Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:38, 27 sty 2017

Do góry
Irenko, zachwycałam się twoimi hacone. Pamiętam takie zdjęcie: rh, hacone i jeżówki. Jakiej odmiany masz hakone? Chyba szybko się rozrasta ta twoja. Czy ona wypuszcza młode hakonki? Jak się ją rozmnaża? Przez podział? Czy może ma boczne odrosty?
Ogród za grosze 14:32, 27 sty 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Piękne podsumowanie. Z zapartym tchem oglądałam, tym razem starałam się nie przerywać
Ogród ładnie się zagęścił. Już może cieszyć.

Dziękuję.

Dzięki Iwonko za uznanie doceniam wstrzemięźliwość . Ja nie jestem tak cierpliwa,
Nie pokazałam wszystkiego, sporo roślin było w fazie spoczynku , nie było co pokazywać. Rabaty też nie są skończone.
Ja też dziękuję za kibicowanie.
Ogród za grosze 14:14, 27 sty 2017

Do góry
Piękne podsumowanie. Z zapartym tchem oglądałam, tym razem starałam się nie przerywać
Ogród ładnie się zagęścił. Już może cieszyć.

Dziękuję.

Ogród za grosze 13:55, 27 sty 2017

Do góry
Podsumowanie

Tak wygląda opowieść w pigułce o moim ogrodzie.
Chciałam pokazać, że można "coś" stworzyć za niewielkie pieniądze.

Podziwiam inne ogrody: bukszpanowy za harmonię z architekturą budynku i za stworzoną mistrzowsko iluzję i perspektywę na tak małej powierzchni, kolorowy na piasku vivy za wszystko , rododendronowy Bogdzi za cudowne kolory, ogród Jasi i Dzidki za ich "dzikość", jurajski za wykorzystanie naturalnych walorów terenu, ogród Marty zielonej za konsekwencję i dobór roślin oraz zdrowe podejście, Irenki - Milki (jak ten nick pasuje do niej ) za radosną i przemyślaną twórczość i cudne kolory, Gosi-ensaty za niesamowitą odwagę w szaleństwie ogródkowym, nieprzeciętną inteligencję i uwielbienie "piękny innaczej" (Gosia powiem za innymi - wracaj babo do nas, choćby pogadać, bo rozumiem "Twoje opory", ja też je mam), Małej Mi za cudowne szaleństwo właścicielki w tworzeniu ogrodu (w pozytywnym sensie tego słowa), Iwk4 za kosmiczną metamorfozę, którą przeszedł ogród, lindsay80 za wszystko, szczególnie za brzozową, Nawigatorki z super pomysły jakże mi bliskie i wiele, wiele, wiele innych. Przepraszam, ale nie sposób wszystkich wymienić.

Tworząc ogród brałam pod uwagę, że będę w nim sama pracować i nikt za mnie nie wejdzie na drabinę by ciąć i strzyc. Brałam też to, by nie schylać się i nie pielić, stąd zaplanowane gęste nasadzenia.
Mam już trochę roślin, to mi wystarczy bym mogła rozpocząć proces twórczy i jak malarz pędzlem nakłada kolory na płótno, tak ja już jesienią zaczęłam układać plamy kolorystyczne na rabatach.
Jak mi to będzie wychodzić? Zobaczymy.

Uwagi i spostrzeżenia

zamiast kostki betonowej teraz bym dała obrzeża plastikowe EKO-BORD. Owszem są drogie, ale prawie niezniszczalne i najważniejsze, ze ich nie widać. Łatwe do układania i robota szybko idzie. Nie trzeba do tego faceta. Na you tube jest film jak je układać

Zapraszam do kibicowania.

Niestety, tu na O, nabawiłam się dwóch chorób. Nazwałam je liliownicą i irysownicą pumilowo-plamkową .
Ale to już temat na 2017.

Ogródek Iwony II 09:52, 27 sty 2017

Do góry
Sylvi link prowadził do katalogu traw.
O tym konkursie kiedyś slyszałam, kiedy trafiłam na Ogrodowisko.
Nie mniej dobrze Danusiu, że przypomniałaś tą sytuację.
Sporo jest sprzedawców, jedni bardziej uczciwi, inni mniej. Tu polecamy sobie często tych uczciwych. O nieuczciwych sprzedawcach warto też głośno mówić. Nie lubię, gdy ktoś reklamuje się tanim kosztem na O...
A co jakiś czas sprzedający próbują. Albo jako konkurs, albo jako zwykly uzytkownik. Od razu w pierwszym poscie podają link do jakiegos sklepu. Nawet się nie przywitają... Dziś znowu trafiłam na taką reklamę.
Ogrodowe szaleństwo ... 09:43, 27 sty 2017

Do góry
Ale fajny plan działania
Bardzo dobra instrukcja działania
Oczywiście w międzyczasie pragnie się kolorów, kwiatów. Masz sporo nasionek. Z powodzeniem możesz zalozyc rabatke - rozsadnik w miejscu, ktorego w tym roku nie dasz rady ruszyć. Byliny będą mialy czas na urosnięcie. A kwiatki jednoroczne będą cieszyć oczy
Ogródek Iwony II 07:51, 27 sty 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ugrzęzłam w lekturze o trawach. Sylvia, dzięki

Najgorsze, ze ja nie umiem czytac po kolei. Gdy wejdę na link, potem jest kolejny i kolejny, a potem inspiracje, obrazki, zdjęcia i się człowiek zatraca... uff...

Jak coś oglądam-mam tak samo
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 07:17, 27 sty 2017

Do góry
Reniu, w jakim miesiącu kupowałas hakone?
Napiszesz mi na pv gdzie, za ile i namiary?
Jest śliczna. Jaka to odmiana?
Ogrodowe szaleństwo ... 06:59, 27 sty 2017

Do góry
Pomyślałam też, ze moze bys zajrzala tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7416-ogrod-za-grosze
To nowy wątek. Ewa od trzech lat korzysta z porad Ogrodowiska i Danusi. I idzie w tworzeniu ogrodu wlasną drogą.
Opisuje swoje poczatki w bardzo ciekawy sposób. Rabata po ranbatce, powstaje wszystko powoli. Myślę, ze to dobra lektura
Ogrodowe szaleństwo ... 06:37, 27 sty 2017

Do góry
A co do nasadzeń i realizacji pla nu, możesz rozłożyć w czasie. Wazny jest cel, byś wiedziała, do czego dążysz.
A to, jak dlugo będziesz mieć działeczke, nie masz wpływu. Zawsze mozna nic nie zrobić. Bo nie warto...
Ale gdybysmy tak patrzeli, wiele radosci by nas ominęło.
Ogrodowe szaleństwo ... 06:29, 27 sty 2017

Do góry
Elu, wytyczenie linii rabat i trawnika nie musi się wiązać z kosztami. A pomysł Asi z półkolami fajny. Ewa tez narysowala faliste linie, starala się uwzględnić nasadzenia.
Na chodniku masz plytki chodnikowe, dlatego się pytalam, czy masz więcej, żeby dokonczyc ścieżkę do wejscia altanki...
Patyczki mogę wiosną dostarczyc. Z doświadczenia najlepiej ukorzenia się annabell.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:41, 26 sty 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, ty masz nową dostawę śniegu?

Nie Iwonko ... to jest stan sprzed tygodnia teraz powolutku topnieje ...
Ogród Nety- moje marzenie 18:57, 26 sty 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Rozumiem Cię.
Ja trenuję silną wolę siedząc w domu.
Ale wybieram się wiosną na Targi Ogrodnicze do Starego Pola. W planach rozplenice, miskanty, seslerie i jeżówki
Nic więcej nie kupię. I najlepszym sposobem sposobem będzie chyba wyznaczyć budzet.
Ale u Ciebie Anetko drzewa najważniejsze. Tego się trzymaj.
A powiedz mi jeszcze, czego chcesz się pozbyc?

Trzymam się Iwonko, trzymam. Sporo ich musze kupić, więc pochłoną sporo budżetu.
A co do oddania to wstzrymuję się z większością do wiosny, bo nie wiem co przeżyje zimę, ale na pewno hortensje Baby Lace 2 sztuki, derenie Elegantissima 4 sztuki, pięciornik, pieris japoński, liliowce, dzielżan jesienny, nachyłek lancetowaty, jałowce płożące, jodły karłowe 2 sztuki, cyprysiki filifera 2 sztuki, ale byc moze będzie dużo więcej.
Ogródek Iwony II 17:56, 26 sty 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ugrzęzłam w lekturze o trawach. Sylvia, dzięki

Najgorsze, ze ja nie umiem czytac po kolei. Gdy wejdę na link, potem jest kolejny i kolejny, a potem inspiracje, obrazki, zdjęcia i się człowiek zatraca... uff...

Skad ja to znam...
Ogródek Iwony II 17:54, 26 sty 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Podobają mi się te, co Sylvia poleciła. Klaine Fontanne już mam. Idę poczytać o dwóch pozostałych.
Potrzebuję miskanta do przedogródka na miejsce róży ND, którą jesienią przesadzałam pod płot. To przy tym duzym bukszpanowym żywopłocie, za kulką. Chciałabym, by wchodząc na posesję zwracał na siebie uwagę. Tylko tam jest wschodnia strona. Potem dom daje cień.

Ja mam od roku Ballerinę, rośnie szybko, ładnie się przebarwia i pióropusze białe ma
Ogrodowe szaleństwo ... 17:23, 26 sty 2017

Do góry
Asiu, super
Jesteś specem od kół

Elu, gdybyś nie miała za duzo czasu, to tutaj są Asi linie dla Constans:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7170-z-motyka-na-slonce?page=77

A gdzieś ty dziś kochana przepadła?
Za chwilę bez Ciebie rewolucję zrobimy
W kamiennym kręgu od początku 17:22, 26 sty 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wreszcie słoneczko. Choć przez chwilkę

Wyszłam dzisiaj do ogrodu, i prawdę mówiąc wszystko jeszcze śpi, łebki wystawiły jakieś pierwsze tulipanki.....wiosna jeszcze daleko
Choć koty już coś przepowiadają
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies