Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ana_art"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:07, 07 lip 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Syn powinien dostac order za opiekę nad ogrodem

Na jaki czas masz ustawione teraz zraszacze. Bo ja przetestowałam że linie kroplujące musze odplaić na min 2 godz. kazdą.... A zraszacze (mam 5 sekcji na moich 70m2) na min 10 min kazda a na najabardziej nasłonecznionej rabacie na 20 min
dostał

nie wiem na ile mam ustawione nawadnianie, bo nawadnianie Piotr ustawia, ja nie techniczna jestem wiem że ustawione jest dwukrotnie. Trzeba wziąć pod uwagę, ze u mnie ziemia mocno przepuszczalna. U mnie trawnik jest w 3 sekcjach ale jak długo się podlewa nie wiem...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:04, 07 lip 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Super, że urlop udany, ogród dobrze prowadzony i że po powrocie dodałaś świeże foteczki.
Przedpłocie świetne, ogródek też, piękna ta różowa róża a już kosmosy w żółtawej trawce są mega-fajne!
Chwastów zupełnie nie widać, ale rozumiem że coś tam trzeba będzie usunąć.
Brzozy już takie dorosłe są, fajnie!
chwasty są, wczoraj po pracy wyrwałam koszyk, a jeszcze tyle zostało...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:02, 07 lip 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Kosmosy godnie zastąpiły tojeść, a róże pod pergolą postanowiły, że ją przerosną. Rubrum już kwitnie? Pierworodny spisał się na medal, bo wszystko doskonale się prezentuje

Róże te pienne sięgają prawie pergoli... wariatki Rubrum zaczyna pędzlować
Ogródek Iwony 14:00, 07 lip 2015

Do góry
nawet gdybyś posadziła je jednocześnie, nigdy nie masz pewności że będą rosły równo. Mam dwa klony,sadzone w tym samym czasie i niby rosną podobnie ale jednak się różnią..
Ogródek Iwony 13:46, 07 lip 2015

Do góry
Iwonko wbrew pozorom te klony rosną szybko chociaż szybciej może śliwa wisniowa
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:20, 07 lip 2015

Do góry
piękny busz stipa powala...
Ogród Sylwii od początku cz.II 09:00, 07 lip 2015

Do góry
Tess, Iwka - dzięki ogromniaste za uznanie

Frezja - jeśli pytasz o szałwię to sadziłam w ubiegłym roku malusie sadzonki . Chyba lubi wilgoć , bo w tym gabionie dużo wody i ciężka ziemia ...

Ana_art
- Fajnie ta hosta wyrosła ... nie przytłacza i nie rozłazi się dzięki

Lindsay80
- to elata ... rośnie na słońcu , ma stałe nawodnienie i nie widzę aby ją przypalało na razie
Przed cisem mam miskanta variegatus

Beata
- witaj dziękuję ... oby mi starczyło mocy na utrzymanie tego w ryzach i w jakim takim porządku ...

Mathildis - reszta fotek będzie za chwil kilka ... nic ciekawego ... na roboczo czyli miejsce gdzie teraz grzebię ... Przyjechał żwirek przed chwilką i mus go wysypać póki temperatura przyzwoita

Cleo
- wróć

Zetka
- do takich opisów to daleka droga i już nie dla mnie ale dziękuję ... Pytasz jak jak to robię ? szybko ! nie ma czasu na pieszczoty
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:57, 07 lip 2015

Do góry
powiem nie ma tragedii
pocieszające jest to że inni nigdzie nie byli a mają taki sam trawnik hahahaha (żart oczywiście)
Nie wiem o co chodzi z teściowymi ale jak moja została w tamtym roku to trawnik wyglądał tak samo co więcej trawa w donicy podobnie...
będzie dobrze chwila moment i trawnik weźmie się do kupy z doświadczenia ubiegłorocznego mówię. A żeby było ciekawiej to powiem, że według mnie to raczej chodzi o koszenie a raczej jego brak.
W ubiegłym roku przez dwa tygodnie trawnik nie był koszony, nawadnianie włączone. Teraz nawadnianie chodziło tak samo, ale trawnik był regularnie koszony dwa razy w tygodniu. Takie mam obserwacje że przy wysokiej trawie, podsycha i łapie wszelkie guuu..o Oczywiście mogę się mylić ale tak na moje oko to wygląda
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:41, 06 lip 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

A ja jestem zachwycona tym połączeniem. Długo się przypatrywałam tym ciemnym kropeczkom. To kosmosy?
Ogród Sylwii od początku cz.II 23:04, 06 lip 2015

Do góry
Syla napisał(a)

miszczostwo!
Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:33, 06 lip 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
wczoraj miałam dzień nadrabiania zaległości, weszłam też do Mai... i widzę że niektórzy są tak sfrustrowani, że aż żal....

Nie sfrustrowani tylko wnerwieni na moje bezpośrednie formułowanie myśli
Ale fachowiec co jest czystym teoretykiem nie jest dla mnie autorytetem .. i mój niedyplomatyczny ozór przysparza czasami wrogów
Spoko.. mi to rybka... ale nerwa mam na wpis pod Mają.. pod pseudonimem... po prostu brzydzę się tchórzami.. ukrytymi za pseudonimami.. można wodę mącić..

Odwaga cywilna jest największą odwagą.. tego współczesnym brak.. odważni anonimami. Hejterzy ...

Ja nie mam nic od ukrycia.. widać jaka jestem, co mam i jak wygląda moja facjata.. innym w tej materii brak przysłowiowych jaj. Nadrabiają ich brak dokopywaniem pod anonimem. Ale to nie mój problem., że komuś brak jaj, ma frustrację, brak dystansu do życia..... . do siebie. Nie jestem psychologiem i nie umiem postępować z takimi osobami.. mogę tylko olać..

Ale olanie to nie moja natura.. odwagi cywilnej mi nie brakuje.. potępiam takie zachowanie. Potępiam publicznie. Z imienia i nazwiska, miejsca zamieszkania i takich tam.. Nie mam czego się wstydzić, nie mam wyrzutów sumienia, a anonim.. to tchórz.

Zresztą jesteśmy podobne charakterami Wiesz co mam na myśli

Zależy mi na opinii takich jak TY
Długi wywód.. pasuje focia nawet byle jaka..

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:52, 06 lip 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
prze bardzo dzisiejsza Vanilla Fraise

Ana czy Twoja vanille jest w słońcu tutaj? czy jednak w półcieniu?
Czy od nasłonecznienia zależy jej wybarwienie?
Ogródek Iwony 13:52, 06 lip 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
a ile masz tam szerokości? bo według mnie za mało miejsca będzie na zebrinusa i tą hortensję

Ana, pomierzyłam i zrobiłam rysunek:

Szerokość: 250 - 270 cm, głębokość rabaty 140 cm, mogę jeszcze troszkę zabrać z trawnika, gdyby było konieczne, bo obrzeża nie położone jeszcze
W połowie na ok 70 cm od brzegu posadziłam hortensję. Te fioletowe, to w planie docelowo dwie mniejsze, chociaż pewnie dorosną do tej miałby być taki szpaler. Myślałam, żeby na mijankę dać dwa miskanty w plecy?
A jak nie ma miejsca, to co innego?
Z prawej strony rośnie teraz wierzba mandżurska - rozmnożona z patyka
Ale mogę ją przesadzić, gdyby tu nie pasowała. Choć zimą takie pokręcone gałązki mi się podobają. Jest też problem, ze ta rabata będzie łysa zimą. Może ją poszerzyć i runianką wyściełać albo jakieś pomysły?
Na wiosnę chyba trzeba dać tu sporo tulipanów.
Woda i tak leje się z węża, a w przyszłym roku rabaty dostaną linie kroplujące, chyba że w Toto-lotka wygram - to szybciej
edit:
Poszłam zrobić dwie robocze fotki, rabata prawie w w cieniu 0 14.15
widok z przodu rabaty (chryzantema wyleci jesienią)

z boku
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:25, 06 lip 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

Jaka to róża w Twoim pięknym ogrodzie?
Ogródek Iwony 12:59, 06 lip 2015

Do góry
a ile masz tam szerokości? bo według mnie za mało miejsca będzie na zebrinusa i tą hortensję
Ogródek Iwony 12:59, 06 lip 2015

Do góry
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:48, 06 lip 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

Nie mogę się doczekać tej rabaty u Ciebie .....
Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:23, 06 lip 2015

Do góry
wczoraj miałam dzień nadrabiania zaległości, weszłam też do Mai... i widzę że niektórzy są tak sfrustrowani, że aż żal....
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 06:53, 06 lip 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

Anetko jak wysoko szczepiony jest Twój mariken?
Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:51, 06 lip 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
nadrobiłam kilkanaście stron i jak zwykle cud miód i orzeszki, a do tego muminek niczym wisienka na torcie wydoroślał bardzo! Czy jesteś podwójną babcią czy czekamy?

Jeszcze miesiąc ...czekamy ..

Liliowców dużo nie będzie.. poschły mi
Jak liliowce odczuły brak w podlewaniu to naprawdę jest tragicznie... nie mogę wszystkiego podlać bo bym poszła z torbami.. studni nie wykopię bo musiałabym próbować z jakaś głębinową.. i gwarancji nie ma, że coś się znajdzie. Wiec skąpię wody... Ponad połowa liści po prostu uschła..
W radiu trąbią, że najgorzej jest .. w okolicach Łodzi.

Dla koneserów czarnych kwiatów. We wtorek może coś podleje .. oby...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies