Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe szaleństwo ...

Ogrodowe szaleństwo ...

Iwk4 09:43, 27 sty 2017

Ale fajny plan działania
Bardzo dobra instrukcja działania
Oczywiście w międzyczasie pragnie się kolorów, kwiatów. Masz sporo nasionek. Z powodzeniem możesz zalozyc rabatke - rozsadnik w miejscu, ktorego w tym roku nie dasz rady ruszyć. Byliny będą mialy czas na urosnięcie. A kwiatki jednoroczne będą cieszyć oczy
makadamia 10:18, 27 sty 2017

I jeszcze odniosę się do Twoich zastrzeżeń:

Wiem, że nie chcesz inwestować w tą działkę. Dlatego właśnie nie proponowałam np.: dużej ilości ścieżek.
Z tego co pamiętam, masz już krzewy typu jaśminowce, kaliny, które rosną w różnych bezsensownych miejscach. Za pomocą jakiegoś silnorękiego można je wykopać, podzielić na kilka sadzonek i posadzić grupami wzdłuż ogrodzenia. Same zalety:
- te krzewy utworzą Ci ramy ogrodu (na szczęście na działce RODowskiej nie potrzebujesz zimozielonych ram, a o wadze posiadania ram rozmawiała ostatnio Sylwik na swoim wątku);
- jeśli chcesz i masz miejsce (choć 3-metrowa rabata dla kaliny to wcale niedużo) możesz je podsadzić bylinami, ale jak widać na załączonym obrazku - wcale nie jest to konieczne, żeby mieć ładny efekt;
- takie krzewy wymagają dużo mniej pracy niż trawnik czy rabaty bylinowe
- wcale Ci nie zacienią ogrodu - jedynie warzywnik trzeba odsunąć o 1-2 metry od nich.

Nie rysowałam na planach drzew owocowych, ale nie znaczy to, że proponuję ich usunięcie. Podrzucam kilka inspiracji na ogrody z drzewami owocowymi:
https://pl.pinterest.com/pin/105482816248508369/
https://pl.pinterest.com/pin/289004501067712069/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859308681/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859308680/
Milka 13:12, 27 sty 2017

Ela wpadam udzielić rad odnośnie hortensji. Od 5 lat je rozmnażam z sukcesem, sporo oddałam.
Mamy 2 rodzaje hortensji, w uproszczeniu, ogrodowe i bukietowe. Bukietowe kwitną na tegorocznych pędach, ogrodowe na ubiegłorocznych, chociaż już są odmiany, że kwintą równocześnie na starych i nowych pędach, mam takie odmiany, polecam przeze mnie to Renata.
Bukietowe tniemy - skracamy wiosną, może to być koniec marca lub początek kwietnia, zależy od warunków pogodowych. Wycinamy wszystkie słabe i wiotkie gałązki, z tak pozyskanego materiału, tzw patyków robimy sadzonki. Osobiście robię tak; dolną część patyka przecinam na krzyż do wysokości 5cm, moczę ten koniec w wodzie i maczam w ukorzeniaczu, potem wsadzam bezpośrednio w grunt. Dbam aby w miarę miały wilgotno, początkujący ogrodnicy mogą dla tych patyków wybrac zaciszne i w miarę wilgotne miejsce. Ja już na to nie zwracam uwagi.
Można tez te patyki wsadzać do donic, ale tez na zewnątrz, wtedy niech ziemia będzie miała domieszkę piasku, a patyki umieszczamy bliżej brzegów donicy. I tyle. Najłatwiej rozmnaża się Anabelki, od razu w tym samym roku zakwitną, ale mnie tez bez problemu zakwitają Limelight.
Co d ogrodowych, można przez okład, ale ja robię inaczej; jak zaczynają ruszać, odrywam z piętką gałązki szczytowe z pąkami, potem moczę w wodzie, ukorzeniacz i reszta tak samo jak z bukietowymi. Zdarzyło się, że mi już w tym samym roku kwitły.
I info odnośnie ogrodowych, tych nie tniemy, ewentualnie wycinamy słabe gałązki, zmarznięte i u szczytu przekwitłe kwiatostany.
W tym roku będę ukorzeniąc Phantom i Grandiflora, a dla koleżanki Anabelki

Co do tego drewnianego płotka, rady Asi słuszne, miałam i porażka. Fajny plan działania Ci nakreśliła.
Pozdrawiam, jakbyś czegoś nie wiedziała, zapraszam, odpowiem

Nowalijka 14:02, 27 sty 2017

Ja pierdziu. Jestem pracowita, zawzieta,silna, uparta ale czy ja dam rade? Plan niesamowity ale mysle ze po malutku do ogarniecia. Wszystko co do tej pory zrobilam wzielo w leb. Mysle ze w tym sezonie ogarne wiekszy warzywnik. Pomaluje choc ta sciane gdxie chcialam poszerzyc rabate. Nie wiem czy powinnam ruszac te plyty ale propozycje Asi z wykorzystaniem chodnika podobaja mi sie. Cholera sezonu mi nie starczy. Moze jeszcze cos zrobie z prawa strona od sciezki. Dziewczyny jestem właśnie na przerwie w pracy. Odezwę się wieczorem. Mam glowe pelna niepokoju. Oj Asiu zimny prysznic byl. Ale bez niego zylabym w malignie. Irenko dziekuje za cenne nauki. Sprobuje, moze cos urosnie.
Milka 14:06, 27 sty 2017

Dasz radę, jakie ja rzeczy robiłam i dałam
makadamia 14:10, 27 sty 2017

Elu, a czy Tobie gdzieś się spieszy? Ogród nie ucieknie

Najważniejsze, to nie dodawać sobie samemu roboty. Nie wiem, jak dobrze znasz ogrodowisko, ale bardzo często powtarzają się narzekania typu:
"jaka szkoda, że wcześniej nie wiedziałam... zaczęłabym od przygotowania gleby/sadzenia ram a nie bylinek/kupowałabym mniej gatunków ale w większych ilościach/itd".
15:17, 27 sty 2017
Fajny plan i fajne rady, super!!!
Powodzenia życzę
Iwk4 15:28, 27 sty 2017

Elu, ogród masz do kochania. Nie do tyrania. Zrobisz sobie w tym roku jeden zakątek. I powoli. Małymi kroczkami ... sama się zdziwisz
Rosa 15:55, 27 sty 2017

Nowalijka napisał(a)
Ja pierdziu. Jestem pracowita, zawzieta,silna, uparta ale czy ja dam rade? Plan niesamowity ale mysle ze po malutku do ogarniecia. Wszystko co do tej pory zrobilam wzielo w leb. Mysle ze w tym sezonie ogarne wiekszy warzywnik. Pomaluje choc ta sciane gdxie chcialam poszerzyc rabate. Nie wiem czy powinnam ruszac te plyty ale propozycje Asi z wykorzystaniem chodnika podobaja mi sie. Cholera sezonu mi nie starczy. Moze jeszcze cos zrobie z prawa strona od sciezki. Dziewczyny jestem właśnie na przerwie w pracy. Odezwę się wieczorem. Mam glowe pelna niepokoju. Oj Asiu zimny prysznic byl. Ale bez niego zylabym w malignie. Irenko dziekuje za cenne nauki. Sprobuje, moze cos urosnie.

Irenka ma rację z hortensjami, ja je ukorzeniam nawet z sadzonek zielnych bez rozcinania i ukorzeniacza (nowe zielone niezdrewniałe przyrosty), byle ukorzeniane w cieniu i nie za dużo wody. Płotki i ścieżka tak jak dziewczyny piszą - mają rację!!!
Dasz radę a sezon się rozpoczyna a przy temp. +5 C już możesz malować.
Zimny prysznic jest niezbędny czasami i sprowadza na ziemię. Ten prysznic był Ci bardzo potrzebny .
Nowalijka 16:10, 27 sty 2017

I jak tu Was nie uwielbiać. Az chce mi sie robić! Najwazniejsze to przetlumaczyc sobie ze przeciez nigdzie mi sie nie spieszy. Potraficie zmotywować.