Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 08:42, 26 sty 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Sylvia, podobają mi się twoje propozycje. Przy okazji trzeciego linka trafiłam na wątek o miskantach. Idę poczytać. Dziękuję.

Ten ostatni przesłałam Ci specjalnie żebyś sobie zobaczyła Encyklopedię traw....mają fajną wyszukiwarkę.
Ogródek Iwony II 08:40, 26 sty 2017

Do góry
Podobają mi się te, co Sylvia poleciła. Klaine Fontanne już mam. Idę poczytać o dwóch pozostałych.
Potrzebuję miskanta do przedogródka na miejsce róży ND, którą jesienią przesadzałam pod płot. To przy tym duzym bukszpanowym żywopłocie, za kulką. Chciałabym, by wchodząc na posesję zwracał na siebie uwagę. Tylko tam jest wschodnia strona. Potem dom daje cień.
Ogród za grosze 08:34, 26 sty 2017

Do góry
Ewuniu, pięknie opowiedziałaś o początkach. Wieczorem rezerwuję czas na odsłonę roku 2016
Znowu na wsi 08:31, 26 sty 2017

Do góry
Też kiedyś miałam modrzewia. Niestety o cięciu pojęcia nie miałam. I jak już był tak wielki, że zapanować nad nim nie moglismy, wycielismy go.

Kuklik ma niespotykany kolor. Znalam tylko pomarańczowy.
Ogródek Iwony II 08:15, 26 sty 2017

Do góry
Sylvia, podobają mi się twoje propozycje. Przy okazji trzeciego linka trafiłam na wątek o miskantach. Idę poczytać. Dziękuję.
Ogródek Iwony II 07:49, 26 sty 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Muszę odświeżyć przegląd traw.
W tym roku kilka bym zaprosiła do ogrodu, ale jeszcze nie wiem, które.
Moje trawy:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=269#post_2

U Oli Leon:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3458-moja-codziennosc-ogrod-oli?page=1569#post_3

U Polinki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=1160#post_5

U Any:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=746

U Małej Mi:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6492-ogrod-malej-mi-sezon-2016?page=8

Czy ktoś jeszcze robił przegląd traw? Jeśli tak, proszę o linki.

Piękny masz zbiór przeglądówJest się czym inspirować
Ogródek Iwony II 23:18, 25 sty 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wygooglowałam. Wysoki.
Liście takie sobie. Pióropusze śliczne.
Chciałabym miskanta tak ładnego pokrojem, jak Gracilimus i by kwitł na biało ...
Słońce rano...

A znasz miskanta chińskiego Herman Mussel? tu
Z białych to jeszcze Kleine Fontane mi się kojarzy. taki
i Ballerina taka
Ogród za grosze 23:07, 25 sty 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A jakie nasionka ogórków polecasz? Może faktycznie wina nasion?

Nooo, teraz Cię po różach poznałam
Czekam na ciąg dalszy opowieści

Iwonko powoli , wybieram zdjęcia i kompresuję, a to trochę trwa. Chcę wszystko od początku a nie na skróty.
Obiecałam, że pokaże jak ogród powstawał. Krok po kroku.
Ogród za grosze 22:54, 25 sty 2017

Do góry
A jakie nasionka ogórków polecasz? Może faktycznie wina nasion?

Nooo, teraz Cię po różach poznałam
Czekam na ciąg dalszy opowieści
Ogrodowe szaleństwo ... 22:51, 25 sty 2017

Do góry
Tak, fasolkę posiałam na pełnym kompostowniku, który miał się macerować. Problem w tym, ze w połowie sezonu zapełniłam drugą skrzynię i nie miałam miejsca na odkładanie kolejnych odpadów. W tym momencie powinnam otworzyć pierwszy kompostownik i przesiać kompost. A tam sobie w najlepsze rosła fasolka. Otworzyłam po zbiorach. To co wybrałam, było super kompostem. Kwiczałam z radości. Róże kompostem obsypywałam w grudniu
Może wygospodarujesz w przyszłości więcej na warzywnik. Chodzi o plan. A plan możesz realizować etapami przecież.
Ogród za grosze 22:48, 25 sty 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Super zapowiada się opowieść...
Witaj
Ewa, to twój wątek?

Przyjdę na szkolenie ogórkowe. Ja w zeszłym roku coś źle zrobiłam. Ogórki miały piękne liście i mało owoców. Kiedy ja myślałam, ze one dopiero zaczynają, szwagierka mi oznajmiła, że zakończyła sezon ogórkowy

Witam Cię Iwonko to wszystko przez Was. A, że dziś mam dobry humor... to i założyłam.
Szkolenie jest takie, kupić dobre nasiona i gnojówka z pokrzyw. Zero chemii bo ja jestem eko.
Ogród za grosze 22:43, 25 sty 2017

Do góry
Super zapowiada się opowieść...
Witaj
Ewa, to twój wątek?

Przyjdę na szkolenie ogórkowe. Ja w zeszłym roku coś źle zrobiłam. Ogórki miały piękne liście i mało owoców. Kiedy ja myślałam, ze one dopiero zaczynają, szwagierka mi oznajmiła, że zakończyła sezon ogórkowy
Ogrodowe szaleństwo ... 22:24, 25 sty 2017

Do góry
Ja w tym roku też będę miała pomidory w donicach. Ale koktajlowe. Nie wiem, jakie odmiany, bo sadzonki kupię na ryneczku w maju. Te mi się rok temu udały Lubimy owoce, które możemy jeść z krzaczka. Uwielbiam za to maliny a dodatek dzieciaki malin nie jedzą, więc stare wygi mają ucztę.

Elu, ja robiłam taki plan na warzywniak:
Miały być 3 skrzynie (u ciebie nie muszą być skrzynki, mogą być grządki)

Długość każdej 2,5 metra, szerokość ścieżki co najmniej na szerokość grabi, lub by dojść z taczką, szerokość grządek najbardziej optymalna 1,2 metra. wtedy sięgasz z każdej strony...
Ostatecznie krzew forsycji mi przeszkodził i zrobiliśmy tylko dwie skrzynie, a pomidory w donice

Fasolę posadziłam na kompostowniku przysypanym ziemią. Zyskałam dodatkowe miejsce, ale do czasu zbioru fasoli nie mogłam ruszyć kompostu ...
Ogródek Iwony II 22:12, 25 sty 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Pamiętam w pierwszym roku, jak obsadzałam donice przy tarasie, Aniaaa radziła mi posadzić rozplenice hameln alboo moundry. A ja nie miałam zielonego pojęcia, o czym Aniaaaa pisze.

Potem dostałam od Ewy bacowej trawkę, o której mówiła "piórkówka". Po cichu się zastanawiałam, ze przecież chciałam rozplenice, hi, hi. Taka zielona byłam Dziś się uśmiecham na te wspomnienia

Ciekawe, czy ja i kiedy będę się śmiać z siebie?
Piórkówka, trawka, rozplenica hm....
Ogródek Iwony II 22:11, 25 sty 2017

Do góry
Wygooglowałam. Wysoki.
Liście takie sobie. Pióropusze śliczne.
Chciałabym miskanta tak ładnego pokrojem, jak Gracilimus i by kwitł na biało ...
Słońce rano...

Ogród Małej Mi - sezon 2016 21:45, 25 sty 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, jak to dobrze, ze na początku wątku był katalog traw. Łatwo było odszukać. Dziękuję za przegląd. Od strony 8, gdyby ktoś chciał.

Aniu, szukam miskanta kwitnącego na biało, inny niż Kleine Fonntanne. Bo tego już mam Znasz jakiegoś?

Napisałam u Ciebie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:44, 25 sty 2017

Do góry
Reniu, ty masz nową dostawę śniegu?
Ogrodowe szaleństwo ... 21:43, 25 sty 2017

Do góry
Elu, która inspiracja pasowałaby u ciebie? Masz jakiś zamysł, czy coś by się nadało?
Ogrodowe szaleństwo ... 21:41, 25 sty 2017

Do góry
Elu, poprosiłam Asię o pomoc w wyrysowaniu linii twoich rabat. Jeśli będzie miałą dostęp do kompa, może tu zajrzy ...
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6742-podmiejski-ogrodek?page=119#post_9
Jakoś w paincie nie umiem narysować tego.

Czemu masz taki mały warzywnik?

Co do fotek, zacznijmy od tego grzebienia i ścieżki.
Podmiejski ogródek 21:37, 25 sty 2017

Do góry
Asiu, nie wiem, czy masz tego kompa, czy nie... Czytam, ze ospa cię zaatakowałą. No cóż, każdemu musi się zdarzyć ...
Mam prośbę.
Tu jet wątek Eli.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7339-ogrodowe-szalenstwo?page=21
Ela ma działeczkę ROD, czy coś takiego. To jej zakątek poza blokowiskiem. Działka zapuszczona. Asia zrobiła plan, coś tam powoli gotowa jest zmieniać, ale chyba najpierw trzeba zacząć od wytyczenia linii, a ja jak nie po kole, to nie umiem...
Stronę dalej pokazałam kilka inspiracji.
Ela liczy na pomoc.
Wydaje mi się, że warzywnik w głębi jest chyba za mały ... I nijak wygląda ścieżka i reszta... Może miałabyś pomysł Asiu, jak to ogryźć?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies