Przeleciałam może za szybko, na analizę ogrodu musiałabym posiedzieć dłużej, a dwa dni nie miałam internetu więc muszę nadrobić wątki tematyczne, ale zwiewnie jest i ładnie, czy celowo jest tak zielono?
Musisz sprawdzić czy aby nie żeruje na liściach od spodu mszyca zdobniczka bukowa, bo tak właśnie zamierają blaszki liściowe buka. Od spodu liścia zobacz czy nie ma białej wydzieliny woskowej. mszyce atakują liście, które przedwcześnie zasychają. LIście są zniekształcone.
Ja swoje buki podlewam PROAgro i pomaga, można opryskiwać Mospilanem albo Confidorem, a jaja zimowe zwalczamy Promanalem.
Ja też nie wiem jak to wygląda od strony prawnej, ale wiem, że dopóki nie mamy z tego korzyści finansowych, to nie jest takie rozmnażanie roślin bezprawne.
Jest to mój pierwszy post na forum. Pozwólcie, że się krótko przedstawię. Mam 17lat i mieszkam w Szczecinie, forum przeglądam od dawna. W ogrodach szczególnie interesują mnie aspekty techniczne, a najbardziej te związane z wodą. W każdym razie, przeglądając forum tak z miesiąc temu natrafiłem na to zdjęcie:
Bardzo mnie zainspirowało, a jako, że stary karmink był już bardzo zużyty wpadłem na pomysł zrobienia nowego, na wzór tego ze zdjęcia. Wprowadziłem kilka zmian, rodzinna wycieczka do Castoramy i takie są efekty (prawie krok po kroku)
A moje doświadczenie sprzed kilku lat z bukszpanem jest takie, że przez 2 lata miałam bukszpan w domu na parapecie (od czasu, gdy ukorzeniłam sadzonki, bo nie miałam miejsca na wysadzenie do gruntu) i teraz przez kilka sezonów rośnie bardzo ładnie w ogrodzie. Dziwnego zapachu też nie było.