Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 12:40, 14 wrz 2023

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 12:36, 14 wrz 2023

Do góry
W ogrodzie Iwonki( bez wątku na O. ale podgląda tu. I nieskromnie powiem, że ganiałyśmy z Agą z wężem po jej ogrodzie( bynajmniej nie w celu zraszania, ale by uszupliła trochę trawnik )

Ogród Muszelki 12:28, 14 wrz 2023

Do góry
Plonują od samego dołu, po samą górę. Są po dzisiejszym, porannym zbiorze, więc mało wisi przebarwionych.

W maju postawiliśmy pięć dzwonów. W trzech z nich umieściłam 'Philovita', a w dwòch cukinie 'Cora'. Rosły więc tak: pomidor, cukinia, pomidor, cukinia, pomidor. Cukinie prowadziłam w pionie.

Ale na początku sierpnia zorientowałam się, że pomidory wymagają więcej przestrzeni, dlatego postanowiłam wykopać cukinie (mam wystarczającą ilość owoców z cukinii posadzonych w wysokich donicach). Od tej pory dwa dzwony stoją puste, służąc tylko jako podpórki dla rozkrzewiających się pomidorów.
Ogród Muszelki 12:19, 14 wrz 2023

Do góry
Zrobiłam przed chwilą zdjęcia 'Philovitom'.
W samo południe. To nie jest pora na fotografowanie, ale dla celów dokumentacyjnych pewnie wybaczycie ich jakość. Na chwilę słońce schowało się za chmurę, więc wykorzystałam okazję

Tak wyglądają 3 szt. Zrobiłam zdjęcie w trybie panoramy, ale i tak całość nie załapała się na zdjęciu (nie mogłam bardziej oddalić się, gdyż ograniczała mnie ściana domu).

Ogrodowe wariacje 12:01, 14 wrz 2023

Do góry
Patrycja moje miskanty blisko brzozy rosną naprawdę ładnie mimo sporej dawki cienia. Dostają wodę podczas nawadniania trawnika.
Kleine Silberspinne, uwielbiam je 6 szt z jednej sadzonki.

Zieleń, drewno i antracyt 11:58, 14 wrz 2023

Do góry
Hej. Znalazłam Twój stary post o rabacie piwoniowej. Jak ona finalnie wygląda teraz i w trakcie kwitnienia piwonii? Masz jakieś foto? Na które rośliny się finalnie zdecydowałaś i jakie wymiary ma rabata?

antracyt napisał(a)
Różano-piwoniowa rabata tworzy się w bólach, głównie moich mięśni. Myślałam, że jakoś łatwiej mi pójdzie. Dzisiaj wsadziłam drugą jabłonkę, przeniosłam donice z różami ma docelowe miejsca (to był mega wysiłek, zdecydowanie za duże te donice im dałam), posadziłam dwie sadzonki Przetacznika Melanie White i zrobiła się 20ta. Resztę przeprowadzek zostawiam na jutro. Te kołki drewniane to piwonie do przesadzenia i róża MW

Mam problem z tą rabatą, tzn z jej najniższym piętnem. Może coś doradzicie? Są na niej róże, piwonie, lwie paszcze, dwie jabłonki i jedna hortensja. Jako wypełniacze mam werbenę patagońską, firletki, liatrie, białą gipsówkę, przetacznika i kolendrę. Dojdą na wiosnę irysy w odcieniu maślanym(Jak znajdę) i łubiny. Zastanawiałam się nad naparstnicą, ale nie znalazłam w łososiowym kolorze. Najniższe piętro stanowią teraz dwa rodzaje bodziszka i niskie białe marcinki. No i nie wiem co jeszcze na przód dać. Nie chcę szałwii, bo ma ostry pokrój, chcę coś "miękkiego w odbiorze", niekoniecznie bardzo kolorowego. Takie coś z babcinego ogródka. Już nawet o ziołach myślałam. Pustka twórcza mnie dopadła.
Glina i zielsko 11:35, 14 wrz 2023

Do góry
LIDKA napisał(a)
Zaczeło się...
Dolls minuet i
Exotic emperor.

Sadzenie w weekend.

Ha też byłam wczoraj w Lidlu kupon na cebule był, efekt chyba wiadomy
Ogrodowe wariacje 11:26, 14 wrz 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)
Justyś no zobacz ładna jest

Ja pitole No chyba jasne , że piekna❤️

Ogrodowe wariacje 11:21, 14 wrz 2023

Do góry
Justyś no zobacz ładna jest

Wilczy ogród 10:51, 14 wrz 2023

Do góry
Magleska napisał(a)

Mrokaśka zacytowała "najsłodszą" fotkę to ja dodam "najzwiewniejszą" która mi się bardzo spodobała. Fantastycznie masz
Super było się spotkać w Rykach, kto by pomyślał Jakbyśmy się umówiły, to by tak idealnie nie wyszło Mam nadzieję że się Wam podobało, bo ja uwielbiam tam jeździć.
I zazdroszczę dalszego wypadu do Ani. Ależ ambitne plany podróżnicze w tym sezonie wykonałyście z Monią Podziwiam energię
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 10:45, 14 wrz 2023

Do góry
Rabaty jesienne juz prawie buu

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 10:44, 14 wrz 2023

Do góry
Doorenbosy szaleja

Werbena tez

Jarmuz toskanski I hamerykanski

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 10:18, 14 wrz 2023

Do góry
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 10:17, 14 wrz 2023

Do góry
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 10:16, 14 wrz 2023

Do góry
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 10:15, 14 wrz 2023

Do góry
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 10:03, 14 wrz 2023

Do góry
Bardzo dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc. Wersja 4 i 5 są moimi faworytami. Rozrysuje je niebawem bardziej uważnie z małymi zmianami plus w perspektywie nie od góry, a jakby stojąc i patrząc na nie z miejsca gdzie ma stać hamak/ławeczka.

W międzyczasie proszę o polecenia odmian roślin.
1. Hortensje bukietowe - mieszać odmiany czy postawić na jedną? Jakie wybrać by się nie pokładały. Justyna kilka stron temu wrzucała małą listę.
2. Rozchodniki - chciałabym postawić na 2 kolory: jasny róż i ciemnoróżowy. Jakie odmiany? Mieszać w obrębie „plamy” czy każda plama inna (chyba tak lepiej).
3. Rozplenice japońskie - jednakowe czy mieszać (na bokach rabaty lewym i prawym te wyższe, a w centrum niskie)? Jakie odmiany?
4. Brzozy wybrane.
5. Derenie do doczytania.
6. Miskanty - przy płocie pasowałyby wysokie odmiany, o jednolitym kolorze liści. Jakie dać? Te 2-3 sztuki w rabacie może dać to co Justyna wrzucała foto parę stron temu? Tą „kluskę?
olciamanolcia napisał(a)
To Kleine Silberspinne ta kluska po srodku zdjęcia

7. Jeżówki - proszę o polecajki.
8. Z czego niższy żywopłocik zrobić? Cisowy czy coś innego? Może lonicera nitoda (w Maja w ogrodzie widziałam).
Podwórkowa rehabilitacja 09:51, 14 wrz 2023

Do góry
Judith napisał(a)
Rysko, ale piękne górskie widoki!
I ogrodowe tez .
A Twój środek transportu mnie zafascynował niezmiernie - bardzo stylowy . To kamper?

Auto to honker z historią. Kupiony od wojska, służył jako pojazd w Kosowie. Można w nim spać na rozkładanych kanapach albo na noszach Nie ma zasłonek ( jeszcze) dlatego spaliśmy w namiocie.
A w ogródku to kwiatków przez naprawę dachu i świeżo kupiony węgiel nie widać.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:43, 14 wrz 2023

Do góry
Od Emusia bukiecik.

Ogród hortensjowo różanecznikowy 09:33, 14 wrz 2023

Do góry
Rozplenica Moudry rok temu nie kwitła czyli w 4sezonie brak kwiatostanów, w tym roku na początku sierpnia podzieliłam ją i właśnie rozpoczyna kwitnienie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies