Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród hortensjowo różanecznikowy 19:35, 08 paź 2023

Do góry
Zieleń, drewno i antracyt 19:31, 08 paź 2023

Do góry

Astry lekkich przymrozków się nie boją.

Piękne masz astry też mam u siebie takie hryzantemki z donic, niektóre, tak jak piszesz ładnie zimują ale moje jeszcze nie kwitną, jeszcze potrzebują trochę słońca
Ogród hortensjowo różanecznikowy 19:28, 08 paź 2023

Do góry
Ogród hortensjowo różanecznikowy 19:22, 08 paź 2023

Do góry
Czas kwitnących astrów.
Aster Island Bahamas.

Jenny

Mój faworyt Island Tonga.
Ptasi gaj 19:09, 08 paź 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
W tym roku kupiła takie marcinki

To Astry od Irenko posadziłam w dwóch miejscach

Elu piękne astry teraz to one gwiazdorzą w ogrodach z trawami.Ten aster Samoa to spory krzak u Ciebie, mój o wiele mniejszy a jest u mnie 3 sezon. Jaka odmiana tego asterka na 1 zdj którego kupiłaś? śliczny on ma kolorek.Ja to czekam do 10 do wypłaty to może jeszcze coś sobie fundnę z astrów
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 18:47, 08 paź 2023

Do góry
Jej! Gratulacje! Ciesze sie mam nadzieje wszystko ok

Pewnie ze nie mogę będę siedziec na d a raczej leżeć (???) po smierci

Jutro poniedzialek, buuu I do tego zimno, w nocy 3 stopnie w dzien max 8. Heh

Ale fajnie popracowalam ze 2h w ogrodzie
Okolice tunelu oczyszczone z chwastów, caly sezon na trawska tam patrzylam... krok nastepny to zonkile a potem calosc pokryc zrebkami.

Posadziłam tez sadzonki z Clematisy.pl do wiekszych doniczek, lepiej im bedzie przetrwac zime. Nie wszystkie bo mi sie ziemia skonczyla, ale wiecej niz polowe.

Bede chciala w tym tygodniu porobic cos w ogrodzie, przygotowac go do zimy zanim zrobi sie zimno. Bo pracowac w zimnie to zadna przyjemnosc...

W igloo wysiac poplon, kury sie uciesza. Zwinac, oproznic I schowac węże do podlewania. Wyrwac chwasty z dołu ogrodu. Jutro m bedzie tam kosil podkasiarka wiec cos podzialam w tym czasie
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 18:31, 08 paź 2023

Do góry
Ogród prawie wymarzony … 18:19, 08 paź 2023

Do góry

Ogród prawie wymarzony … 17:40, 08 paź 2023

Do góry
Kilka październikowych fot

Zieleń, drewno i antracyt 16:44, 08 paź 2023

Do góry
antracyt napisał(a)
Ale ten duecik przestałby cieszyć.

Najpiękniejsze kolory
Zieleń, drewno i antracyt 16:25, 08 paź 2023

Do góry
Ale ten duecik przestałby cieszyć.

Pojawiają się kolejne kolory - chryzantemy Te wieloletnie i nówki doniczkowe. Po kwitnieniu wsadzam je do ogrodu, część udaje się zadomowić. One też pierwszych mrozów się nie boją.

Zieleń, drewno i antracyt 16:17, 08 paź 2023

Do góry
Dzisiaj w nocy prognozowane są temperatury w granicach 3stopni. Mam nadzieję, że przymrozek się nie przytrafi. Szkoda by mi było tych widoków.

Astry lekkich przymrozków się nie boją.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 16:07, 08 paź 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Ta część w okolicach dalii jest jeszcze w proszku. W pracach ogrodniczych zastój :/

Może zastój, ale jaki ładny
Zieleń, drewno i antracyt 16:04, 08 paź 2023

Do góry
W miejscu, gdzie pozuje rudy "model", chcę nowe jednoosobowe coś do siedzenia. Do tej pory stawiałam tam zawsze papryki, ale powoli zaczyna się dla nich robić za ciemno. No i widok jest za ładny, żeby go na papryki tracić

Z większej odległości, ale z perspektywy żaby (nie chciałam w kadrze domów sąsiadów ). Jak widać rabatka relaksacyjna już obsadzona - dzięki pomocy koleżanek Brakuje jedynie kory.

Zieleń, drewno i antracyt 15:47, 08 paź 2023

Do góry
Gosiu, o dziwo ławki w tyłek mnie nie parzą Potrafię na nich wysiedzieć dłużej niż na kubek z kawą (tak mi się jakoś w tym sezonie zmieniło). Są to też najprzyjemniejsze miejscówki na spotkania. Część gości zajmuje ławki, a "wybraniec" huśtawkę w bramie.

Książki uwielbiam czytać w bujanym siedzisku na tarasie. Mam obok ustawiony specjalny "stoliczek" z ciętego pnia na kawę Dodatkowo zapewnione przyjemne efekty zapachowe, pod siedziskiem jest skrzynia z ziołami i miętą, a w czerwcu kwitnie Emelie
Malinowy zakątek 15:00, 08 paź 2023

Do góry
A co sadzicie zeby przed proso, które późno rusza na wiosne dac turzyca palmowa i przesunąć ją bardziej w lewo?
Mam 4 spore juz okazy więc spokojnie mogę podzielić, a turzyca wczesnie rusza na wiosne, więc cos by się zielenilo z przodu na początek.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:50, 08 paź 2023

Do góry
TAR napisał(a)
he he same w tym nie jestescie, ja tez rozsadzam, dostalam od mamy kilka fajnych sadzonek i ladnych kolorow, bede mnozyc i sie tez podziele jakby co ciekawe jak Ann Leys sie zaklimatyzuje, teraz kwitnie, jest oblednie piekna.
Jesien nadchodzi zaskakujaco szybko jak na moje oko. za gwaltowne przemiany widze w swoim ogrodzie, ciezko przywyknac.

U mnie male bialasy chodza rzadkiem z noskami przy ziemi, wiem gdzie jezyki sobie chodzily. Ostatnio pod doniczka, ktora na chwile wsadzilam w dolek po drzewku siedziala sobie mysz, jeju jakie toto mialo wzrok, nie bylam w stanie dziabnac lopata. Uciekla ale maly bialas jak kot złapał i przydusil. Wystraszyl sie pisku i puscil ostatecznie, jednak kolowal z noskiem caly czas w tym miejscu. I teraz pierwsze co robi przy wyjsciu z domu biegnie w miejsce gdzie złąpał mysz.Zajadly taki.

W tym sezonie już nic nie kombinuje z nasadzeniami, ale kiełkuje mi w głowie kilka pomysłów na roślinne tetrisy.

Smutna dzisiaj jestem. W piątek rano leżał na trawiastej ścieżce maleńki jerzyk. Ważył tylko 136 g. Po konsultacji z jeżową fundacją miałam mu zapewnić opiekę przez tydzień, a potem zawieść go do nich. Dzisiaj w nocy jeżyk odszedł. Bardzo trudno było mu zapewnić całodobowe nagrzewanie. Kocie jedzenie musiałam mu przecierać przez sitko i karmić. Termofor za szybko się schładzał. Ehh...

Pozostałe ogrodowe jeże nie pokazują się w ciągu dnia, a jedzenie z miseczek znika.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:39, 08 paź 2023

Do góry
Iwona100 napisał(a)

Odnośnie buszu ,ja muszę zacząć systematycznie wycinać nowe przyrosty Haconechloa .Rosną coraz większe i zaczynają zasłaniać mi inne rośliny ,w tym byliny . W tym roku usunęłam kilka miskantów. Sama nie dałam rady ich wykopać i nie mam sił na ich odmładzanie. Poza tym stwierdziłam,że mam za mały /za wąski/ ogród na tak duże rośliny. Wolę mniejsze trawki i byliny .Czasem po kilku latach trzeba robić korekty.
Pozdrawiam Cię Haniu.

Witaj Iwonko!
Hakonki to u mnie dziecię specjalnej troski. Z ich ekspansją problemów nie mam.
Siły na wykopywanie jeszcze mam, ale nie ukrywam, że czynię to coraz mniej chętnie.
Wiosną wykopałam z ogrodu kilka miskantów. Zrobiło się więcej miejsca dla bylin.
Teraz naszło mnie na pozbycie się miskantów z rabaty z boku tarasu.
Wygląda to tak; miskanty co roku zwiększają swoją objętość i zagłuszają rosnące tam byliny. Trudno też o wyeksponowanie uroku wielopiennej świdośliwy. Wiosną jest OK, ale później robi się za duży bałagan. Wypada zastąpić miskanty jakimiś drobniejszymi trawami.

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 13:27, 08 paź 2023

Do góry
Dorii napisał(a)

To zdjęcie mi się podoba.
Masz jeszcze kawał trawnika do zagospodarowania. Świerki mocno zmężniały i ten aster faktycznie fajnie na ich tle wygląda.
Moja kalina jeszcze zielona, za to klon ginnala już złapał kolorek.
Mam nadzieję, że jeszcze złota polska jesień się nie skończyła wraz z wrześniem. W końcu jesień zaczęła się dopiero.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 13:22, 08 paź 2023

Do góry
Dojrzał tez w końcu mój włochaty pomidor
Całkiem smaczny, mocno aromatyczny
Wygrzebałem pestki… aż 3 szt
na wagę złota

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies