Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:17, 15 wrz 2015

Do góry
ML nie kwitnie w naszych warunkach, nie zdąża, a kwiatostany to dodatkowa wysokość ponad liśćmi
u niektórych ML potrafi naprawdę wysoko wyrosnąć, ale raczej przy dobrym podlewaniu
u mnie urósł w tym roku do koło 1 lub 1,2 m
a miskant chiński Graziella mam z kwiatostanami ponad 2 m
Gracillimus też jest chiński, ta grupa rośnie wysoko
Jurajski Ogród 12:22, 15 wrz 2015

Do góry
A ja pozwolę sobie podpowiedzieć że miskant Kleine Silberspinne (zgodnie z nazwą) jest mniejszy i ma delikatniejszy pokrój.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 08:45, 15 wrz 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
a fotek nadal nie ma? no fiesz!

a proszę bardzo

zakwitł mi Miskant ML!
Ogródek Iwony 22:15, 14 wrz 2015

Do góry
Michał, w zeszłym roku kupowałam też berberysy kolumnowe. W szkółce dostawiłam do nich Miskanta Gracilimus i innego zestawienia już nie chciałam. Posadziłam w donicę przy tarasie. I tak by mogło zostać, gdyby miskant nie rozrastał się na potęgę. Wiosną będę wysadzać go i dzielić, bo to śliczny potwór
Spełnia moje wymogi, czyli to zestawienie stało się ażurową przysłoną na tarasie, ale wymaga pracy co dwa-trzy lata. Zastanawiałam się, czy Gracilimusa nie wymienić na rozplenice, ale to też potwory Więc zostanę przy gracku.
Tak to wygląda u mnie:
wrzesień 2014:

Sierpień 2015:

Bardzo ładnie powinien wyglądać berberys z Miskantem Variegatus:
tutaj masz wątek o berberysach i propozycję Danusi:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1361-berberys-berberis
Ale zobacz, ze tam jest więcej kolorów. Także żółty, brązowy, zielony. Piękne połączenie Mi się podoba
Pomysł na ogród 21:38, 14 wrz 2015

Do góry
Drimeth napisał(a)
Cudny powojnik. Ja mam odmianę Polish Spirit. Młode tegoroczne sadzonki, a kwitną jak zwariowane
Wklej proszę podpory dla winorośli. Monsz mój planuje małą winnicę (tak, wiem, wielkie słowo dla 10 krzewów). I myślimy nad rozsądnymi podporami. Będę wdzięczna.

A powiedz proszę czy masz miskanta "Krater". Moje są dość młode, ale nie widzę, jeszcze na nich żadnego kwiatu. Martwić się? Czy jeszcze nie?

czytałem że miskant Krater kwitnie w październiku - a więc jeszcze ma czas

moje podpory to zwyczajne kratki drewniane które sam wystrugałem
ale poszukam zaraz i wrzucę ( jak znajdę )
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 12:31, 14 wrz 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
jaby ktos sobie zyczyl to moge zabrac troche tej mojej bylicy luizjanskiej bo wykopalam troche i wrzucilam w doniczke, jak nie to wywale

Kasiu, ja też bym szczapkę wzięła Coś w zamian przywiozę: Miskant czy szałwia?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 11:54, 14 wrz 2015

Do góry
Agatek napisał(a)
zdjęcia zdjęcia przed i po

obawiam się, że na zdjęciach niewiele będzie jeszcze widać
- na wiosnę przesadziłam różową hortensję, w nowym miejscu ładnie się przyjęła
- wyeksmitowałam piwonie, jukę, tawułki, zawilec japoński różowy, migdałek ( chyba nie odbije ) i nie pamiętam co jeszcze
- z nowych nasadzeń mam: trzmieliny na pniu, 9 białych róż, zawilec japoński biały, wstęga z trzmieliny, stipy, bukszpan, miskant ML
- posadziłam tam jeżówkę red.. i białe niskie ? ot skleroza ale nie podoba mi się i będzie eksmisja na inna rabatę
- przesadziłam floksy
- dosadziłam cebulowych
- usuwam lawendę i wsadzam nową
- na wiosnę czeka mnie przesadzenie hortensji ogrodowej białej

jakieś zdjęcie cyknę
Małymi kroczkami do celu... 07:29, 14 wrz 2015

Do góry
Filemon24 napisał(a)
zastanawiam się czy i u siebie posadzić obok limek miskanty ale czy one mi się tam zmieszczą ? mam teraz dylemat bo podoba mi się takie połączenie miskanty i limki super
ty masz posadzone miskanty sinnensis gracillimus?

Takie połączenie faktycznie jest śliczne. Ja przy limkach mam miskant morning light, gracillimusa mam dalej z jeżówkami. Hmm..zależy ile masz tam miejsca Ml rośnie bardzo szybko, ale jest to zwarta trawa,bardziej na wysokość rośnie niż szerokość.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:55, 13 wrz 2015

Do góry
Bozga dziękuje stipa to na prawdę dobry wypełniać i przy okazji robi piękny efekt, jest jedno ale... boję się myśleć jaki problem będę miał w przyszłym roku z siewkami bo sieje się niemiłosiernie

Ewelina nie wiadomo czy się cieszy zapewne wolałaby zachować fundusze i mieć trawnik z żywopłotem, ale niestety nie udało jej się

Kasiu ogromnie mi miło. Prawda taka, ze ja w większości zestawienia wychodzą przypadkiem. Na przykład różowa zwykła jeżówka była wsadzona bo przeszkadzała mi w doniczce i tak sobie wsadziłem, werbena też przypadkiem tam trafiła, a razem cudnie wypełniają rabatę, nie widać tego, ale jest tam jeszcze miskant Morning Light.
Ja miałem teraz przerwę od większych prac i zmian bo już troszkę mnie to zmęczyło, a tak jak piszesz to ma być przyjemność

Ewo jestem ogólnie na drodze ograniczania pstrokatych zestawień i na razie chyba mam dobre plany chyba.
Co do róż... ja ich w ogóle nie kocham mają kolce, chorują, kapryszą, ale mają plus za ładne kwiaty i długi okres kwitnienia, takich raz kwitnących na pewno nigdy nie posadzę nawet gdyby była niesamowicie piękna
Moja bajka 08:41, 13 wrz 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)

Rabatka przepięka. A w tle to miskant olbrzymi?

Dzięki KArolu , miód na me serce. Tak, to miskant olbrzymi. Sadziłam go w październiku 2013 jako dwa mizerne źdźbełka, zobacz jaki teraz grubas. Żałuję, że od razu jakoś go nie ograniczyłam, teraz czeka mnie to wiosną. Ale uwielbiam go z całego serca .
Moja bajka 08:38, 13 wrz 2015

Do góry
Katkak napisał(a)

tu za hortami mam jeszcze sporo miejsca. Miał to być taki hortensjowy zakątek, ale z samych ogrodowych. Teraz się jednak zastanawiam czy bukietowych tam ni dać do tyłu bo byłyby lepiej widoczne.

Mój zakamarek przy studni - dla Sylwi, bo mówi, że jeszcze go nie widziała
lawenda wciąż cudowna

Rabatka przepięka. A w tle to miskant olbrzymi?
Ogród tworzony z pasją 21:26, 12 wrz 2015

Do góry
Anetka napisał(a)
Karol a co to za trawy. Pewnie miskanty ale jakie? i napisz co to za kula na pniu

Te trawy to miskant olbrzymi, rozplenica japońska i jakiś miskant, podobny go Gracillimusa tyle że kwitnie.

Kula to klon pospolity Globosum.
Ogrodowe skarby 19:32, 12 wrz 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)

co to za miskant u Ciebie ? zdjęcia wspaniałe i te z deszczu też. Ogród doskonały i taki swojski.

Urszulo witam w moim ogrodzie Dziękuję za miłe słowa!!!

Miskant to "flamingo" rośnie w sumie wolno
"krater " zdecydowanie szybciej
Zobacz na zdjęcia wiek tych miskantów jest taki sam a nawet krater ( zdjęcie 2) o sezon młodszy. Cena p9 to 3.99 myśle że dobra
sama zobacz

Flamingo

Krater

Ogrodowe skarby 18:40, 12 wrz 2015

Do góry

co to za miskant u Ciebie ? zdjęcia wspaniałe i te z deszczu też. Ogród doskonały i taki swojski.
Grubej dyni zmagania z naturą 19:43, 11 wrz 2015

Do góry
gruba_dynia napisał(a)
Limka pod oknem to dwa krzaki. Ale sezon to chyba już trzeci. Przy ławeczce rosną miskanty Grose Fontaine. Miały być bardzo wysokie. W tym roku to ich drugi sezon więc może kłosy pójdą trochę w górę. Aktualnie mają jakieś 130cm.

o, potrzebne mi wysokie trawsko, ale niezbyt obszerne od dołu - przymierzałam sie nawet do Goliatha ale wystraszyłam się Czy ten miskant jest obszerny przy gruncie?
Malutki pod lasem 11:31, 11 wrz 2015

Do góry
Iggia napisał(a)

eM - mąż
ML - miskant Morning Light

Długo siedziałam na forum ciązowo-mamusiowym i tam maż-chłopak to był Tż (towarzysz życia) a em to od czego?

A osobny wątek jako słownik to wcale nie jest zły pomysł
Malutki pod lasem 10:58, 11 wrz 2015

Do góry
paula23 napisał(a)
Jestem z Zagłębia i u nas też się mówi tytka

ooo jak już o tym mowa to co to eM i ML ? Ml obstawiam miskanta ale tylko tak na 50%

Poszalałyście wchodzę na pocztę a tam 98 wiadomości i większość stąd

eM - mąż
ML - miskant Morning Light
Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:54, 11 wrz 2015

Do góry
Halinko, wydaje mi sie ze ten twój miskant ma ciensze liście niż maleparthus
To raczej coś innego
Gdzie go kupilas ?
Połowa działki - czyli mam powoli dość 20:03, 10 wrz 2015

Do góry
zawitka napisał(a)
Asiu---- to mój miskant chyba Malepartus

szukam trzmielinek...czy tam na tyłach??jeżeli tak to fajnie wyglądają w grupie.Muszę moimi się zająć...leżą bidoki wykopane i czekają.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies