To jest tylko plan koncepcyjny kształtu rabaty. Zupełnie nie mam pojęcia jaka wyjdzie szerokość rabat. Bez szczegółowego, precyzyjnego planu to takie planowanie trochę do du...
I teraz nasuwa mi się kilka spostrzeżeń...
-
róże - posadzone bezpośrednio koło (nieszczęsnej) półki będą się odwracać do słońca, czyli tyłem do ogrodu
Co ciekawe, wydaje się, że najlepszą dla nich miejscówką powinien być fragment pomiędzy wjazdem a chodnikiem:/
Dlatego też nie wiem, czy wejście przy furtce nie powinno być różane.
Zastanawiam się też czy złym zestawem będą wysokie hortki a pod nimi niższe róże...?
Pod wiązem dałabym kulki jako motyw łączący okularową, z różami, wejściem do ogrodu etc. Kulek nigdy dość
Na osi widokowej od furtki też bym dała kulki i... tam aż się prosi jakieś drzewo.
Jeszcze jedna rzecz - półka i brak żywopłotu od strony sąsiada będzie w przeciągu.... Dom sąsiada zasłania ciut głębiej...
Otwarcie powiem, że nie podoba mi się koncepcja bez parawanu, czyli żywopłotu. To jak dom bez ścian. Wiata...
Z drugiej strony, jesli sąsiad posadzi żywopłot na plecach półki ... ech, o czym ja mówię, zanim ten żywopłot urośnie miną lata...
Tak czy siak problemy powyższe powinno się przemyśleć ze wszystkich stron.
Bardzo przepraszam, za worek swobodnych myśli...