Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:11, 22 sie 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Było trzeba krzyczeć A ja wywaliłam...tzn oddałam
trzeba było krzyczec
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:59, 22 sie 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Małgosiu cieszę się, że wycieczka udana Szkoda tylko, że nie udało mi się z Tobą spotkać...ale mam nadzieję, że jesienna Twoja wizyta bardziej zgra nam się czasowo

Buziaki!

Koniecznie !!
Planuję jakiś jesienny wypad - dla kolorów tych waszych cudnych miejsc w jesiennej odsłonie i może trochę na rowerach pojeździmy bo na kajaki to już trochę za chłodno będzie choć ja mam wśród swoich przyjaciół takich bohaterów którzy na Barbórkowe spływy w grudniu jeżdżą...
Buziaki!
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:57, 22 sie 2017

Do góry
siakowa napisał(a)
Nie uwierzcie co dziś zrobiłam.... Dosadzilam jezowki! :0

Było trzeba krzyczeć A ja wywaliłam...tzn oddałam
Anna i Ogród 21:54, 22 sie 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Tak, jeden rodzaj carexa Oczywiście nie musi to być carex, może być jakiaś inna niska trawa.

I jeszcze informacyjnie Ci napiszę, że berberys moze być nosicielem rdzy traw.

Tak wiem o tej rdzy. Mam berberysy w miskantach na innej rabacie i muszę je zabrać.

Paulinka a gdybym tam wsadziła 4-5 hortensji? Na tej wydzielonej rabacie? Nawiązałabym do innych hortek i wolałabym coś wyższego mieć przy kostce bo zimą samochody jeżdżą mi po rabatach jak leży śnieg. Jak będą widzieć dużą kulę to ominą
Od nowa ... na przekór wszystkim 21:52, 22 sie 2017

Do góry
Melduję, ze Twoja-Moja werbena zaczyna kwitnać Za tydzień będzie można robić sesję zdjęciową
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:47, 22 sie 2017

Do góry
Małgosiu cieszę się, że wycieczka udana Szkoda tylko, że nie udało mi się z Tobą spotkać...ale mam nadzieję, że jesienna Twoja wizyta bardziej zgra nam się czasowo

Buziaki!
Anna i Ogród 21:43, 22 sie 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)

No a ja jestem po środku tych upodobań i szukam idealnego połączenia

Paulinko czyli kombinujesz na tej wydzielonej części posadzić same carexy? Dobrze zrozumiałam?

Tak, jeden rodzaj carexa Oczywiście nie musi to być carex, może być jakiaś inna niska trawa.

I jeszcze informacyjnie Ci napiszę, że berberys moze być nosicielem rdzy traw.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:37, 22 sie 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Zadołować trawy??

Miskanty - tak dziś mi mówiła, że to bezpieczniejsze rozwiązanie, choć na upartego jeszcze można posadzić. Ale radziła przesadzić do większej doniczki i zadołować.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:37, 22 sie 2017

Do góry
babka napisał(a)

trafiłam na dobrą radę A czy ciachnąć karpę na pół można ?

Oj nie Olu, poczekaj na wiosnę z dzieleniem.
Anna i Ogród 21:32, 22 sie 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Aniu, tutaj na środkowej rabacie (tej wydzielonej) fajnie by wyglądał jeden rodzaj niskiej trawy. Może jakiś carex o zwisających żdzbłach np. Evergolg lub coś innego o biało zielonych żdzbłąch...Wtedy jeden rodzaj trawy posadzony dużą plamą daje ładny efekt wizualny i wprowadza ład do ogrodu. Tutaj dodatkowo rozjaśniałby zielone liście drzewa i te żdzbła trawy mogłyby lekko wchodzić-spadać na jasną ścieżkę.

Myślę, że cieżko doradzić...są osoby, które lubią róznorodność gatunkową w ogrodzie a są ogrodniczki, które kochają dużą ilość jednej rośliny...

No a ja jestem po środku tych upodobań i szukam idealnego połączenia

Paulinko czyli kombinujesz na tej wydzielonej części posadzić same carexy? Dobrze zrozumiałam?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:31, 22 sie 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Super!
Tylko żeby znowu nie przywaliło 30 stopni...
Aha, Toszka radzi zadołować .

Zadołować trawy??
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:30, 22 sie 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Można jeszcze sadzić tylko dla pewności na zimę warto karpę okryć korą.

trafiłam na dobrą radę A czy ciachnąć karpę na pół można ?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:29, 22 sie 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
No właśnie, czy ma sens posadzenie miskanta pod koniec sierpnia??? Czy raczej poczekać z tym do wiosny? Wolałabym teraz...

Można jeszcze sadzić tylko dla pewności na zimę warto karpę okryć korą.
Ogródkowe rewolucje 21:26, 22 sie 2017

Do góry
Oj, coś czuję, że gracki będą zadowolone z takich sąsiadów
Anna i Ogród 21:22, 22 sie 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Fotki problemu z góry.
Co tu nie gra???? Jak to naprawić ???

Aniu, tutaj na środkowej rabacie (tej wydzielonej) fajnie by wyglądał jeden rodzaj niskiej trawy. Może jakiś carex o zwisających żdzbłach np. Evergolg lub coś innego o biało zielonych żdzbłąch...Wtedy jeden rodzaj trawy posadzony dużą plamą daje ładny efekt wizualny i wprowadza ład do ogrodu. Tutaj dodatkowo rozjaśniałby zielone liście drzewa i te żdzbła trawy mogłyby lekko wchodzić-spadać na jasną ścieżkę.

Myślę, że cieżko doradzić...są osoby, które lubią róznorodność gatunkową w ogrodzie a są ogrodniczki, które kochają dużą ilość jednej rośliny...

Anna i Ogród 21:10, 22 sie 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

U Ciebie tez rewolucje

Aniu wg mnie (oczywiście nie musisz się ze mną zgodzić ) na tak dużej rabacie lepiej wygląda ograniczona ilośc gatunków w większych "plamach". np. dwie hortki to zdecydowanie za mało, min. 5 lepiej by się prezentowało... kolejny przykład na rabacie gdzie masz hakone zdecydowanie spokojniej wygladała by ta część gdyby po całości w hakone czy lawendzie... ułożenia roślin też chyba bym się trzymałą w prostych liniach

Zgadzam się w 100%
Anna i Ogród 21:01, 22 sie 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)

No tak... około 2-3 tygodnie. Później zostają srebrne liście.
Carexy zaczęłam sprawdzać w tym roku dopiero. Po zimie zdecyduję czy będę sadzić więcej czy nie. Podobają mi się Ice Dance. Mam Evergold Compact.
Pomyślę o tym co piszesz.

Nie wiem co tam dalej uzgodniłyście ale czytam od początku planowania

Ice Dancy jak będziesz gdzieś planowała to najlepiej na takiej powierzchni gdzie nie będą Cię denerwować rozłogi. JEśli ma rozrastać się na określonym miejscu to trzeba pomyśleć o ogranicznikach.

Bukszpany potrzebują przewiewu aby nie łapać grzyba. Carexy w tym nie pomagają.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:52, 22 sie 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Czu Lady U dobrze zimuje u Ciebie? Kolekcja wzorowo prowadzona. Widziałam narodową kolekcję traw holenderskich w niewielkim 20 arowym, bajka.

Pszczółko, za dużo nie mogę powiedzieć o tej rozplenicy ponieważ sadziłam małe sadzonki pod koniec września tamtego roku. Przed zimą dostały kilka razy wywar z podagrycznika, skrzypu i czegoś jeszcze ( w tym momencie już nie pamiętam dokładnie przepisu). Bardzo ładnie przezimowały i teraz rewelacyjnie się rozrosły.

Oj, takich wrażeń dla oczu to zazdroszczę!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:46, 22 sie 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Paulinka do jakiej wysokości u Ciebie dorastają Miskanty ML?

W tamtym roku miały 1,8 m.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:45, 22 sie 2017

Do góry
siakowa napisał(a)
deszczowka czy z kranu?

Podlewanie? Zwykła kranówka W warzywniku tylko stosuje deszczówkę i jak gnojówką podlewam to jak mam to deszczówka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies