Aniu, to początek kwitnienia:
10 sierpnia:
13 sierpnia ładnie rozwinięte:
8 września - nadal biało:
16 września zaczęły się pojawiać nowe pędzelki, ale te nowe pędzelki początkowo były w kolorze miedzi
Olu, nie chcę cię stresować, ani zasmucać, ale mam wrażenie, że na tej rabacie chcesz wszystkie chciejstwa upchnąć....
Zebrinus w takim zestawieniu nie dobrze będzie wyglądać - to rozłozysty, masywny miskant, późno startujący, zimą śmiecący i łamiący się. On cudownie wygląda w zestawieniu z innymi miskantami i ogólnie trawami.
Druga rzecz, jego żółte cętki będą się gryzły z różem hortensji.
Z tyłu posadź Gracilimusy, lub Mornig Light. Trzy hortki luźno posadzone. Przed hortkami rozplenice Hamelm i np. sedum okazałe. Jeśli dużo słońca to ciemne, bordowe żurawki lub np Marmolade. Mogą być tez różowe Georgia Peach.
Takie zestawienie zobaczycie w niejednym wątku.
Trzmielinie i tujkom znajdź inną rabatę. Razem będa pięknie wygladać.
Alis miskant ML jest mniej więcej tego samego wzrostu, tylko delikatniejszy. Jak musisz koniecznie zestawiać to z boku raczej, no chyba, że mniejsze hortki planujesz.
Czy miskant Morning Light lepiej posadzić za hortensjami limelight czy przed? Jakie trawy ewentualnie można sadzić za tymi hortensjami, aby osiągnąć dobry efekt?
Iwonko ja przyszłam się dopytać o tą twoją perełkę. Czy ten miskant od początku ma takie srebrzysto-białe wiechy? Bo jeden z moich pięciu które zakwitły to Kleine Fontanne (wg zamówienia), ale żaden nie ma takiej barwy.
Izka, na drugi raz musisz staranniej pisać posty, tak by nie wygladało to potem jak cytat w cytacie Mam teraz problem jak skopiować ze zdjęciem.
Zacznę od wyboru hortensji - Vanilkę od Limki różni kolor wysycenia różu. Little Lime jest mniejsza. Wybór czy duża, czy mała zalezy od miejsca jakim dysponujesz. Limka i Vanilka potrzebuje 1-1,5m na szerokość. Jesli masz tam min. 2-2,5m szerokosci rabaty to od tyłu sadź miskanta. Jeśli nie, to jak wolisz, albo raz hortka, raz miskant, albo lepiej 3-5 hortki i miskant 1 lub 3. Wszystko zależy jaki chcesz efekt.
Odnośnie drzewa - najlepsze są szczepione (korona) na 2,20. Posadź tak, by korona przesłaniała ci sąsiedzki dom (tudzież okna lub balkon) Tak, by drzewo dodatkowo pełniło funkcję parawanu.
Jakoś mało czytelne podpisy a więc tak od góry:
- miskant malepartus
- hortensja anabel
- czarne koła rząd hortensji na pewno vanille fraise i dwie pozostałe które są nad reszta się zastanowię wszystkie w kolorze białym
- po lewej stronie oczka trawy ozdobne
-trzy kule z bukszpanu
- żurawki purpurowe pod czereśnią
- obok hosty
- no i główny problem co posadzić nisko przy murku czy dalej pociągnąć irgę ?
Wcielo mojego posta ..... Juz jestem )) na te grzybki to slinka leci)
Rozplenica biale kotki na fotce to Pennisetum villosum , troche jej liscie mi sie nie podobaja jakies sztywne sa i zostaja ulozone przez wiatr w lewo lub prawo. Duza to Moudry kupowalam ja jako miskant wiec sama jestem zaskoczona ze ja mam. Moje srebrne kule w naszych slaskich szkolkach sa w Goczalkowicach i w Swirklancu ale Ty z Wawy wiec chyba nie przyjedziesz )))) buziolki przepraszam za poslizg
Danusiu jesteś kochana, dziękuję za szybką odpowiedź.
I przepraszm ale mam jaszcze jedno pytanie.
Mam kupiony miskant variegarus może być czy lepiej inna odmiana?
Mam w ogrodzie jeszcze kilka odmian mogę przesadzić.
Trawy sadzić na górze skarpy? czy może porozrzucane?
Czy może mi ktoś podpowiedzieć czy dobrym tłem dla Chopina będzie Miskant Graziella. Jeżeli nie to co byście polecili. Z boku towarzystwem róży ma być dereń elegantissima.