Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2016 14:27, 14 lip 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Boski tylko na foto.. ale z góry już jest do... czytam, że lubią ludziska jak w trawniku jest różne inne zielsko.. ..bo to tak swojsko i ekologicznie..
Mam odmienne zdanie, bo ani to swojsko ani ekologicznie .. trawnik ma być trawnik, a jak już to łąka kwietna.. Danusia wrzuciła u siebie 2 foty z wyjazdu... a tam trawnik marzenie.. nie topiary. a trawnik jest obiektem westchnień.. i czymś co nadaje elegancję ,daje ramy, tło.. taka kropka nad i. Nie czarujmy sie.. brzydki trawnik zawsze zeszpeci ogród.. nawet najpiękniejsze rabaty przy zielsko wkoło będzie tylko kwiatkiem (bardzo pięknym) do kożucha.
Homar na plastykowym talerzu
Obraz bez ramy
Brudne giry do eleganckich szpilek (może dlatego nie ubieram się elegancko ...)

I ostatnio się dowiedziałam, że gaz w wypasionym BMW też nie przystoi.... ale tego to nie wiedziałam.....

To nigdy nie będzie spójne jako całość..

Tu pasuje fioletowa tawułka.. znalazłam.. mam taką.. tylko jak ma przeżyć pod jodłami .. u Danusi tak inspiracja była..

zielska w trawniku nie lubię ...ale na widok białej koniczyny ,wpadam a zachwyt....takie jakieś dziwadło jestem
Ogrodowe skarby 14:25, 14 lip 2016

Do góry
Brunera takze z siewu

A to nie wiem jak się nazywa w każdym razie lubię tą kończynę

Red baron a raczej to co z niego zostało!
....i busz w druga stronę patrz !
Ogródek Iwony II 14:17, 14 lip 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Iwonka wtedy z anabelkami (6szt.) kupiłam 5 dorenbosów po 8zł. Jak przyszła paczka z Allegro to aż się przestraszyłem jak w takiej małej paczuszce może się zmieścić 5 drzew i 6 hortensji. Po pierwszym roku 2 Dorenbosy mi padły (gość miejsce szczepienia związał zwykłą gumką ) , więc dokupiłam 1 szt. Za 90 zł.!!!.

A pamiętasz moje tuje kupione na all w zeszłym roku? Tu się zmieściło 15 szmaragdów. Naprawdę nie wiem, jak, ale tyle było Sprzedawcy potrafią nas zaskoczyć

Rozpoznawanie chorób i szkodników 14:16, 14 lip 2016

Do góry
marcinek03 napisał(a)
prosze o porade. To chyba kocury są przyczyną, tyle udalo mi sie znaleźć, ale co dale? Trzeba to wyciąć, spryskac, czy inne cuda. Na razie dwa iglaki zaatakowane.

Raczej kocurki na 100% Wytnij porażone miejsca. Wiem, że jest jakiś specyfik na odstraszanie piesków i kotków ale nie wiem jak działa, bo nie stosowałam nigdy. Pewnie będą tam wracać, a szkoda drzewek.
W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 14:15, 14 lip 2016

Do góry
Ah no Beatko, Twój trawnik to cud piękności przy moim i Marty
niestety, odstajesz od nas w tej konkurencji mocno, hahaha, czy może raczej my od Ciebie.

U mnie oszalała cukinia, to się chyba nazywa klęska urodzaju

Warzywa w ogóle rosną jak szalone, sądzę, że to za sprawą ziemi popieczarkowej, którą daliśmy w sporej ilości do skrzynek. Jak macie dostęp to koniecznie załatwcie sobie taką ziemię

Ogród Mirelli 14:15, 14 lip 2016

Do góry
Kupiłam

I jeszcze dwie dla których nie było tabliczek, ale są bardzo ciekawe:

Jeżówka piętrowa Double Decker - ma mieć dwa kwiaty tzn.jeden na drugim taki dziwoląg.

Jeżówka Cheyenne Spirit ma to być mix jeżówkowy. Póki co wszystkie kwitną na żółto i nie mam pojęcia czy coś się zmieni. Jeżeli mix nie będzie to i tak ten żółty kolor mi odpowiada

Pierwiosnek omszony (Primula x pubescens) 14:14, 14 lip 2016

Do góry
Też je mam, w troszkę innym kolorze. Urocze i bezproblemowe roślinki.
Co i jak? Nowicjuszka 14:14, 14 lip 2016

Do góry
Co Wam powiem, to Wam powiem, ale chyba będę całą L -ke przerabiać, jakoś mi to nasadzenie nie leży i mnie meczy i męczy. Tu za dużo, tam za mało, no kurde. Jednym słowem rozterek ciąg dalszy
Już się cieszę
Ogród Mirelli 14:12, 14 lip 2016

Do góry
Od wczoraj wieczora pada deszcz. Ogród cudnie podlany
Pogoda nie przeszkodziła mi w wybraniu się na zakupy jeżówkowe. Dokupiłam kilka sztuk jeżówek do nowego jeżówkowego buszu, który obecnie tworzę.
Dokupiłam również białą lawendę, myślę, że takie połączenie będzie wyglądało całkiem nieźle

W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 14:10, 14 lip 2016

Do góry
Marta!!!
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/119/1197891/original.JPG
Padłam!!!!!!
Nie, no z tym zdjęciem nie mam szans. Twój eM to Miszczu.
U mnie tak

Basiu przepraszamy za nasze wstawki zdjęciowe, ale jak tu się nie "pochwalić"?
W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 14:03, 14 lip 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
No to stajemy do konkursu w kategorii "najbardziej profesjonalny rozsiany nawóz"

Ogrodowe skarby 14:00, 14 lip 2016

Do góry
Na placyku jakies dziecię sobie rośnie ....czyżby z nasion lawenda sie wysiała?
W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 14:00, 14 lip 2016

Do góry
Ale postanowiłam wrzucić jeszcze fotę porównawczą. Trawnik nadal do bani, ale teraz się za niego zabieram na poważnie.
Mam nadzieję, wyprowadzić go jakoś do końca sezonu na ludzi

ale reszta się jednak nieco zmieniła

Ogródek Iwony II 14:00, 14 lip 2016

Do góry
Dziewczynki, zanim odpowiem na resztę postów, napiszę o sobocie.

Spotykamy się u mnie w ogrodzie na grillu.
W programie cięcie niwaki przez Krzysia.
Oglądanie ogródka i pielenie ostatniej rabaty, (hi,hi ), bo dziś leje niemiłosiernie. Cały czas ma dziś padać, wiec jedna rabata została do wypielenia
No i zapomniałam napisać, że będzie jeszcze wykopywanie roślinek dla gości.

Na początku miałam stresa, czy poradzę, Zbyszek zapowiedział, ze nawet w sobotę będzie w pracy, a zrobić zakupy bez auta - to jakaś masakra.
Ale wczoraj przyjechał i przywiózł zakupy, więc już spokojniejsza jestem, a dziś zadzwonił, ze zjedzie w piątek wieczorem, wiec w sobotę będzie miał kto obsługiwać grilla.

Pogoda na sobotę u mnie będzie super.
Dziś i jutro ma jeszcze padać, a w sobotę: Ma być słonecznie przez cały dzień, prawdopodobieństwo opadów - 2%, czyli nie będzie padać, temperatura w ciągu dnia 21-22 stopnie.
Więc spokojnie, pogoda nam dopisze, zamówienie złożone

Na ten moment zapowiedzieli się:
Ewa777 - Ewa z mężem Krzysiem i Dorotką,
LyraBea - Beatka z córką,
Mirkaka - Mirka z mężem
Joku - Jola
Ewa Bacowa

No i Ja z mężem i dwójką dzieci

Czy ktoś ma ochotę jeszcze na spotkanie ?

Ewa bacowa pytała się o szkółki po drodze. Polecam szkółkę w Zblewie i we Franku. Gdyby ktoś chciał odwiedzić szkółkę w Zblewie, proszę o kontakt. Bo szkółka czynna do 14.00 w sobotę. Tam lubię robić zakupy. I wtedy mogłybyśmy umówić się wcześniej najpierw w Zblewie, a potem zjedziemy do mnie

Ewa, ja nie mam takich włości, jak ty. Szybko zwiedzisz mój ogródek.
Ale też liczę na doradzenie w kilku kwestiach
Będą jeszcze zmiany i szlifowanie tego, co jest. Teraz pora na smaczki
No prawie.

Ogrodowe porażki 13:59, 14 lip 2016

Do góry

no to pięknie awansowałam ale po to tu trafiłam żeby mój ogród wyglądał pięknie....Widziałam że wszyscy stosują agrowłókninę, nie mam za dużo czasu na plewienie a działka bardzo zachwaszczona to myślałam że zrobię dobrze... swoje "kompozycje" wkomponowałam w to co było już wcześniej zasadzone przez teścia, stąd takie duże choiny(no chyba tuje), które dają cień tym niższym partiom, bo po prawej stronie domu( ten zakątek jest po lewej stronie przodu domu) słońce jest od południa i np. pelargonie w prawym oknie rośną lepiej niż w lewym. Zresztą na załączonych zdjęciach też widać że rośliny posadzone dalej od tych wysokich ładniej rosną....Dzisiaj pochmurny dzień i na dodatek po burzy i silnych wiatrach, które ten środkowy wysoki iglak tak rozwaliło.... i doszedł kolejny problem co z tym zrobić. Po drugiej stronie chodnika już jest więcej słońca i trafiła tam też hortensja, która jeszcze nie zakwitła(nie okryłam ją na zimę, 16.05 wyglądała tak jak na zdjęciu z datą, po czym obcięłam jej te suche łodygi i nabrała liści) Z racji tego że jestem tutaj nowa a problemów mam całe mnóstwo proszę mi napisać czy pod tym postem mogę opisać jeszcze inne swoje problemy do naprawy?

Ogród Małej Mi - sezon 2016 13:57, 14 lip 2016
Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Pierwszy biało kremowy
Drugi cytrynowo-kremowy

Te białe to tak z przymrużeniem oka..

Liliowiec BLIZZARD BAY też miała być biały.. i taki znajdziesz na fotach w necie.. tylko ma mieć naleciałości żółte.. a jest po prostu żółty..
Miłośnicy białego najczęściej nie cierpią żółtego.. a te białe liliowce są niestety bardziej żółte niż białe..
Blizzard.. oryginalny kolor.. a popatrz na foty w necie..

z tym żółtym to masz racje ...ale tulipany białe ..na poczatku sa zółte ...i dziewczyny płacza ...a potem sie ciesza ... pewnie i te liliowce w miare przekwitania bieleja

mam mało białych kwiatków ...floksów białych mi sie namnożyło za duzo ..kolorowe wyginęły ..dobrze ze te czosnki tam dołozylam bo nuda na rabacie by była
Ogrodowe skarby 13:53, 14 lip 2016

Do góry
Ogród Małej Mi - sezon 2016 13:49, 14 lip 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
ale ...zaskocze cię nie wiem czy ktoś ma ..ale dziś wszystko juz potrafią zmanipulować

http://albamar.pl/liliowce/508-liliowiec-gentle-shepherd-hemerocallis.html?search_query=liliowiec&results=112

i podrabiany ciut

http://albamar.pl/liliowce/775-liliowiec-maymound-doble-hemerocallis-.html?search_query=liliowiec&results=112

Pierwszy biało kremowy
Drugi cytrynowo-kremowy

Te białe to tak z przymrużeniem oka..

Liliowiec BLIZZARD BAY też miała być biały.. i taki znajdziesz na fotach w necie.. tylko ma mieć naleciałości żółte.. a jest po prostu żółty..
Miłośnicy białego najczęściej nie cierpią żółtego.. a te białe liliowce są niestety bardziej żółte niż białe..
Blizzard.. oryginalny kolor.. a popatrz na foty w necie..

Wilcza Góra 13:47, 14 lip 2016

Do góry
Co kwitnie na początku czerwca tak ładnie na fioletowo po prawej stronie?
Tonący w bieli 13:46, 14 lip 2016

Do góry
aniasmyk napisał(a)
Lawenda kończy 3 sezon. W przyszłym roku wymiana na białą

Sosenka dostała pod nogi Beatlesy

Jeżówka bieleje

Jaka szkoda, tyle lawendy...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies