Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Ogród niby nowoczesny ale... 14:19, 24 sty 2013

Do góry

i piękna rzecz, ale dopiero ja testuję, więc wiele o niej nie powiem-miłka okazała

Magnolio, rok temu zakupiłam, posadziłam kilka i co mogę powiedzieć; w necie wygląda cudnie, zwłaszcza ten kwiatostan, w praktyce jest słabo widoczny; przyrasta w wielką kępę bardzo szybko, ale ma mankament, bardzo się pokłada i nie wygląda to ładnie; wywaliłam ją, ale tak do końca szkoda mi było, więc niektóre pod murem posadziłam, jak przeżyją ok, może komuś dam, jak nie, nie jest to aż taka wspaniała trawa!

jeszcze carex morrovi Ice dance lub Variegata ( chyba że tam słońce bardzo przypala to nie wiem czy dadza radę)
sesleria heufleriana- piękna wiosną, zimozielona, ale chyba w tym miejscu za mało ozdobna.

te mam akurat na słońcu i nieźle wyglądają

Dla mnie jednak rozplenica i hakone maja dobry pokrój, taki krągły, miękki. Jeszcze carex bucahani fajnie by tam pasował

hakone jest cudowna i wbrew temu, co piszą dośc szybko tworzy piękną kępę
Ogród niby nowoczesny ale... 11:03, 24 sty 2013

Do góry
inne trawy?-

molinia careulea 'variegata'

Miskanty chińskie ale tylko niskie ( tu trzeba sprawdzać mrozoodproność)

i piękna rzecz, ale dopiero ja testuję, więc wiele o niej nie powiem-miłka okazała

jeszcze carex morrovi Ice dance lub Variegata ( chyba że tam słońce bardzo przypala to nie wiem czy dadza radę)
sesleria heufleriana- piękna wiosną, zimozielona, ale chyba w tym miejscu za mało ozdobna.

z turzyc carex Frosted curls ( choć troszkę niskie), albo carex buchanani ( ale poczekaj do wiosny, będzie wiadomo lepiej jak zimują te carexy)
no i jeszcze można łan ostnicy Pony Tails , ale chyba tam za delikatne do otoczenia.

Dla mnie jednak rozplenica i hakone maja dobry pokrój, taki krągły, miękki. Jeszcze carex bucahani fajnie by tam pasował
Roztoczańskie klimaty 09:16, 22 sty 2013

Do góry
hej.
Zostawić Was na wieczór nie można, bo potem zaległości ogromne.
Widzę że wzieliście na tapetę rabatę frontową.
Super są te pomysły- żeby zrobić z kulek , między nimi trawy.
Mogą być stożki w tym.

Podobała mi się tez pomysł żeby zrobić tył z miskanta, ale jak się nie da, to się nie da.

Co do trawek- Ty masz suchą bardzo ziemię?
Jeśli nie to proponowałabym Carex morrovi Variegata, albo inną odmianę np Ice dance ( choc Variegata zostaje kępkowe, nie daje rozłogów co bardziej mi się podoba)
Mogłyby tez być rozplenice, ale raczej niższe- nawet Hameln troszkę za wysoka. Jakiś Little Boy, czy Little Bunny byłby ok.
Jeszcze nadają się inne trawy- sesleria careulea- bardzo łatwa i fajna.
Oczywiście też Kostrzewa owcza, ale co 2-3 lata trzeba ja dzielić,za to da fajny kontrast ciemnej zieleni z jasnymi tawułami.
Acha- Carex The Beatles byłby ładny.

Roztoczańskie klimaty 23:13, 01 sty 2013

Do góry
Zeta napisał(a)

Ja bym tą skarpetę w samych nogach trzmieliny zrobiła a na brzegu albo drobne hosty lbo carexy ale wtedy ice dance.
Chyba bukszpany nie wymarzną, zawsze możesz je na zimę iglakami okryć ziemi mają chyba dużo w tej donicy?

Ziemi jest jakieś półtora metra....ok tak myśle trzmielina ....potem na około bukszpan potem .......może coś , co też będzie w tych małych doniczkach po prawej stronie schodów??

No
ale ja dzisiaj wymiękam bo jutro muszę wstać w środku nocy.... O 5:40... Trzeba rozpocząć rytuał przygotowania do snu, oblucje i takie tam
Roztoczańskie klimaty 23:08, 01 sty 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ja bym tą skarpetę w samych nogach trzmieliny zrobiła a na brzegu albo drobne hosty lbo carexy ale wtedy ice dance.
Chyba bukszpany nie wymarzną, zawsze możesz je na zimę iglakami okryć ziemi mają chyba dużo w tej donicy?

Ziemi jest jakieś półtora metra....ok tak myśle trzmielina ....potem na około bukszpan potem .......może coś , co też będzie w tych małych doniczkach po prawej stronie schodów??
Roztoczańskie klimaty 23:06, 01 sty 2013

Do góry
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:43, 29 gru 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Żebym to wszystko pamiętał

Na pewno....front...3 małe trawki wymienię na 3 duże carexy - chyba Ice Dance

Bylinówki - górne piętro do totalnego przemeblowania, dosadzenie tam floksów i innych różności, których nie pamiętam I dolne do ewentualnego uporządkowania - zależy jak będzie to wyglądać na wiosnę

Przemalowanie altanki - od razu na ten sam kolor huśtawka i studnia...Planuję na jasno niebiesko- zobaczę co z tego wyjdzie

Pod altanką pojawią się duuuże donice - albo zrobię je sam, albo będę szukać tanich skrzyń

Planuję dokupić donice ku wejściu do domu- będę szukać jakichś tanich i na lata - bo za mało mam

Będę jeszcze łatać żywopłocik bukszpanowy na froncie - i albo kupię więcej i ścisnę te sadzonki tak, żeby miało to wygląd, albo kupię tylko te brakujące i nadal będę marudzić, że brzydki

Rewolucji wielkich nie będzie - jak na tak małą powierzchnię tyle wystarczy - zwłaszcza, że ogród już jest założony - to tylko poprawki

Ale masz plany chłopie! Pewnie jak zwykle wszystkie zrealizujesz.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:40, 29 gru 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)

To daj skrzynie, a może na przykład podwyższoną rabatę?

nie chcę się u ciebie mądrować

Podwyższoną rabatę nigdy w życiu - ja się ledwo mieszczę na podjeździe - nie chcę mieć całego zrysowanego

W tym roku na razie spróbuję z tą niekoszoną trawą - na razie będę inwestować tam, gdzie jest to bardziej konieczne

a co planujesz zrobić?

Żebym to wszystko pamiętał

Na pewno....front...3 małe trawki wymienię na 3 duże carexy - chyba Ice Dance

Bylinówki - górne piętro do totalnego przemeblowania, dosadzenie tam floksów i innych różności, których nie pamiętam I dolne do ewentualnego uporządkowania - zależy jak będzie to wyglądać na wiosnę

Przemalowanie altanki - od razu na ten sam kolor huśtawka i studnia...Planuję na jasno niebiesko- zobaczę co z tego wyjdzie

Pod altanką pojawią się duuuże donice - albo zrobię je sam, albo będę szukać tanich skrzyń

Planuję dokupić donice ku wejściu do domu- będę szukać jakichś tanich i na lata - bo za mało mam

Będę jeszcze łatać żywopłocik bukszpanowy na froncie - i albo kupię więcej i ścisnę te sadzonki tak, żeby miało to wygląd, albo kupię tylko te brakujące i nadal będę marudzić, że brzydki

Rewolucji wielkich nie będzie - jak na tak małą powierzchnię tyle wystarczy - zwłaszcza, że ogród już jest założony - to tylko poprawki
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 10:33, 07 gru 2012

Do góry
Witam serdecznie i serdeczności przesyłam z zaśnieżonej okolicy. Mam nadzieję, że śniegu w Madżenkowym ogrodzie napadało i roślinki zostały otulone białym puchem.
Ice Dance piękna jest. Chyba siś skuszę, jak już będę miała ogród. Pozdrawiam i dzięki za inspiracje.
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 20:18, 05 gru 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Tess u mnie żadne nie są ekspansywne bo mają dopiero rok :0 Ale to mnie nie martwi bo mam jeszcze sporo miejsca aby z nich obrzeża rabat wykonać.

Pytam, bo nabyłam i posadziłam w tym roku trzy a może cztery różne odmiany carexów, i chciałabym być z nich zadowolona
ale doczytałam, że ekspansywność oznacza silny wzrost (czy rozrost) kępy, a nie rozłażenie się po całej rabacie.
Niech szybko rosną

większość carexów rośnie kępami, więc powiększają się kępy. Ale są wyjątki- np Carex morrowi Ice Dance , Silver Sceptre, Green dance rosną dając krótkie rozłogi, więc czasem jest efekt dywanu, bez wyraźnych kęp. Zdjęcia Danusi tego nie potwierdzają, bo pewnie nasadzenia są młode.

Ale juz p Carex morrowii 'Variegata' jest tylko kępkowa
Same wątpliwości 20:14, 05 gru 2012

Do góry
Pobawiłam się jeszcze dziś Twoim przeogródkiem
Założyłam że od domu do sąsiedniej działki jest jakieś 3 m. Nie wiem czy dobrze dom wrysowałam w działkę.

1. Żywopłot z cisa
2. Żywopłot bukszpanowy
3. Czeremcha Shubert
4. Rododendrony
5. Tuje szmaragd
6. Bukszpan kula
7. Miskant
8. Hortensje limelight
9. Tawuła japońska Goldflame
10. Turzyca Ice Dance
11. Zurawka Marmolade
12. Zurawka - jakaś w bodowym kolorze
13. Hosta Patriot
14. Trawnik
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 20:06, 05 gru 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ice Dance w Essen rośnie dość ekspansywnie, ale nie w sposób uciążliwy, to raczej jego zaleta. Zdjęcia styczniowe.

Oj to niech te potwory będą u mnie takie ekspansywne Miodzio!! Dziękuję Danusiu za pokrzepienie serc
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 20:05, 05 gru 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Hmm nadal gałązek nie mam... śniegu też u nas brak.
Muszę w takim razie zakupić ice dance, lubię ładne ekspansywne trawy - zwykle ekspansywne są takie paskudy typu mozga trzcinowata (też mam

pozdrawiam!

Łączę się w bólu z powodu braku śniegu do okrywania roślinek
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 19:58, 05 gru 2012

Do góry
Tess napisał(a)
To tylko Ice Dance są takie ekspansywne? Inne carexy nie?

Tess u mnie żadne nie są ekspansywne bo mają dopiero rok :0 Ale to mnie nie martwi bo mam jeszcze sporo miejsca aby z nich obrzeża rabat wykonać.
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 14:52, 05 gru 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ice Dance w Essen rośnie dość ekspansywnie, ale nie w sposób uciążliwy, to raczej jego zaleta. Zdjęcia styczniowe.

Ja również jestem bardzo zadowolona z ekspansywności tej ładnej trawy
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 12:13, 05 gru 2012

Do góry

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 11:48, 05 gru 2012

Do góry
Hmm nadal gałązek nie mam... śniegu też u nas brak.
Muszę w takim razie zakupić ice dance, lubię ładne ekspansywne trawy - zwykle ekspansywne są takie paskudy typu mozga trzcinowata (też mam

pozdrawiam!
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 10:27, 05 gru 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Podłączę się do pytania
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 01:51, 05 gru 2012

Do góry
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 20:13, 04 gru 2012

Do góry
Aniu to mnie pocieszyłaś bo ja mam 3 ice dance i na razie malutkie a więcej by mi się ich przydało!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies