Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 19:32, 10 lip 2016

Do góry
L00zak napisał(a)

Oł jeee, masz rutewke!! Zazdraszczam! Kupowales w jakiejs szkolce czy przez internet?

A co do rozanych wyborow, to tez mi się William&Catherine sposobalo, więc myślę, że i u mnie mogą te rozyczki zagrac
Daleki od ideału..... 19:25, 10 lip 2016

Do góry
Kilka migawek z niedzielnego ogrodu.

Lawenda - Lavandula 19:24, 10 lip 2016

Do góry
Nawet przekwitające są dla mnie piękne.
Szkoda tylko, że nie pachnie. Zapach czuję przy plewieniu tylko.
Ogród Cioci cz. 3 19:22, 10 lip 2016
Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Tu są dwa rzędy róż tylko lawenda jeszcze nie kwitnie.Trzeci zbędny. Ją lubię za bardzo różnorodność.

oooo to zupełnie inny ogród z tymi różami ...tworzysz raj

a jak jeżówki zielone klejnoty? one juz ruszyły czy jeszcze?

Mój jest ten kawałek ogrodu 19:20, 10 lip 2016

Do góry

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:19, 10 lip 2016

Do góry
Moi Drodzy,

oto nadejszła wiekopomna chwila pierwszy tysiąc za mną ))))

Po 1916 dniach mojej obecności z Wami na Ogrodowisku czyli po 5 latach, 2 miesiącach i 28 dniach z łezką w oku ale i wielką radością rozstaję się z moim starym wątkiem…

Bardzo serdecznie dziękuję Danusi i Wszystkim, którzy przez te lata mnie wspierali Bardzo się cieszę, że z Wami tutaj jestem i że mogłam poznać tak wiele osób ogrodowozakręconych

....zatem z jeszcze większą radością otwieram szeroko drzwi do kolejnej części przygody z ogrodem, Ogrodowiskiem i Wami pozytywnie zakręconymi Ogrodomaniakami

Zapraszam Was do mojej przygody! https://www.ogrodowisko.pl/watek/7028-ogrod-kasiwb-czesc-ii
Przerwa na kawę... 19:19, 10 lip 2016

Do góry
Następna rabata na kratce i pełnym przęśle, do lekkiej poprawki i w sumie do przetestowania za rok czy układ jest OK. Teraz trudno to określić czy ma to wszystko sens.
Na jesieni lub na wiosnę przesadzę na górkę oba różowe elementy - floksa i chyba przetacznika (tego nie jestem pewna, dawno kupowany). Przeniosę tu liliowca bordowo czekoladowego z rabatki na górce. Dołożę krwawnik bordowy i kichawca na brzeg.
Na tej rabacie jest dziełżan, bukszpan kulka wiecznie w peoniach, za nimi wyrasta już kroksomia czerwona, świeżo wsadzona jest pysznogłówka Jacob Cline i rutewka Splendide White. Przed floksami złocienie. Z tylu jagody goi. Kratka obsadzona wiciokrzewem i powojnikiem SG. Na wiosnę kwitną cebulowe szafirki, tulipany i żonkile, kraciasta szachownica i sasanki.
Mój jest ten kawałek ogrodu 19:17, 10 lip 2016

Do góry
Pocztówka z wakacji Z roślinami rzecz jasna
Nie wiem co to jest, ale ma prześliczny niebieski kolor kwiatów, kształt podobny do floksów, ale rośnie jak krzew

Ogród KasiWB - część II 19:03, 10 lip 2016

Do góry
Moi Drodzy,
oto nadejszła wiekopomna chwila pierwszy tysiąc za mną ))))
Po 1916 dniach mojej obecności z Wami na Ogrodowisku czyli po 5 latach, 2 miesiącach i 28 dniach z łezką w oku ale i wielką radością rozstaję się z moim starym wątkiem… trochę to trwało )) wszystko się przeciągało, wiele się wydarzyło - i dobrego i złego, ogród miał być "skończony" chyba w 2013 (?!) i oczywiście nadal nie jest, ale systematycznie coś robimy ) jestem bogatsza o te lata doświadczeń - ogrodowych i nie tylko. Dzisiaj już wiem jak ważny jest dla mnie ogród Wierzę, że "Trudne początki ..." pod każdym względem mam już za sobą Jesteśmy już u siebie, mieszkamy w środku ogrodu (który cały czas powstaje), z czego bardzo się cieszymy możemy na spokojnie obserwować i planować kolejne rabaty poprzesadzać rośliny, które już od dawna na to czekają bo przecież ogród był pierwszy

Bardzo serdecznie dziękuję Danusi i Wszystkim, którzy przez te lata mnie wspierali Bardzo się cieszę, że z Wami tutaj jestem i że mogłam poznać tak wiele osób ogrodowozakręconych

Dzisiaj jest dobry dzień na inaugurację .... kubeczka z Chelsea Flower Show 2012, który dostałam od naszej Szefowej Danusi na Święcie Róż w jej ogrodzie w 2012 Wtedy obiecałam sobie, że pierwszy raz użyję go jak już zamieszkamy Ogród wprawdzie jeszcze powstaje, ale to jest dobry moment

....zatem z jeszcze większą radością otwieram szeroko drzwi do kolejnej części przygody z ogrodem, Ogrodowiskiem i Wami pozytywnie zakręconymi Ogrodomaniakami a co za ich progiem będzie? Kto to wie ) piękne: marzenia, rośliny, spotkania, ogrody i ludzie

Zapraszam Was do mojej przygody!
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:03, 10 lip 2016

Do góry
Widzę że.temat lawendy vivy na watkach sie pojawia i jej bladosci . dWodam.moje obserwacje zatem zeszłym roku faktycznie blada była...a w tym....pewnie sa ciemniejsze ale vivy w pelnym.rozkwicie bladą nie moge nazwac!

Tu ma być ogród :) 18:57, 10 lip 2016

Do góry

Tu ma być ogród :) 18:54, 10 lip 2016

Do góry
A tu niedawno obsadzana rabata z grackami, różami Voyage, jeżówkami Sensation Double, lawendą i szałwią.

Tu ma być ogród :) 18:49, 10 lip 2016

Do góry
Tu ma być ogród :) 18:45, 10 lip 2016

Do góry

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:43, 10 lip 2016

Do góry
Witam serdecznie.
Od pewnego czasu korzystam z wątków na forum, podczytuję, podpatruję, a wszystko z rosnącego zainteresowania roślinami oraz z konieczności zmiany kilku miejsc w otoczeniu mojego domu, bo nie śmiem tego nazywać "ogrodem".
Dzisiaj odważyłam się napisać, bo czas leci, a ja mam wrażenie, że od jakiegoś czasu stoję w miejscu. Im więcej czytam i oglądam tym więcej roślin mi się podoba, tym większy mętlik w głowie. Staram się pamiętać o wskazówkach Pani Danusi, ale wychodzi jak wychodzi.

Póki co chciałabym pokazać dwa miejsca, które są w trakcie zmian bądź powstawania i powiem szczerze nie wiem czy to, co zrobiłam/myślę zrobić ma rację bytu.

Pierwsze miejsce to rabata na wjeździe na teren posesji.
Jest tam w tej chwili żywotnik wschodni, podsadzony tawułami golden princess, thuja globosa, 2 reingoldy, podsadzone żurawkami. Po przeciwnej stronie żywotnika wschodniego, tam gdzie teraz mamy wolne miejsce chciałbym posadzić jakieś niższe drzewo (????) i podsadzić tawułami golden princess; w tle widać pokręconego buka (którego nazwy nie znam). Nie do końca mi pasują same żurawki, wydają mi się za małe do tych tuj i miejsce między tujami też czymś bym uzupełniła. Ogólnie w tym momencie to miejsce wygląda na mało reprezentacyjne.
Wzdłuż żywopłotu z tuj miałam rabatę, ale żadna z posadzonych tam roślin dobrze nie rosła, tuje dawały o sobie znać i po 3 latach męczarni mojej i roślin zdecydowałam się zlikwidować tę część; wyrzuciłam rosnące tam krzewuszki, berberysy, kule teddy; w rogu został jedynie jakiś dereń. Z roślin tych musiałam stworzyć inną rabatę, o której mam nadzieję kiedyś napiszę.

Natomiast wzdłuż podjazdu mam 3 jabłonie szczepione na pniu podsadzone tawułami golden carpet, jedne carpety są mniejsze, bo dopiero niedawno zdecydowałam się ujednolicić podjazd i wyrzuciłam stamtąd żurawki bordowe; pozostały mi jeszcze berberysy do wyrzucenie spod środkowej jabłoni, ale ciągle czasu brakuje. Na początku i na końcu podjazdu są tuje danica.

Proszę o podpowiedź w jaki sposób ogarnąć rabatę z żurawkami i tujami. Każda Państwa podpowiedź będzie mile widziana.
Pozdrawiam serdecznie.
Marzena.
Tu ma być ogród :) 18:41, 10 lip 2016

Do góry
Jeżówki

Ogród Małej Mi - sezon 2016 18:40, 10 lip 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Piękne tło, i fajna z Was grupka...pozdrawiam wszystkich

U Ciebie znowu nowości na rabatach...już pozapisywałam

Dzięki Tobie gości miałam.. dzięki twemu spotkaniu

Ogród Małej Mi - sezon 2016 18:39, 10 lip 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Chyba polubię bodziszki....a tak sie zarzekałam...

Dałam sadzonki dziewczynom.. bo ten bodziszek jest naprawdę fajny.. i jako jedyny u mnie rośnie i nawet się pięknie mnoży przez oderwane gałązki. Wiosną posadziłam a w czerwcu już rozmnożone kwitło i zadarniło już wszytko wkoło piwonii.
No to żółtki liliowe.. i uciekam przygotować papiery czyli rozliczenie miesiąca..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies