Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

AgaBoso 10:04, 29 lut 2024

Rok temu o tym nie myślałam, chciałam szybkie rozwiązanie. Na ten moment szybsze będzie zrobieniem siatki niż czekanie aż żywopłot urośnie. Dodatkowo folia/siatka robi za granicę grządek.
AgaBoso 11:01, 01 mar 2024

Zapisuję ku pamięci
Darecka napisał(a)
Hej Agnieszko, sadzonki goździków dostałam 2 lata temu od mamy, rozsiały jej się na pół działki . Warto je mieć w ogrodzie, wychodzą z nich najpiękniejsze czerwcowe bukiety. Raz wprowadzone do ogrodu zostają z nami na długo, mimo, że są krótkowiecznymi bylinami (2-letnimi), właśnie ze względu na to, ze się samoczynnie sieją.

W tamtym roku miałam w sumie 4 skrzynie z kwiatami na bukiety (więc chwilę mi zajęło, żeby wyłuskać z czeluści pamięci, co tam było konkretnie ) plus jako tzw. "filler" ciachałam kwiatostany oregano, mięty, kopru, fankułu i krwawnika z łączki.

Żeby było przejrzyściej, zastosujemy taką legendę: R- sadzonki z rozsady, S- siane do gruntu, P- polecam

SKRZYNIA NR 1 (widoczna na fotce)
* Dalia (wg opakowania miała być pomponowa, ale wyszła zmienna półpełna) - R (nie polecam, dużo roboty przy rozsadach, a efekt w wazonie marny, po 2 dniach obsypywały się płatki, pewnie z pomponową byłoby inaczej);
* Nagietki- S,P
* Szałwia Powabna Tricolor- S,P ( Jedna z moich ulubienic . Radziłabym jednak rozsady, miałam lepsze rezultaty w poprzednich sezonach, tutaj wysiała się za gęsto i nie było takiego efektu wow, roślinki były cienkie i się pokładały przez to);

SKRZYNIA NR 2:
(widoczna na fotce)
* Słonecznik Ozdobny Niski Finezja - S,P;
* Lwia Paszcza - R,P (piękna jako tzw. "spiller" do wykończenia bukietów)
* Chaber Bławatek wielokolorowy- S (wysiałam za gęsto, mea culpa, nie będę na razie powtarzać);

SKRZYNIA NR 3:

* Zatrwian Wrębny różowy- S, P
* Wilczomlecz Obrzeżony - S, P (bardzo mało nasion w paczce i kaprysił z kiełkowaniem, ale roślinka petarda! Piękny, warto);
* Złocień Karłowy - S (kolejny niewypał, pokładał się, za krótkie łodyżki, żeby wykorzystywać do bukietów);
* Bazylia Czerwonoloistna - S,P (bardzo polecam, same zalety, można chapsnąć np. z pomidorkiem, albo wykorzystać do pachnących bukietów, co bardzo skwapliwie czyniłam );

SKRZYNIA NR 4: (mój ulubiony zestaw na bukiety)
* Celozja Kłosowa - R, P (świetna roślina, kwiaty utrzymywała prawie do pierwszych mrozów)
* Celozja Grzebieniasta - R, P (fajny brokuł, idealna jako centralny element bukietu tzw. thriller)
* Cynia Skabiozowa -S, P (tej pani chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, tzw. Must Have, nie wyobrażam sobie sezonu bez niej )

W temacie kwiatów na bukiety bardzo polecam kanał na YT "You can't eat the grass", to właśnie Serena (założycielka kanału, która prowadzi razem z mężem farmę kwiatową w Kanadzie) mnie zainspirowała, podziwiam ich niezmiernie- warto sobie oglądnać to i owo, nawet jak się niekoniecznie ogarnia angielski . np. www.youtube.com/watch?v=ymp_SpF4Xq8
AgaBoso 17:38, 02 mar 2024

Sobota bez deszczu, coś pięknego.
Posiałam marchew + rzodkiewki jako wyznacznik rzędów, na grządce pod truskawki wysiałam rzeżuchę, bo chwasty zaczęły rosnąć, natkę pietruszki, szpinak olbrzymi, koper groszek cukrowy i bób. Aniu, oczywiście zapomniałam go namoczyć.

Folia powoli znika, kładę jako na czarną agrotkaninę aby ciepło jeszcze bardziej dogrzewało chwasty.

Co siejecie jako przedplon buraków ćwikłowych? Będę je siała dopiero pod koniec kwietnia i zastanawiam się czy znowu koperek czy coś innego.

AgaBoso 20:40, 02 mar 2024

Ostatnie siewy zimowe to bazylia, sałata, tymianek, rozmaryn, cząber, ogórecznik, szałwia lekarska, anyż, majeranek, rukola.
Kordina 21:40, 02 mar 2024

Sporo posiałaś i do ziemi i na zimowe wysiewy niech dobrze rośnie i bujnie
AgaBoso 11:28, 04 mar 2024

Teraz u mnie pada deszcz, także idealnie po wysianiu. W tym tygodniu kwadra uprawy, więc mam w planach oczyścic truskawki i rabatę na kwiaty cięte. Od jutra mam mieć już WC, więc robi się jakby luksusowo.
Ciekawe jakie temperatury będą w najbliższym czasie, prognoza średnio się sprawdza. Chabry i groszki pachnące już mocno urosły w butelkach. Może lepiej je wysadzić wcześniej i przykryć agro zamiast dłużej trzymać w pojemnikach.
Narsilia 12:23, 04 mar 2024

No hej widzę że będzie królowa warzywnika na O. No idziesz jak burza , ja mam tylko 4 skrzynie podwyższone grządki i poletko truskawek i czasem nie daje rady , mam wrażenie że te ostatnie lata są trudne do uprawy warzyw albo krytyczna susza albo chlod mrozy nawet w maju itp.

Ale trzymam mocno kciuki widzę, że złapała mega bakcyla będę zaglądać i kibicować
AgaBoso 12:04, 05 mar 2024

Królową warzywnika mogę być w swoim warzywniku Bakcyla złapałam, w tym roku czuję się już przygotowana w powórnaniu do poprzedniego sezonu. O tej porze nawet nie wiedziałam czy wogóle założę warzywnik.
A czas mam pewnie z powodu braku potomstwa, ono zmienia wiele
AgaBoso 17:56, 05 mar 2024

Pół godziny w sobotę, pół dziś i truskawki oczyszczone. Niestety w rozsypanym kompoście na grządkach znalazłam szkło różnej wielkości. Czy spotkaliście się kiedyś z taką sytuacją? Jak najlepiej go przesiać?
An_na 18:02, 05 mar 2024

Są takie sita/ kratki do przesiewania piachu, ale też do kompostu.
A tak na szybko, to przesiewalłam plastikową skrzyneczką po pieczarkach