Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

System automatycznego nawadniania 21:06, 11 cze 2015

Do góry
Witek popatrzył na ten "projekt" i powiedział po co ten tutaj jest, co on podlewa?...jakiś dziwny ten system, jakby panu rur zabrakło.. Jednak żeby narysować gdzie powinny być zraszacze - potrzeba poszczególne wymiary, bo zraszacze mają różny zasięg i łączy się je w sekcje wg zasięgów.

Rozmieszczenie jest po prostu nieprofesjonalne i nie mające nic wspólnego z zasadami projektowania systemów nawadniających.

Tu, na razie jest chwastowisko, ale będzie... 15:04, 11 cze 2015

Do góry
ania_wesola napisał(a)
Ojej co ja widzę Domek to chyba projekt Rozeta. Zbudowaliśmy taki sam a teraz tak jak piszesz my go wykańczamy albo to raczej on wykańcza nas

Hej
Tak to Rozeta, właśnie dlatego że wykańcza żonka przejęła inicjatywe ja tam wole spokojniejsze zajęcia w ogrodzie pozdrawiam
Tu, na razie jest chwastowisko, ale będzie... 14:48, 11 cze 2015

Do góry
Ojej co ja widzę Domek to chyba projekt Rozeta. Zbudowaliśmy taki sam a teraz tak jak piszesz my go wykańczamy albo to raczej on wykańcza nas
Miejski zakątek z nieduża działką 12:37, 11 cze 2015

Do góry
Kochani witam Was na Ogrodowisku
Postanowiłam załozyc swój wątek, choć podczytuje was juz od jakiegos czasu.
Ale licze na wasza pomoc w zagospodarowaniu kilku rabat. Nie musze chyba dodawac że na ogrodach sie nie znam, co najwyżej znam kilka nazw roslin, krzewów i na tym moja wiedza się kończy. Przy zakładaniu ogrodu starałam na bieżąco czytac to co w danej chwili było mi potrzebne. A czasu na czytanie mam niedużo przy 3 dzieci i obowiązkach. Juz od dłuższego czasu nosiłam sie z zamiarem założenia wątku. Ostatecznie skłoniło mnie to że pani z która umówiłam się na zaprojektowanie 3 rabat nie odbiera telefonów, w żaden sposób nie moge się z nią skontaktować, a obiecywała zrobic juz miesiąc temu projekt. Więc wysłałam smsa ze rezygnuję, i dlatego jestem u was. Może z wasza pomocą się uda
A więc po trochu przedstawie wam na zdjęciach jak było i co się zmieniło. Działka ma 550 m ,w mieście, ale na uboczu, czasem można miec wrażenie jakby na wsi.
Na poczatku było tak:
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:33, 11 cze 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

dziękuję za pochwałę. Ogród ma ładne punkty narazie.

I dla tych kilku punktów powinnaś założyć wątek. Wiesz jakie ja miałam obawy bo przeciez nie mam co pokazać, wstydu co niemiara że mam projekt i tylko marne kilka roślin wsadzone. Ale wierzę że za sprawą forum zmobilizuję się do działania dziś jade kupic trawki aby jak mi Gosia zasugerowała trytmy ładniej wyglądały.
Ogród na glinie 22:52, 10 cze 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Małgosiu, Twój projekt jak zawsze perfekcyjny i bardzo mi się podoba
Ależ Ty pędzisz, zupełnie jak Twoje ogórki

Hi hi hi
Dziękuję
Ale to jeszcze nie całkiem to o co mi chodzi.
Ogród na glinie 22:14, 10 cze 2015

Do góry
Małgosiu, Twój projekt jak zawsze perfekcyjny i bardzo mi się podoba
Ależ Ty pędzisz, zupełnie jak Twoje ogórki
Ogród na glinie 15:40, 10 cze 2015

Do góry
Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
Mnie twój projekt bardzo przypadl do gustu, najchetniej cały skopiowalabym do siebie ale ja na razie do doradzania sie nie nadaję. Ładnie rozświetlają tawuły i berberys aurea, tez potrzebuje coś takiego ale najlepiej o niższym pokroju i do Full słońca wiec Żurawki nie dają tam rady, funkie też nie wiem czy wytrzymają. masz może jakiś pomysl. chciałam rozjaśnić rabatę z piwoniami

schlebiasz mi Ewa
ale ja wiem jakie tu mam niedoskonałości
wrzuć u siebie fotkę z piwoniami
Ogród na glinie 14:07, 10 cze 2015

Do góry
Mnie twój projekt bardzo przypadl do gustu, najchetniej cały skopiowalabym do siebie ale ja na razie do doradzania sie nie nadaję. Ładnie rozświetlają tawuły i berberys aurea, tez potrzebuje coś takiego ale najlepiej o niższym pokroju i do Full słońca wiec Żurawki nie dają tam rady, funkie też nie wiem czy wytrzymają. masz może jakiś pomysl. chciałam rozjaśnić rabatę z piwoniami
Mały ogród Kasi 11:04, 10 cze 2015

Do góry
A teraz do roboty spadam na inną zakładkę mam pilny projekt
Gosiu- zaglądnę do Ciebie w przerwie
Działka wkoło Lubczyka :) 22:35, 09 cze 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Hej zagubiona w akcji nareszcie się pokazujesz Co kombinujesz z tym berberysem za rabatkę? Jak roślinki przyjęły się?Pozdrówka wieczorne zostawiam

hejka no nie ogarniam ostatnio, naprawdę! ale myślę, że już bliżej końca tych większych prac zaplanowanych na ten rok, chociaż jeszcze pewnie potrwa zanim to skończymy, bo jeszcze podbitka do zrobienia, ogrodzenie do dokończenia, tak samo rynny tak się wydaje, że koniec, a tak naprawdę jeszcze jest tego sporo!
a jak się jeszcze robi to samemu, to schodzi jeszcze raz tyle czasu, jak nie więcej
oby do końca lata się wyrobić, to będzie dobrze

co kombinuję z berberysami? chcę iść w tą stronę, co Gosia proponowała, a że emowi berberysy się podobają, to on już wstępnie projekt zaakceptował i już gotow jest jechać do szkółki

roślinki się wszystkie przyjęły, jeszcze tylko tą brązową trawkę mam do wsadzenia, ale w sumie nie wiem, jaka duża ona rośnie? bo to rozplenica jest?

buziaczki przesyłam :*
Ogródek Niny 18:14, 09 cze 2015

Do góry

To mój ostatni projekt. Wymyśliłam przewężenie w połowie ogrodu.
Buda-szopka-komórka ma byc wyburzona przez mojego M. Mam tam w planie zrobić altankę albo miejsce na stół i krzesełka. Słońce przypaliło tawułkę. Mam nadzieję że jednak zakwitnie.
Ogródek Ewy 20:58, 07 cze 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Chciałam zaproponować zamianę za białą piwonię, ale widzę, że już masz.
Kosaćce śliczne, no i widzę jakiś projekt daszku. Chętnie zobaczę efekt końcowy.

Dorotko, daszek to stary temat, jest u mnie już kilka ładnych lat.
Przemek prosił o bardziej szczegółowe informacje na jego temat i tak powstał rysunek. A ta zamiana to na co?
A to daszek.

Ogródek Ewy 20:48, 07 cze 2015

Do góry
Chciałam zaproponować zamianę za białą piwonię, ale widzę, że już masz.
Kosaćce śliczne, no i widzę jakiś projekt daszku. Chętnie zobaczę efekt końcowy.
Miejsko & sielsko 17:31, 07 cze 2015

Do góry
Pięta zaliczona... a ja ciągle w pionie, cieszę się jak głupia

Klon ewidentnie przerósł poprzednią doniczkę a i męczył się.
Nowa jest pięciokrotnie większa i z nawadnianiem, będzie mu dobrze.
Zrobię kiedyś lepsze zdjęcie…

Asisko, ja nie mam nawadniania, jedynie wąż ogrodowy i jeżeli będę kiedykolwiek zakładała nowy ogród bezwzględnie nawadnianie i projekt …

Ewcia, lubię wyzwania jednak to nie przerasta
Olili, posadzę coś ładnego i będą wszyscy zadowoleni
Gosia, jak się na ogródek to i ma się widoczek Przetrwałam piątą
Siakowa, hmm.. problem z nietrzymaniem moczu.?
Noemi, z góry też widać
Olcia, oby się zadomowiły…
Sebuś, teraz sprawdzam czy żyją …
Jazzy, jak przyjedziesz i posadzisz he he he …
Ewelinko, nie bądź zazdrosna buziak i dla Ciebie!
Madziu, oj Ty też masz cudownie!
EwciaKonewcia, kociak pogłaskany, całusek
Karabelcia, a dziękuje
Madżenko, o tak czarne podkreśla fakturę, podbija kolor… Danusia, wrzuciła temat i teraz myślę a idzie mi jak krew z nosa..
Lindsay, trawki to turzyca aurea, szybko startuje po zimie..
Katiaxx, no wiesz… paskuda przecież byśmy kawkę piły, kopały razem …

Tu ma być ogród :) 16:12, 07 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Już napisałam u siebie To nie krytyka, moje rady dały początki wielu pięknym ogrodom, wspominać którym - nie będę, ale zachwycają wiele osób nie tylko z Ogrodowiska

Napisałam, że krytyka, bo komplement to na pewno nie był, ale nie obraziłam się i przyjmuję to co napisałaś całkiem spokojnie
Wiadomo, że wiśni i bukszpanów już stamtąd nie ruszę, ale na pewno można uzupełnić tą rabatę w taki sposób, żeby była fajna.
Jeśli ktoś może mi dobrze doradzić, to na pewno jesteś Danusiu taką osobą.

Mieć Twój projekt to moje niespełnione marzenie - żałuję, ale wiadomo, nie wszystko można mieć i tak cieszę się, że jest Ogrodowisko - bo to bezcenna pomoc.

A teraz do konkretów:

Etap planowania tej rabaty był kilka miesięcy temu (na stronach 21-27), żeby nie wracać do tamtych czasów to przedstawię aktualną sytuację:

Średnio samo przęsło na długość 215 cm, supek 78 cm - wiśnie są na środku przęseł, odległość między jedną a drugą to około 295 cm, średnica obwódki bukszpanowej 100 cm, cała rabata ma szerokość 180 cm.

Jeśli chodzi o nasłonecznienie, rabata jest od wschodu, więc od rana gdzieś do godziny 10-tej słońce zagląda przez ogrodzenie, później świeci na nią z boku gdzieś do godziny 15-tej, a po południu, gdy słońce jest na zachodzie, oświetla tą rabatę do samego wieczora od wewnętrznej strony działki (mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to opisuję).

Tu taki plan zrobiony na kolanie

i jeszcze zdjęcia z innego ujęcia

Ogród z tatarakiem w tle 22:11, 06 cze 2015

Do góry
lena napisał(a)
oki to jak bede na tym etapie to popytam zrobilam z ambrowcem jak chcialas

Dziękuję Lena. Swietny projekt Tobie wyszedł.
Mój jest ten kawałek ogrodu 19:05, 06 cze 2015

Do góry
marzena_perkowska napisał(a)
Ja już jeden oprysk na róże wykonałam tydzień temu. Starsza sąsiadka ogrodniczka podpowiada , że róże trzeba w maju i czerwcu po każdym deszczu pryskać.Co do tej rabaty przed domem to proś szefową Danusię, aby podpowiedziała Ci jakiś projekt.

A czym pryskałaś? Dziś przyjrzałam się dokładnie moim i nie zaszkodziłoby je popryskać jednak.
Mój jest ten kawałek ogrodu 11:07, 06 cze 2015

Do góry
Ja już jeden oprysk na róże wykonałam tydzień temu. Starsza sąsiadka ogrodniczka podpowiada , że róże trzeba w maju i czerwcu po każdym deszczu pryskać.Co do tej rabaty przed domem to proś szefową Danusię, aby podpowiedziała Ci jakiś projekt.
Żurawka - Heuchera 09:47, 06 cze 2015

Do góry
A teraz mój troche ambitniejszy wiosenny projekt. Z racji,ze na naszej dzialce ciągle trwają zmiany pojawila się skarpa. Wymyśliłam sobie, ze będzie to zurawkowa skarpa. Miejsca jest na nie na ponad 40 roślin. Plan byl taki, aby byly posadzone kolorami i kazda sztuka ma być inna odmiana. Większość rosin zakupilam w Internecie, ale srednio jestem zadowolona z ich jakości. Niektóre przyszly male i w ogóle nie ukorzone. Na razie wygląda to tak:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies