Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 08:24, 30 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)
Pięknie nam Warszawę pokazujesz, dzięki tobie mogę coś ciekawego zobaczyć.
Ja z fiołkami walczę, nawet juz z trawnika usuwam, bo sa tylko one, a trawa zanika

Byłam przed chwilą u ciebie i piszesz o kurdybanku ale ktorym w trawie. Ja to mam tego rozligowego który wchodzi wszędzie.
Nieopatrznie przywloklam sobie do ogrodu pięć gałązek ok 10 lat temu od 3 lat walczę z nim. Trawę zaatakował i nie da rady go wytępić. Smarowalam randapem końcówki i guzik rośnie dalej.

Jeżeli chodzi o Wawe jest wiele ciekawych miejsc ale nie wszędzie jeżdżę. Teraz park pod Skra na Mokotowie przechodzi wielką rekonstrukcje wg planów będzie ładnie.
Na tunelu autostrady na Ursynowie ok 2,5 km dlugosci tam też powstanie duży park w tym roku przymierzają się do linowego. Wszystko zależy od pieniędzy.

Zresztą jak popatrzysz na mapie mieszkam prawie w parku z każdej strony. Tylko ulica przecina.
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:24, 30 kwi 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Pięknie wyglądają Rodki bardzo gęste. Piszesz, że przycinasz czym sekatorem czy nożycami jak żywopłot.
Pokazałabys jak to robisz, nie wiem jak to zrobić Ircia proszę ma luźne swoje Rodki chętnie bym przycielam aby zgęstniały. Daj znać po przekwitach w którym miejscu przyciąć.

Poza tym odczuwa się wrażenie że spacery odbywam w Ogrodzie botanicznym wszystkie rośliny masz i rośnie przepięknie na czarnoziemie.

Ela, przycinam sekatorem, w rozwidleniu gałązek, aby liści nie uszkadzać. Poproszę męża niech mi zrobi zdjęcie, jak będę ciąć i pokażę dokładnie.
Dzięki za pochwały, ogrodniczka drugą ogrodniczkę zawsze zrozumie.
Posadziłam kocimiętki, dzieliłam je, ciut mi klapły, ale podlewam, to już lepiej, bardzo ładne i dorodne Dzięki
W ogródku Martki 23:16, 29 kwi 2022

Do góry
Bo werbena dosyć długo siedzi w ziemi zanim Wykiełkuje.
Jeszcze każe siebie chłodzić w lodówcen(stratyfikacja).

Ja tylko raz siałam i do tej pory siewki wyrzucałam. Teraz będę flancowac gdzie się da nawet na osiedlu.
Ogrodowe wariacje 23:05, 29 kwi 2022

Do góry
Wian piła jest dobrze dzielić te karpy traw tylko jeszcze zetnij ten czub ziemi.
Taka karpe możesz śmiało podzielić na 4 części.

Jeżeli chodzi o stipy to palcem pogrzeb w tym krzaczku czy źdźbła są żywe czy martwe. Jak martwe to łatwo się je usuwa zielone zostaw1. Też tak miałam w zeszłym roku.
Zostawiłam i rosną.
Jak masz gdzieś siewki to posadz obok Też tak dosadzilam.

Zestawy tulipanów bardzo ładne.
Ogród w Klein Kottorz 22:52, 29 kwi 2022

Do góry
Danusiu paczuszka już w domu.
Ale musiałaś się namęczyć taka duża karpe przysłałas, ale zaszalałas.
Mnie wstyd, że takie małe wyslalam, na szczęście szybko rosną.
Przeczytałam trochę o tym rododendronie ma nie spotykany kokor kwiatu. Powoli rośnie stąd wniosek, że ma kilka lat.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:38, 29 kwi 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Elu, dzięki za relację z Łazienek, piękny dzień miałaś. To miejsce pięknieje z roku na rok.
a

Jeszcze trochę za wcześnie pojechałam, ale mus to mus.

Bardzo ładnie zapaczkowane rododendrony. Nowe nasadzenia obserwowałam od 2 lat i nie za bardzo rosły widocznie musiały się zaaklimatyzować.
Wczoraj przyjrzałam się i zapowiada się dużo kwiatow krzaki są scisle.

Przy pagodzie chińskiej która się rozsypuje dużo nasadzeń rododendrona.

Dzisiaj byłam w Kabatach zaczyna być wreszcie zielono. Poszycie zawilce i kępki dzikich fiołków.

Dzisiaj szliśmy inną trasą bardzo dużo wiatrołomów. W lutym co były te wichury wiatr powywracał całe drzewa. Foty z jednej i drugiej strony alejki.
Oczyszczone są alejki a w środku armagedon przycinania na cały rok. Chodzić można tylko po alejkach.

Jutro jadę na wieś działać.

Gożdzikowa - wiejski ogród 12:00, 29 kwi 2022

Do góry
Basiu pokaż jak będą w pełni rozwinięte.
A ja dostałam od kogoś worek cebulek i tak dzieliłam i dzieliłam wszystkich, że sama nie mam. Ale to nic kupię na wage bo to drobnica.

Po lewej jesienne po prawej 3 sezon

Miłkowo - sezon 2016-2022 08:52, 29 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)
bez koralowy Gold
śliczny jest, ale dość wrażliwy

rodki od strony, gdzie co rok je skracam, zobaczcie jakie gęste

CW zaczyna

Pięknie wyglądają Rodki bardzo gęste. Piszesz, że przycinasz czym sekatorem czy nożycami jak żywopłot.
Pokazałabys jak to robisz, nie wiem jak to zrobić Ircia proszę ma luźne swoje Rodki chętnie bym przycielam aby zgęstniały. Daj znać po przekwitach w którym miejscu przyciąć.

Poza tym odczuwa się wrażenie że spacery odbywam w Ogrodzie botanicznym wszystkie rośliny masz i rośnie przepięknie na czarnoziemie.
Ptasi gaj 20:22, 28 kwi 2022

Do góry
Cd

Foto za krzaczek

Ptasi gaj 20:18, 28 kwi 2022

Do góry
Tak Irus bardzo ładny, zwarty. Przy podlewaniu ulamalam gałązkę miałam go związać ciągle zapominam.

Dzisiaj byłam w Łazienkach ładna pogoda bez wiatru więc można było chodzić. Kwitną magnolie to nowe nasadzenia.

Ptasi gaj 12:10, 28 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)
Faktycznie pięknie ten rodek wyprowadziłaś

Miluś on był bardzo ładny piękne kwiaty kupowałam 2 szt i jeden właśnie zachorował posadzony w Łasku zaczęłam go podlewać środkiem od fytoftorozy, pryskać i ostał się.

Irus co byś powiedział jak bym mu przycielam temu uzdrowionemu ze 2 pędy czy by się zagęścił.

Ten drugi nie chorował i wygląda tak

Sałatka pokrzywowa 08:43, 28 kwi 2022

Do góry
Wiśnia kilku jest bardzo ładna tylko problem w tym, że mogą przyjść przymrozki i kwiaty zmrozi. Mam ją i często tak bywa.

Tego to nie lubię, zwłaszcza, że głównym atutem takiego drzewka są jednak kwiaty. Wszystkie są takie wrażliwe, czy Kiku szczególnie?
Ptasi gaj 23:05, 27 kwi 2022

Do góry

Dorotka nie kupiłam,ale mam zaklepane. Jeszcze mają inne niż w linku jak pojadę to się rozeznan.

https://duzasadzonka.pl/pierwiosnek
Wygląda tak jak moje. U mnie była bratowa i też jej się podobają moje pierwiosnki. Ona podobno ma różowe z takich jak ja mam czerwone. Mamy się zamienić za sadzonki.
Gożdzikowa - wiejski ogród 22:51, 27 kwi 2022

Do góry
Basiu pokaż jak będą w pełni rozwinięte.
A ja dostałam od kogoś worek cebulek i tak dzieliłam i dzieliłam wszystkich, że sama nie mam. Ale to nic kupię na wage bo to drobnica.
W moim małym ogródeczku II 22:31, 27 kwi 2022

Do góry
Dorotka zobacz u mnie link do prymulek takie kupie na pewno.

Świąteczne jajeczka i inne ozdóbki ekstra. Kiedy ty masz czas to wszystko obrobić.
Ja się nie wyrabiam po nocach pisze i zaglądam na forum.
Elu jakoś wyrabiam się z tym wszystkim. Przygotowuję wcześniej i powoli do przodu.
Ja przez 2 lata gromadziłam tam te wczesnowiosenne kwiatki, dopiero w tym roku jest efekt, czyli w trzecim roku. U mnie już kwitną prymulki, bo ja mam piaskową ziemię i ona szybciej się nagrzewa. Chcę tą wiosenną, kolorową wstęgę pociągnąć na całej długości tej rabaty.

Ogród w Klein Kottorz 22:25, 27 kwi 2022

Do góry

Danusia ładny jest, ale wydaje mi się że on jest chory widać to po liściach i trzeba go ratowac.
Ten ogrodnik niech się buja sprzedał chorego rodka drogo. Sądząc go podłej go preparatem przeciwko fytoftorozie chyba Previcur Magnicur Energe a później magiczna siła opryskaj.

Jeszcze może Irenka się wypowie albo jakiś inny znawca.

https://www.lovethegarden.com/pl-pl/artykul/choroby-rododendronow

Elu sama zadecydowałam, że kupię tego rododendrona, widząc jego stan.
Myślę, że on trochę przemarzł i jest niedokarmiony.
Spróbuję go ratować, zależało mi na tej odmianie.
Ogród w Klein Kottorz 22:15, 27 kwi 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Dzisiaj kupiłam różanecznik Brasilia
Za dużą roślinę w donicy 35 l, ale w nie najlepszej kondycji wynegocjowałam cenę 60 zł
Mam nadzieję, że dam mu dobrej ziemi, podleję go i nakarmię i będzie śliczny.

Na zdjęciach wygląda lepiej niż w rzeczywistości.

Danusia ładny jest, ale wydaje mi się że on jest chory widać to po liściach i trzeba go ratowac.
Ten ogrodnik niech się buja sprzedał chorego rodka drogo. Sądząc go podłej go preparatem przeciwko fytoftorozie chyba Previcur Magnicur Energe a później magiczna siła opryskaj.

Jeszcze może Irenka się wypowie albo jakiś inny znawca.

https://www.lovethegarden.com/pl-pl/artykul/choroby-rododendronow
Ogród w Klein Kottorz 22:12, 27 kwi 2022

Do góry
Danusiu napisałam na adres poczty twojej.

Cieszę się, że wszystko w porządku.

Elu postaram się jutro wysłać paczkę.
Ogród w Klein Kottorz 21:50, 27 kwi 2022

Do góry
Danusiu napisałam na adres poczty twojej.

Cieszę się, że wszystko w porządku.
Ptasi gaj 16:19, 27 kwi 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)
Myślę, że to nie kwestia odmiany Rododendrona, tylko hodowcy. Tamte z Żabieńca były nie z polskiej hodowli. Jeden, ten odratowany, to teraz krzak 130 cm wysokości. Nie dbam o niego specjalnie. W tym roku dostanie zakwaszacz i kompost. Robię to tak mniej więcej co 3 lata. Drugi, wiekszy ode mnie, wymaga stałej opieki i zakwaszania, i nawozu każdej wiosny, a w tym roku zaczynam walczyć z opuchlakiem. Dotąd u mnie nie było tego świństwa.

Też muszę zawalczyć bo i róże mi atakują.

Mam jednego rododendrona o który walczyłam. Wyszedł z choroby i dosyć ładnie się trzyma.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies