Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Ogród A&M 21:11, 03 cze 2012

Do góry
Witaj serdecznie

Żurawki, zawijaski z bukszpanu, hortensje, kanciki - od jak dawna czytasz to forum? Bo ogród rodem z ogrodowiska
Pszczelarnia 21:06, 03 cze 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Ale się Ewuś ładnie wkomponowałaś kolorami

Ta fotka musi się udać, bo po cóż to poświęcenie?

To jest miejsce, gdzie siedzimy przed czosnkami na trawniku - dość słynne
Kubusiowo 21:04, 03 cze 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Wwal jej piasek w dołek Pójdzie pójdzie... no chyba, że ma mało słońca

Taczkę piachu dostały - rów miał 20 cm szerokości i metr długości - ziemi tam prawie nie ma.
Mój mały raj 21:03, 03 cze 2012

Do góry
Witaj serdecznie. Bardzo zmieniłaś otoczenie domu, efekt jest super

Agawa może ma za małą donicę? Po za tym ile lat ma ten cudny okaz?
Kubusiowo 21:01, 03 cze 2012

Do góry
Gosia - ale te Twoje rośliny szaleją - u mnie lawenda w ogóle rosnąć nie chce - chyba zrobię zamiast niej obwódkę z przywrotników.
Ogród u stóp klasztoru 20:49, 03 cze 2012

Do góry
alinak napisał(a)

czy ktoś jeszcze ma ochote na glicynie

Żarty chyba sobie robisz? To jest wycięty pień czy taki okaz tam rośnie?
Ogródek Goniak 20:47, 03 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Dlaczego znęcasz się nade mną? Takie okazy?! Moje przy Twoich wyglądają baaardzo słabo...

Myślałam, że sprawię Ci przyjemność
Chelsea Flower Show 2012 20:45, 03 cze 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Ten krąg z kamieni....Zainspirował mnie ..... Nawet wiem gdzie mógłbym go mieć....Ale wątpię czy mi go ktoś wykona...?

Sebek sam sobie zrobisz! Ja w Ciebie wierzę

A swoją droga to faktycznie... budować ta piramidę i nie dać zwiedzać to absurd...

No ogromna szkoda, że nie można było wejść.

Ogródek Goniak 20:39, 03 cze 2012

Do góry
Dlaczego znęcasz się nade mną? Takie okazy?! Moje przy Twoich wyglądają baaardzo słabo...
Chelsea Flower Show 2012 20:39, 03 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Ten krąg z kamieni....Zainspirował mnie ..... Nawet wiem gdzie mógłbym go mieć....Ale wątpię czy mi go ktoś wykona...?

Sebek sam sobie zrobisz! Ja w Ciebie wierzę

A swoją droga to faktycznie... budować ta piramidę i nie dać zwiedzać to absurd...
Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:36, 03 cze 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Bo grzyb może atakować?
zapowiadają zimno i deszcze!

Irenko to chyba tzw czarcie kręgi.....

http://www.rolltraw.pl/czarcie-keregi.htm
Muszę zrobić fotę i wysłać do IPO...

Zobacz tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1075-grzyby-na-trawniku

Sebstian jak zwykle niezastąpiony Na trawnika była wertykulacja, areacja, piaskowanie wiosną. Zrobimy to teraz ponownie. Może jest za gęsty i nie daje rady ... I jeszcze go saletrą wapniową machnę

w czerwcu dobrze dać na trawnik saletrę wapniową
Mój ogród to moje szczęście. 20:34, 03 cze 2012

Do góry
ElAri napisał(a)

Aaaale okazy!

Ale żebyś Ty widział sałaty w Wolerton w Anglii jak ostatnio byliśmy - ja normalnie omniemałem jak zobaczyłem te różnokolorowe pasy
Chelsea Flower Show 2012 20:32, 03 cze 2012

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:23, 03 cze 2012

Do góry
alinak napisał(a)
Danusiu ślicznie u ciebie wiosna dokazuje barwami kwiatów. czy przy szałwiach rosną białe naparstnice ?
jesli tak to ja bardzo chętnie reflektuje na nasionka . mam naparstnice ale był mix a zostały tylko różowe . zastanawiam się czy to nie sprawa pszczółek

Tak - piękne, bialutkie naparstnice
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:23, 03 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu bardzo fajnie wygląda ta runianka we wrzoścach - będziesz ją wyrywać? Chyba nieee? Wygląda to bardzo naturalnie
Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:11, 03 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Bo grzyb może atakować?

Zobacz tu

Sebstian jak zwykle niezastąpiony Na trawnika była wertykulacja, areacja, piaskowanie wiosną. Zrobimy to teraz ponownie. Może jest za gęsty i nie daje rady ... I jeszcze go saletrą wapniową machnę
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 19:53, 03 cze 2012

Do góry
Figa napisał(a)
Mam poważny problem związany korą . Nie chodzi o korę jako taką lecz o ptaki. Pomimo, że mieszkam w dość wietrznym miejscu, to jeszcze nie zdarzyło się aby wiatr rozdmuchał mi korę, natomiast regularnie robią to ptaki, a konkretnie kosy. Rozgrzebują mi całą korę w poszukiwaniu robaków, w dodatku w ogóle nie boją się ludzi, uciekają dopiero gdy podejdzie się do nich na 2-3 metry. Para kosów zamieszkuje "busz" na sąsiedniej, niezabudowanej działce i pewnie się nie wyprowadzi dopóki sąsiedzi nie zaczną budować. Te dwa małe dranie potrafią mi tak przeczesać rabaty, że gdy wracam po całym dniu nieobecności, to ogród wygląda jakby ktoś wrzucił do niego ze 100 mini-granatów. Kora leży w promieniu 2 metrów od rabat, na trawniku, na chodnikach, na tarasie, a na rabatach jest "przemielona" z ziemią, w której widnieją mikro-leje jak po bombach . Nie mam już sił tego wszystkiego wciąż sprzątać. Dodam, że te kosy nie są zupełnie zainteresowane grzebaniem w samej ziemi, w tej samej, która znajduje się pod korą, tylko w samej korze. W miejscach gdzie nie ma kory, tylko sama, nawet najżyźniejsza ziemia, jak w warzywniaku, gdzie roi się od glizd, ptaki nie urzędują. Gdy nasypię na nią kory, buszują w niej jak wariaty.

Uprzedzam od razu nasuwającą się radę, że mam już kota, który niestety nie załatwia problemu. Ptaki buszują w ogrodzie gdy np. w upalny słoneczny dzień kot śpi w chłodnym domu, albo od godz. 4-5 rano, gdy kot jeszcze nie wypuszczony, albo kiedykolwiek, gdy kot sobie gdzieś pójdzie lub urzęduje w jednej części ogrodu, to one w przeciwległej. Raz jeden wymkął się cudem spod kocich pazurów, zabrakło chyba kilka milimetrów....

Tak samo zachowują się w stosunku do ludzi. Przegonione w jednej części ogrodu, za chwilę pojawiają się z uporem maniaka w drugiej części, gdzie akurat nikogo nie ma.

Czy są jakieś sposoby na humanitarne odstraszenie kosów od mojej kory? Jeśli nie, to chyba będę musiała kupić wiatrówkę....

Od kilku dni rzucam w ich kierunku małymi kamieniami i kawałkami drewna. Zmieniło się tyle, że odlatują gdy widzą kogoś z nas z odległości 10 metrów, a nie 2.

Kory nie chcę się pozbyć, przede wszystkim ze względu na jej ochronę przed utratą wilgoci. Mam młody, dopiero co założony ogród w bardzo ciepłym i suchym klimacie południowo-zachodnich Niemiec (region uprawy wina), więc woda w ziemi jest u mnie na wagę złota. Nie chcę jej też zamienić na żwirek, bo on zupełnie nie pasuje do stylu, w jakim utrzymany jest cały ogród.

Bardzo proszę o jakieś rady, bo zwariuję z tymi ptaszyskami!

Kupuj wiatrówkę Bo na takie coś rady nie ma....
System automatycznego nawadniania 19:49, 03 cze 2012

Do góry
Witaj Wrzosie na forum
Nie wiem co to za ogrodnika masz, ale pod folią - nawet nie włókniną Ci nic a nic nie urośnie!!! Zdejmuj to - a najlepiej podziękuj mu za współpracę, szkoda pieniędzy... Po drugie linię kroplującą zazwyczaj "owija" się wokół rośliny - i na pewno nie przy samym pniu....
Po trzecie - czy on daje ziemię z worków do dołków gdzie sadzi rośliny - powinny mieć one dobry start.

Moja rada to przerobić wszystko - zdjąć folię - na prawdę nie jest potrzebna - chwasty w dobrze przygotowanej ziemi nie rosną, tylko trzeba kilka cm kory, którą i tak trzeba wysypać.

Zobacz skutki w tym wątku i sam zdecyduj - poczytaj posty Danusi i pooglądaj zdjęcia
https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom?page=4

No i trzeba koniecznie oddalić tą linię od roślin

Hydrosiew trawnika 19:19, 03 cze 2012

Do góry
Skoro są puste place to będziesz musiała sama dosiać - to nic trudnego
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:09, 03 cze 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Bo grzyb może atakować?

Zobacz tu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies