Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:20, 07 paź 2020

Do góry
Lipiec

Tutaj tęgosz paskowany, to nie kordylina

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:16, 07 paź 2020

Do góry
W lewej donicy kordylina, w prawej tęgosz

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:13, 07 paź 2020

Do góry
Czerwiec gorzej wyglądają

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:05, 07 paź 2020

Do góry
A to chyba moje najfajniejsze zdjęcie Phormium

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:02, 07 paź 2020

Do góry

Kwiecień

Maj

I tutaj w kotłach, też zimowały - w namiocie foliowym

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:57, 07 paź 2020

Do góry
Marzec 2020

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:53, 07 paź 2020

Do góry
Mam ogromne doświadczenie, uprawiam go od ponad 25 lat i znam...a tej zimy miałam go w gruncie i przezimował. W marcu super wyglądał, załatwiły go majowe przymrozki, miał stare liście bardzo kiepskie, ale nie wywaliłam ich (mam kilka na egzotycznej z daliami. Wyglądają obecnie zjawiskowo. Kiedyś najbardziej znane były odmiany purpurowe, obecnie mam duże i małe purpurowe minimum, a także paskowane na żółto. Te mam w donicach.
Super do donic, lubią słońce i nie za mokro. To rośliny z Nowej Zelandii.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:44, 07 paź 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Gdy ja sadziłam u nas rośliny i wymyślałam ogród większość ogrodów szła w kierunku cudnego bukszpanowego Danusi.
A ja pod prąd po swojemu, po pewnym czasie okazało się, że trendy idą w tym kierunku co ja, czyli ku kolorom i naturze. Mam ogród po mojemu i chyba o to chodzi Danusia też się zakochała w bylinach, kolorach fakturach i zmienności w ciągu sezonu w ogrodach bylinowych
Tak wiec warto zaufać intuicji i upodobaniom

Sylwia, u mnie inaczej było. To mój czwarty ogród. Ogrodami zajmuję się od 47 lat, tak aż tyle,..
Byliny i ogród angielski pokochałam w latach 70 i 80 tych i wtedy miałam cudnie i bylinowo i byliny kocham od zawsze
Natomiast w moim 3 ogrodzie (bukszpanowym) trzeba było dostosować się do cienia. Poza tym wtedy zaczęłam jeździć na CHFS i zainspirowałam się ówczesnymi trendami, jakich w Polsce wtedy nie znano, czyli rośliny formowane, kule z bukszpanu, stożki i kule na pniu wymyśliłam sama i lustra też.. Doszłam do ogrodu z topiarów, biało-czarno-zielonego, ale byliny od zawsze były moją miłością, tylko nie mogłam ich uprawiawiać.

Obejrzyj to, a zrozumiesz dlaczego wróciłam do bylin, nie zakochałam się w nich teraz... Kocham je od lat, a wreszcie mam słońce i miejsce do ich sadzenia. Jeden z pierwszych odcinków archiwalnych (2004?), gdy nie było jeszcze internetu.

https://www.facebook.com/140025996023498/videos/2277354632290613
Trawy niepożądane w trawniku 07:31, 07 paź 2020

Do góry
Maniolo napisał(a)
Witam.

Trzy tygodnie temu postanowiłem zrobić werykulację oraz korzystając z okazji również dosiewkę.
Wczoraj zauważyłem na całym obszarze trawnika takie dziwne grubawe źdźbła trawy.
Czy ktoś może mi powiedzieć cóż to jest?

Na pewno jest to trawa niepożądana w trawniku, ale na podstawie jednego listka trudno cokolwiek powiedzieć.
Trawy niepożądane w trawniku 07:30, 07 paź 2020

Do góry
Może to kupkówka? Na pewno jest niepożądana, bo brzydko wygląda, trzeba ją tępić mechanicznie, wycinać i nasypywać ziemię póki jest mało.
Ogród z wilkiem zamkn. 05:06, 07 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Magda, raczej na odwrót, rdest pożre Vanilkę.

Danusiu
to trzeba będzie rozsadzić w przyszłym sezonie
trzeba sobie zapewnić pracę na przyszły sezon

zainspirowałaś mnie tymi rabatami limonkową i różową -u mnie co prawda zupełnie inne drzewa i inne rośliny ,ale kolory odgapiłam
w brzozach miałam wcześniej vanilki -ale gryzły mi się po przebarwieniu z żółtymi odcieniami innych roślin -jakoś róż i żółty mi nie bardzo siedzą ,więc potetrisowałam .....i teraz dużo bardziej mi się podoba .....do Twojej perfekcji daleko,ale jakaś skromna namiastka kolorystycznie jest

limonkowa -jeszcze nie skończona -będę ją poszerzać i jeszcze robić drobne tetrisy ....za limonkowymi hortensjami znowu powtórzę derenie ....

a po przekątnej jest wiśniowa z vanilkami -pokazywana wcześniej ....
jeszcze kilka sezonów zejdzie mi na tą część ogrodu .....cieszę z tego -będzie co robić
Równanie terenu pod trawnik - nierówny trawnik 20:47, 06 paź 2020

Do góry
Może podlej a na drugi dzień uwałuj, a jeśli ziemia jest bardzo miękka, to tylko uwałuj.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:46, 06 paź 2020

Do góry
Trawa wzejdzie, nam wzeszła pod koniec listopada. Siej
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:38, 06 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wiesz, że ja w gorącej wodzie kąpana i lubię za gęsto. Moje hortensje malutkie, niektóre mają po dwie gałązki a mam ich tyle, że aż za dużo. Chcę osiągnąć spektakularny efekt masowego kwitnienia w przyszłym roku. Przycinam nisko, bardzo nisko. Te przy płocie będę prowadziła wyżej, aby wystawały wysoko. W ogrodach sadzę normalnie, po jednym krzaku w dołek, u siebie sadzę gęściej.

Najwyżej będziesz za dwa trzy sezony rozsadzać już dorodne jak będzie za gęsto. Ja sadziłam maleństwa wszystko w ogrodzie i już wiadomo, ze wszystko za gęsto, ale ja lubię busz to może tak być, najwyżej zostanie co wygra
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:20, 06 paź 2020

Do góry
Dorii napisał(a)

Ławka cudna co prawda już zajęta i przysiąść się nie da ale można obok na trawce.
Mam nadzieję że w przyszłym roku dam radę przyjechać na dni otwarte. Szkoda że mam tak daleko bo najchętniej to bym przynajmniej raz w miesiącu przyjechała pospacerować.

Jedna zgrabna osóbka jeszcze boczkiem przysiądzie się Ale tylko na brzegu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:19, 06 paź 2020

Do góry
BozenaJas napisał(a)
Cudownie było zobaczyć to co tworzycie na własne oczy, bardzo dziękuję za taka możliwość. Jesteście niesamowici, zarażacie mega energią. Fajnie podsumowała to moja córcia "Mamo cieszysz się na spotkanie z Panią Danusią jak nastolatka na koncert Justina Biebera". Pozdrawiam serdecznie, fanka

Komplement ogromny dla mnie, dziękuję Buziaki dla Was.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:16, 06 paź 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Danusiu czytałam u Karoli, że planujesz sadzić hortki po dwie w jeden dołek. Wiem, że w ogrodach tak sadzisz bo gdzieś czytałam, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Może nie będzie takiego efektu ŁAŁ od razu ale patrząc na moje posadzone pojedynczo patyczki po 5 sezonach z 15 cm wyrosły na dwa metry bez mała, gęste krzaki, pięknie kwitną. Może warto poczekać, zwłaszcza, że Ty nie sadzisz maleńkich patyczków. Wiosennym cięciem naprawdę można wielkie piękne hortki wyhodować. A będziesz miała więcej roślin, a nie mniej o połowę( przy sadzeniu po dwie) Taka moja podpowiedź, bo ja nie specjalistka taka jak Ty, ale z doświadczenia własnego z serca podpowiadam

Wiesz, że ja w gorącej wodzie kąpana i lubię za gęsto. Moje hortensje malutkie, niektóre mają po dwie gałązki a mam ich tyle, że aż za dużo. Chcę osiągnąć spektakularny efekt masowego kwitnienia w przyszłym roku. Przycinam nisko, bardzo nisko. Te przy płocie będę prowadziła wyżej, aby wystawały wysoko. W ogrodach sadzę normalnie, po jednym krzaku w dołek, u siebie sadzę gęściej.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:13, 06 paź 2020

Do góry
Mgduska napisał(a)

Kapitalna ta ławka
Danusiu, czy na drugim zdjęciu jest boltonia?

Tak, boltonia.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:25, 06 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przyroda maluje najpiękniejsze krajobrazy

Obecnie, moja ulubiona ławka w ogrodzie:

I ulubiony stół

Ławka cudna co prawda już zajęta i przysiąść się nie da ale można obok na trawce.
Mam nadzieję że w przyszłym roku dam radę przyjechać na dni otwarte. Szkoda że mam tak daleko bo najchętniej to bym przynajmniej raz w miesiącu przyjechała pospacerować.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies