Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

Mira104 21:49, 05 sie 2016

No co Ty Toszka ja pokazałam na dzień dobry mój bałagan, potem trochę było mi głupio jak zaczęłam oglądać te cuda, czułam sie jak jakaś patologia ogrodowa. No ale jestem Nowicjuszka
Mira104 21:56, 05 sie 2016

Domi mi jeszcze nie rozkwitły, masakra takie jakieś bardzo późne te hortki, w tamtym roku nie kwitły, bo je kupiłam. Rano byłam na ogrodzie cosik pogrzebałam w ziemi. Po południu u mnie już zaczęło padać w sumie dobrze, bo trochę poprzesadzałam. Pojechałam też po korę i wiecie co, w sklepach zaczynają robić porządki i wyprzedawać rzeczy dzięki temu kupiłam 80l torfu za 2,50 zł i taki sam worek kory też za 2,5. Jutro męża posyłam niech popatrzy co tam jest fajnego, bo nie chce mi się tych worków przekładać. Ogólnie wyprzedaż -75% zawsze jakiś torf się przyda, czy nawet ziemia ogrodnicza.
Mira104 22:01, 05 sie 2016

Ja to tuje przykryłam na razie igliwiem, bo nie wiem co się stało z korą, była i się zmyła, widać na zdjęciach że była Teściowa obcinała swoje drzewa to chłopcy kursowali z taczkami.
hindsight 22:09, 05 sie 2016

Ale nie spływa woda z tej górki? Może kora tez spłynęła

Patologia ogrodowa....leżę i kwiczę chyba to będzie tytuł mojego przyszłego wątku

U nas pod sam wieczór lunęło porządnie, a dziś podlewałam

Aaaa... U nas nie ma takich promocji i nigdy nie widziałam takich.

Toszka, wygrałaś. Jutro zrobię fotki Mordoru na przyszłe potrzeby
Toszka 22:25, 05 sie 2016

Mira104 napisał(a)
No co Ty Toszka ja pokazałam na dzień dobry mój bałagan, potem trochę było mi głupio jak zaczęłam oglądać te cuda, czułam sie jak jakaś patologia ogrodowa. No ale jestem Nowicjuszka

Na wejściu wpisałaś się w kanon "projektowania" Takąż cię przyjęliśmy i wielbimy

Fakt, we stolycy takie promocje nie bywają. Był czas, że w okolicach października/listopada w markecie budowlanym na "O" można było niedobitki po zniżkach upolować. Czas się skończył
Mira104 22:32, 05 sie 2016

Domi zawsze coś tam spłynie ze skarpy, muszę poczekać, aż tuje rozrosną się. Na bieżąco zbieram to co spłynie mniej więcej i plewię skarpę i ścieżkę z kamyczków, a w tym roku to wyzwanie każdy narzeka na chwastnicę, to jakaś plaga tegoroczna.
Zobacz po marketach obi, castorama etc.. zaczynają robić porządki, bo bo za chwilę jesień i będą wyprzedawać rośliny.
hindsight 22:43, 05 sie 2016

Ja już nic nie kupuję. Pół tarasu zawalone sadzonkami bukszpanów, tawuł i innymi roślinami, inne stoją pod gołym niebem i błagają o posadzenie. Róże chcę kupić, ale wolę wiosną, bo mam kiepskie doświadczenia z sadzeniem jesiennym, raz mi pomarzły, mimo okrycia. No i pewnie kilka cisów Hillii będ musiała dokupić i Szmaragdów, ale to jeszcze nie teraz. Plany hortensjowe się rozrosły, więc nie ma miejsca na inne rośliny
Mira104 22:49, 05 sie 2016

Ja poczekam do wiosny i kupię bukszpany- kule, bo nie dość, że nie ma, to ceny zawrotne od 90 zł Będę w Goczałkowicach u Kapiasa to zobaczę co tam jest.
alis 00:30, 06 sie 2016

Mireczko, nie nadrobię Twojego wątku chyba Hortki masz pikne
hindsight 07:13, 06 sie 2016

Kul bukszpanowych nigdy nie za wiele ale jak widzę te ceny....

Ja mam spore przed domem, ale zrobione z Faulknera, on szybciej rośnie, choć teraz to trochę za szybko, ale za to ma najpiękniejszą zieleń ever nawet w zimie nie robi się ciemny, bardzo go lubię.

W ogóle ludzie, którzy zakładają ogród metodą gospodarczą, powinni od razu posadzić gdzieś posadzić bukszpany, żeby potem mieć kulki. Ja żałuję, że posadziłam tak mało, bo dziś są już fajnymi kulami.

Mam tylko problem z cięciem, wiosną ok, ale letnie mnie przeraża. Bo jak słońce, to liście się przypalają i brzydko wygląda, jak wilgoć, to grzyb. W związku z tym moje małe bukszpany były cięte na wiosnę tylko. Wolę rosochatość niż opryski. Nienawidzę pryskać, po prostu nie cierpię tego. Odmierzanie środków, potem uważanie, gdzie i jak to leci... No ale jak trzeba, to pryskam.

U nas dziś niebo zasnute, oby nie lało, bo miałam dziś dokończyć ryć w tujach.