Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2016 11:46, 17 cze 2016

Do góry
Wiatr polałam co się dało.... mikołajki, naparstnice, ostróżki.. od rana wiążę co się jeszcze zostało. Pałki w wodzie wszystkie lezą

W Kruklandii 11:37, 17 cze 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Poidło świetne, genialne w swojej prostocie
Zgapię pomysł, tylko jeszcze muszę pokombinować jak ustrzec ptaszki przed kotem...
U mnie Gracilimusy w koncu przyrastają, ML słabiej ale je trochę widać, natomiast Variegatusy te co wogóle ruszyły stoją jak zaklęte. Jeden najsilniejszy jakby troche przyrastał, pozostałe mają po 2-3 źdźbła max 10 cm i ani drgną. Już je traktuję nawozem interwencyjnym, ale jak na razie bez efektu
Moja działka na Dębowym Lesie 11:37, 17 cze 2016

Do góry

Powojnik Ville de Lyon

[

Jaki on piękny
Moja działka na Dębowym Lesie 11:32, 17 cze 2016

Do góry
Dla miłych gości zostawiam ogrodowe zdjątka
Róża Louise Odier

FLAMMENTANZ- coraz piękniejsza

Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 11:29, 17 cze 2016

Do góry
Czy u Was też tak wieje?
U mnie takie wietrzycho że musiałam wszystkie moje brzozy przywiązywać do płotu sąsiada
Podwórkowa rehabilitacja 11:29, 17 cze 2016

Do góry
Nallar napisał(a)

Obiecałam sobie że w tum roku żadnej róży już nie kupię, ale jak zaglądam do wątków to zaczynam wątpić czy dotrzymam danego sobie słowa.
Tłusta wełna...nie wiesz jaki ma zapach? a wiesz jaki zapach ma owca?
Moja suka ma wełny dużo mniej ale po zimie cuchnie tak samo.

Ważkomucha? czy co to? A tak na marginesie, to co to za kwiatuszek?[/
Kwiatuszek jest od żurawki, owad to jakiś bzykowaty.
Zapach wełny kojarzę Widziałam na własne oczy Twoją suczkę i wiem o czym mówisz.
Ma skubana tego runa
Dla Ciebie Chopin. Róże mi się śnią po nocach

Moja działka na Dębowym Lesie 11:28, 17 cze 2016

Do góry
ryska napisał(a)
Aniu chciałabym Cię prosić o pomoc w rozszyfrowaniu nazw moich host
Będę wdzięczna i z góry dziękuję.
Tutaj są:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/95-funkie-hosta?page=86
A tu moje wypociny w rozpoznawaniu.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4684-podworkowa-rehabilitacja?page=342

Reniu, potem zajrzę do ciebie i podanych linków.Teraz jestem w pracy.
powojnik Arabella

Powojnik Ville de Lyon

[
Białe płótno - pomóżcie mi je pomalować ;) 11:22, 17 cze 2016

Do góry
Wczoraj popełniłam w nocy taki projekt.

A to oryginalny widok

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 11:16, 17 cze 2016

Do góry
justi napisał(a)
Kasia dom masz bardzo elegancki, więc zestaw pod oknem też taki pasuje wymysleć. Nie mieszaj za bardzo kolorów. Może kwadrat duży z bukszpanu jako rama a w nim tylko niskie róże, jeden kolor! i lawenda? albo róże i rozplenice? albo lawenda w ramach z bukszpanu i 3 róże sztamowe? albo tylko biała Artemis w ramach z bukszpanu a w środku brązowolistne drzewko np. buk Purple fountain? Możliwości jest wiele, nie wiem co Ci się najbardziej tam marzy.
Dodam jeszcze że wiosną oczywiście tulipany jak dla mnie najlepiej biało czarny zestawUciekam już i nie doradzam, bo mam za dużo pomysłow w głowie

Dziękuję no właśnie to okno jest bardzo duże i zarówno widok przez okno jak i w stronę okna musi być boski ) dlatego myślę, myślę. Musi być wyjątkowo
Rama z bukszpanu na pewno będzie jako kontynuacja już posadzonego żywopłociku z bukszpanu wzdłuż tarasu
Tutaj inspiracją jest rabata pod oknem z projektu Danusi Młoźniak - Ogród minimalistyczny (jeden z moich faworytów ) zdjęcie Danusi

Podwójna rama niestety u mnie nie wejdzie, ale powiedzmy środkowa tak. I mogą być takie 3 kulki bukszpanowe lub kulki i róże albo same róże ale jakie? - oto jest pytanie. Uwielbiam różę Artemis tylko czy przy białej elewacji mi nie zginie? Może William Morris? a może MW, Alnwick Rose, Rapsody in Blue...mam jeszcze więcej na liście ) Chciałam po prawej stronie różę pnącą aż do daszku - może Eden Rose 85, a może Constance Spry (nie powtarza kwitnienia) razem z Claire Austin (powtarza kwitnienie) i do tego jakieś 3 rabatowe, może nowość Austina Desdemona? Można dodać jakiś delikatny powojnik np. Pamela Jackmann...
Lawenda i trawy - chciałabym, ale nie mam tyle miejsca, dlatego wybór i decyzja są trudne. Lawendy może będę bardziej w lewo
Drzewka w ramie nie planuję, przy elewacji w ogóle nic wysokiego typu drzewo nie planuję. Drzewka to będą tylko na wprost tego okna - Umbry posadzone wzdłuż muru No właśnie na wprost okna będzie mur, na którym też będą małe żywopłotki z cisa (?), róże ale może kiedyś jakaś płaskorzeźba i bukszpany )

Tulipany - oczywiście )
Mam masę inspiracji )

Może kiedyś przy okazji wpadniesz do mnie zobaczyć na żywo ?

Dziękuję za zainteresowanie i podpowiedzi Proszę o jeszcze
Wizytówka- Ogród Anety 11:15, 17 cze 2016

Do góry
TARAS

Tu ma być ogród :) 11:08, 17 cze 2016

Do góry
I jeszcze jedna, również do identyfikacji.

Tu ma być ogród :) 11:05, 17 cze 2016

Do góry
Czy ktoś zidentyfikuje tą trawkę - przyniesiona z lasu.

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 11:05, 17 cze 2016

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Aaaaa i takie coś nabyłam
nie znałam takiej odmiany
Tu ma być ogród :) 11:03, 17 cze 2016

Do góry

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:01, 17 cze 2016

Do góry
To jest tylko plan koncepcyjny kształtu rabaty. Zupełnie nie mam pojęcia jaka wyjdzie szerokość rabat. Bez szczegółowego, precyzyjnego planu to takie planowanie trochę do du...

I teraz nasuwa mi się kilka spostrzeżeń...
-róże - posadzone bezpośrednio koło (nieszczęsnej) półki będą się odwracać do słońca, czyli tyłem do ogrodu

Co ciekawe, wydaje się, że najlepszą dla nich miejscówką powinien być fragment pomiędzy wjazdem a chodnikiem:/

Dlatego też nie wiem, czy wejście przy furtce nie powinno być różane.

Zastanawiam się też czy złym zestawem będą wysokie hortki a pod nimi niższe róże...?

Pod wiązem dałabym kulki jako motyw łączący okularową, z różami, wejściem do ogrodu etc. Kulek nigdy dość

Na osi widokowej od furtki też bym dała kulki i... tam aż się prosi jakieś drzewo.

Jeszcze jedna rzecz - półka i brak żywopłotu od strony sąsiada będzie w przeciągu.... Dom sąsiada zasłania ciut głębiej...
Otwarcie powiem, że nie podoba mi się koncepcja bez parawanu, czyli żywopłotu. To jak dom bez ścian. Wiata...
Z drugiej strony, jesli sąsiad posadzi żywopłot na plecach półki ... ech, o czym ja mówię, zanim ten żywopłot urośnie miną lata...

Tak czy siak problemy powyższe powinno się przemyśleć ze wszystkich stron.

Bardzo przepraszam, za worek swobodnych myśli...

Tu ma być ogród :) 10:55, 17 cze 2016

Do góry
Giardina

Eden Rose

Ciemierniki postanowiły zakwitnąć

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 10:55, 17 cze 2016

Do góry

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 10:53, 17 cze 2016

Do góry
Byłam rano trochę w chwastach, pomału otwiera się Jasmina. Właśnie super pada deszcz

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies