Aaaaaa, jak można mieć focha jak się ma tak ślicznie w ogrodzie ja się zapytuję???. Najchętniej zacytowałabym wszystkie fotki.
Całości zaległości nie nadrobię, ale gdzieś mi się tu przewinęła wzmianka o jeżówkach Green Jewel i szczerze mogę je polecić. Są dość niskie (40-50 cm), sztywne i bardzo długo trzymają kwiaty. Moje ulubione
Może jeszcze jedna rzecz. Plan sytuacyjny mojej działki wygląda tak:
Patrząc więc na zdjęcia, wydaje się, że rabata i tuje posadzone są krzywo (przynajmniej ja mam takie wrażenie), a to przez granicę, która biegnie po skosie. Dlatego też mam problem z wyznaczeniem rabat. Lubię linie proste, ale patrząc z góry niestety proste nie są .
A druga rabata, to ta, o której już pisałam. Właściwie fragment rabaty o zacnej długości 5,5m (od hortensji do hortensji). Słońce cały dzień, dokładnie na przeciwko tarasu, więc widok z głównego okna, widoczna też z zewnątrz. Chciałabym coś reprezentacyjnego, ale nie mam pomysłu na rośliny. Kształt rabaty można oczywiście zmienić, rośliny przesadzić. Tylko co zamiast tego. Doradźcie proszę.
Kochani potrzebuję porady i pomocy przy zmianie dwóch rabat. Pierwsza przed samym wejściem do domu, totalne południe, bardzo gorąco, dodatkowo nagrzewa się od ściany domu. W tej chwili wygląda tak (oczywiście dojadą kamyki na opaskę wokół domu):
Do tej pory najlepiej trzymają się tu juki. Próbowałam z trawami,sosną, ale nawet one podsychają lub sa popalone, pomino podlewania. Jest to rabata zaraz przy wejściu do domu, widac ją z zewnątrz, a niestety nie mam pomysłu jakie rośliny mogłyby tu rosnąć.
super pomysł ale ogólnie jak pozostawisz na tej rabacie i dasz do tego rozchodnika brązowe trawy i to tak żeby rosły obok siebie to moim zdaniem zleje się to za bardzo, ja pomyślałam o kremie nawet takiej wchodzącą w zółć i nawet mam rośline do zaproponowania złocień banana cream ( on nie jest taki żółty jak na fotkach z netu, mam tą odmianę i w rzeczywistości na prawdę jest piękny )