Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 12:59, 26 cze 2016

kasja83 napisał(a)
uuuu-trochę się zmartwiłam tym,co piszecie o przenawożeniu gnojówką z pokrzyw.Moja ma teraz już kolor niemal czarny i ja nie wiem czy to dobrze,czy nie.

Moja pokrzywowa też już jest czarna i czeka w cieniu na skrzypową, która coś ciężko się robi.
polinka 13:02, 26 cze 2016

Mazan napisał(a)
Myślę, że znacie dobrze zjawisko wypalenia roślin przedawkowaniem nawozów azotowych, a pokrzywa zawiera dużo azotu w formie saletrzanej, choć początkowo wyczuć można tylko amoniak.

Konieczki

Napowietrzając ANHK musiałem użyć dziurawego szlaucha, gdyż zbyt silny był strumień powietrza. Napowietrzanie trwało po kilka minut co godzinę.
Zawartość filtra to duża ilość mikroorganizmów, które są antagonistami grzybów dlatego ANHK może niekiedy poradzić sobie także z niewielkimi infekcjami bakteryjnymi nie tylko grzybowymi.
Świeży klarowny roztwór ma barwę zależną także od składu i wieku roślin i jeżeli nie przekracza 12 - 16 tygodni jest dobry.

Pozdrawiam

Walerek, niestety mimo wielu godzin spędzonych zimą na czytaniu o naturalnej uprawie ogrodu popełniłam błąd... W kolejnym roku będę mądrzejsza.
polinka 13:08, 26 cze 2016

AniMa napisał(a)
Witam Polinko.
Ogrodowisko czytam od dawna ale dopiero po przeczytaniu Twojego wątku postanowiłam się zarejestrować. Bardzo podoba mi się Twoje podejście do ogrodu, do osiąganych sukcesów i do spotykanych przeciwności. Ogród mały ale wspaniały. Widać, że masz dobrą rękę i serdce a roślinki Ci się odwdzięczają. Kibicuję i pozdrawiam.

Witaj Aniu

Widzę znajomą miejscowość prawie Trzebnica to od której strony?

Dziękuję za miłe słowa W ogrodzie jest to co kocham najbardziej, nie ma tu jakiś oryginalnych roślin nad którymi można wzdychać. Wielu twierdzi, że ogród bez kwiatów to ogród smutny ale dzięki zimowej burzy mózgów jest i trochę koloru, który świetnie kontrastuje z różnymi odcieniami zieleni.

Jeśli tylko będziesz miała chęć to zapraszam do odwiedzin.
Z naszych rejonów jest jeszcze Aga Pe.

Pozdrawiam
polinka 13:10, 26 cze 2016

anna_t napisał(a)
cześć Poli nie bylo mnie 3 tygodnie a tu ponad 20 stron cennych informacji. dobrze tu zajrzeć super trawy ja tez leję gnojówę ale takich efektow nie mam, moze za parę lat..
pozdrawiam cieplutko

Aniu fajnie, że wróciłaśSpokojnie, dopiero zakładasz ogród, już w następnym roku zobaczysz jak Ci wszystko bujnie
polinka 13:15, 26 cze 2016

Mathildis napisał(a)
Twoje trawy zachwycają - moje to przy nich mikrusy , ale faktem jest ze o moje nie dbałam wcale... Sucho u mnie, troszkę nas nie było i trawnik nie podlewany tez teraz słabo wyglada...
Hortki juz u Ciebie zaczynają?
Wybierasz sie?

Aniu masz duży ogród, nie wyobrażam sobie przy takiej powierzchni dbać szczegółowo o każdą roślinę. U mnie mała część tego co Ty masz to mogę się pobawić w dopieszczanie
Hortki mają już małe kwiatki. Myślę, że jeszcze tydzień, dwa i będzie spektakl.

Z przykrością muszę napisać, ze w najbliższym czasie nie mogę planować żadnych wyjazdów Mamy poważną chorobę w najbliższej rodzinie i żyję na dwa domy i dwa ogrody.
Mam wielką nadzieję, że jesienią będą dysponować większą ilością wolnego czasu jak i nastrojem do spotkań.

Buziaki
polinka 13:28, 26 cze 2016

Kilka dni afrykańskich upałów wymusiło na nas zakup czegoś co da cień w ogrodzie Kiedyś był plan na pergolę w tym miejscu ale w międzyczasie wymyśliliśmy miejsce na dużą altanę w drugiej części ogrodu i temat pergoli upadł
Najłatwiejszym u najszybszym sposobem na cień okazało się kupno parasola
Ale żeby parasol ustawić należy również kupić podstawę.
Po zobaczeniu cen za taki przedmiot swierdziliśmy, że to jawny rozbój w biały dzień i poszedł w ruch beton i spawarka

I podstawa gotowa

polinka 13:33, 26 cze 2016

I kilka fotek z minionego tygodnia.

polinka 13:39, 26 cze 2016

leon60 13:49, 26 cze 2016

Przepięknie!
Idealne miejsce na wypoczynek wśród kołyszących się traw i pięknych dekoracji ! mniam

Niedawno przechodziłam to samo... to trudny czas... współczuję i wspieram myślami
anbu 13:53, 26 cze 2016

Poli przepiękne te Twoje trawki Takie mi się marzą
Trzymaj się w tym trudnym czasie Wzloty i upadki dotyczą wszystkich - czyli samo życie ...