Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Do raju daleko - u Ewy 20:39, 10 lip 2016

Do góry
Masz moją Haidi puki co
Hortensjada 20:39, 10 lip 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

sądząc po liściach to cudo to dzwonki?

Zgadłaś
Inne piękności też powoli zakwitają ( tu akurat mam na myśli jeżówki, nawet nie sądziłam, że mam ich aż tyle , na fotkach pierwsze z kwitnących)

i kończę niebiesko powojnikiem Arabelką

Ogród i co dalej 20:38, 10 lip 2016

Do góry
Monka napisał(a)
i wsadzone gracki, dzięki informacji i podpowiedzi Karolinki rozmnożyły się do sztuk 7 z 3

Patrz, a ja nie pomyślałam żeby swoje zakupione podzielić przed wsadzeniem. A spora kępę miałam...

Ladna ta Twoja rabatka się tworzy.
Ogród i co dalej 20:35, 10 lip 2016

Do góry
i teraz zdjęcia poglądowe na mój ogród , zaznaczam, że ogród to słowo bardzo na wyrost , nie patrzeć na bałagan, na dziurę po ostrokrzewie, tam ma być drzewo, nie patrzeć na trawę nie wiem na co jeszcze nie patrzeć , wyobrazić sobie, że kiedyś będzie tu ogród z prawdziwego zdarzenia !!!!!
zdjęcia z góry z jednego pokoju

to samo ujęcie z parteru

ujęcie z góry z drugiego pokoju

i teraz widok z bramy wjazdowej tzw rabata betonowa

i jej widok z boku
Skarbonkowy ogródek 20:35, 10 lip 2016

Do góry
Ponieważ rozlał się plan ogrodu i zdjęcia na 3 strony wstawiam jeszcze raz żeby było wszystko w całości( żeby nie powiedzieć koopie

Wiem ze 4 zdjęcia na post ale zależy mi żeby było wszystko w jednym poście. Razem.

Plan ogrodu

Legenda( gdyby była nieczytelna) :

$- studnia
c-cis
l-lipy
s-sosna
cp- cyprysik groszkowy
jk- jodła koreańska
nn- nieznane mi drzewo

Wjazd i wejście główne jest od północy.Przy czym bardziej wejście główne i lewy dolny róg działki.

Dol planu:
Front:

na lewo rabata z cisem i brzoza. Szare kółko na środku to studnia

i to samo miejsce od strony ogrodu:
widać brzozę która na planie jest w lewym dolnym rogu

na prawo od wejścia tuje i wjazd. Widać kawałek jodły koreańskiej

Od strony parkingu:

Prawa strona planu

Widok z chodnika od strony wjazdu

I widok od wejścia na wjazd

Uff
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:30, 10 lip 2016

Do góry
Hortensjada 20:29, 10 lip 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
Doradz mi cos prosze

posadzilam kilka hortek silver dollar w zeszlym roku a przed nimimi, pomiedzy perowskie
i teraz mam perowskie duzo wieksze niz hortki

czy czekac az te hortki urosna ? do jakiej wys ? czy cos robic z perowskią ?

No to msmy problm, Silver Dollar ( przepiękna hortensja, zazdroszczę, że masz ich kilka bo ja tylko jedną ) jest średnich rozmiarów i o ile dobrze kojarzę to perwskia będzie tej samej wysokości, pomiędzy ok ale przed będzie zasłaniać. Coś trzeba przemeblować

Silver Dollar jeszcze nie kwitnie więc w zastępstwie ta piękność

Hortensjada 20:22, 10 lip 2016

Do góry
zawitka napisał(a)
Kupiłam ha ha ale się cieszę i dostałam kolorowego buksa jak on Ci rośnie nie przemarza ????/

Nie przemarza , mam je w różnym wieku więc spoko,bardzo lubią je przędziorki więc nie spuszczaj go z oczu

Bodense
Hortensjada 20:19, 10 lip 2016

Do góry
bozga napisał(a)

Możliwości jest bardzo dużo , trudno coś podpowiedzieć, musisz wybrać wg własnego gustu

sądząc po liściach to cudo to dzwonki?
Ogród Cioci cz. 3 20:18, 10 lip 2016

Do góry

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 20:15, 10 lip 2016

Do góry
Basiu zobacz jaka kukurydza jest na dole to widok z mojego okna. To co tu roslo zalalo bloto, ktore splywalo z gory i mlode roslinki zostaly zakopane prawie. Sa tez miejsca gdzie juz sie im nie udalo ze zwalow blota podzwignoc, czym bardziej w gore tym lepiej. W inna strone od naszego domu kukurydza juz mnie przerosla

a tu widok z innego okna
Przerwa na kawę... 20:13, 10 lip 2016

Do góry
Tamaryszek francuski w formie drzewkowej (Olga u ciebie chyba drobnokwiatowy bo wcześniej kwitł i jaśniejszy mi się wydaje), kalina wyprowadzana na drzewko i w tyle kruszyna. Za nią oczar. Lilak Palbin znów trzeba ciąć. Budleja Buzz Pink Purple rośnie obok białej Buzz Ivory, która jeszcze się nie chce obudzić i ciągle 4 listki tylko ma. Macierzanka chyba piaskowa bardzo niska już przekwitła, dzwonek też. Ten ostatni do wymiany, kwitnie krótko. W środku moja ulubiona pierwsza hortensja Pinky Winky. Z przodu kosaciec syberyjski robi za trawę. Uwielbiają go mszyce. Jasnoróżowy przetacznik jeszcze w doniczce stoi i czeka na wsadzenie, nie wiem jeszcze czy go tu chcę. Z tyłu między krzaczkami astry giganty. W ubiegłym roku wybujały prawie do 100 cm. Teraz na wiosnę przesadzane i dzielone więc chyba trochę mniejsze będą. Floksy szydlaste poduchy przycięte. Nieprawdopodobnie wielkie były. Róża cytrynowa NN przekwitła. Konwalik na rogu niewidoczny na tle kory, do przeniesienia i wymiany na coś innego jasnego. Przed oczarem - juka z pasiastymi listkami (nie jest to dla niej dobre miejsce wiem ale na razie nie mam jej gdzie przesadzić. Pod oczarem hosty. Mam nadzieję, że żadnej z nazw nie przekręciłam. W razie czego poprawcie mnie proszę. To jedna z moich pierwszych rabat więc taki totalny miks ale go lubię.

Ewcia obwódka pod Nigrą jest całkiem spora z 60 cm min. ma średnicy jak nie więcej. Ona płytko wkopana jest, korzeniom to nie szkodzi jak widać po wielkości korony a i głębiej idą a nie po wierzchu co ma dużo zalet dla roślin rosnących obok.

Hortensjada 20:13, 10 lip 2016

Do góry
maddie napisał(a)
witam i pytam. Czym Ty je karmisz? Bo u mnie takie wypłosze

Po prost trzeba czasu , moje też kiedyś były młode i wypłosze
Z dokarmianiem nie ma co przesadzać, wyjściowo w marcu nawóz w granulkach, od momentu pojawienia się liści magiczna siła co dwa tygodnie, ja juz jej nie rozpuszczam w konewce tylko sypię maleńką łyżeczką pod krzaczek ( deszcz i podlewanie swoje zrobią) inaczej bym się zadźwigała na śmierć
Im starsze tym piękniejsze i mocniejsze no i woda -najważniejsza w ich uprawie, potrzebują jej mnóstwo

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:12, 10 lip 2016

Do góry
Parę fotek ze święta róż w Końskowoli.
Przepiękne bukiety
Ogród i co dalej 20:09, 10 lip 2016

Do góry
i wsadzone gracki, dzięki informacji i podpowiedzi Karolinki rozmnożyły się do sztuk 7 z 3
Ogród Cioci cz. 3 20:06, 10 lip 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

oooo to zupełnie inny ogród z tymi różami ...tworzysz raj

a jak jeżówki zielone klejnoty? one juz ruszyły czy jeszcze?

Jeżówki w starterach

Ogród i co dalej 20:06, 10 lip 2016

Do góry
Moje zdobycze ze spotkania
Hortensjada 20:05, 10 lip 2016

Do góry
natka098 napisał(a)
Patrzę i patrzę i próbuje coś podkraść do moich hortensji, będzie ich szpaler przy tarasie(7szt na 6,6m długości). Chciałabym czymś je przełamać, myślałam o miskancie GRACILLIMUS, albo jakiś dodatek przed: rozchodnik, trawki sama nie wiem. U Ciebie jest tyle dodatków, które współgrają, ale to jest całość super kompozycji, a u mnie trochę inaczej, bo ma być pas.

Możliwości jest bardzo dużo , trudno coś podpowiedzieć, musisz wybrać wg własnego gustu

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 20:04, 10 lip 2016

Do góry
Anusia napisał(a)
Wczoraj obciełam szałwię, bo przekwitła. Mam nadzieję, że powtórzy i znowu będę się napawać jej cudownym klorem. Ostróżki też ciachnięte.

Co dzisiaj mogę na chwilę obecną Wam pokazać.
Clematisy, lilia i wiciokrzew.

Uwielbiam zapach wiciokrzewu Twój pachnie ? Mam dwa jeden nie pachnie a drugi bardzo ładnie pachnie tylko po zmianie miejscówki i mocnym cięciu w tym roku nie zakwitł
Hortensjada 20:01, 10 lip 2016

Do góry
goska napisał(a)
Czy Glicyna bedzie mi rosla w miejscu gdzie przez wieksza polowe dnia jest cien?

Witam wszystkich serdecznie, wprawdzie nie na porannej kawie ale tak jakoś zeszło, zresztą źle mi się robi fotki w porannym słońcu. Najpierw kilka odpowiedzi

Glicynię mam w pełnym słońcu i raczej tylko to stanowisko jest dla niej odpowiednie, do cienia bardzo polecam hortensję pnącą ewentualnie przywarkę japońską

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies