Wazon, taka fajniasta tabliczka, cudowna jedyna w swoim rodzaju doniczka (już mam do niej niecierpki, potem pokażę ) i... swojskie winko
i funkia gigant od Dorotki . Baaardzo mi takie smoki do przedogródka teraz potrzebne
Irenko szałwie już przekwitły.
Muszę pociachać by ponownie zakwitły.
Kochana mało aktywna byłam na forum ostatnio z braku czasu. Choroba dała mi się we znaki mocno.
4 dni ogarniałam dom...220m kw.
Od strychu przez poddasze na piwnicach skończywszy.
Generalne porządki mam za sobą.
Miałam u siebie pięcioosobową rodzinę na wakacjach przez 5 dni. Plus nas czworo ...śniadania, obiady i kolacje. dałam radę
Musiałam ogarnąć też ogród. Może nie musiałam ale chciałam dobrze wypaść w oczach gości. ostatnio byli u nas 3 lata temu.
Bardzo się im u nas podobało nieskromnie powiem
Ostatnio cięcie na pierwszym miejscu. Jeszcze sporo mi zostało. Od razu ładniej
Czemu przesadzasz?
Co do miskantów, niemal wszystkie mi padły:
Zebrinusy, ML, Gracilimusy, Grosse Fontaine.
Jeden ML odbił, ale ma kilka ździebeł tylko. A takie ładne były rok temu:
Z wysiewu mam stipę:
Pięknie faluje na wetrze, a najładniejsza jest, jak zaczynają świecić w sierpniu kłoski
Udało mi się uzyskać 6 sadzonek z siewu rozplenicy Moundry:
A tą trawkę kupiłam pod nazwą turzyca pagórkowata (czyli carex montana), ale jakoś niepodobna doniej ...
Bardzo lubię ptasie łapki. Myślałam, ze są maleńkie, ale w tym roku ładnie się rozrosły. Mimo to są to niskie trawki:
Dostałam też od Makkasi Carex Gold Foutain - malutkie sadzonki, ale ładnie przyrastają: Turzycę palmową - mam jedną. Jest śliczna
A to sesleria skalna - też od Kasi
Zastanawiam się tylko, czy nie lepsze będą takie co rosną szeroko też, nie jak walce.
Mogą być też jabłonki rajskie o szerokiej koronie, dałyby wrażenie nie wydzielenia a raczej nieograniczonego warzywnika w sadzie.
To wejście i płot na południu jest od strony ulicy? Czy to ten przed psem?
Gdzie jest bryła domu?
Pisze tak, bo tak sobie myślę, że nie wszędzie potrzebny jest żywopłot, czasami można tylko jakimś ciągiem roślin lekko przesłonić inny obszar albo nawiązać.
Rozumiem, że parking ma być szczelnie zasłonięty?
Z świdośliwą jest tylko lekki problem (chyba), że ona potrafi mieć od dołu nieulistnione gałązki.
Red Baron - długo się martwiłam, czy wystartuje, ale jest
Kupiłam też Miskanta Gracilimus, ale szału nie ma. Nawet nie jestem pewna, czy to on.
Pokażę ci zeszłoroczne, które niestety zmarzły:
A to tegoroczne:
W czerwcu po zakupach - ten z prawej:
Z niższych trawek - średnich mam Molinię caerulea Variegata
Trzcinnik krótkowłosy (Calamagrostis brachytricha) - nowy nabytek i na razie nie kwitnie. Perłówka Orzęsiona (Melica Ciliata) - śliczna jest Świeci kłoskami, szybko zaczyna kwitnąć, ładnie komponuje się z różami
Zrobiłam przegląd traw dla Gobasi i okazuje się, że wcale ich za dużo nie mam. Po zimie i wczesnej wiośnie,gdzie pomarły - wcale mi do nich nie tęskno.
Zacznę od tych, co przetrwały u mnie zimę: Trzcinnik 'Karl Foerster'
szybko startuje, nie kaprysi, w tym roku zaatakowały go mszyce, co mnie zdziwiło, ale oprysk zahamował chęć opanowania go przez te małe zołzy:
Drugi, to miskant Klaine Fontaine.
Ładnie kwitnie.
Teraz wygląda tak:
A tak kwitł w zeszłym roku: