Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Toszka 11:41, 30 wrz 2015

Basienka napisał(a)
Toszka dzięki. Podoba mi się takie zestawienie ☺Tylko czy da ona radę północno-zachodniej stronie ?

Da
ola12 11:45, 30 wrz 2015

Wieczorem wstawię fotki moich wypocin Dominiko spójrz czy idę w dobrym kierunku? Może ktoś jeszcze zajrzy, bo mam 100 pomysłów na minutę i nic z tego
Toszka 11:54, 30 wrz 2015

Izka napisał(a)
Pytanie dotyczące zasadzenia :
1.wsadzam hotrensje i turz za nią trawę czy
hortka i z tyłu ale z boku trawę?
2. Jaką odmianę wybrać Hotrensji : Vanile Free, Limelligt czy Litlle Lime
3. Jesli wsadzę od strony sąsiadów to moje tuje których jest nie wiele chciałam wysazić aby wszytsko przyległado do płotu bo szkoda zabierać miesca. Hortensje wsadze po łuku. Od moich tuje ( prawa strona) zachowam odstep i wsadze je do miejsca gdzie zaczyna się kosta. W środek tego wyznaczoneg miejsca wsadze drzewo. Wszytsko wypenie żurawkami i hostami. Rozplenice wsadze przed hortensjami ale myslałam dopieo o wiosnie poniewaz je trzeb okrywac na zimę.

I szpaler z Hotrensjami, żeby kończył z prawej strony kaweł za murem domu. Tak, że jak będe siedziała na tarie prawa strona będzie bardzo żywa.

trochę tego dużo, uff

dzięki

Izka, na drugi raz musisz staranniej pisać posty, tak by nie wygladało to potem jak cytat w cytacie Mam teraz problem jak skopiować ze zdjęciem.

Zacznę od wyboru hortensji - Vanilkę od Limki różni kolor wysycenia różu. Little Lime jest mniejsza. Wybór czy duża, czy mała zalezy od miejsca jakim dysponujesz. Limka i Vanilka potrzebuje 1-1,5m na szerokość. Jesli masz tam min. 2-2,5m szerokosci rabaty to od tyłu sadź miskanta. Jeśli nie, to jak wolisz, albo raz hortka, raz miskant, albo lepiej 3-5 hortki i miskant 1 lub 3. Wszystko zależy jaki chcesz efekt.
Odnośnie drzewa - najlepsze są szczepione (korona) na 2,20. Posadź tak, by korona przesłaniała ci sąsiedzki dom (tudzież okna lub balkon) Tak, by drzewo dodatkowo pełniło funkcję parawanu.

ola12 19:29, 30 wrz 2015

Mam pytanko, czy pomiędzy hortensje będzie pasować trzmielina na pniu a na dole 5 sztuk kulistych tuj? Pod sosna chce posadzić 3 tawułki o cytrynowym kolorze i to samo powtórzyć na prawo za trawą. Zastanawiam się nad berberysami czerwonymi zamiast tawuły. Wszelkie sugestie są mile widziane.
asiha 22:29, 30 wrz 2015

proszę o pomoc w zagospodarowaniu koła, w którym niebawem znikną kwiatki (turki).
czy dobrym pomysłem będzie, coś na pniu np.cis, wokoło kule zielone np. bukszpanu i całe koło obsypane kamyczkiem drobnym? czy to dobry pomysł?
proximka 10:24, 01 paź 2015

witam serdecznie. Ciągle jestem w trakcie projektowania rabat. Chodzi mi o rabatę narożną. Część już obsadzona

Musze obsypać tylko korą.

Chodzi mi o tą część z brzozą i dwiema sosenkami mini:

Planowałam dać z przodu rozplenice japońskie tak żeby te małe sosenki "wtopiły " się w nie. Ale co dać z tyłu jako tło. Czy może rozplenice dać do tyłu pod samo ogrodzenie ale wtedy co z przodu???
Toszka 13:37, 01 paź 2015

ola12 napisał(a)
Mam pytanko, czy pomiędzy hortensje będzie pasować trzmielina na pniu a na dole 5 sztuk kulistych tuj? Pod sosna chce posadzić 3 tawułki o cytrynowym kolorze i to samo powtórzyć na prawo za trawą. Zastanawiam się nad berberysami czerwonymi zamiast tawuły. Wszelkie sugestie są mile widziane.

Olu, i berberys i tawułki wymagają dużo słońca. Inaczej nici z koloru.
Hortensje się rozrosną (pomimo cięcia wiosennego będą min. 1,50 x 1,50m.
Tam nie będzie juz miejsca na trzmielinę.
Za hortensjami posadź miskanty. Zachowaj przyszłościową odległość, bo jedne i drugie rozrosną się dość szybko.
Zostaje ci miejsce od frontu i jeśli tylko słońca tam jest to możesz stworzyć kompozycję i z berberysów (np. admiration, lub Bagatelle) i z tawułek. Wszystko trzeba będzie elegancko przycinać.
ola12 15:29, 01 paź 2015

Witam oki ja już wsadziłam trzmielina na pniu za nią trawę. Dzięki za pomoc bo ja myślałam o jeszcze jednej hortensji. Z przodu zamierzam wsadzić tuje donica. Tylko wiosną będzie pusto z przodu trzmieliny wsadziłam jeszcze 3 trzmieliny. Dalej myślę, że jest pusto ale posłucham Ciebie i na tym poprzestanę. Za godzinę cyknę fotkę
ola12 16:38, 01 paź 2015

Tak mi to wyszło ale nie umiem inaczej. Nie wiem co poprawić brak mi koloru. Od frontu kulki donica 4 sztuki i koniec.Jak patrzę na Wasze ogrody rabaty i pomysły to stwierdzam że u mnie nic nie pasuje. Wiosną będzie pusto
Toszka 17:18, 01 paź 2015

Jeśli masz tam tylko dwie hortki to absolutnie dosadź jeszcze jedną - sadzimy albo 3, albo 5. Albo od 6 moze byc juz parzyście.
Proponuję inne nasadzenie, dość klasyczne na Ogrodowisku, ale sprawdzone w swej urodzie i praktyczności. Co metr posadzić hortki w szpalerze. Od tyłu miskanty. Przed hortkami rozplenice te co masz. A tuje jeśli bardzo chcesz przed rozplenicami, ale tak by pomiędzy nie wizualnie wpasować. W nogi tujek daj albo żurawki, albo carexy.

W przyszłym roku docenisz swoją pracę.