Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Rododendronowy ogród II. 21:14, 12 sie 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
U mnie z deszczem podobnie. Ani kropelki od bardzo dawna i nie zapowiadają
Tyle ze u mnie mały ogródek to łatwiej podlac
Nie wiem co to będzie.
Jeszcze 2 lata temu cieszylabym się z takiej pogody, no jakie to wszystko względne...

Floksy zachwycają. Nie mam ich jeszcze u siebie niestety
Czy one się rozsiewaja ? Czy rozrastaja korzeniami ? Jak szybko ?

Nie padało u mnie nadal , gorąc był niemozliwy 35 stopni.Dopiero skończylismy podlewanie w sumie 6 godz bo we dwoje z m po trzy godz. Wody mało ale na razie jest. Na jutro znów zapowiadają deszcz ale czy bedzie? Kilka razy zapowiadali i nie było. Niezbyt się go spodziewam bo pisza że 0,1 mm w ciągu 12 godzin to co to jest. Ja taki mały deszcz zapowiadaja to u mnie pewnie nie będzie. No cóz zobaczymy. Ma padac dopiero od godz 17.
Floksy rozsiewaja sie i rozrastaja. Wysiewanie nie jest jakies duże ale po kilku latach spotyka sie pojedyncze pedy po całym ogrodzie .Korzeniami rozrastaja sie jak inne byliny, w takim mniej więcej samym tempie.
Rododendronowy ogród II. 07:11, 12 sie 2015

Do góry
U mnie z deszczem podobnie. Ani kropelki od bardzo dawna i nie zapowiadają
Tyle ze u mnie mały ogródek to łatwiej podlac
Nie wiem co to będzie.
Jeszcze 2 lata temu cieszylabym się z takiej pogody, no jakie to wszystko względne...

Floksy zachwycają. Nie mam ich jeszcze u siebie niestety
Czy one się rozsiewaja ? Czy rozrastaja korzeniami ? Jak szybko ?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:53, 11 sie 2015

Do góry
Beatko dziękuje bardzo. Prawda taka, że w większości udało mi się kupić wyrośnięte sadzonki wczesną wiosną na miejscu w szkółkach i to one robią cały efekt, jeżówki w tym roku nie są jeszcze wielkie, ale w całej masie też robią robotę

U siebie pysznogłówki, floksy, jeżówki, ostróżki sadziłem po 3 i tworzą ładne plamy. Jendak wprowadzę kilka większych bo mam np jeżówke Seccret Affair z floksem Adessa Pink Star po 3sztuki na zmianę, ale przesadzę tak aby były obok siebie po 6 sztuk. Kocimiętki mam 4 sztuki, przetacznika Red Fox 7, lawendy 11, rozchodnika też 4, szałwi 5.
Zależy od wielkości rabaty i tego ile chce się różnych roślin zmieścić, ale na bylinowej czym więcej roślin tym dłużej cieszy, ale by nie powstał bałagan muszą być duże grupy... ale kręcę mam nadzieję, ze da się to zrozumieć
Sadziłem tak co 40-50cm na oko.

Ewo lilie stoją już od dawna, ale czekałem aż zakwitną bo tak po nazwach to ja się nie orientuję, muszę się wybrać i zbadać teren
Wpadnę i może uda mi się coś doradzić

Moniko nie ukrywam, że z deszczu bardzo się cieszyłem. Miałem dwa dni wolne od podlewania, jutro powrót rozrywki, aby utrzymać dotychczasową wilgotność gleby bo jak przesuszę to już trudno wrócić do tego stanu
Ogród prawie romantyczny 21:00, 11 sie 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Hahahaha niezła zagadka, niestety mi nic do głowy nie przyszło, tzn. pierwsza myśl była, że to mięta, ale jakoś ją odepchnęłam
Zazdroszczę gipsówki bo u mnie maks dwa sezony i padała. Odpuściłam już, ale bardzo ją lubię.
Floksy u mnie też prawie przekwitnięte. Duża różnica w czasie kwitnienia między nami wychodzi, albo różnica w wieku roślin.
Aaaaaa i jeszcze front jest fajny, ale pewnie już masz inną wizję i dlatego Ci się nie podoba Macham

Tak też myślę, patrząc na inne ogrody, że u mnie wszystko później startuje, a podobno mieszkam w cieplejszej części Polski. Podobno
Front do zmiany, to już postanowione. Nie podoba się i już
Z gipsówką nie mam problemu. Może to kwestia gleby, bo wiem, że inne dziewczyn też miały z nią problem

Rozwiązanie zagadki już niedługo
Ogródek Iwony 15:29, 11 sie 2015

Do góry
Małgoś, mam lawendę w innym miejscu - 12 sztuk, ale tam słabo rośnie, dlatego kombinuję nad kostką bukszpanową z lawendą.
Może faktycznie zrobić tą rabatę biało-fioletową?
Białe floksy - pomysł mi się podoba
O róży możesz poczytać tutaj:
Kronprinsesse Mary
Wąchałam ją, cudownie pachnie I bardzo ładna
Pośrodku pomiędzy drzewkami - to dobry pomysł
I powtórzenie. Podoba mi się.
W takim razie pomyślę o skompletowaniu roślinek Dzięki
1. róża Kronprinsesse Mary
2. bodziszki niebieskie
3. szałwia Caradonna
4. floksy białe
5. odętka biała
6. miskant Variegatus albo Zebrinus fontannowy, raczej Klaine Fontann- mam
7. jeżówki, raczej białe, kremowe ...
8. przymiotno w nogi drzewek
Ogródek Iwony 14:14, 11 sie 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

Danusia zawsze radzi pod śliwy hortki.
Ale można dać inne jasne kwaty.
Hortki masz naprzeciwko.
Obawiam się, że Vanilki będą leżej na trawniku.
Rabatka jest wąska, a tam chyba z tyłu jeszcze tuje się mają zmieścić?

Można przyjąć np., że kwiaty będą białe, czy też białe i jasnoróżowe.
Mogą być róże. Mi podobają się białe floksy, dają ładną białą masę, ale długo kwitąc nie będą chyba. Stąd pomysł na kilka gatunków białych kwiatów, które będą powtarzane na długości.
Białe róże, floksy i jeżówki, do tego miskanty, a w nogi jakiś kolor?
A może pozostać przy białym. Chyba że miskanta Variegatusa można dać.

1. Te hortki mnie kuszą, ale róże też.
2. Zacznijmy od kolorystyki. Krążę ostatnio przy moich czerwonych różach i coraz bardziej jestem skłonna przenieść je na ognistą rabatę do bylin. W słońcu ta czerwień bije po oczach. Tutaj znalazło by się miejsce na angielki. Pierwsza na liście jest Larisa. Byłaby to różowa kolorystyka i burgudn. Do berberysów i jeżówek różowych bardziej by to grało

Caro - to 3 śliwy
3. Wtedy na rabacie pod śliwami pasowałyby białe floksy (kupić), odętka biała, bodziszek- niebieski, szałwia Caradona - te roślinki mam na rozsadniku. Ładna też jest róża biała, pachnąca Kronprinsesse Mary. (na liście chciejstw)
4. W nogi każdej śliwy dałabym przymiotno. Kwitnie na niebiesko w maju. Teraz tam rośnie na rabacie.
5. Z prawej strony jest kwadrat (roslinki wsadzone jak na przechowalniku). Zrobiłabym tam kwadrat z bukszpanu w środku z lawendą i powtórzyła na drugiej stronie. Częściowo żywopłocik z bukszpanu ma być powtórzony na rabacie kwadratowej - pasowałoby.

Co sądzicie o tym?
No i w placach drzewek po jednej kępce Variegatusa, albo innego miskanta. Fajnie by było, żeby kwitł Mam Miskanta Klaine fontanne - dwie sztuki. Ma już ładne pędzelki i nie jest wysoki. Może by go tam wykorzystać ?

Ogród prawie romantyczny 11:41, 11 sie 2015

Do góry
Hahahaha niezła zagadka, niestety mi nic do głowy nie przyszło, tzn. pierwsza myśl była, że to mięta, ale jakoś ją odepchnęłam
Zazdroszczę gipsówki bo u mnie maks dwa sezony i padała. Odpuściłam już, ale bardzo ją lubię.
Floksy u mnie też prawie przekwitnięte. Duża różnica w czasie kwitnienia między nami wychodzi, albo różnica w wieku roślin.
Aaaaaa i jeszcze front jest fajny, ale pewnie już masz inną wizję i dlatego Ci się nie podoba Macham
W Kruklandii 09:32, 11 sie 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

no mój opuchalczek wcinał dziś kwiatek dalii
i to o 7 rano...
to czemu nie floksy....

wrrrr!!!!
Liliowo i kolorowo:) 08:58, 11 sie 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Danusiu Cudne kwiaty U mnie floksy nawet wysychają. Po trawniku też tylko wspomnienie.Niestety o deszczu nawet wzmianki w prognozach nie ma.Cynie dają radę u mnie też kwitną bez przerwy. W przyszłym roku stawiam na nie Buziaki

U mnie floksy codziennie są wyższe Jedynie szybciej przkwitną ale dobrze znosza ten upał. Najgorzej jest z hortensjami ogrodowymi tymi co w półcieniu i przez powalone drzewo teraz w sloncu. Dużo cierpi roślin np.tawuły suche, wiciokrzewy, tulipanowiec w większości ma żółte liscie a o trawie to już ani nie mów bo nie zdążyła biedna odrosnąć po powalonych drzewach to teraz już miejscami totalnie wypalona ale trawa szybko odrasta. Pozdrawiam i deszczu i ochłody życze
Ogródek Iwony 23:44, 10 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

A masz pomysł na co innego? Hortensji mam niby dość. Tylko jak tak patrzeć, co długo cieszy oczy, to róże, hortensje, jeżówki i trawy. I dlatego siem pytam o inspirację. Tym bardziej, ze wcześniej czy później płot pójdzie do wymiany, Zbyszek chciał zwykłą siatkę, której ja nie chcę, więc się ociągam

Danusia zawsze radzi pod śliwy hortki.
Ale można dać inne jasne kwaty.
Hortki masz naprzeciwko.
Obawiam się, że Vanilki będą leżej na trawniku.
Rabatka jest wąska, a tam chyba z tyłu jeszcze tuje się mają zmieścić?

Można przyjąć np., że kwiaty będą białe, czy też białe i jasnoróżowe.
Mogą być róże. Mi podobają się białe floksy, dają łądną białą masę, ale długo kwitąc nie będą chyba. Stąd pomysł na kilka gatunków białych kwiatów, które będą powtarzane na długości.
Białe róże, floksy i jeżówki, do tego miskanty, a w nogi jakiś kolor?
A może pozostać przy białym. Chyba że miskanta Variegatusa można dać.
W Kruklandii 21:54, 10 sie 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

I to i to.
Wywar to na dorosłe, a gnojówka raczej na pędraki.

Ja będę chyba teraz non stop czymś lała, bo się boję epidemii.
W tamtym roku nie miałam tak wyjedzonych Rh. A jak miałam to tylko z przodu domu. Teraz widzę już dziury na tyłach.

Czy opuchlaki lubią floksy wiechowate??? Bo też zeżarte...

no mój opuchalczek wcinał dziś kwiatek dalii
i to o 7 rano...
to czemu nie floksy....
Rododendronowy ogród II. 21:49, 10 sie 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ją też łączę się w bólu. W ciągu trzech dni zniknęła woda do podlewania. Teraz to już będzie równia pochyła. Studnię uruchomiliśy zapasową ale starcza tylko na podlanie połowy ogrodu raz na trzy dni. Uschły mi nawet floksy Buziaki Bożenko mimo wszystko

Ja studni nie mam z sieci wodę biore . Jak na razie to ten buk i bzy najbardziej susze odczuwaja no i oczywiscie trawa.Floksy podlewam kazdego dnia wiec jakos sie trzymają ale słońce kwiaty im spaliło , najpierw wszystkie kolory wybielały a teraz schna ale rośliny nadal zielone.Bardzo podsuszone są rudbekie mimo że kazdego dnia dostają wodę ale na długo im nie starcza.

Pszczelarnia 21:15, 10 sie 2015

Do góry
JulkAd napisał(a)

I do Ciebie trafiłam Ewo po długiej przerwie...
Pszczółko, uroczy masz ten zakątek, taki ponadczasowy....mam wrażenie, że czas u Ciebie wolno płynie, chociaż po roślinach tego może i nie widać, ale spokój z Twojego ogrodu, aż bije po oczach ...taki ogród na odstresowanie...dobrze, że znowu ule pełne macie
....pozdrówka zostawiam i pytania...co to za kwiaty za floksami i jeżówkami u Ciebie rosną?....w takim ciemniejszym różu niż floksy?...... i drugie za fioletowym floksami takie bordowe, na prawo od lilii?

Rośliny to koktajl energetyczny.

To wszystko to monarda didyma - pysznogłówka dwoista (szkarłatna, pochodzi z wargowatych ), bergamotka. Znam w kolorze jasnego różu (ma Pani Przyroda), różu, czerwieni i fioletu a nawet białe.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/372-monarda-pachnaca-herbata
Rododendronowy ogród II. 18:37, 10 sie 2015

Do góry
Ją też łączę się w bólu. W ciągu trzech dni zniknęła woda do podlewania. Teraz to już będzie równia pochyła. Studnię uruchomiliśy zapasową ale starcza tylko na podlanie połowy ogrodu raz na trzy dni. Uschły mi nawet floksy Buziaki Bożenko mimo wszystko
Ogród -Dany 17:57, 10 sie 2015

Do góry

floksy

jarzmianka

kozłówka

krwiściąg

róża
pięciornik krwisty

ogólne

MORINA
silene regia

ostróżka czerwona + tojeść orszelinowata ' variegata'

spigelia

trawa ozdobna Chloris truncata

Dalea Purpureum

Hesperaloe parviflora
Liliowo i kolorowo:) 17:21, 10 sie 2015

Do góry
Danusiu Cudne kwiaty U mnie floksy nawet wysychają. Po trawniku też tylko wspomnienie.Niestety o deszczu nawet wzmianki w prognozach nie ma.Cynie dają radę u mnie też kwitną bez przerwy. W przyszłym roku stawiam na nie Buziaki
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:42, 10 sie 2015

Do góry
Gosia odległości miedzy roślinkami skalnymi , a iglakami są spore więc docelowo powinny zrobić takie kobierce na kamieniach, na niedźwiedzie futro poluję, a iglaki też będą tam nie wysokie, na razie są wsadzone dwie kosodrzewiny trzmieliny irga floksy szydlaste orliki kilka roslin skalnych goździki sine, rozchodnik taki jak na skalniaki dwa maleńkie cisy które tam bedą w ryzach trzymane , rozplenica, jałowiec taki z niskich, tawuły, brzozy karłowe itp.

Smieszna sprawa, że jak na dużym ogrodzie wsadzę gdziekolwiek rojniki, nie ważne w kamykach czy w korzeniu to na drugi dzień nie ma prawa rosnać , albo jest powyrywane i rzucone gdzieś niedaleko, albo znaj dę w całkiem innej części ogrodu uschnięte. Jakiemu zwierzakowi może tak bardzo rojnik przeszkadzać i czemu?

Szyszki też znajduję rozniesione po różnych zakamarkach, najczęściej w drugim końcu gdzie nie miały prawa się znaleźć, a znajduję przy koszeniu co nie jest wcale śmieszne bo kosiara tylko z nich strzela.
Rododendronowy ogród II. 11:09, 10 sie 2015

Do góry
Napia napisał(a)
A upały zapowiadają na kolejny tydzień, ech...
Floksy i magnolia śliczne

Juz 1 czerwca było 28 stopni i ten upał u mnie jest cały czas, ogród ledwie dycha.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies