Izka, na drugi raz musisz staranniej pisać posty, tak by nie wygladało to potem jak cytat w cytacie Mam teraz problem jak skopiować ze zdjęciem.
Zacznę od wyboru hortensji - Vanilkę od Limki różni kolor wysycenia różu. Little Lime jest mniejsza. Wybór czy duża, czy mała zalezy od miejsca jakim dysponujesz. Limka i Vanilka potrzebuje 1-1,5m na szerokość. Jesli masz tam min. 2-2,5m szerokosci rabaty to od tyłu sadź miskanta. Jeśli nie, to jak wolisz, albo raz hortka, raz miskant, albo lepiej 3-5 hortki i miskant 1 lub 3. Wszystko zależy jaki chcesz efekt.
Odnośnie drzewa - najlepsze są szczepione (korona) na 2,20. Posadź tak, by korona przesłaniała ci sąsiedzki dom (tudzież okna lub balkon) Tak, by drzewo dodatkowo pełniło funkcję parawanu.
Mam pytanko, czy pomiędzy hortensje będzie pasować trzmielina na pniu a na dole 5 sztuk kulistych tuj? Pod sosna chce posadzić 3 tawułki o cytrynowym kolorze i to samo powtórzyć na prawo za trawą. Zastanawiam się nad berberysami czerwonymi zamiast tawuły. Wszelkie sugestie są mile widziane.
proszę o pomoc w zagospodarowaniu koła, w którym niebawem znikną kwiatki (turki).
czy dobrym pomysłem będzie, coś na pniu np.cis, wokoło kule zielone np. bukszpanu i całe koło obsypane kamyczkiem drobnym? czy to dobry pomysł?
witam serdecznie. Ciągle jestem w trakcie projektowania rabat. Chodzi mi o rabatę narożną. Część już obsadzona
Musze obsypać tylko korą.
Chodzi mi o tą część z brzozą i dwiema sosenkami mini:
Planowałam dać z przodu rozplenice japońskie tak żeby te małe sosenki "wtopiły " się w nie. Ale co dać z tyłu jako tło. Czy może rozplenice dać do tyłu pod samo ogrodzenie ale wtedy co z przodu???
Olu, i berberys i tawułki wymagają dużo słońca. Inaczej nici z koloru.
Hortensje się rozrosną (pomimo cięcia wiosennego będą min. 1,50 x 1,50m.
Tam nie będzie juz miejsca na trzmielinę.
Za hortensjami posadź miskanty. Zachowaj przyszłościową odległość, bo jedne i drugie rozrosną się dość szybko.
Zostaje ci miejsce od frontu i jeśli tylko słońca tam jest to możesz stworzyć kompozycję i z berberysów (np. admiration, lub Bagatelle) i z tawułek. Wszystko trzeba będzie elegancko przycinać.
Witam oki ja już wsadziłam trzmielina na pniu za nią trawę. Dzięki za pomoc bo ja myślałam o jeszcze jednej hortensji. Z przodu zamierzam wsadzić tuje donica. Tylko wiosną będzie pusto z przodu trzmieliny wsadziłam jeszcze 3 trzmieliny. Dalej myślę, że jest pusto ale posłucham Ciebie i na tym poprzestanę. Za godzinę cyknę fotkę
Tak mi to wyszło ale nie umiem inaczej. Nie wiem co poprawić brak mi koloru. Od frontu kulki donica 4 sztuki i koniec.Jak patrzę na Wasze ogrody rabaty i pomysły to stwierdzam że u mnie nic nie pasuje. Wiosną będzie pusto
Jeśli masz tam tylko dwie hortki to absolutnie dosadź jeszcze jedną - sadzimy albo 3, albo 5. Albo od 6 moze byc juz parzyście.
Proponuję inne nasadzenie, dość klasyczne na Ogrodowisku, ale sprawdzone w swej urodzie i praktyczności. Co metr posadzić hortki w szpalerze. Od tyłu miskanty. Przed hortkami rozplenice te co masz. A tuje jeśli bardzo chcesz przed rozplenicami, ale tak by pomiędzy nie wizualnie wpasować. W nogi tujek daj albo żurawki, albo carexy.
W przyszłym roku docenisz swoją pracę.