Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

W moim małym ogródeczku II 17:22, 02 maj 2022

Do góry
Dorotko pokaż zdobycze. Wieczorem zajrzę teraz idę dalej grzebać w ziemi.
Ptasi gaj 17:20, 02 maj 2022

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Elu prymylki całkiem fajne sadzonki. Ja jak sadzę to rozrywam po 1-2 sadzonki w dołek. Na następny rok jest już 3-4 sadzonki . Wczoraj zamieniałam się za prymylki czerwone, dostałam mocny róż z tych wysokich. Na razie wylądowały w dużej donicy, bo tam gdzie będą rosły teraz kwitną niezapominajki.

Przed chwilą przyszłam ze wsi i pani która mi obiecała prymulki powiedziała żebym przyszła w jesieni bo teraz nie będzie rozsadzała.
Dała mi tylko mała kępkę żółtych i jeszcze jakieś dziwne floksy.
Idę zaraz sądzić. Te które kupiłam będą jeszcze stały dlatego, że dużo roboty z nimi. Też muszę ogarnąć miejsce a później opielic bo dużo chwastów w nich.

Teraz mam ważniejsze pracę.
Ładna pogoda u nas.

Ogród do odnowy 12:05, 02 maj 2022

Do góry
Gosiu witam

Czy prymulki które są na fotkach to posadzone teraz czy przezimowaly bardzo ładne chodzi o te pełne. Pytam bo mamy taki sam klimat.
Wczoraj też wertykulacja u mnie przeprowadzona w tym roku później.
Ułudka piękna muszę się zainteresować. U mnie niezapominajki wszędzie po całym ogrodzie zaczynam wyrywać.

Ruda nie Sakowicz u mnie też dwie buszują mam leszczynę więc obskakuja ja przy kompostowniku na dach kładę im orzechy i ciągle zjadają. Bardzo bojaźliwe nie to co w Łazienkach

Pozdrawiam
Migawki z ogródka 09:56, 02 maj 2022

Do góry
Łucja bardzo ładnie ci wszystko wychodzi. Powolutku i zniknął problem z chodniczki. Też mi po głowie chodzą różne pomysły, ale sił już brak.
Zapowiada się ładny warzywniak. Ja to tylko sieje marchew, buraczki, koper i ogórki. Posiałam w zeszłym roku rzodkiewkę i w ogóle korzenia nie miała, zdarzyło mi się to któryś raz z kolei. W zeszłym roku posadziłam 5 szt cukinii i wszyscy jedli w sąsiedztwie.
W tym roku tylko 2 szt posadzę.

Gdzie kupowałeś cegłę to rozbiórkowa, klinkierowa czy zwykła.

Zaglądam i obserwuje twoje poczynania.

Pozdrawiam
Ogród hortensjowo różanecznikowy 07:20, 02 maj 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Justyna przecież to są rabaty hortensjowe 4 i 5 zdj dlatego tak pusto one są już parę lat te rabaty

Jedną rabatę poszerzyłam żeby posadzić rozchodnika którego miałam na rozsadniku i posadziłam jego przed rozplenicami hameln, doszło trochę cebulowych i ciemierniki pod drzewami , to jest ta rabata na tym zdj

Witam Monika

Piękne narcyzy ogród nie przeładowany bardzo ładnie narcyzy sie prezentują.
Co ty robisz że masz tak czysto na rabatach. Masz blisko las i liścienie widać.
U mnie przez brzozy liści na rabatach z jednej strony próchnica z drugiej bałagan.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:07, 01 maj 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ślicznie kwitnie twoja Kiku. Pierwiosnki zaraz nabiorą masy jak je podkarmisz dobrym kompostem. Za rok będzie szał. A iryski w jakim kolorze nabyłaś?
Dziś był idealny dzień na pracę, ale jutro też ma być pięknie i ciepło. Zamierzam to w pełni wykorzystać i pomóc mamie w porządkach i przekopaniu warzywnika. Tobie również życzę udanego dnia.

Gosiu jeżeli chodzi o kolory prawdę mówiąc nie wiem. Pani ze szkółki mi wybierała, mam na n8ej polega, że będę zadowolona bo to jakieś nowe i ładne. Mam nazwy na donicach spisze jutro i sprawdzę w necie.

Oj postaram się aby był udany. Też uważam jak ładna pogoda to trzeba jej nie zmarnować W ogrodzie

Ptasi gaj 22:54, 01 maj 2022

Do góry
Danusiu właśnie nie było przymrozku i ładnie kwitnie. Fotki nie oddają tego pudroweGo różu. Najładniej wygląda o zachodzie.

Dzisiaj cieplutko jutro podobnie. Podgonie z pracami. RoBie porządki i bardzo dużo przesadzania. ZeBralam krokusY są jedno miejsce. Jutro sądzę prymule. Kosadzce mogą stać w donicach.
EM już wertykulację przeprowadził jutro nawóz i podlanie. Dzisiaj bardzo mi pomógł więc jestem zadowolona porządek już widać.

Z krzaczków to będzie jeszcze kwitla kalina Watanabe ma łąki kwiatowe i lilaki polibin to takie moje oczka w głowie. Boje się aby tylko przymrozków nie było.

Klon oktober Glory który szkółka przysłała z rana po szczepieniu.

Grujecznik

Przytaczanik turecki piękna roślina na skalniak fotka z wczoraj

Ogród w Klein Kottorz 21:03, 01 maj 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Danusiu paczuszka już w domu.
Ale musiałaś się namęczyć taka duża karpe przysłałas, ale zaszalałas.
Mnie wstyd, że takie małe wyslalam, na szczęście szybko rosną.
Przeczytałam trochę o tym rododendronie ma nie spotykany kokor kwiatu. Powoli rośnie stąd wniosek, że ma kilka lat.

Pozdrawiam

Elu, obiecałam Ci tę trawę od 2 lat, duża trawa = duża sadzonka.
Elu nie przejmuj się, z serca dałaś mi to co miałaś

Trawy i róża od Ciebie posadzone, mam nadzieję że szybko urosną
Małymi krokami-Ogród Wioli 16:32, 01 maj 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Wiola

Już masz wszystko zrobione. Czysto przejrzyście czekać aż wszystko nabierze masy.
U mnie co niektóre rośliny jeszcze zastój.
Pracy tyle, że nie wiem w którym miejscu jestem z robocizna.
Na szczęście pogoda sprzyja

Pozdrawiam

Tak póki co ogród ogarnięty,można odpocząć

Elu u Ciebie duży ogród to i pracy dużo,ale spokojnie ogarniesz,tak pogoda dopisuje, dziś jak w lecie cieplutko

Również pozdrawiam
Ogród Cioci cz. 3 14:15, 01 maj 2022

Do góry
Małgosiu masz taki porzadeczek. Wszystkie rośliny kwiecień obsypane w tym roku.
Ja nie mogę się wyrobić.

Też bardzo kocham niebieski. Dla mnie wszystko mogłoby kwitnąć w tym kolorze. Jeszcze zółciutki do tego i sama radość.

Zawsze kupuję bratki niebieskie każdy odcień.

Pozdrawiam
Glina i zielsko 11:29, 01 maj 2022

Do góry
Rozne podklady praktykowałam. Karton w rolce karbowany jest słaby, po jednym sezonie się rozłoży. Najlepszy jest karton gruby po meblach, telewizorze po ciężkim sprzęcie.
Jest jeszcze szary w rolce prawie tektura on jest mocniejszy można go kupić w obisiu.
Perz przebije wszystkie podkłady. Chwasty zawsze będą bo się też rozsiewają nawet w korze.

Jest jeszcze dobra agrowloknina biała ta grubsza. Woda przychodzi, ziemia oddycha. Z chwastami nie wiem bo przed położeniem dobrze wypielilam zdarza się chwast, ale tak jak pisałam z łąki się rozsiewają.
W moim małym ogródeczku II 10:19, 01 maj 2022

Do góry
Ptaszki już na jajeczkach widzą.
Dorotko chwałę zawsze. Byłam wczoraj i kupiłam prymulki już przebrane spóźniłam się, ale obniżona cena.
Spójrz

Pozdrawiam
Małymi krokami-Ogród Wioli 10:16, 01 maj 2022

Do góry
Witam Wiola

Już masz wszystko zrobione. Czysto przejrzyście czekać aż wszystko nabierze masy.
U mnie co niektóre rośliny jeszcze zastój.
Pracy tyle, że nie wiem w którym miejscu jestem z robocizna.
Na szczęście pogoda sprzyja

Pozdrawiam
Ptasi gaj 07:26, 01 maj 2022

Do góry
Roocika napisał(a)
Elu, nigdy nie byłam w Warszawie, od kilku lat próbuje tam dojechać ale ciągle coś mi staje na drodze.
Piękna ta kiku.

U mnie też jaskry i kurdybanek wszędzie się pchają.

Młoda jesteś życie przed tobą jeszcze przyjedziesz. Bardzo chciałabym pojechać np w Bieszczady czy na Rostocze nigdy tam nie byłam a jest pięknie. Może jeszcze pojadę.

Sprowadziłam te rośliny muszę z nimi żyć.

Jeszcze trochę fotek

Sezon 2017 u Hanusi 07:12, 01 maj 2022

Do góry
Witam i dziękuję Haniu

Oby był maj słoneczny i cieply.
Kwiecień u nas był bardzo zimny, śnieżny, padał deszcz..

Słonko świeci od rana w nocy plus 6 stopni.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:44, 30 kwi 2022

Do góry
Zapomniałam telefonu i foty robię tabletem nie poręczny jest odzwyczaiłem się.

Kupiłam dzisiaj prymulka no i eM mówi kup jeszcze trochę irysów takie ładne.
Prymulki już przebrane nie pojechałam od razu po świętach i ledwo wybrałam, ale pani sprzedała po 5 zł, w ofercie wcześniej były po 9,50, kupiłam 15 szt. Posadzę w dobrej ziemi i za rok będą ładne.

Ptasi gaj 22:30, 30 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)
Piękne miejsce masz do życia.
W trawniku i u mnie kurdybanek, kiedyś walczyłam, teraz dałam sobie spokój. A w trawniku mam fiołki fioletowe, na początku mnie cieszyły, teraz to plaga, zarastają wszystko, jednak eksmisja, ciut może w jakimś miejscu zostawie, bo i tak u mnie trawnik dziki, nie perski dywan.

Milus posadziłam, ale zabezpieczyła te rośliny. Trawki tak jak mówiłaś rzyzna ziemia i podlałam to nie jest ich docelowe miejsce. Mam zamiar tak jak mówiłam wykurzyć z ogrodu juki ale niech zakwitną. W ich miejsce posadzę trawki.

Dla mnie barwinek, kurdybanek i jaskier to zakałą mojego ogrodu.
W życiu za żadne pieniądze nigdy bym go nie przyniosła do ogrodu jak bym wiedziała jak są ekspansywne. Nikt mnie nie uprzedził. Włażą wszędzie.

Krzaczki zarośnięte

Dzisiaj eM robił wertykulację,ja sadzenie i pielenie. Trochę słońca i wszystko rośnie na suszę nie narzekam. Ledwo żyje ale trudno jutro dalej trzeba korzystać z dobrej pogody.

Moja kilku

Miłkowo - sezon 2016-2022 11:05, 30 kwi 2022

Do góry
ElzbietaFranka
No mam nadzieję, że pokaz się przyda, bo szkoły mówią aby nie ciąć, ja jak wiesz, tnę wszystko.
Rano je obejrzałam, już są na baczność, to po podzieleniu była reakcja

Wiolka5_7
A jest kolorowo kochana, a ile jeszcze w pąkach, no szał się zaczyna
Susan mam 4, chyba jeszcze kupię, one są zjawiskowe. Tez myślę, ze koncepcja niezła, jak się to rozrośnie pokażę.

tulucy
Łucja, oczywiście że tnę. Gdybym nie cięła, zarosłyby wszystko. A tnę dokładnie, jak piszesz, sekatorem ręcznym- małym, a cięcie zawsze po kwitnieniu, aby mogły zawiązać pąki kwiatowe na następny rok. Czasami coś szkodzi, może drugą coś męczy, też mam taką jedną.

SlonecznyOgrod
Nie wiem czy uwierzysz, w realu lepiej, jak na fotach, dzięki Daria

olciamanolcia
Justyna, jest faktycznie wyjątkowo u mnie, mur i położenie, niby ktos z 20km dalej i ogromna różnica
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:29, 30 kwi 2022

Do góry
Trzymam za słowo że dasz znać wiele osób zyska z przycinania rododendronów.

Widzę iryska już kwitnącego. Zieleń soczysta, opóźnień nie widać.

Kocimiętki to twarde sztuki nawet bez podlewania dają radę, ale w tym przypadku po sadzeniu trzeba podlać.

Jadę zaraz i będę sądzić.

U nas piękna pogoda.
Ptasi gaj 08:24, 30 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)
Pięknie nam Warszawę pokazujesz, dzięki tobie mogę coś ciekawego zobaczyć.
Ja z fiołkami walczę, nawet juz z trawnika usuwam, bo sa tylko one, a trawa zanika

Byłam przed chwilą u ciebie i piszesz o kurdybanku ale ktorym w trawie. Ja to mam tego rozligowego który wchodzi wszędzie.
Nieopatrznie przywloklam sobie do ogrodu pięć gałązek ok 10 lat temu od 3 lat walczę z nim. Trawę zaatakował i nie da rady go wytępić. Smarowalam randapem końcówki i guzik rośnie dalej.

Jeżeli chodzi o Wawe jest wiele ciekawych miejsc ale nie wszędzie jeżdżę. Teraz park pod Skra na Mokotowie przechodzi wielką rekonstrukcje wg planów będzie ładnie.
Na tunelu autostrady na Ursynowie ok 2,5 km dlugosci tam też powstanie duży park w tym roku przymierzają się do linowego. Wszystko zależy od pieniędzy.

Zresztą jak popatrzysz na mapie mieszkam prawie w parku z każdej strony. Tylko ulica przecina.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies