ta sama rabata
w 2011 (co się wtedy wyprawiało )
jedno bordowe drzewo (leszczyna) zostało zastąpione innym bordowym drzewem (Nigra) no i nic z tych rzeczy już tam nie ma )
i dzisiaj po prawej widać szkółkę cisową - cisy pójdą na żywopłoty. Widoczna z przodu rabaty hortensja (Great Star) do przesadzenia, ale póki co nie wiem gdzie
Zeznania z pierwszego samotnego weekednu na bezludziu. No, nie do końca samotnego, bo miałam pieska, czyli Flipka, zwanego również (nie pytajcie dlaczego), Panem pieczarką, Mitkiem, Piorunem, Wiejskim sznurkiem
Świetne róże kupiłaś. I jeszcze pienne Minervy i Wiliam S. Super Już jestem ciekawa kompozycji na rabacie.
Zniszczonego trawnika bardzo współczuje. Nie wolałabyś trawnika z rolki?
Kwiatowo - hortensja bez nazwy i pelargonia.
Czy bergenia powinna nadal kwitnąć?
Tawlina jarzębiolistna - kwiaty ładne, wabią motyle ale po 3 latach krzak mimo cięcia brzydki. Rozłazi się, kładzie. Rozmnaża się przez korzeniowe odrosty
Krwawnica a nie przetacznik jak myślałam. I cudna, ogromna lilia, szkoda, że nie zachowałam nazw.
No i bok - przy garażu - tu wylądowały hortensje Grandiflora, które miały być Limkami za nimi jest żywopłot z cisa, którego nie widać nasiały się też naparstnice - nie mam nic przeciwko. Są też różne roślinki tymczasowo - właśnie lilowce, firletka, bodziszki i inne, które wykopałam z rabaty z Nigrą, bo się nie mieściły
Poniżej widać, że jak kończą się hortki to jest przerwa i zaczyna się mur z różami. W przerwie mają być serby i jeszcze przed różami nasadzenia tu przed różami będzie przedogródek trochę nietypowo, ale to właśnie on i co i jak tam posadzić??? oto jest pytanie
dzisiaj przy okazji kopania w ogrodzie przyszła mi na myśl historia pewnego konwalnika którą chciałam się podzielić
Otóż rok temu zachwycona okazem w doniczce u Magdy Noemi kupiłam sobie spory egzemplarz, a jako rasowa ogrodniczka od razu zrobiłam z niego 5 sadzonek i posadziłam tu:
Jak widać posadzony za obwódką bukszpanową jest prawie niewidoczny ale pełni rolę zadarniacza
Wiosną przypomniała mi się donica Madzi, więc jego kolejne dzieci powędrowały tu:
Dzisiejsze zakupy
Sosna wejmutka "Tiny curls"
Żurawka "Forever Purple" niestety była ostatnia
Dereń biały "Sibrica Variegata"
Dereń biały "Gouchaulti"
Derenie miałam na wiosnę rozmnożyć na żywopłot, ale przed chwilą obejrzałam ogrodowiskowe derenie i zrobię z nich "kuleczki". Posadzę na rabacie z perułkowcem i szczepionym klonem, dosadzę trawki ozdobne i berberysy "Red Pilar"
To są dwa miejsca, nad którymi ostatnio intensywnie myślę.
Pierwsze przedstawia koniec wjazdu. Miała tam stanąć kiedyś wiata, ale jakoś oboje stwierdziliśmy, ze chyba jednak jej nie potrzebujemy. Czy drewutnia dobrze by tam wyglądała?
Tutaj już sobie powoli obmyślam plan. Krzewy te znikną na jesień, bo będziemy sadzić żywopłot z grabu, przed nim chciałabym hortensje bukietowe i hakonechloa + kule (chyba tuja Danica).
Dzięki Jazzy, czyli dobrze, że go wzniosłam strasznie chciałam mieć kwitnącą ścianę z cegły )) kosztowna zachcianka ale zobaczymy efekt za rok lub dwa jak wszystko się rozrośnie jeszcze wszystko przed murem i różami do zagospodarowania będę Was męczyć co posadzić i jak żebyście mieli czym się zachwycać )
Buziaki!
Faktycznie śliczna jest - nawet te przebarwienia pasują Przynajmniej dla mnie.
Niestety takiej jeszcze u nas nie spotkałam. Pewnie w przyszłym roku dopiero.