Zazdroszczę tych owoców bo uwielbiam . Nie martw się marna ze mnie czarownica wszystko się utrzyma Ja nakupiłam drzew kolumnowych, które owocują słabo Będę wymieniać na karłowe, wielkość taka sama a owoców dużo więcej.
Kto zgadnie Czyj ten cudowny ogród???
Miałam przyjemność już drugi raz gościć w tym pięknym ogrodzie.
Wspaniali gospodarze chętnie dzielą się wiedzą o roślinach są przemiłymi ludźmi, a to ich ogród widziany moimi oczami.
Zaczynam budowę sciezki pod lasem wdłuż której chcę posadzić rosliny znoszące cień. Tam słońca prawie nie ma bo to stare brzozy i dęby,ścieżka jest na tyłach rabaty i będzie taka "techniczna"... żeby dostać się na tyły rabaty, wywieżć trawę , kompost itd...Chciałabym jednak ,żeby coś tam ładnego rosło( tzn wzdłuż tej sciezki i wśród drzew)i dlatego proszę was o radę . Jakie rośliny zniosą takie warunki? Dodam,ze pod drzewami jest linia kroplujaca...
Ostatnio dawno tu nie zaglądałam bo stale brak czasu. Ale robi się coraz barwniej w ogrodzie więc mam porcje fotek. Obserwuję inne ogrody , w których jest mniej drzew i pewnie więcej albo dłużej słońce dogrzewa rosliny i zaobserwowałam, że u mnie wiele roślin jest opóźnionych
Hortensje zbierają się do kwitnienia ,ale w różnym tempie. Te są od południowej strony domu
a te pod sosnami...
zaczynają kwitnąć funkie i tawułki Niezawodne w cieniu
Wczoraj zakończyłam przycinanie tego co było do przycięcia, czyli głównie bukszpanów. Sama się zdziwiłam, że mam ich aż tyle. Po inwentaryzacji wyszło że mam bukszpanowych: 30 kulek (niektóre zrozumiałe tylko dla wytrawnego ogrodnika ), 1 stożek, 3 kostki, 3 żywopłociki.
Przy okazji przycięłam jedną kulę z tui na pniu, dwie kulki cisowe i stożek cisowy. Mam jeszcze kulkę do przycięcia w donicy przy garażu, ale w niej wróble założyły gniazdo, więc pańci na jajkach nie chciałam stresować
Korzonki nie były owinięte, ale bryła korzeniowa była mocno przerośnięta, a doniczka mała. Lekko porozrywałam przed wsadzeniem. Strasznie mi się spodobały te nowe dalie, koniecznie chce je miec w przyszłym roku Niestety zdjęcia nie oddają w pełni koloru, one są takie bordowe, jak wino
To jeszcze jedno pytanie mam Czy bulwy, które nie wypuściły pędów (nie wiem czy za małe, czy oczka nie mają?) mają szansę w kolejnych sezonach na wzrost?
Dostałam od Sylwii w tamtym roku i tylko jedna bulwa puściła pędy, reszta siedzi w ziemi i nic. Co mam z nimi zrobić?
Witam,
Tydzień temu podałem trawie:
Nawóz Pro-Complex Trawników Trawy Vila Yara 25KG.
Tydzień temu napisałem posta i wkleiłem również zdjęcia. Poprawa jest.
Ale pozostały żółte plamy. Co to może być ? Przenawożenie czy brak nawozu ?