Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Lawendowy zawrót głowy 13:40, 19 sie 2016

Do góry
Lawendowy zawrót głowy 13:37, 19 sie 2016

Do góry
migawki z tego co u mnie )))

NewLife w ogrodzie 13:37, 19 sie 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Ha, po drodze z zakupów wstąpiłam do naszego ogrodniczego (Mam dwa bliziutko od domu, ale staram się nie pamiętać). Mają Serby po 25zł. Takie dzieciaczki już wyrośnięte mi do zadka. Jak myślicie. Brać? A swoją drogą wiele z nich ma po dwa przewodniki. To taka ich przypadłość?

Dobra cena? Fajne okazy? Nie znam się. Brać?

Witam Witam
Wpadłam do Ciebie...coraz ładniej jest
Zdaje się,że jesteśmy prawie sąsiadkami... jeżeli to szkółka na literkę "R"
Lawendowy zawrót głowy 13:35, 19 sie 2016

Do góry
Mój ogród nad rzeką... 13:35, 19 sie 2016

Do góry
Trawnik wczoraj przeszedł aerację, więc wygląda słabo. Dziś dostanie nawóz.
Jeszcze robiąc rabatę linie od nawadniania przekłułam widłami, rury są płytko, bo to miejsce przed samą skrzynką z elektrozaworami. Dziś hydraulik przyjedzie to poskręcać, bo sama nie mam tyle siły.

Uwielbiam połączenie werbena- variegatus- budleja.

Pojawił się u mnie wreszcie kolor. Czekać teraz tylko aż wszystko urośnie.

I na koniec różyczki.

Pytałyście mnie o róże. Nie wiem jakie mam odmiany róz. Kupowałam jako róże herbatnie-hybrid tea to na pewno, ale nic poza tym.
Różowa jest mocno pachnąca. Z różami tsuga Jeddeloh, lawenda i świerk conica. Lawenda jeszcze w doniczce.
Z robotą jestem na rabacie gdzie stoją bramki piłkarskie. I cały czas kminię nad rabatą z kulkami.
NewLife w ogrodzie 13:26, 19 sie 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)

Ma etykietę. Wyraźnie napisane, że Phanton a inna niż Twoje. Jak ona się ma Ewciu przebarwiać?

Śliczna, ale nie Phantom. Na 100 %.
Musisz iść z tym do Bozgi hortensjady. Chyba, że Ewcia rozpozna
Pan Maluśkiewicz 13:25, 19 sie 2016

Do góry
z cyklu wspomnieć i zapomnieć

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:17, 19 sie 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Agatko, na zdjęciach cień widzę w miejscu skrzyń. Będziesz mieć tam sporo słońca? Z 6 godzin potrzebują warzywa.

Tak wiem, o czym piszesz, dziękuję za cenną uwagę, ten cień w tym miejscu to w samo południe, zdjęcia
wgrywam na gorąco i teraz od 13.00 jest już znowu słonecznko

Skrzynki mają słońce wschodzące i zachodzące
NewLife w ogrodzie 13:11, 19 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Beatko, chcesz posadzić wysokie jodły lub swierki, aby sąsiada zasłonić ... Problem w tym, ze one by musiały osiągnąć podobne wymiary, jak wysokość , z jakiej widzi cię sąsiad. Moja jodła ta wyższa rośnie u nas 19 lat i była już ładnym okazem, gdy ją kupowaliśmy.
Z dołu ją podkrzesaliśmy, by coś pod nią posadzić. Druga mniejsza rośnie u nas 6 lat. Jest trocę wyższa ode mnie.

Jodły koreańskie nie łysieją od dołu, mają ciekawy pokrój, choć trochę miejsca potrzebują, a szyszki moje mają co dwa lata i są cudne:

Klon, którego w tym roku sadziliśmy ma ok. 3 metry. Jest na drugiej fotce.

I tak sobie myślę, że nie chcesz czekać 20 lat, by się zasłonić
Swoją drogą ja mam fajnych sąsiadów, spotykamy się "u płota" albo na kawce i mi nie przeszkadza, ze mnie widzą, najwyżej pogadamy sobie na odległość, albo zapraszam na wspólną kawę

Dziękuję Ci Iwka za cały wykład i poglądowe zdjęcia. Już postanowiłam, że tam przy sąsiadach posadzę 3 świerki serbskie. Wiem, że lata miną zanim przysłonią widok na mój taras, ale to nawet nie o to chodzi żeby całkowicie przysłoniły, ale z mojej strony zaczęły przesłaniać z takim przepierzeniem ich dom. Podoba mi się, od dawna wkompomowuje się w mój ogrod jako tło, ale jednak z choinami będzie o niebo lepiej. Gdzieś tam za nimi będzie się biel domku przebijała. To moi najulubieńsi sąsiedzi. Od początku przychylni naszej budowie, pomocni, kibicujący mi w moich zmaganiach. Mogę liczyć na ich wsparcie i pomoc. Korzystam z ich siewnika, wcześniej z kosiarki. Nawet roślinki mam od nich (pęcherznice, derenie i inne). Obiecaną mam śliczną przywarkę japońską, tylko muszę dla niej znaleźć miejscówkę u mnie. Tak więc te trzy świrki mają bardziej kompozycję stworzyć niż permanentnie mnie od nich odgrodzić. A jak kiedyś zarosną, to też fajnie.
Natomiast ta druga sprawa czyli kompozycji w trawniku. To koło niesymetryczne super. Właśnie mi uświadomiłaś, ze pchałabym się w symetrię a takie rozwiązanie na pewno nie wpadłoby mi do głowy. Jednak na środku nie chcę nic sadzić chcę podkradać po bokach. Z czasem może uda stworzyć mi się takie zawiłe zakrętasy. Jadnak na tę centralną rabatę chciałabym mieć widok. Kiedyś to rozrysuję, jak już będzie więcej czasu. Może też do tej pory mi się zmienić
Iwk4 napisał(a)
Zakładając, że drzewo będzie niedługo miało 4 metry, to musiałabyś je posadzić ok. 26 metrów od linii twoich okien . Im bliżej domu, tym mniejsze musi być drzewo. Łatwo policzyć odległości z podobieństwa trójkątów.

Danusia proponowała trochę z boku. Jednak w takiej sytuacji musiała byś posadzić na linii wzrok sąsiada - twój taras
Nie no tym rysunkiem to mnie powaliłaś na kolana. Wiedzialam, że coś takiego mi wyliczysz Najlepszy ten gościu ze znakiem zapytania. Ujęłaś sedno sprawy. Cuuudne! Będę do schematu wracać!
I żebyś przypadkiem nie skasowała zdjęć jodełek, to sobie je zacytowałam ) I zacznę odejmować z trawnika na nasadzenia, ale to już zostawiam sobie na obmyślania na zimę.
Te koła z przesuniętym środkiem będą świetne!
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 13:05, 19 sie 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

przeurocza kompozycja
a trawka .. może molinia ?
Rozpoznawanie chorób i szkodników 13:03, 19 sie 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
a ja mam 3 pytania o identyfikacje i co zastosowac ?

a drugie to magnolia susan...czy to jakas choroba grzybowa ?

Magnolia ma grzybka.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 13:01, 19 sie 2016

Do góry
Ela147 napisał(a)

Pszczelarnia , zdjęcie zamieściłam ale wrzucam jeszcze raz. To że azalie mają czerwone liście na jesieni to wiem , ale moje mają od połowy lata i na dodatek ma takie małe kropeczki

Nic im nie będzie. Nie martw się. Tylko coś Ci je podjada i może jakaś dziurkowatość jest jak przy pestkowych - ale to nie tragedia. Musisz im dawać więcej wody i muszą mieć lżejszą glebę. Ja bym się nie martwiła.
Wszystkie azalie tak mają na tym stanowisku?

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 12:59, 19 sie 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Piękne zdjęcia

Dziękować!

Pozdrowienia dla wszystkich zostawiam!
Mój ogród nad rzeką... 12:59, 19 sie 2016

Do góry
Berberys Kobold i rozchodnik Robustum.

Kocham ten kolor.

Rośliny na skarpie: Świerk serbski Karel, rozchodnik Robustum, macierzanka, perovskia, liliowiec Stella, irga pozioma, irga Ursynów, hortensja Candlelight, wiąz camperdownii, jałowiec gold cone, jałowiec Schlager, lilak Meyera, berberysy atropurpureum, werbena, ostróżki, irysy, narcycy,

Ogród na Zapłociu 12:56, 19 sie 2016

Do góry
Tu planuję rabatę

To wysokie drzewko to śliwa ale chyba się tu nie zmieści,

Mój ogród pod lasem 12:55, 19 sie 2016

Do góry
Moja kotka wie ,że jak się ma biały brzuch to trzeba jeszcze skorzystać z ostatnich promieni słońca...
NewLife w ogrodzie 12:50, 19 sie 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Beatko, zrób zdjęcie swojego Phantoma. Jeżeli nie ma wszystkich kwiatów rozwiniętych, to znaczy, ze ma kwiaty płonne i płodne, a wtedy to nie jest Phantom.

Ma etykietę. Wyraźnie napisane, że Phanton a inna niż Twoje. Jak ona się ma Ewciu przebarwiać?
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 12:48, 19 sie 2016

Do góry

Witam i o tę roślinkę pytam co to?
Ogród z pergolą 12:46, 19 sie 2016

Do góry
Makao, Martini, Moniq, kasja, Filemon odpowiem tak: jak trafie to kupie i sprobuję...
a kota mam, tylko niewiem czy to on czy ona nazwałam ją Dzidka bo to mega dzikus

mam ją niecałe 2 tyg i dopiero od niedawna pozwala mi się zbizyć na taką odległość. o głaskaniu nie ma mowy
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:39, 19 sie 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

jakie cudeńka, zapach,przez monitor czuję

na ostatnim zdjęciu co to za panna ??
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies