Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Mysza 18:16, 10 cze 2015

Nowy awatarek ładniusi, ale lawenda cudna
Lukasz2013 19:06, 10 cze 2015

Gratki na 9 setek.
magnolia 08:46, 11 cze 2015

Konieczki napisał(a)

Kadr pokazuje jak masz pięknie, dojrzała zielen w oddali. Jakś taka magia z niego (zdjęcia) bije. Cisza...spokój...zen
A ja moge poprosić o odmianę tej lawendy - ja mama miec donicę 3x3m obsadzoną lawendą - może choć trochę będe mieć namiarstkę takiego cudnego lawendowego zakątka

dziękuję za pochwałę. Ogród ma ładne punkty narazie.
Lawenda to Prawdopodobnie mieszaniec- kupiony w Auhan w sześciopakach pod nazwą lawenda Viva. takie tez z Obi i chyba w Leroy Merlin. Gosia też ją ma i sporo osób na forum.
Ja ja lubię, to zima jest ładna też i szybko wiosną się zbiera.
Ale nie sadż gęsiej niz co 45 cm0 to i tak za gęsto, nawet lepiej co 50 cm.
magnolia 08:56, 11 cze 2015

jalos napisał(a)

Magnolio co to za drzewka z tyłu - te 2 kulki?
Lawendy cudne - a przy okazji małe pytanie - z jakimi trawami można połączyć lawendy, pewnie z wieloma, ale tak w Twojej opinii to co się najlepiej komponuje z lawendą?

mnie razie bardzo że te w srodku małe do tych z brzegu i wydaje mi się że cały efekt wyszedł. Ale to właśnie po przesadzeniu wiosnennym- rozsadzałam żeby rzadziej były i odchorowały trochę. Teraz slinie się do lawedowiska Gosi.

Z tyłu te kulki tylko z dal;eka wygladaja na kulki- to mowy płaczące- moja rodzina uwielbia owoce, więc była konieczność zasadzenia owocowych. No to są takie. Jak sie zestarzeja, będą b. ładne, teraz takie średnie raczej są.

Do lawend można sporo traw dobrac, zależy jaka masz powierzchnię i jaki cel.
Nie polecam za wysokich traw rozkładajacych się, bo lawenda bardzo źle znosi cokolwiek leżącego na niej. Dlatego pasuja trawy niskie- kostrzewy- np, sina ( wtedy wyjdzie szaro- fiopletowa rabata), owcza ( tylko dzielić je trzeba co 2-3 lata dla odmłodzenia), może być carex montana, carex bronze form ( tylko ok 50 cm od siebie z lawendą), stipa Pony Tails ( tez nie za blisko siebie), seslerie- skalna, heuflera, turzyca cienista, stipa capitata, może rosplenica Little Bunny czy inna miniatura rosplenicy

magnolia 09:00, 11 cze 2015

nawigatorka napisał(a)

O dobrze ze Cie Widzę mam pytanie bo moje lawendy tez są kolosy choć mają rok i zastanawiam się czy gdy poszczególne krzewy są juz bardzo blisko siebie to talej ciąć je w półkulę (każda z osobna) czy cały rząd w wałek.nie wiem czy będzie wiadomo o co mi chodzi.

Ja bym je rozsadziła wiosną, albo wczesna jesienią- widzę że jak sa za gęsto to marnieją te w co sa w środku. Chyba że masz rząd czy dwa rzędy i moga sobie lawendy rozchodzić się na boki i z boków maja dostęp światła i przewiewu.
Ale w scisku łatwiej łapia grzyba, maja strasznie dużą konkurencję, łatwiej wysychają- ciężko mają.
Skoro jeszcze młode masz, warto to zrobić.
Ciecie w półkule- każda osobno jest bardziej efektowne- najładniejsze wg mnie sa już kilkuletnie poduchy, każda osobna.
magnolia 09:01, 11 cze 2015

lojalna_ napisał(a)
Ja tez mam takie własnie pytanie ....lawenda u mnie blisko siebie posadzona

zerknij jak odpisałam Nawigatorce
Konieczki 09:33, 11 cze 2015

magnolia napisał(a)

dziękuję za pochwałę. Ogród ma ładne punkty narazie.

I dla tych kilku punktów powinnaś założyć wątek. Wiesz jakie ja miałam obawy bo przeciez nie mam co pokazać, wstydu co niemiara że mam projekt i tylko marne kilka roślin wsadzone. Ale wierzę że za sprawą forum zmobilizuję się do działania dziś jade kupic trawki aby jak mi Gosia zasugerowała trytmy ładniej wyglądały.
lojalna_ 11:58, 11 cze 2015

Dzieki bardzo magnolio
amelia_b 13:33, 11 cze 2015

Wspaniałe róże i wspaniały ogród jak tylko mogę czytam Twoje wątki od początku i w kajeciku zapisuje to i owo a w sumie to prawie wszystko Pozdrawiam serdecznie
Konieczki 14:07, 11 cze 2015

amelia_b napisał(a)
Wspaniałe róże i wspaniały ogród jak tylko mogę czytam Twoje wątki od początku i w kajeciku zapisuje to i owo a w sumie to prawie wszystko Pozdrawiam serdecznie

Róże to chyba nie u Gochy