Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja codzienność - ogród Oli 20:59, 17 cze 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
dla pewności
to siewki Hameln ? po prawej zeszłoroczna

raczej tak.tez je miałam rok temu i tetaz...w kamyczkach.ale cierpliwosci do takich malenstw mi brak
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:54, 17 cze 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Jak wysokie powinny być te róze? Na razie do limonkowych traw testuje Weding Piano i Artemis. Na innej rabacie mam Pashminę i powiem ci ze umieram na widok jej kwiatów

Ogród zachwyca od szałwi, poprzez różanke, na niebieskiej skończywszy. Juz nie wiem co chwalić ! Pieknie masz!!,

Marzenko
Potrzebuję jakiegoś koloru na tej rabacie (w miejsce tulipanów)

Początkowo myślałam o jeżówkach ale ostatnio sobie pomyślałam, że w sumie róże długo zdobią rabaty i może jednak na nie się zdecyduję Chciałabym żeby zgrywały się z żurawką Marmalade tą, która widać na zdjęciu.
Rozpoznawanie traw 20:54, 17 cze 2016

Do góry
Dzięki Toszka za odpowiedź. Nie kupiłam w końcu tej trawki choć nawet ta odmiana też jest piękna, ale allegrowiczka jakaś niekumata chyba bo nawet nie wie co sprzedaje, komunikacja utrudniona, a komentarze też nieciekawe czasami były, więc się wystraszyłam. A kupując w necie nawet nie wiemy czy to realne zdjęcia.
A teraz kolejne pytanie odnośnie trawki na zdjęciu poniżej:
Kupiłam taką trawę już w realu w szkółce, ale nie było nazwy, pytałam właściciela i on mi mówił, ale nazwy nie pamiętam dokładnie coś brzmiało sil..., poszukałam w necie i czy to czasami nie jest odmiana Silberspinne ?
Trawka u mnie stoi od kilkunastu dni w słońcu i jakby końce przebarwiły się lekko na czerwonanwy kolor. Nie wiem czy dobrze ją na zdjęciach widać, bo listka bardzo wąziutkie i ciężko je uchwycić na zdjęciu.
Będę wdzięczna za podpowiedź.
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 20:54, 17 cze 2016

Do góry
Miejsce które czeka na drzewko na pniu - po lewej zdecydowałam się tam jednak przesadzić wszystki azalie jakie miałam - czyli trzy niech sobie razem rosną. Bardzo mi się podobał pomysł Kindzi na powiększenie rabaty ale sił mi nie starczy żeby to zrobić a pomocy nie bardzo mam więc póki co zostało jak jest i też jest dobrze

a w tym miejscu - chcę wyrzucić (znaczy póki co przesadzić) żurawki - bo je tam mało widać i zrobił się bałagan (ładnie to wyglądało jak żurawki miały świeże wysokie kwiatuchy) - i posadzić róże okrywowe - The fairy - i bardzo proszę powiedzcie mi że to jest dobry pomysł Jak zły to nie mówcie Buksy będą rosły - róże w środku powinny fajnie się mieścić. A tak se wymyśliłam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:52, 17 cze 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Tawułki, tawułki!!!!
A reszta też piękna, lawenda bardzo intensywnie fioletowa- u mnie jakby w praniu wyblakła.

Tę jasną też mam, ale dopiero się zbiera W prawym dolnym rogu. Tawułki też lubię.

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 20:51, 17 cze 2016

Do góry
Witam udalo mi sie naprawic maszyne viola,szyje ostatnia spodniczke
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:49, 17 cze 2016

Do góry
Zajrzałam oczywiście do niebieskiej rapsodii. Dźwięków nie wydawała, ale zapach mi się spodobał.

Zarastamy

Liliowce wypuszczają pąki

Moja codzienność - ogród Oli 20:49, 17 cze 2016

Do góry
dla pewności
to siewki Hameln ? po prawej zeszłoroczna

Ogród tworzony z pasją 20:48, 17 cze 2016

Do góry
Dla pocieszenia wstawiam moje czereśnie, dużo w tym roku obrodzila.

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 20:47, 17 cze 2016

Do góry
Anusia napisał(a)
Basiu dziękuję róże zdrowe choć jedna by mi prawie zdziczała. Wypuściła pęda, w pierwszej chwili się nie zorientowałam. Obejrzałam krzak dokładnie, porównałam liście i cichnęłam dzikusa przy samym korzeniu.
Dzisiaj Sea Foam w pełnej krasie, docelowo wyglądają tak. Średnica ok. 6-8cm.

Cudeńko
Mój mały ogródeczek :) 20:46, 17 cze 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)
Wiatr tak wieje że lawende z korzeniami zaraz wyrwie

U nas tez wicher, jestem przerażona.Drzewa wigina na wszystkie strony.
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 20:45, 17 cze 2016

Do góry
Bobo w szałwi

Vanilka w trawie

i Miś Polarny też w trawie i przywrotniku

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 20:43, 17 cze 2016

Do góry
No i trochę takich różnych

History - obecnie najlepiej wygląda ze wszystkich róż

Ogrodówka ma dużo kwiatów- jestem zaskoczona (ale bardzo pozytywnie) bo myślałam, że nie zakwitnie - taka marna była - a jednak

a to mój bonsaj dla ubogich którego muszę, po prostu muszę podregulować - tylko nie bardzo wiem jak - te "ala kulki" schodzą mi się razem i nie jest tak dobrze, ale wiązanie jest nieładne - ktoś mi kiedyś mówił że można drutem oplatać - ale przy takim krzaczku to musi być solidny drut

Malutki pod lasem 20:40, 17 cze 2016

Do góry
No i kolejna porcja zdjęć z The Fairy Będę nimi przynudzać, ale ją uwielbiam
Jedna z moich pnących na siatce szaleje, jest cała obsypana kwiatkami.
No i na koniec, jak wróciłam do domu to robota na mnie czekała Nie śmiać się, ale musiałam szybko opróżnić koszyczki, bo kierowca zabierał i na szybko tylko do głowy mi wpadło, żeby taką ilość truskawek zmieścić w jasiowej wanience
Idę obierać
To właśnie tu 20:39, 17 cze 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Gabriela juz zaplanowała przyszły rok :bzy w Wojsławicach.

Tylko koniecznie musi zarezerwować taką pogodę, jaką miałyśmy dwa lata temu.

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 20:39, 17 cze 2016

Do góry
To miejsce jest nowoobsadzone w tym roku - buksiki marne bo przesadzane i nie były nigdy ciętę więc trzeba poczekać aż z nich coś będzie - trawki i wrzosy - wszystko dość małe bo niedawno zrobione ale myślę, że jak się rozrośnie to będzie fajnie - trawki na wietrze i ciurkadełko...

A to wrzosy które kiedyś sadziłam po wizycie kilku Ogrodomianiaczek lubię to miejsce i dosadziłam w tym roku hosty i runiankę
Ogród Wioli 20:37, 17 cze 2016

Do góry

Ile powinno być uskoków na takie prostej rabacie??? Więcej czy mniej?? Ile taki uskok powinien mieć? Pół metra wystarczy?
Chciałabym mniej więcej zachować kształt tych rabat co mam, tzn. te szerokości, niektóre nasadzenia.... nie wiem jak to zrobić.
Kłopot mam głównie z tą częścią w górnym lewym rogu. Ona powinna być taka gruba? W kwadrat iść?
Przed domem narysowałam co jest. To co do niego równolegle to przy płocie rabata, szeroka na 2 metry.... pod domem rabata w planie będzie ale narazie nie realizowana bo bez elewacji nie ruszam.... pod garażem??? Co z placykiem zabaw dzieci???
FaC!!!!! To se pomalowałam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:36, 17 cze 2016

Do góry
Szałwia cd

Wschodnia część południowej rabaty. Malinowy chruśniak. Za nim powstaje mur oporowy sąsiada. Pęcherznice na tle ognika.

Czekam z niecierpliwością na hortensje.

Malutki pod lasem 20:36, 17 cze 2016

Do góry
Monika, też czekam aż ta stipa będzie duża i będzie falowała wśród róż

Kasiu, dziękuję bardzo No bez kostki mi czegoś brakowało. Wiem, że część osób robi kanciki i nie lubią kostki, ale ja nie mam czasu na ciągłe kancikowanie, a mam nadzieję, że przy kostce czeka mnie to z dwa, trzy razy w roku.

Marta
, cieszę się, że mój wątek Ci się do czegoś przydał i już wiesz jak ekologicznie dokarmiać róże

Tereniu,
no nie spodziewałam się, że w tym sezonie będą już takie ładne krzaczki. Jak mi je M przywiózł z biedry, to marnie wyglądały

Dominika
, wydaje mi się, że u mnie też coś kropiło, a dodatkowo wieczorem wczoraj ładnie lało. Dzisiejszy dzień wymazuję z pamięci, bo był okropny. Głowa mnie strasznie boli, chyba od tego wichru. Bałam się, że mi złamie mojego klona 'Globosum' w przedogródku. Popadało tylko trochę.

Agnieszka
, dziękuję bardzo

Jolanka
, polecam

Wczoraj byłam u mamy Kilka kadrów z ogrodu moich rodziców Ktoś wie jak się nazywa czerwony kwiatek na ostatnim zdjęciu? Podoba mi się.
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 20:34, 17 cze 2016

Do góry
Kasiu w sumie to te co nie miały już mają - pąki oczywiście - nie wzięłam pod uwagę że nie wszystkie muszą jednakowo kwitnąć ot ogrodniczka

Danusiu, Gosiu - dzisiaj Novalis nie wygląda już tak pięknie niestety - po tym dzisiejszym wietrze i ostatnich deszczach zmarniał i musiałam go podwiązać bo się chwieje

W sumie to on jest owszem piękny - i pięknie pachnie ale dla mnie za duży krzaczor wyrosnął - ma jak nic z 80 cm i co roku jest większy... A ponieważ jesienią muszę przerobić tą rabatkę bo już się wszystko na niej pomieszało to będę przesadzać róże - i wtedy - jakby ktoś chciał mieć w ogrodzie różę Novalis to niech mnie zapyta czy jednak go nie eksmituję - bo jeśli by go ktoś chciał przygarnąć to na 95% chętnie oddam w dobre ręce

Ula - rabata przy płotku się spisuje - niemniej po 3 latach jest "do remontu" - część bylin mi wypadła (np. ostróżki) inne porosły wysokie a są na przodzie (np. krwawnik) część się rozsiewa jak szalone (np. jeżówki w kolorze NN), część idzie rozłogami - np. michałki, a ogólnie zrobiło się ciasno i bałagan. Poza tym przekładane były sztachetki w płotku i zmieniły stronę przez co ujęły trochę miejsca. Tak, że - do remontu musi iść i uładzenia bałaganu bo teraz nie wygląda mi najlepiej - najfajniejsza była jak były jeżówki, ostróżki i niewielki róże no i jest do poszerzenia

Zakwitną jeszcze krwawniki, liatry i jeżówki, a potem marcinki. Dosadziłam powojniki - na razie niewielkie są ale chciałabym żeby się pięły po płotku. Sponiewierany Novalis na środku

Wysiane jeżówki - w sumie na prawie całej rabacie - z tym że niektóre siewki są jeszcze malutkie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies