Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wąski cienisty przedogódek 08:07, 30 cze 2016

Do góry
Dziękuję
Muszę przyznać, że nie wyszło najgorzej. Warto korzystać z instruktarzy ogrodowiskowych. Fajny patent podpatrzyłam - już nie pamiętam u kogo - coby położyć sobie obrus pod krzaczki, żeby na niego spadały cięte listki. To naprawdę upraszcza sprzątanie. No i świetna sprawa z cięciem obwódek (które mam za domem) - podstawianie sobie pudełka żeby poziom trzymać. W którym to było wątku? nie pamiętam.
Limelight już się szykuje. Ciekawa jestem tego stworzenia. Będę raczej musiała w przyszłym roku rozsadzić koleżanki hortensje bo za mało miejsca mają. Anabelle chyba wolałaby mieć jednak więcej cienia.
Jedna z lawend "podziękowała". Padła połowa krzaczka. Nie szkodzi.
Kobea cała w pąkach. Czekam na efekt.
Języczki żegnają się już prawie. Bardzo lubię te rośliny. Szkoda, że tak krótko kwitną.
Pozdrawiam serdecznie z wąskiego, cienistego przedogródka (już mi się wcale nie wydaje taki cienisty )
To miejsce trzeba kochać 08:01, 30 cze 2016

Do góry
Najnowszy nabytek. Trawa Hakonechloa All Gold.
Chcę ją posadzić pomiędzy kulkami bukszpanowymi w miejscu gdzie o tej porze roku słońce jest mniej więcej do 13, 14? Wcześniej czytałam że ta trawa najlepsza do cienia i półcienia, ale tu na forum gdzieś znalazłam że All Gold najlepsza na słońce. No i nie wiem jak jest z tym przypalaniem liści itp. Myślicie, że w półcieniu też będzie miała taki niesamowity żółty kolor? Chyba była w niezłej cenie 13 zł za szt. Na początku sezonu kupowałam przez internet po 10 zł dużo słabsze.
Tu chcę posadzić. Pomiędzy kulkami

Kulki trzeba będzie przesunąć trochę bliżej trawnika, bo dereń się rozrósł i już widać że za blisko posadziłam.

Już przy sadzeniu miałam wątpliwości, ale nie chciało mi się ich przenosić i teraz mam za swoje.
Ogród z rzeźbą 07:59, 30 cze 2016

Do góry
Zana napisał(a)

Jestem jak najbardziej za tym zestawem kolorystycznym Jak dla mnie to obie róże w zestawieniu do siebie pasują, ale każdy ma inną wrażliwość na kolory, więc wiesz....
Pióropusze traw świetnie tutaj wyglądają.
Kulą w płot 07:57, 30 cze 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Aga, za cholerę nie mogę znaleźć tego artykułu, o którym Ci pisałam (moje bałaganiarstwo jest moim przekleństwem!).
Ale Toszka dobrze doradza z seslerią. Szczególnie ta jesienna bardzo mi się podoba. Kostrzewy się jeszcze wszelkiej maści nadają.
Ja mam niebieskawą owsicę wieczniezieloną, piękna jest, zimozielona i jak na razie nie brzydnie tak jak kostrzewy, a mam ją trzeci rok. Poza wyskubaniem paru suchych źdźbeł po zimie nic z nią nie robię (słońce musi mieć). Carex montana dopiero co posadziłam, więc malutki u mnie (u Madżenki możesz podejrzeć, jest świeżo na zdjęciu), ponoć susze wytrzymuje.

No i suche stanowiska wytrzymuje ponoć moje odkrycie tegoroczne sporobolus heterolepis, który ze zdjęć w necie bardzo mi się podoba. U mnie malutki jeszcze na zdjęciach z rabaty avatarkowej, przed różową szałwią.

Anula spoko diabeł ogonem nakrył znajdzie się dzięki za pamięć i podpowiedzi. Mam teraz nad czym myśleć Idę oglądać trawy
A to moje zżarte hosty
Hakonechloa macra 07:53, 30 cze 2016

Do góry
Kupiłam odmianę All Gold. Chcę ją posadzić pomiędzy kulkami bukszpanowymi w miejscu gdzie o tej porze roku słońce jest mniej więcej do 13, 14? Wcześniej czytałam że ta trawa najlepsza do cienia i półcienia, ale ktoś kilka stron wcześniej napisał że All Gold najlepsza na słońce. Myślicie, że w półcieniu też będzie miała taki niesamowity żółty kolor? 13 zł za szt to chyba dobra cena?

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 07:43, 30 cze 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
http://jaarsveld-tuinen.nl/img/responsive/module/projects_img/Moderne-achtertuin-strakke-vlakken-tegels-onderhoudsarm-lavendel-winter-groene-haag_l.jpg
Można by graby formować w takie kolumny jak na zdjęciu po prawej

oooo kulomny też są fajne ... myślisz, że to zależy jaki okaz się kupi?
Jodła kalifornijska - Abies concolor 07:36, 30 cze 2016

Do góry
Mamy pewien problem z sadzoną na wiosnę jodłą.
Otóż straciła kolor całkowicie. Puściła świeże odrosty, natomiast całość zbrązowiała.

Nie wydaje się, żeby miała za sucho - wokół ma rozłożoną linię kroplującą.
W czym może być problem? Generalne pytanie jest - czy to już faza terminalna
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 07:33, 30 cze 2016

Do góry

Jest za bardzo fioletowa.

anulajda - właśnie wydarłam go w góry,bo już nie może słuchać o różach i ogródku
Ale i tak twierdzi,że się męczył tylko dla mojej przyjemności

ha,ha

a ta reine des v. ciekawa, masz całe zdjęcie krzaka bo ja te wybieram w fioletach i ciemnych, poza białymi i cytrynowymi

wyjątkiem u mnie jest Nostalgia
Cyprysik nutkajski - Chamaecyparis nootkatensis 07:29, 30 cze 2016

Do góry
Możecie podpowiedzieć co się dzieje z niniejszym cyprysem?

Otóż zaczął żółknąć od środka i zrzucać wewnętrzne mini-gałązki co widać na zdjęciu. Momentami jest łysy. Żółknięcie idzie wewnątrz praktycznie od dołu do 2/3 wysokości.

Podłoże lekkie, przepuszczalne, ma wilgotno ale bez przesady - na pewno nie stoi w wodzie.
W oflisowym ogrodzie 07:28, 30 cze 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Kami, jak pielęgnujesz krzaczki porzeczek, że tak obrodziły. Zupełnie się nie znam na roślinach jadalnych i rosną sobie same. Moje chyba coś pożera w tym roku....czubki gałązek mają liście pozawijane w koszyczek, tak jakby coś w środku mieszkało....masz jakiś pomysł co to ?

Kiedyś chyba mówiłaś, że Twój eM nie lubi kwiatów w ogrodzie....zmienił zdanie?.....bo przecież pięknie jest

Sylwia to u góry to wiśnie
Na porzeczce miałaś mszyce, jak liście są wykręcone to jej już tam nie ma, dlatego to taka zagadka dla ogrodników
Co roku mam bardzo dużo porzeczek, nic się nie marnuje dzieciaki zjedzą wszystko Jeden z krzaczków białej porzeczki już objedzony
Mam jedną słabą fotkę z przed kilku dni, owoce jeszcze zielone

Ukojenie 07:13, 30 cze 2016

Do góry
Z porannego spaceru:

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 07:02, 30 cze 2016

Do góry
KasiaWB napisał(a)
A tu wyszła porażka ) miał być inny kolor, a wyszło fatalne połączenie .... dobrze, że liliowce kwitną stosunkowo krótko )

Ja bym powiedziała, że wcale nie porażka. jakby do tego dodać granatowego to byłby cymes
Blaski i cienie nowego życia 06:59, 30 cze 2016

Do góry
I mój największy chwast w ogrodzie, ma 1,70cm wzrostu sam wyrósł ponieważ jest piękny więc zostanie

Blaski i cienie nowego życia 06:55, 30 cze 2016

Do góry
Zachwycam się nieustająco Nostalgią i zastanawiam gdzie posadzę moja ma takie kropki na ostatnich płatkach

Blaski i cienie nowego życia 06:51, 30 cze 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
Witaj sąsiadkoJak wspominałaś u mnie-nie poznałyśmy się u Kindzi-to chociaż wątek Twój poznam.pozdrawiam serdecznie

Teraz popatrzyłam skąd jesteś, masz blisko czy daleko do Alinki? bo się kiedyś do niej muszę wybrać to może po drodze będziesz?
A u Kindzi przeczytałam o festiwalu róż w Goczałkowicach i będę na pewno- albo od 11 z Łukaszem albo o 13 sama

Sfociłam dziś po 6 rano Julię renesansową Poulsena, w donicy nie pokaże się z tak pięknej strony jak w ziemi, więc koniecznie po jakimś deszczu ją posadzę(na dole pąk różowy jest od Nostalgii)

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 06:34, 30 cze 2016

Do góry

Tu z tyłu miały szumiec miskanty ale wzieły i wymarzły po zimie...

Vision in red

Wsio
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 06:28, 30 cze 2016

Do góry
Heritage - czekam na drugie tłoczenie

Rhapsody i.B. i William

Wszechobecne teraz główkowate

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 06:24, 30 cze 2016

Do góry
Fotki na szybko ostatniego dnia czerwca

Ascot nadal zachwyca, jak do tek pory ani jednego zwiedniętego kwiatka - już mam miejsce dla drugiej sztuki

Rozpoznawanie bylin 02:22, 30 cze 2016

Do góry
wieslawa napisał(a)
Proszę o pomoc bo mam dylemat pielęgnować czy tępić
oraz proszę o nazwę tego kwiatka - nowy nabytek

Skoro tak długo pielęgnowałaś niewiadomą roślinę to może pozwól jej zakwitnąć i daj jeszcze raz do rozpoznania, teraz nic mądrego nie przychodzi mi do głowy...

Druga roślinka, twój nowy nabytek to jest Inkarwilla Delavaya.
Ogród Mirelli 01:18, 30 cze 2016

Do góry
Honeymilk

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies