W ogrodzie Iwonki( bez wątku na O. ale podgląda tu. I nieskromnie powiem, że ganiałyśmy z Agą z wężem po jej ogrodzie( bynajmniej nie w celu zraszania, ale by uszupliła trochę trawnik )
Plonują od samego dołu, po samą górę. Są po dzisiejszym, porannym zbiorze, więc mało wisi przebarwionych.
W maju postawiliśmy pięć dzwonów. W trzech z nich umieściłam 'Philovita', a w dwòch cukinie 'Cora'. Rosły więc tak: pomidor, cukinia, pomidor, cukinia, pomidor. Cukinie prowadziłam w pionie.
Ale na początku sierpnia zorientowałam się, że pomidory wymagają więcej przestrzeni, dlatego postanowiłam wykopać cukinie (mam wystarczającą ilość owoców z cukinii posadzonych w wysokich donicach). Od tej pory dwa dzwony stoją puste, służąc tylko jako podpórki dla rozkrzewiających się pomidorów.
Zrobiłam przed chwilą zdjęcia 'Philovitom'.
W samo południe. To nie jest pora na fotografowanie, ale dla celów dokumentacyjnych pewnie wybaczycie ich jakość. Na chwilę słońce schowało się za chmurę, więc wykorzystałam okazję
Tak wyglądają 3 szt. Zrobiłam zdjęcie w trybie panoramy, ale i tak całość nie załapała się na zdjęciu (nie mogłam bardziej oddalić się, gdyż ograniczała mnie ściana domu).
Patrycja moje miskanty blisko brzozy rosną naprawdę ładnie mimo sporej dawki cienia. Dostają wodę podczas nawadniania trawnika.
Kleine Silberspinne, uwielbiam je 6 szt z jednej sadzonki.
Hej. Znalazłam Twój stary post o rabacie piwoniowej. Jak ona finalnie wygląda teraz i w trakcie kwitnienia piwonii? Masz jakieś foto? Na które rośliny się finalnie zdecydowałaś i jakie wymiary ma rabata?
Mrokaśka zacytowała "najsłodszą" fotkę to ja dodam "najzwiewniejszą" która mi się bardzo spodobała. Fantastycznie masz
Super było się spotkać w Rykach, kto by pomyślał Jakbyśmy się umówiły, to by tak idealnie nie wyszło Mam nadzieję że się Wam podobało, bo ja uwielbiam tam jeździć.
I zazdroszczę dalszego wypadu do Ani. Ależ ambitne plany podróżnicze w tym sezonie wykonałyście z Monią Podziwiam energię
Bardzo dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc. Wersja 4 i 5 są moimi faworytami. Rozrysuje je niebawem bardziej uważnie z małymi zmianami plus w perspektywie nie od góry, a jakby stojąc i patrząc na nie z miejsca gdzie ma stać hamak/ławeczka.
W międzyczasie proszę o polecenia odmian roślin.
1. Hortensje bukietowe - mieszać odmiany czy postawić na jedną? Jakie wybrać by się nie pokładały. Justyna kilka stron temu wrzucała małą listę.
2. Rozchodniki - chciałabym postawić na 2 kolory: jasny róż i ciemnoróżowy. Jakie odmiany? Mieszać w obrębie „plamy” czy każda plama inna (chyba tak lepiej).
3. Rozplenice japońskie - jednakowe czy mieszać (na bokach rabaty lewym i prawym te wyższe, a w centrum niskie)? Jakie odmiany?
4. Brzozy wybrane.
5. Derenie do doczytania.
6. Miskanty - przy płocie pasowałyby wysokie odmiany, o jednolitym kolorze liści. Jakie dać? Te 2-3 sztuki w rabacie może dać to co Justyna wrzucała foto parę stron temu? Tą „kluskę?
7. Jeżówki - proszę o polecajki.
8. Z czego niższy żywopłocik zrobić? Cisowy czy coś innego? Może lonicera nitoda (w Maja w ogrodzie widziałam).
Auto to honker z historią. Kupiony od wojska, służył jako pojazd w Kosowie. Można w nim spać na rozkładanych kanapach albo na noszach Nie ma zasłonek ( jeszcze) dlatego spaliśmy w namiocie.
A w ogródku to kwiatków przez naprawę dachu i świeżo kupiony węgiel nie widać.
Rozplenica Moudry rok temu nie kwitła czyli w 4sezonie brak kwiatostanów, w tym roku na początku sierpnia podzieliłam ją i właśnie rozpoczyna kwitnienie.