Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rozpoznawanie bylin 20:23, 20 cze 2016

Do góry
Pluszakowa napisał(a)
Przyłączam się do pytania, też coś takiego widziałam na spacerze

Ostróżka letnia- jednoroczna , ale zostawione nasienniki obdarzają siewkami wiosną w dużej ilości.
Rozpoznawanie traw 20:22, 20 cze 2016

Do góry
Witam , czy ktoś pomoże rozpoznać tą trawę? Znaleziona na łącę. Piękna, szybko opadające części kłosa. Tą którą znalazłam ma 70 cm + 20 cm kłos.
Pomóżcie proszę ... bo nie udało mi się nigdzie w necie odszukać.

dziękuję [img size=640x430]
Mój 4 arowy azyl... 20:17, 20 cze 2016

Do góry
Nallar napisał(a)
Przymiotno ogrodowe? już? moje jeszcze w powijakach
Przetacznik śliczny, szukałam go po szkółkach ale lipa, nigdzie go nie ma.

Jeszcze wcześniej zakwitło różowe, ale nie mam aktualnej fotki. Wstawiam starą

Sadzonkę przetacznika siwego odstąpię, to ten z pierwszej fotki.
Drugi to "Royal Candles" - długo się zbierał, ale jakoś wygląda.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 20:15, 20 cze 2016

Do góry
Pluszakowa napisał(a)

Ostatnio w the gardners World chwalili tę odmianę może wróci moda na nią. A co do moich nn nam typy. Biała to byłaby iceberg a biało rozowa double delight. Możesz zerkać pod kątem tych moich typów.

zerknę ale obawiam sie że nie dzisiaj
ze wstawianiem zdjęc mi trochę zejdzie

a to domek dla drapieżcy mszyc, i to nie prawda, że skorki wchodzą do uszu , doniczke wypełniamy słomą, trawą... i wieszamy

a to bzygowaty - bardzo podobny do os, pszczół a taki pożyteczny, zjada do 2000 szt mszyc , żeby go mieć trzeba sadzic rośliny miododajne

a teraz trochę o chorobach

Małymi kroczkami do celu... 20:14, 20 cze 2016

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Witam poniedziałkowo . Ja już od samego rana zaliczyłam szkółki ostatnio wspomniałam, że denerwuje mnie część, gdzie mam posadzone tufciki, nie wiem, czemu, ale drażni mnie ich kolor, więc postanowiłam przerobić tą część i zamiast tufcików zrobić kącik kocimiętkowo- różany A oto moje dzisiejsze zakupy: kocimiętka ' walker's lov'( Jolu wspominałam Ci o niej ostatnio) i róża rabatowa ' Barbrio'cov' - która urzekła mnie swoim kolorem.

Łochochocho Widzę Koleżanka zaszalała Super kolejna różyczka!
Pokaż Paula tę kocimiętkę w całości, ciekawa jestem jak wygląda.
Ja w koćcu dokupiłam w sobotę te cztery brakujące u tej Pani co ma zioła
Ogród z uśmiechem 20:13, 20 cze 2016

Do góry
Ciąg dalszy rabaty

Tak wyglądała przed szaleństwem

Tak po - sadzonki w obwódce też maja sporo żółtych listków w środku

A tak ogólny widok dzisiejszej operacji na otwartym sercu

To jest uśmiech ...no ...wiem

Ostatnia kulka mi wyszła
Ogród z uśmiechem 20:07, 20 cze 2016

Do góry
Wszyscy tną bukszpany to i ja Robiłam to po raz pierwszy więc proszę patrzeć jednym okiem

Bukszpany były sadzone wiosną a kupowane z gołym korzeniem. Widać, że troche chorują. Nie wiem czemu ale po polaniu dolistnie florovitem na dwóch tak jakby spaliło listki Na obwódce sporo jest żółtych listków w środku.

Tak to wyglądało przed:

Tak w trakcie:

Tak po
Widać, że chorują. Mam nadzieję, że cos da sie z tym zrobić
Nie wiem, czy nie za wysoko zostawiłam ale może przy ponownym cięciu

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 20:06, 20 cze 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Fajną wycieczkę miałyscie do Powsina i piękne widoki.

szkoda że z nami nie pojechałaś

tutaj przykład dlaczego nie należy stosować chemii w ogrodzie

Dla odmiany czas na zmiany... 20:05, 20 cze 2016

Do góry
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 20:01, 20 cze 2016

Do góry
Woda w basenie juz sie nagrzala,krasnalki nie wytrzymaly i otworzyly sezon kapielowy
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 20:01, 20 cze 2016

Do góry
Krys napisał(a)
Reni prosze wrzuc slajdy z wykladu dotyczce gnojowek i preparatow.

to zaczynamy

Nieuporządkowana działeczka. 20:00, 20 cze 2016

Do góry
proszę o pomoc dlaczego moja magnolia widniejąca na tym zdjęciu po lewej stronie usycha od góry ?? odgarnęłam to co pod nią i podlałam choć pod sciółka było mokro.
a tym czasem w warzywniku

W tym roku mniejsza ilośc ślimaków obfitowała w większe plony, jednak rzodkiewka i truskawki nadal cierpią. Za to rośnie groszek pnący i pachnący, fasolka szparagowa, dynia, marchewka, pietruszka, kalafior, brokuły, ziemniaczki, duża ilość pomidorków i jarmuż którego ślimaki miały się nie łapać a jednak.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 19:57, 20 cze 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Tak, wiem, ale nie powiem

No powiem, powiem Twoj aparat mierzy swiatlo w ciemniejszym miejscu i wtedy jasniejsze sa przeswietlone. Jaki masz aparat? Sprawdz w instrukcji, czy mozesz ustawic pomiar swiatla na punktowy i mierz w najjasniejszym miejscu. Tylko ze wtedy ciemne miejsca moga wyjsc niedoswietlone. Ewentualnie mozesz zastosowac pomiar centralnie wazony.

A Wy znow gdzies na wycieczce bylyscie? Ale macie dobrze A kiedy we Forst bedziecie?

dzięki, to z tel. było robione, obiecuję poprawę

Byłysmy na wycieczce w Powsinie, na różach . Zaspokoiłam apetyt na wydoki różane, na szczęście, bo bedę mieć gości w ten weekend i do Forst nie pojadę.

zostawiam dla ciebie taki widoczek

Dla odmiany czas na zmiany... 19:57, 20 cze 2016

Do góry
System automatycznego nawadniania 19:56, 20 cze 2016

Do góry
Witam serdecznie,

bardzo proszę o poradę, jak "ugryżć" nawodnienie trawnika o nieregularnym kształcie - tak, jak na poniższym planie. Generalnie w naszym ogrodzie mało jest kątów prostych, za to dużo linii nieregularnych. Z grubsza biorąc najdłuższe wymiary naszego głównego trawnika to 14x23 m. Próbuję to jakoś rozgryźć, ale z braku doświadczenia nie wiem, czy próbować wciskać tutaj zraszacze statyczne czy rotory. W pozostałych częściach ogrodu (jeszcze nie do końca zwymiarowanych) trawniki są mniejsze, więc tam na pewno muszą iść statyczne, ale nasz główny trawnik stanowi dla mnie niezłą zagwozdkę. Poniżej widać mocno nieudolną moją próbę upchnięcia zraszaczy statycznych.
Źródłem wody jest sieć wodociągowa o wydajności 3000 l/h i ciśnieniu 3 bar.

Dodam, że przewertowałem ten wątek od początku do samego końca i przynajmniej teraz już wiem, że są różne zraszacze (o czym wcześniej nie wiedziałem), jednakże sprawa nawodnienia nieregularnego ogrodu nie wydaje mi się być trywialną sprawą. Cały ogród ma około 700 m2 odliczając powierzchnie zabudowane i utwardzone. Po zeszłym sezonie, pomimo podlewania z węża padło nam sporo roślin na rabatach, a trawnik wyglądał jak klepisko. Ostatnio też po dwóch tygodniach bez deszczu zaczął w paru miejscach usychać, stąd decyzja, że trzeba jednak coś zrobić, bo wężem nie jesteśmy w stanie całości podlać.

pozdrawiam
Andrzej

Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 19:52, 20 cze 2016

Do góry
L00zak napisał(a)
O jakie okazy przyjechały

Witaj,
piękne te róże takie soczyste i zdrowe, nie wiem czy już pisałeś - jaki to gatunek?
Pomysł na ogród 19:52, 20 cze 2016

Do góry
Skula napisał(a)

ja w zeszłym roku to zbierałem grzyby głównie w ogrodzie
a było ich tyle że starczyło nam na cały sezon
doprawdy co dwa , trzy dni zbierałem koszyczek i do zamrażarki
poszukam zdjęcia bo gdzieś mam z zeszłego spaceru po ogrodzie
o ! proszę :

Chcę taki ogród!!!! Borowiki cudnosci
Dla odmiany czas na zmiany... 19:51, 20 cze 2016

Do góry

dawno zdjęć nie było...dla wszystkich, którzy chcą jeszcze do mnie zaglądać.....

z góry przepraszam estetów i miłośników glancu...nie pokoszone...w warzywniku trawa wyższa od skrzyń ...

Nieuporządkowana działeczka. 19:49, 20 cze 2016

Do góry
Wycieczka do Muszyny POLECAM pięknie te żurawki mnie oczarowały, nie wiem tylko jak się nazywają może ktoś pomoże
Rozpoznawanie bylin 19:46, 20 cze 2016

Do góry
Przyłączam się do pytania, też coś takiego widziałam na spacerze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies