Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 07:57, 22 lip 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Kasiu nawet nie wiesz jak się ucieszyłam ze w koncu masz wode w ogrodzie. Ja uważam ze woda byc musi szczególnie dla ptaków ale i dla siebie , ogród jest jakby podwójnie bogaty jesli jest w nim woda. Ptaszki na razie sztuczne ale te prawdziwe tez jak poznają zaczna przychodzic sie napic i wykąpac, tylko nie wiem czy na kapanie robi sie gdzies małe jeziorko, zagłębienie gdzie zbierze sie troszke wody , jesli nie to wymodeluj je chocby w tych kamyczkach bo nie ma większej przyjemnosci jak oglądanie kąpiących się ptaków.Pozdrówka dla Was.

Bożenko- to ciurkadełko swoją konstrukcja nie daje możliwości zrobienia takiego zagłębienia. Ale jak widziałam u Kasi ptaszki przylatuja i myją sie na kamieniu- nawet zrobiłam im kiedys zdjęcia.

Na takie coś wiekszego mam ochotę w innym miejscu- to jednak wizja przyszłości.

Dziś sie cieszę, że mam kamolka bo lezał i czekał 2 lata.

To zdjęcie od Kindzi z ogrodu widac jak kosy korzystają z wody.

Nadchodzi wiosna - czas na ogród 07:50, 22 lip 2016

Do góry
Ja i mój ogródek, a może ogród 07:39, 22 lip 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mam u siebie derenia białego Aurea. Ma piękne żółte liście i urósł w ciągu jednego sezonu na 1,5 m. Zimą, jak wszystkie derenie białe, ma czerwone nóżki.

Edit. Domi, zrób zdjęcie tej rabaty od przodu. Na zdjęciu widać, że za tymi krzaczkami do wywalenia coś rośnie. Derenie to jednak dość duże krzewy są, nawet mimo cięcia. Twój ogród jest w stylu formalnym. Derenie i pęcherznice nie bardzo do niego pasują. Pewnie dlatego też nie gra tam ten janowiec. Do stylu ogrodu pasowałoby coś eleganckiego, o regularnym kształcie. Przy cyprysikach trzeba sprawdzać strefę klimatyczną -tzn. czy nie będzie u Ciebie przemarzać.
no własnie pomyślałm, że jak zgubi liście to wtedy ma ładne czerwone pędy

a tu fotki - czerwone koślawe kreski to janowce

Rozpoznawanie bylin 07:38, 22 lip 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych

akita napisał(a)
proszę o pomoc, czy ktoś zna? Kupiłam dziś ale bez etykiety.
Z góry dziękuję.

Astilbe, tawułka, powinna być w bylinach nie w krzewach liściastych
Rozpoznawanie bylin 07:38, 22 lip 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych

proszę o pomoc, czy ktoś zna? Kupiłam dziś ale bez etykiety.
Z góry dziękuję.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:27, 22 lip 2016

Do góry
misiek80 napisał(a)
Czy po zdjęciach da sie ocenić czy spaliłem trawnik? Po 2 miesiącach od posiania, po 1 koszeniu na 200 mkw sypnałem 9 kg polifoksy.

Musisz podlewać.
Żywopłot strzyżony liściasty 07:18, 22 lip 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Kłopoty - problemy z trawnikiem

No to pierwsza fotka dotyczy prawidlowo rosnącego żywopłotu.

Druga i trzecia fotka przedstawia inną część żywopłotu. Wiem jaka jest przyczyna. Mianowicie skarpe na dole przy korzeniach rok dwa lata temu chcialem skrocic no i skrocilem swiadmomie z nią korzenie. Zauwazylem ze zywoplot marnieje. Przyczyna byly odkryte wczesniej przemarzniete a pozniej wyschniete obciete korzenie. Zrobilem ta pomaranczowa burte dwa miesiace temu i zasypalem korzenie świeżą ziemia. Czy to odbije chociaz na drugi rok, czy cos nalezy zrobic zeby uratowac.
Ogród w Puszczykowie 06:42, 22 lip 2016

Do góry
wietrzyk napisał(a)
jeszcze takie zestawienie, przywrotnik ostroklapowy z różową szałwią

moje ubiegłoroczne odkrycie, przetacznik, bardzo wytrzymała i niezawodna roślinka
fioletowy z zielonym czubeczkiem

i biały

ślicznie masz wszystko urządzone, nie wiem co chwalić najpierw przetacznik też mi w tym roku wpadł w oko właśnie ten niebieski, choć widziałam białego przy białych różach, też pięknie.
Rabata różana powala ale inne części ogrodu cudne, pamiętam początki i widzę jak wszystko porosło. Ale już wtedy miałaś wizję
Ogród Małej Mi - sezon 2016 06:33, 22 lip 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Wiosną możesz podzielić karpę, ale wysiewa się tak jak jeżówki.. ale nie nachalnie.. robi to dość kulturalnie, wiec problemu nie ma..
Kwitnie bardzo długo.. trzyma ładnie kępę, nie rozłazi się na boki.. to rudbekia Gooldsturm. Bardzo podobna z liści do jeżówki. Mam problem z odróżnianiem, jak są siewki i tego i tego.

Jutro może coś pofocę, bo trawnik skoszony Od razu piękniej na świecie .. I się rozpogodziło..

Och, ten trawnik! to w tym roku numer 1 wszystkich rozmów nawet u fryzjera mówi się o koszeniu koleżanka opowiada że przychodzi do fryzjera mężczyzna, który jeździ w trasy i opowiada jak wygląda jego życie od wiosny "Jadę na tydzień w trasę....wracam....koszę....jadę na tydzień.....wracam....koszę"

więc i ja muszę kosić

róże pod Twoim oknem szaleją, a rabata każda u Ciebie na drugi rok nie do poznania, coś wyjątkowego
Blaski i cienie nowego życia 06:06, 22 lip 2016

Do góry
Miara krawiecka jest też bardzo przydatna w ogrodnictwiezwłaszcza w czasie rewolucji na rabacie do tego gwóźdź i sznurek przy wytyczaniu obwodów kolistych

Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 02:36, 22 lip 2016

Do góry
Luteczka napisał(a)
Mam dzisiaj tylko kilka fotek .

Na początek mój Rysiek - kot stróżujący

Prawdziwy lew ogrodowy, mój znajomy z wioski obok ma lwy przy bramie, już wiem - kota mu potrzeba

Zakupy super, to umbry?
Ogródek Ewy 01:04, 22 lip 2016

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Cudny kolor tej nieznajomej hortki. Moja Vanilka pokazała jeden pąk, może jednak zakwitnie?

Właśnie wróciłam od Ciebie, czytałam że horcia jednak zdecydowała się pokazać kwiatucha.

Ta też nieznajoma

W moim małym ogródeczku - Dorota 00:34, 22 lip 2016

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Czytam to 3 raz i się mocno zastanawiam...... jak tylko będzie chciała rosnąć to może być i taka wielka. Tylko, że przy takich rozmiarach to tylko 1 zmieszczę na zmienianej rabacie.

Ale śliczne!
Ogród Małej Mi - sezon 2016 00:22, 22 lip 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Musisz przyjechać jeszcze raz.. są u Pana Bylinowego .. mogę Ci kupić i przetrzymać.. To Pink Poodle

A to przegorzany i rozwary... rozwary wyższe niż przegorzany, ale niestety niepodparte się położyły.. bajzel na skalniaku straszny

Ale boskie połączenie - juz wiem czego mi potrzeba
Ranczo Szmaragdowa Dolina 00:15, 22 lip 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ale mają kolor niesamowity te berberysy!
Moja bajka 00:12, 22 lip 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

Och jak pięknie - poezja
To tu- to tam- łopatkę mam ! 00:06, 22 lip 2016

Do góry
_Martini_ napisał(a)

Tak sobie omiatam wzrokiem razem z Tobą i zatrzymałam się w tym miejscu bo nie znam nazwy tej jeżowki. Podpowiesz? One są wysokie czy niskie?

I czy zdają egzamin te białe zasłonki na tarasie, czy są może jedynie dla walorów wizualnych?

Roślinka na zdjęciu to stokrotka afrykańska. U nas nie zimuje.
Zasłonki to w zasadzie woalki Mają za zadanie zapewnić odrobinę intymności. Chronią też przed nocnymi owadami.
Domy są nowe, brakuje okrutnie drzew, żywopłotów, a z tymczasowym rozwiązaniem w postaci paneli czy mat nie bardzo jestem w stanie się pogodzić. Pisałam już wcześniej, że sąsiad nieco niefortunnie wybudował swoje miejsce odpoczynku naprzeciw naszego.
Wygląda to tak

Widać linię ogrodzenia. Zaraz za nią rosną tuje sąsiada, za nimi stoi rustykalna huśtawka i 3 metry od niej stół biesiadny i taras. Nad tarasem sąsiad ma balkon.
Gdybym wiedziała to wcześniej, to posadziłabym w tym miejscu rząd świerków serbskich. A tak ratowałam się dosadzając klon Ginnala, choinę kanadyjską i dwie śliwy wiśniowe. Trochę to potrwa aż urosną.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 00:01, 22 lip 2016

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Haha, popatrz-wyglada znajomo? Ja bylam w sobote w Pocking a ty? Ale ode mnie to kawal drogi. Zrobilam sobie z mezem wycieczke.

Rany - cos dla mnie Ale super!
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 23:58, 21 lip 2016

Do góry
Dziś strzyżenie niebieskich obłoków bo były takie

A teraz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies