Podzięlę się widokami od rodziców, skoro nie mam czym się chwalić od siebie.
Róża First Lady - ma super kwiaty wypychające się do przodu. Nie pachną, kolor to zimny róż. Bardzo ładna.
Ten post poświęcony będzie niepozornej róży The Fairy i jej odmianach. (u mnie Lovely Fairy). Pisałam już wcześniej, że to świetna róża dla początkujących ogrodników. Nie wymaga okrywania, kopczykowania, opryskiwania, ścinania przekwitłych kwiatostanów. Jedyne o czym należy pamiętać, to dość mocne przycięcie jej wiosną. Występuje w kolorach czerwieni (red fairy, jasnego różu- the fairy, bieli- white fairy i landrynkowego różu -lovely fairy). Kwitnie aż do mrozów. Dorasta do 50-60 cm. Dobrze ją sadzić albo jako obwódkę lub barwna plamę (kilka sztuk).
Kasia ciekawa odmiana i jeżeli faktycznie będzie kwitła również na tegorocznych to bomba , na Skylandsa już miejsca nie ma a jak było to gościa nie spotkałem
Ania z grzybami ciężka sprawa mimo okazjonalnych opadów sucho jak diabli , woda w moim jeziorze przesunęła się o 3m od starej linii brzegowej (przez 2lata)
ale nie padało, niestety. Rośliny odpoczywają od upału. Rano czekała na mnie niespodzianka. Zakwitła wreszcie Madame Isaac Pereire. Róża historyczna, nazwana tak na cześć żony bankiera. Żona musiała mieć coś w sobie... Róża pachnie niesamowicie.
W kolejce, jako ostatni, czeka jeszcze souvenir du dr jamain. Liście ma trochę podziurawione. Mam nadzieję, że to jakoś przeżyje (on).
Werbena chyba otworzy się lada dzień. Na tych zdjęciach kojarzy mi się z avatarem Alinki z ogrodu u stóp klasztoru
Cieszę się z tego deszczu jak małe dziecko z piłki. Może uda się zregenerować mój trawnik. Podczas suszy przestaliśmy kosić trawę, bo nie rosła, ale ta nie uschnięta wytworzyła nasiona. Pozwolimy im dojrzeć i wysiać się.
Pysznogłówki w tym roku trochę mizerne przez dzielenie jesienne, może w przyszłym roku zrobią się bardziej okazałe kępy. Deszczyk pada z przerwami, zaraz pójdę sprawdzić na ile przesiąkła ziemia. Na cud nie liczę, ale każda ilość kropelek deszczu mile widziana.
Sliczne te Hortensje.Pięknie kwitną ,moje w tym roku odpoczywają na szał trzeba będzie poczekać do przyszłego roku.Co drugi rok dają popis Mireczko zamówiłam ostatnio przetaczniki blue mirror na obwódkę ,czy możesz mi powiedzieć w jakiej podległości je wsadzać?
Tle sie dzieje na ogrodku... pokidory czerwone, guzikowiec rosnie, roza jednak uraczyla mnie pakiem, a tymianek fajnie komponuje sie z rozplenica.
Hortki mam cale pozarte przez opuchlaki. Coraz wiecej ich w ogrodzie.