Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe wariacje 21:14, 07 cze 2023

Do góry
To dla Was Munstead Wood

Ogrodowe wariacje 21:13, 07 cze 2023

Do góry
Laseczki eM po powrocie z kilkudniowej delegacji odebrał pozytywnie to co zostało zrobione, też wiedział kiedy sobie wyjechać

Wracając do tej donicy przy oknie to ŚŚ fajnie się prezentuje i nie zasłania mi lustra. Tak jak kiedyś pisałyście zawsze będzie można wysadzić jak będzie za duża.
Pomysł z jeszcze większym poszerzeniem nie bardzo, ale tylko dlatego, ponieważ tam jest krawężnik i będzie mnie to drażnić. Wyobraźcie sobie, że eM stwierdził, że tak mu się podoba i abyśmy zostawili a jak będzie dziwnie i drażniąco to zawsze może mi to zmienić kosiarka wjedzie bez problemu.

Tak to się prezentuje od frontu, w miejscu leżących kostek będzie kamień tak jak był do tej pory bo on przykrywa gruby beton. Oczywiście przy donicy od lewej strony będzie jeszcze obrzeże tak jak wszędzie.

Świdośliwa

Pachnący różami, malowany bylinami 21:06, 07 cze 2023

Do góry
Jaki piękny ten jasno niebieski i ten wyżej różowo - morelowy, wpadłam w zachwyt
ewsyg napisał(a)

ewsyg napisał(a)

Ogród pod lasem 21:05, 07 cze 2023

Do góry
Już po kwiatkach, ale cos tam widać.

April napisał(a)
Zrób zbliżenie kwiatków. Wydają się takie nietypowe.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:52, 07 cze 2023

Do góry
Aprilku, wszystkie nowe bodziszki to chuchra. Trudno pojąć, że w ogóle będą zadarniającą kępą.

Krzewuszki trzeba ciąć zaraz po kwitnieniu. Do końca lata wypuszczają nowe pędy, które obficie kwitną w kolejnym sezonie.

Długa prosta to moja ulubiona część ogrodu. Od wiosny do jesieni najczęściej oglądana.

Cięcie wiosenne pozbawia nas kwitnienia na tym, co się ucięło. Podobnie traktuję jaśminowce. Ich też nie przycinam wiosną.
Ptasi gaj 20:51, 07 cze 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ogród przepiękny, zadbany, bardzo podobaja mi się piękne falbanki irysków i to zdjęcie, fioletki z żółtym to zawsze piękne połączenie
Ogród w malinówkach 20:50, 07 cze 2023

Do góry
Ratunkuuuu
Jedna z najgorszych rzeczy w ogrodnictwie dla mnie to pojawienie się szkodników i chorób. Nie znoszę tych małych potworów i ciągłych oprysków.

Róże już raz były potraktowane coca-colą i parę dni temu szarym mydłem. Niby efekty były ok, ale dziś znowu coś siedzi na pąkach.

To zielone to mszyca, ale to czarne to co? Mszyca, czy może muszki? Ziemiórki?
Najgorsze, że nawet na pomidorach są te czarne muszki. Nigdy nie było tego problemu.

Działeczka w dużym mieście 20:47, 07 cze 2023

Do góry
lilarose napisał(a)

Masa odcieni fioletków dla mnie wygląda super
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:46, 07 cze 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Haniu, poszukuję zgrabnego, ładnego drzewa na soliter. Chcę je posadzić na rabacie przed domem:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7930-ogrod-muszelki?page=365

Coraz bardziej skłaniam się do kupna 'Oli'. Czy masz zdjęcia Twojej jabłonki w różnych porach roku?
Rośnie zdrowo? Nie potrzebuje oprysków? Nie przemarza? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Foldery zdjęciowe z poprzednich sezonów przenoszę na dysk zewnętrzny. Ze zdjęciami z 4 pór roku będzie problem, ale można w naszą forumową wyszukiwarkę wpisać Ola, jabłonka Ola i z pewnością będą zdjęcia

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=jab%C5%82onka+Ola&search_in=posts&commit=Szukaj

Moja rośnie na owalnej rabacie wokół studni. Tnę ją w okolicach końca lutego. Mam tam niewiele miejsca i zbyt szeroki pokrój utrudniałby komunikację.

Podczas kwitnienia wygląda tak

Młode listki mają nutkę czerwieni, potem są soczyście zielone. Jabłuszek jest mnóstwo. Mają ok. 3 cm średnicy i są czerwone. Utrzymują się na drzewku do stycznia. Zajadają się nimi ptaki.

Przebarwia się na miodowo, ale listki dosyć szybko opadają.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:44, 07 cze 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia próbuję rozszyfrować Twoją hostę w kąciku, bardzo mi się podoba, znalazłam kilka nazw które odpowiadają wyglądem, czy może znasz jej nazwę?
Trafiłam na:

- Funkia 'Fire and Ice' do 50 cm
- Funkia ,Eternal Flame' do 40 cm
- Hosta 'Color Festival' do 30 cm
- Hosta Loyalist do 40 cm
- Hosta Funkia HANS do 50cm

sylwia_slomczewska napisał(a)

No popatrz, a tak naprawdę prócz irysów nic na nim nie ma

ale nie o to chodzi, że "coś" ma być, podoba mi sie kompozycja zdjęcia, ta ciemna "rama" z liści w cieniu, na pierwszym planie bukiet irysków a w dali iryski fioletkowe jako rozmyte tło, to zdjęcie ma taki trójwymiar, głębie
Czy wystarczająco uzasadniłam?
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:38, 07 cze 2023

Do góry
Bielszy odcień bieli (Procol Harum kto to jeszcze pamięta)
Sezon 2017 u Hanusi 20:37, 07 cze 2023

Do góry
Po trzydniowym biwaku pod gruszą, dziś\ na wieczór zjechałam do domku. A co pod gruszą?Cóż, upał jak wszędzie u Was.
Konewkami nie podlewam, tylko z węża. Nie nie chodzę z wężem. Ustawiam go przy ziemi i tak podlewam wzdłuż rabaty.

Aktualnie kwitną piwonie i irysy. Azalie i rodki szybko w tym roku przekwitają, do kwitnienia szykuje się czarny bez, róże pnące. Winorośl zawiązuje kwiatostany, może nie zmarzną.

Dziś zjadłam pierwszą truskawkę. Borówka za miesiąc.
Trochę-niebieskiego.

Szarobiałego ogrodowe początki. 20:14, 07 cze 2023

Do góry
Na przełomie lutego i marca przesadzałam dwumetrowy świerk. Naszarpałam się strasznie i w efekcie drzewko wykopałam z gołymi, zniszczonymi korzeniami. Już go właściwie spisałam na straty. Prawie połowa czerwca, a nie było widać życia. Dziś niespodzianka. Jednak zaczyna rosnąć, przyjął się i rozwija pąki. Sąsiednie świerki już dawno ruszyły i mają duże przyrosty.
Brawo ja
April podbija las... 19:57, 07 cze 2023

Do góry
Anda napisał(a)
Ta niebieska szałwia to raczej zimy u Ciebie nie przeżyje.
Bodziszek fajny.

Anda, liczę się z tym że szałwia będzie jednoroczna. Nie przeszkadza mi to. Warto było kupić dla jej unikalnego koloru.
Bodziszek ślicznie wygląda wśród inny roślin, chyba dokupię kilka dla lepszego efektu.

Zieleń, drewno i antracyt 19:35, 07 cze 2023

Do góry

Bardzo ładna może sobie ją zapiszę kolor jak dla mnie idealny i kwiaty takie delikatne aaa pochwalę jeszcze naparstnice
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 19:09, 07 cze 2023

Do góry
Zgadzam się

Wstępny projekt różanki. Z przodu Munstead W, z tyłu Novalis i Orangerie. Po lewo zostaje jeszcze miejsce na Artemis.

Patrząc od zejścia z tarasu:

Z bylin chyba zapoluję na szałwię Caradonna, bo jest wysoka i ciemna. Będzie kontrastować z jasnymi różami.
Może ktoś ma nadmiar? Mogę się wymienić na niską odmianę
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 18:14, 07 cze 2023

Do góry
Od słów do czynów pojechałam po pracy do szkółki i kupiłam Novalis i Orangerie. Artemis też mieli mieć, ale niestety jeszcze nie wystawili do sprzedaży. Piękne, zapączkowane krzewy, po 35 zł. Przy tych cenach nie opłaca się zamawiać przez neta.

Ogród pod lasem 18:06, 07 cze 2023

Do góry
Dziewczęta, schodząc z tematu stosunków międzynarodowych, moja nowa kalina dotarła. Pinkimono

Zieleń, drewno i antracyt 18:01, 07 cze 2023

Do góry
DariaB napisał(a)
Zuza u Ciebie już prawdziwe szaleństwo kolorów, piwonie masz przecudne. Róża w doniczce urocza, taki mały cukiereczek. Ja niezmiennie jestem fanką Twojej leśnej rabaty, uwielbiam ją. Irysy rzeczywiście przeżywają drugą młodość. Ja dwa lata temu na jesień dostałam od teścia kłącza kosaćca syberyjskiego, były ich trochę na dnie foliowej torebki, teraz mam kilka sporych kęp, jedna jest prawie tak wysoka jak ja a dzielić musiałam je piłą takie się wielkie i ciężkie zrobiły.

Nie strasz mnie tą piłą, bo mam najstarszą, wielką kępę do podziału...
Róż w doniczce mam w tym roku 5szt. Jedna jeszcze nie pokazała kwiatów, reszta powoli się rozkręca
Ogrodowe wariacje 17:35, 07 cze 2023

Do góry
A nie lepiej tak ?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies