Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

jolanka 08:43, 28 kwi 2022

Dawno nie zaglądałam a tu kolorowo, szafirki śliczne. Fajńy pomysł na kwiaty w skrzyni, może nornice by się tak nie dobierały. Te leśne przylaszczki są cudne, kolor rzeczywiście wyraźniejszy, chciałabym je mieć u siebie
Mgduska 08:43, 28 kwi 2022

ElzbietaFranka napisał(a)
Wiśnia kilku jest bardzo ładna tylko problem w tym, że mogą przyjść przymrozki i kwiaty zmrozi. Mam ją i często tak bywa.

Tego to nie lubię, zwłaszcza, że głównym atutem takiego drzewka są jednak kwiaty. Wszystkie są takie wrażliwe, czy Kiku szczególnie?
Mgduska 08:45, 28 kwi 2022

Helen napisał(a)

Też mam jednego (a byłam przekonana, że kupowałam 5, ach ta cena i potwierdzam, zachwyca.

Dobre Przepraszam, nie powinnam się śmiać, ale cena jest naprawdę absurdalna i taka pomyłka może się zdarzyć. Wyobrażam sobie, jak na niego chuchasz i dmuchasz
Mgduska 08:53, 28 kwi 2022

lilarose napisał(a)
wpadam, podziwiam, tarzam się w Twych kolorkach i lecę do moich ogrodów
ciekawe, czy u mnie maki wzeszły?
mam nadzieję!
w majówkę zlustruję, jak nie - dosieję
maczki kalifornijskie czyli siać, tak?

Też mam jeszcze sporo nasion, które będę siać do gruntu, bo np. nie udały się w domu. Czas ma dziwną właściwość, najpierw człowiek nie może się doczekać siania, a potem prawie przegapia termin - także ten - no siać, siać, bo zaraz przecież maj! Pocieszam się, że teraz posiane, wszystko powinno wzejść błyskawicznie.

lilarose napisał(a)

ja posadziłam na parkingu ogrodowym pod starą gruszą jakieś blado niebieskie. Wrony mi całą zimę je wyciągały na wierzch a ja je cały czas zakopywałam
No i właśnie zakwitły Naprawdę sporo- czyli na pewno te wyciągane również
Jestem dumna z siebie

Tak, możesz być dumna Bladoniebieskie też są śliczne, ja mam różniste wsadzone pod wisienką, chyba najmniej zwykłych.

Mgduska 08:54, 28 kwi 2022

tulucy napisał(a)
No nic, zaczynam odkładać do skarbonki w takim razie.

Dziś znalazłam kolejną siewkę o. Jestem zachwycona, to już 4

Tak myślę, że jak już się zdecydujesz, to trzeba zamknąć oczy, kliknąć i mieć ten zakup za sobą, a potem po prostu się cieszyć. O pieniądzach szybko się zapomina
Mgduska 08:59, 28 kwi 2022

jolanka napisał(a)
Dawno nie zaglądałam a tu kolorowo, szafirki śliczne. Fajńy pomysł na kwiaty w skrzyni, może nornice by się tak nie dobierały. Te leśne przylaszczki są cudne, kolor rzeczywiście wyraźniejszy, chciałabym je mieć u siebie

Skrzynie to konieczność ze względu na ziemię, jaką mam na działce. A tulipany do bukietów to w większości zeszłoroczne cebulki, pomieszane, różnych rozmiarów, z których część zakwitnie, część podrośnie, kolorystyczny miszmasz zapewne Mam tylko nadzieję, że tych nie będzie mi żal ścinać
Martka 10:21, 29 kwi 2022

Właśnie z tym ścinaniem to jest mały problem. Zaczynam za bardzo współodczuwać
Mgduska 13:19, 29 kwi 2022

Z doświadczenie wiem, że w ogrodzie nie widać różnicy między przez zerwaniem bukietu i po, ale niektórych egzemplarzy jest niewiele i nad tymi ręka zadrży. Ale przychodzi taki moment, kiedy wiadomo, że tulipany zaraz miną, a w kolejce są już następne rośliny. Wtedy jest łatwiej
A już najbardziej ułatwia sprawę różnorodność, bo wystarczy z każdego gatunku zerwać 1-2 rośliny, żeby mieć fajny bukiet. Do tego właśnie dążymy
Mgduska 21:41, 03 maj 2022

Dla odmiany wrzucam parę zdjęć z fantastycznego lasu. To jest taki las, że nawet wiosna boi się do niego wejść, a gps w ogóle nie wie, gdzie jest. Polecam Staniszewskie Błoto, rezerwat

vita 21:45, 03 maj 2022

Jeszcze tam nie dotarłam, piękności