońce to jest ładnie
Miło przeczytać zwłaszcza od Ciebie Jolu
To Mariken, a przynajmniej tak był oznaczony.
Rabaty będę poszerzać wiosną, głownie chodzi o trawy i ich dzielenie. Teraz nic nie ruszam, przez zimę pomyślę co i jak rozplanować.
Wsadziłam szałwie
Wczoraj 15 , ziemia sie skończyłą i dzisiaj pozostałe 20.
Jeszcze 5 szt zostało na nową rabatę , póki co do pzrechowalnika pójdą.
Na miejscu duzych doniczek będzie stipa, a ta gdzie mini doniczki lub kamienie będzie rosła amazon mist
Ale trawki już na wisne
Co wy na to? Może być?
Pod ambrowcem rosną różyczki miniaturowe Lupo, między nimi stipa, a wiosną pokażą się krokusy
Sylwuś zakwitła chryzantema od Ciebie
Kosmosy w balii jeszcze kwitną
Nie Aniu już wysadziłam co miałam wysadzić, stipa tam jeszcze jest ale ona śmiercią mrozową zginie. Zyskałam trochę cienia zabierając kawałek rabaty. Placyk będzie z nią graniczył Będzie miał kształt dopasowany do tej rabaty ale jaki dokładnie to się dopiero okaże bo ta rabata bardzo nieregularna jest.
takie elementy zawsze przysparzają problemów, bo dekoracyjne nie są.
Natomiast, ja tam się cieszę, że mamy BOŚ a nie szambo czy kanalizację bo koszty roczne w obu przypadkach są dużo wyższe, raz w roku płacę ok. 120 zł za wybranie zawartości oczyszczalni i jeszcze około 150 zł rocznie za prąd, to całe koszty.
Myślę, że będzie pasowało, bo są powtórzone rozplenice i hortensje.
Bardzo ładne jesienne deszczowe zdjęcia. Wrzosy nadal trzymają kolor
Ty masz płaskie dekle, a ja mam w dwóch miejscach "wyniesione" i jeszcze w innych dwóch miejscach kominki od oczyszczalni. Te kominki otuliłam donicami z odciętym dnem (wkopane) i teraz stipa w nich rośnie, która skutecznie je zasłania Wczesną wiosną (marzec) wysiewam w nich owies wieczniezielony i też ładnie je kryje
Niestety z tymi wyniesionymi deklami nic nie jestem w satnie zrobić i to jeszcze w przedogródku - koszmar. Cierpliwie czekam kiedy będzie u mnie w wiosce kanalizacja to dopiero się ich pozbędę.