Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ranczo Edy 12:35, 23 wrz 2015

Do góry
Irenko to miskant mam go od Nati wysoko będzie rósł tylko lato było za suche i to miejsce wysuszone ale i tak zakwitł mocny jest Wczoraj mi net nawalał i miałam fotę z tatą wstawić oooo

w swoim żywiole tato na Kujawach

I mami ta blondi z ciocią Anią z Kujawiaczką

Pozdrawiają
Czasem słońce czasem deszcz 09:47, 23 wrz 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
zwiąż hortensje zwykłym sznurkiem
tawułki widzę wyschły, moje prawie też
a miskant to Graziella?
wygląda jak mój
to Lime Marmalade taka wielka?

Małgosiu, miskant to silberfeder, a żurawki lime ricky
hortensjom nie wiem czy nie poucinać tych leżących gałązek
Czasem słońce czasem deszcz 09:18, 23 wrz 2015

Do góry
zwiąż hortensje zwykłym sznurkiem
tawułki widzę wyschły, moje prawie też
a miskant to Graziella?
wygląda jak mój
to Lime Marmalade taka wielka?
Od nowa ... na przekór wszystkim 09:06, 23 wrz 2015

Do góry
mało piszę ale zaglądam do Was i jestem prawie na bieżąco

wczoraj późno wróciłam i było ciemno na zdjęcia, rano zrobiłam ale średniej jakości więc wybaczcie.

Tak jak mówiłam nie ma tu rewelacji bo rabata nie jest skończona, tymczasowo rośnie tu jeszcze trzmielina i runianka, łubin i jeszcze coś tam, taki przechowalnik
Chodzi tylko o połączenie RH z turzycą ptasie łapki praktycznie cały dzień w cieniu
Z tyłu za Rh będzie jeszcze miskant varietagus

edit. Dodam jeszcze, że to są tegoroczne sadzonki, z trzech zrobiłam ponad dziesięć Więć jak podrosną to będzie może jakoś wyglądało
Ogród Anety 08:27, 23 wrz 2015

Do góry
anetta napisał(a)

Za turzyca włosista a przed kulami Miskant Apache, a za kostrzewą siną a przed Zebrinusem nieopisana Turzyca Ice Dance.

Pokazowo i pieknie na tle koloru ściany domu. Kula z wikliny cudna.
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 00:14, 23 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Edytko, ostatnio wywiązała się dyskusja, więc zapytam się ciebie: czy twoje miskanty Gracilimus kwitły? Jaki kolor pędzelków miały ?

Iwonko, ja nie jestem pewna czy to Gracilimus. Pojawiały się tu u mnie różne zdania na ten temat. W zeszłym roku zakwitł jeden miskant jednym pędzelkiem. Pędzelek był kremowy.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:42, 22 wrz 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
Miskant adagio

Wrzesień 2014r. (kępka na środku)

Wrzesień 2015r.

śliczny
Tu ma być ogród :) 21:15, 22 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Miskant Variegatus konta Cabaret - jak je rozróżnić?

Variegatus

Cabaret

Ja u variegatusa widzę boki białe, środek zielony, u cabaret na odwrót
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 21:13, 22 wrz 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

Jolu, jagoda goji to taki mały potwór U mnie trzeci sezon rośnie, próbuję prowadzić z formie drzewka. Korona strasznie rozczochrana. Jak ma dobrą ziemię to rośnie spora. U mojej teściowej wybujała prawie na 3 metry, ale ona prowadzi ją przy podporze. Dziś mogę odesłać Cię do Nikity - 3 zdjęcie od góry, czytaj opis. Też prowadzi przy podporze. https://www.ogrodowisko.pl/watek/4041-szmaragdowy-zakatek?page=284
Ja obfocę swoją jutro. W tym roku czeka ją przeprowadzka w część sadowniczą
Jak chcesz to chętnie przyślę Ci odrost

Renia, dziękuję za informację Chciałabym posadzić goi w moim ogrodzie, tylko się zastanawiałam jak ją poprowadzić. Po tym co piszesz, i po fotkach u Nikity widzę, że będę się musiała dobrze zastanowić gdzie ją posadzić A jak z plonowaniem, masz jakieś fotki z owocobrania? Jeśli tak, to ja bardzo poproszę

Z przesyłką nie chcę Ci robić kłopotu Renia. Widziałam w centrum ogrodniczym w NS, że były ładne dosyć dorodne krzaczki, to bym sobie kupiła. W każdym razie dziękuję bardzo za chęci

PS. Miskant adagio..uroczy
Ogródek Iwony 20:47, 22 wrz 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Ciekawa jestem efektu ) czekam na fotki ....
Tez myslalam ze nigdy tego nie powiem ...wkurza mnie stipa!

Jolu, efekt będzie w przyszłym roku, niestety.
Tyle zrobiłam wczoraj:

Na razie posadziłam materiał na ładną rabatę w przyszłości.
Bukszpan - ładne sadzonki, z których będę robić wiosną kulki. Ale za to kosztował mnie grosze
Sadzonki Ice Dance - młode uzyskałam z roślinek posadzonych wiosną
Będą tu rosły: Red Baron, trytomy i miskant Variegatus, muszę tylko wykopać jeszcze cebulki gladioli
posadziłam też sadzonki roczne bukszpana, z którego przy bylinach będzie obwódka, ładnie się ukorzeniły z własnej hodowli. Obwódka odgradzać będzie byliny:
jeżówki, pysznogłówkę, bodziszki, firletkę, orliki, serduszkę
Muszę jeszcze dosadzić na rabatę tulipany. I wysypać korą.

Przy trawkach Bronzita dosadziłam jeżówki.

Zbieram żwirek i przygotowuję miejsce do ścianki wodnej. Ale ściankę już będę robić wiosną . No i trzeba dosadzić tuje. I zrobić trawnik - wiosną

Ogród Małej Mi - sezon 2015 20:38, 22 wrz 2015

Do góry
Aniu dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Zatem zawciągowce kupuję, a Goethe obserwujemy. Piękny ma ten kwiat! U Miry widziałam, że mocno wybujał batami do góry.
Pamiętam rok temu, inspiracje hakone i świecznica. Urealnilaś. Super duet, faktycznie jakby było więcej...
Ja świecznice podsadzilam krzewuszkami Monet, a na plecy dałam sadziec i miskant flamingo.
Do Wojsławic mam pół godziny, często tam jeżdżę, uwielbiam to miejsce. A podczas festiwali jest szansa na zakup roślin od odległych szkółkarzy, np wiosną był bylinowej raj. Teraz się czaję na daglezję z Ryków, bo chcę ich miskanta Memory.
Serdecznie
Moje małe królestwo 20:16, 22 wrz 2015

Do góry
olga80 napisał(a)
o rabacie myślałam cały weekend i wymyśliłam takie coś skorygujcie mnie jeśli coś nie tak, w opisie jest czekoladowa trawa bo tak szczerze mówiąc to nie wiem co to za trawa kupiłam bez nazwy musze zrobić zdjęcie to pewnie uświadomicie mnie

niebieski- budleja do kompletu
zielony -miskant 2 sztuki
boro- kiścień
żółet - 4 zółte jeżówki

czekoladowa trawa
czekam na sugestię

Jeżówki możesz dać z rozplenicą lub brązową trawką, niekoniecznie na tej akurat rabacie. Jakoś mi tutaj nie pasują.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:23, 22 wrz 2015

Do góry
Potwierdzam z trawami, mało molinie nie wykończyłam, jedynie hakone dobrze sobie radzi i miskant Ml.
Wiersz oddaje samo sedno.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:10, 22 wrz 2015

Do góry
Agania napisał(a)

Mam ochotę posadzić u mnie Leonardo same pochwały o nim słyszę.bardzo mi sie podoba drugie zdjęcie, pięknie u Ciebie, trawy robią na mnie ogromne wrażenie
Znalazłam u siebie Litle Bunny, rośnie u mnie 3 rok i dopiero ją widać, za rok będę ją dzielić
Ja też się cieszę z pogody, dzisiaj deszczyk, zazdroszczę ci tego wczesnego wstawania, bo ja jak mam jasieczek pod główką w taką pogodę.....to śnię

Sadź, naprawdę mocna róża, zero problemu, kwitnie cały sezon, nie ma przerwy.
U mnie ta niska rozplenica ma trudne warunki, susza od drzew, jak nie podlewam codziennie, marnieje, część straciłam, w puste miejsca daję molinię, ta sobie radzi. Bardzo źle się dzieli je, żadna próba nie skończyła się sukcesem, ale może tylko u mnie.
Pogoda fajna, ale chcę deszczu, sucho, nadal podlewanie, a czeka mnie ogromna rewolucja.

tu przesadziłam miskant Variegatus, mało mi nie usechł, liczę że za rok w tym miejscu da pokaz

tu mam drugi i radzi sobie
Prawie - jak ogród 11:41, 22 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Beatko, jak zobaczyłam to zdjęcie, zaraz pomyślałam o miskantach.
A potem przeczytałam, że właśnie w ten sposób kombinujesz. To bardzo dobry pomysł
Pytanie tylko, którego wybrać?
Ja bym wybrała z kwitnących - może Graizella?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/96/967864/original.JPG
Właśnie dziś mi Ewa go opisywała, że sam nie jest zbyt wysoki, ale potem na długich łodygach wysoko, nawet na 2 metry wyrastają pędzelki. Ja będę go miała na wiosnę Ewa twierdzi, że szybko kwitnie, więc dłużej by był efekt i pasowałby do brązowych trawek

Kombinuję z miskantami, bo jakoś najbardziej mi tam pasują. Cieszę się Iwonko, ze masz podobne spostrzeżenia Martwi mnie tylko to ze wiosną będzie łyso, ale zakupiłam już tulipanów i będą robiły za wiosenne gwiazdy rabaty

Czytałam o Waszych dylematach miskantowych i sama jestem zdziwiona, że tyle pomyłek w szkółkach się pojawia. Ale z drugiej strony często się zdarza, ze sprzedawcy nie wiedzą w ogóle co sprzedawają...
Tak też kupiłam miskanta, który wydawał mi się gracillimusem, ale zaczyna kwitnąć (jest jeszcze w doniczce) i myślę, ze może być to Graizella. Miskant kupiony wiosną, a że sadzonka była ładna - podzieliłam i mam już 3 sztuki. I myślę, ze właśnie te wsadzę. Obędzie się bez dodatkowych zakupów

Hortensji już tam nie wcisnę. To dość wąska rabatka. Myślałam ewentualnie o jakiś kwitnących, typu jeżówki, które mogłyby rosnąć w bronze form, na tle miskantów dobrze by wyglądały. Ale to już plany przyszłoroczne
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:45, 22 wrz 2015

Do góry
Miskant adagio

Wrzesień 2014r. (kępka na środku)

Wrzesień 2015r.

Ogródek Iwony 22:48, 21 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Kasiu, proszę bardzo:
Miscanthus sinensis 'Gracillimus'
miskant chiński 'Gracillimus'

Dzięki- zapisałam.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:29, 21 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Bardzo fajnie to wyszło i nawet 2 kwiatostany już ma ten miskant.

Dzięki
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:20, 21 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Jaki carex? To miskant Variegatus z cisem

Borbetka pisala ze carex to zwatpilam.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:16, 21 wrz 2015

Do góry
Olu, napisałam już wczoraj, dzięki bardzo
Nie o to chodzi by komuś zrobić pod górkę ale w moim przypadku na gracki padło nie bez powodu a tu klops
Ktoś może pomyśleć; po co tyle rabanu - miskant to miskant, co za różnica? Niby niewielka a jednak
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies