Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w budowie - nieustającej 11:57, 29 lip 2016

Do góry
Joku napisał(a)
Ja też w zachwycie. Wypatrzyłam ciekawy tytoń. Żółty widzę po raz pierwszy, znałam wcześniej limonkowy a ten chyba z leśnych? Sadzonka czy z siewu?

To jest tytoń już z moich własnych nasion, a nazywa się nicotiana langsdorfii. Jest taki bardziej seledynowo-żołty właśnie, dość wysoki, ma małe kwiatki i oczywiście pachnie.
Nasiona dwa lata temu kupiłam w GB, były od Sary Raven. Widziałam tam całą rabatę obsadzoną tym tytoniem, więc go sobie poszukałam.

U mnie teraz, na tle cynii i nagietków:

bliżej:

A to zdjęcia z tamtego angielskiego ogrodu - część leśna w Upton House. Gdybyż mój Mordor mógł być troche taki.

Anulajda w raju 11:57, 29 lip 2016

Do góry
Limki po deszczu i Lavender Ice

Anulajda w raju 11:53, 29 lip 2016

Do góry
Munstead Wood i Bailando
Typografia ogrodu 11:53, 29 lip 2016

Do góry
pytałaś u Magdy jak wygląda s.skalna zimą
fot. 9 luty

potem usunę
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 11:51, 29 lip 2016

Do góry
Wstawiam to co mam pod ręką, robocze, nie ogrodowiskowe, robione komórką.

Powinnam się wstydzić takich zdjęć ogrodowych, trudno.Są to zdjęcia sprzed miesiąca lub więcej, aktualnie jest bardzo buszowo i biało od hortensji.
Wstawię nowe zdjęcia.
Pan Maluśkiewicz 11:47, 29 lip 2016

Do góry
Werbena dla Ewelinki możesz być dumna "mama"

Jeżówkowo- hortensjowo

Anulajda w raju 11:45, 29 lip 2016

Do góry
Astrid Grafin von Hardenberg pięknie pachnie i w oddali widać hortensje Jane Little Lime
Ogród w budowie - nieustającej 11:44, 29 lip 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ależ fire!

I wiem, że skonstruowanie takiej rabaty, gdzie wieloletnie, jednoroczne i dwuletnie rosną obok siebie tak swobodnie i naturalnie wymaga angielskiego kunsztu!

Powiem, że udało się częściowo, bo kilka dalii posadzonych z tyłu jest niższa i zasłaniają je te z przodu, które wybujały niesamowicie, będę musiała je dobrze oznaczyć po wykopaniu.
Mam tam dużo bylin młodych i zarośniętych przez te większe, a młode są z borodwymi liśćmi i to one w przyszłości mają być gwiazdami tej rabaty- aster, języczkę, rozchodnika, tojeść, sadziec purpurowy i takie coś bardzo do sadźca podobne i trawy i jeszcze sporo innych roślin. Więc to dopiero początek, będzie robota od połowy sierpnia z poszerzaniem.
Jednorocznych nasiałam mnóstwo - różnych nagietków, nasturcji, tytonii czerownych i zielonych,cynii,słoneczników wielkich i karłowych, są też aminki, ogromne w tym roku. Dorzuciłam jeszcze buraki liściowe i koper, bo wydawało mi się, że będzie za rzadko. Nie wszystko jeszcze zakwitło.
Nie brak "słodkich pomyłek" - jedna wściekle fuksjowa cynia się wzięła i słodko różowe pomponiki dalii, choc liście są czarne. Szybko je ścinam do wazonów, co robić.

Ogrodowy spektakl trwa ... 11:43, 29 lip 2016

Do góry
Gabriela napisał(a)

Donica w koszyczek, marzenie i nawet już obsadzona, tylko nie bardzo wiem co tam rośnie.
Rabaty piękne, te "troszę kwiatków", jak piszesz, wygląda prześlicznie i bogato.
Cieszy mnie, że wyprawa Ci się udała, mam nadzieję że zrealizujemy nasze plany herbatkowo-kawowe, bo zaraz znowu będzie za późno.

to co tam rośnie też przywiezione, oczywiście zapodziałam tabliczkę ze skomplikowanym napisem dwuczłonowym, moja prywatna nazwa to uroczy dzwoneczek
zresztą ten dzwoneczek za chwilkę idzie na swoje miejsce bo się przy kamieniu znalazło a co donicy nie wiem - co się trafi z przechowalni

ten dzwoneczek wygląda tak

na herbatkę nigdy nie jest za późno - mus to ustalić

Ogród niby nowoczesny ale... 11:41, 29 lip 2016

Do góry
Magda70 napisał(a)
grabowa w te i we wte

Grabowa cuuuuuudo!!!!!!!
Ogród z pergolą 11:40, 29 lip 2016

Do góry
Mogę spróbować Aniu. Choć pewnie to co ja sobie wyobrażę niekoniecznie będzie odpowiadać Twojemu wyobrażeniu.
Te kwadraty mają iść od samego początku tej rabaty, czy od któregoś momentu? Zaznacz mi najlepiej krechami początek i koniec rabaty na tym rysunku i ewentualnie dodaj mi piny, które pokazują mniej więcej czego chcesz i gatunki, które już na bank wybrałaś. Jak będę mieć to w jednym miejscu to szybciej pójdzie

I napiszę sobie jeszcze, że fotki są na 673 żeby mi się to nie zawieruszylo
Ogród niby nowoczesny ale... 11:40, 29 lip 2016

Do góry
Magda70 napisał(a)
grabowa w te i we wte

Grabowa cuuuuuudo!!!!!!!
Anulajda w raju 11:38, 29 lip 2016

Do góry
Burgundy Ice która kwitnie non stop i pojedyńcze Pomponelki
Ogród niby nowoczesny ale... 11:37, 29 lip 2016

Do góry
Magda70 napisał(a)

lawenda - siewki zarasta mi...masakra jakaś

Też tak miałam trochę siewek wydałam a resztę dosadziłam do świeżo posadzonej lawendy Zobaczymy czy się przyjmie
Moje ukochane miejsce na ziemi 11:37, 29 lip 2016

Do góry
Przeglądam fotki z lipca ubiegłego roku
miałam takie jeżówki i takie sadzone na różnych rabatach
i nie mam
piękne były

Anulajda w raju 11:29, 29 lip 2016

Do góry
Gardinia i Ghita
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 11:23, 29 lip 2016

Do góry
Lecznice państwowe raczej wypuszczają na wolność do lasu, przynajmniej u mnie tak jest.
Najlepszym sposobem zaadoptowania jeża jest wystawianie mielonego ( z drobiu lub wołowiny) i wtedy jest największa szansa że sam zamieszka. Nie wolno ogrodu pryskać chemią w szczególności preparatami na robale, ślimaki, mrówki.... Taki ślimak umiera kilka dni i jeśli jeż go zje w takim stanie to też umiera i do tego w strasznych męczarniach, bo rozkładany jest od środka jego układ pokarmowy.

o 8 zajrzałam do pudła i okazało się puste

jedzonko naruszone

przeszłam się po ogrodzie i natknęłam się na jeżynkę nr 2, chodziła po rabacie z bluszczu, pozostałe nie wiem czy gdzieś poszły czy się gdzieś zaszyły, jeśli się nie ruszają są u mnie nie do znalezienia.

jeżynka nr 1 daje się głaskać i córka nazwała ją petunią
a jeżyk tez niechętny do głaskania

o 10 zrobiłam obchód i na zadnego nie natrafiłam, pudło dalej puste
Anulajda w raju 11:23, 29 lip 2016

Do góry
Abraham Darby trochę zmęczony od deszczu i Geoff Hamilton
Ogród, mydło i powidło. 11:22, 29 lip 2016

Do góry
katel napisał(a)

Basiu gdzieś wstawiałam ale nie wiem na której stronie to jeszcze raz wrzucę .

Wiesz ona jest identyczna jak moja ...ja obstawiam na BIG BROTHER
Moje ukochane miejsce na ziemi 11:16, 29 lip 2016

Do góry
Znalazłam kolejne ukorzenione hortki.
Nie umiem nazwać niestety.
Patyczki powtykałam do ziemi obok rośliny matecznej.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies