Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

MiraR 13:01, 07 lip 2015

Iwk4 napisał(a)

Fajnie masz, że odpoczniesz w ogrodzie. Nie zapomnij o kawce na tarasiku. Nawet najmniejszy cieszy
Chwasty rosną, ale też cieniują trochę w te upały korzenie roślin, więc czasami są pożyteczne, pod warunkiem, ze nie zagłuszają roślin.
Ja miałam dwa tygodnie wariactwa w pracy , a po pracy też w papierach siedziałam, za dużo spraw miałam do pozamykania. Teraz odpoczywam na tyle, na ile reszta domowników pozwoli. Ale nawet pranie i czyszczenie okien sprawiają przyjemność po takim wysiłku umysłowym.
Dziś wstałam o 7.00 rano i podlewałam ogród, bo wczoraj mi się nie chciało kucnęłam przy rabacie bylinowej i podziwiałam pysznogłówkę, która kwiaty piętrowo z jednego pąka wypuszcza.
Obok mnie na piasku usiadł sobie ptaszek, zaśpiewał kilka razy ćwir, ćwir i poleciał. chyba mnie wziął za fragment rabaty, bo nigdy wcześniej tak blisko w zasięgu niemal ręki ptaki nie podfruwały. Fajne uczucie. Chyba będę wstawać o poranku częściej

no ładny mi odpoczynek,trzeba w urlopie nadgonić trochę w ogrodzie ale dziś nie sposób cokolwiek w nim robić w taki upał.Trzeba ogarnać dom,pranie już nastawiałam.
Śniadania tarasowego zazdroszczę.U nas dosyć,że malusi tarasik to jeszcze centralnie świeci od rana słońce,więc odpada poranna kawa.Trzeba pomyśleć o jakimś kąciku z ławeczką gdzie nie ma dużo słońca.Fajnie by było mieć w ogrodzie kilka takich miejsc do posiedzenia.Ile też na forum jest inspirek Planów sporo,trzeba by w totka zacząć grać
Iwk4 13:15, 07 lip 2015

Kuba napisał(a)
Pięknie działasz i fajnie piszesz- mądra z Ciebie babka
Kawa z takimi widokami musi smakować wyjątkowo

Ewuniu, dziękuję Piszę tak z głowy, co mi rozum podsunie
Denerwuje mnie tylko, że ja tak długo goopia byłam i tych tuj nie wymieniłam dawniej. Dziś już sąsiedzi przechodząc ulicą nie musieliby mi mówić do talerza smacznego
A tak na jesień podmiana i zaczynam od nowa. Zastanawiam się, czy nie dołożyć przed tuje trzech klonów crimson sentry - szczepionych, w równych odstępach. Tylko zanim one zagęszczą korony ...

ren133 13:35, 07 lip 2015

Iwk4 napisał(a)
Reniu, sama nie wiem, nie mam doświadczenia. Ale był moment, ze pewne tuje zaczęły zmieniać kolor na brąz i wróciły do normalności. Ja poczekam do jesieni. Do września. Te tujki szczególnie polałam gnojówką z pokrzyw. Zaszkodzić nie może, a pomóc tak. Więcej pomóc nie umiem

No właśnie ... teraz i tak ryzyko sadzić duże tuje (a poza tym nie znalazłam nic ciekawego) ... więc poczekam

PS Będziesz w Pęchcinie?
Iwk4 13:41, 07 lip 2015

Mirko, no, przydałoby się. Niektóre inspirki są śliczne.
Na Pinteresie też jest sporo
Czasami się zastanawiam, jak dziewczyny potrafią przełożyć inspirkę do siebie. Widziałam wczoraj super taras i nie pamiętam, na jakim wątku
edit: znalazłam:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=153
Nowe pokolenie ma super pomysły. Dla nich wszystko jest takie proste.
Ach joo ...
Iwk4 13:43, 07 lip 2015

ren133 napisał(a)

No właśnie ... teraz i tak ryzyko sadzić duże tuje (a poza tym nie znalazłam nic ciekawego) ... więc poczekam

PS Będziesz w Pęchcinie?

Na sadzenie tuj za gorąco. Poczekaj
Będę, czyli się spotkamy? Jak ja wszystkich rozpoznam ?
Ps. muszę wziąć książkę Danusi do podpisania
ana_art 13:46, 07 lip 2015

Iwonko wbrew pozorom te klony rosną szybko chociaż szybciej może śliwa wisniowa
Iwk4 13:50, 07 lip 2015

Ana, nad śliwą też się zastanawiam. Pamiętasz, od zeszłego roku te drzewa mnie męczą.
Klon posadziłam w głębi ogrodu i jakoś mi tam nie leży, dlatego myślałam, by dokupić dwa i tak posadzić, tylko mogą się już wielkością różnić
ana_art 14:00, 07 lip 2015

nawet gdybyś posadziła je jednocześnie, nigdy nie masz pewności że będą rosły równo. Mam dwa klony,sadzone w tym samym czasie i niby rosną podobnie ale jednak się różnią..
MiraR 14:05, 07 lip 2015

Iwk4 napisał(a)
Mirko, no, przydałoby się. Niektóre inspirki są śliczne.
Na Pinteresie też jest sporo
Czasami się zastanawiam, jak dziewczyny potrafią przełożyć inspirkę do siebie. Widziałam wczoraj super taras i nie pamiętam, na jakim wątku
edit: znalazłam:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=153
Nowe pokolenie ma super pomysły. Dla nich wszystko jest takie proste.
Ach joo ...

No faktycznie taras wymiata. Taki nowoczesny.
Jak Ty masz wszystko "obcykane",wiesz co gdzie jest,gdzie szukać.Ja to cienizna A teraz jestem na etapie ławki,otworzyłam sobie folder z takimi inspirkami.Gubię się w tym gąszczu forumowym.Ale muszę zajrzeć na tego Pinteresta bo widzę,że Ty większość inspiracji stamtąd bierzesz.
A jakbyś teraz od początku robiła swój ogród czy budowała dom to w jakim kierunku by to poszło? Podejrzewam,że poszłabyś w kierunku modernistycznym zgadza się?
MiraR 14:07, 07 lip 2015

A co to będzie w tym Pęchcinie? Szykuje się zjazd? Gdzie to jest? I kiedy?