Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

mirkaka 18:02, 02 lis 2023

Bożenko, zdjęcia brunery i pozostałych roślin z dziurami wewnątrz liści- to nie opuchlak.
Opuchlak wygryza brzegi liści, robiąc takie jakby koronki na brzegach, jeśli jest ich dużo.
Jak mniej to są widoczne pojedyncze wgryzy , ale tylko na brzegach liści
Muszelka 17:40, 05 lis 2023

Kordina napisał(a)

Dzisiaj nw lesie w popołudniowym złotym świetle:

Cud miod malina
GorAna 18:40, 05 lis 2023

Bożenko nocna fotka magiczna, a leśne zjawiskowe
Piesio myślał chyba, że pańcia chce mu dać buziaka
Basieksp 19:36, 05 lis 2023

Piękny leśny klimat z tym psim atakiem, często mam podobnie, no bo pani na kolanach, no to jak tu się nie cieszyć a księżyc cudny
Alija 21:38, 05 lis 2023

Leśne zdjęcia przepiękne, szkoda tylko, że już coraz mniej kolorowych liści, listopad (zaczynam marudzić).
Kordina 22:48, 05 lis 2023

mirkaka napisał(a)
Bożenko, zdjęcia brunery i pozostałych roślin z dziurami wewnątrz liści- to nie opuchlak.
Opuchlak wygryza brzegi liści, robiąc takie jakby koronki na brzegach, jeśli jest ich dużo.
Jak mniej to są widoczne pojedyncze wgryzy , ale tylko na brzegach liści

Mirko dzięki, już jestem uświadomiona

Muszelka napisał(a)

Cud miod malina

Muszelko jak ja lubię ten las drzewa do mnie gadają koło Aniołowa, a tam każdy dom ma wyrzeźbionego anioła z numerem.

GorAna napisał(a)
Bożenko nocna fotka magiczna, a leśne zjawiskowe
Piesio myślał chyba, że pańcia chce mu dać buziaka

Tak Aniu muszę chronić oblicze przed lizaniem

Basiu, Alu - dziękuję dziewczynki

Rose de Tolbiac jeszcze wrzuciła kwiatek

A moja Nowa Ziemia w sumie wygląda tak (teraz przycięłam, to co było do przycięcia) plus niewidoczny róg do drzewa z następnego zdjęcia:

Aktualnie robię porządki wokół stawku, cięcie odmładzające do 15cm dla krzaczorka złotlina japońskiego, pod drzewem już posadzone bergenie i brunery, chcę jeszcze "przejrzeć" i odchwaścić wszystko wokół i może jeszcze uda się założyć nową folię do oczka, a jak nie to na wiosnę pani kierowniczka asystuje oczywiście:

ładnie wybarwiła się ta hosta o drobniejszych liściach

Gruszka_na_w... 18:28, 07 lis 2023

Bożenko, podczytałam, że pytasz o doświadczenia z kosmatkami.
One pojawiały się na przestrzeni lat w wielu ogrodowiskowych ogrodach. Niestety nie spełniały pokładanych w nich nadziei i formumki szybko się ich pozbywały. Ta trawa wyglądała zachęcająco tylko w pierwszym sezonie, a w kolejnych mocno traciła na urodzie. Miała ją Magda z wilczego Ogrodu i kilka młodziutkich dziewczyn, które zakładały tzw. ogrody nowoczesne.

Z różnych turzyc, które rosły u mnie, po latach ostała się tylko turzyca pagórkowata. Silver Sceptre i Ice dance wymagają corocznego redukowania rozłogów, szybko tracą kępiasty pokrój, mają też tendencję do wypiętrzania.

Na ubogich, słonecznych stanowiskach świetnie się sprawdza sesleria jesienna. Znakomicie znosi susze, szybko startuje i ładnie się przebarwia jesienią. W cieniu i półcieniu może być bardziej zielona.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kordina 20:50, 07 lis 2023

Haniu bardzo Ci dziękuję, w takim razie wyrzucam ją z koszyka. Podobne doświadczenia mam z kolei z kostrzewą siną, trzeci rok i do wyrzucenia, a taki miała fajny kolorek a selserię jesienną też mam w tym samym koszu, w takim razie zostaje
Muszelka 21:16, 07 lis 2023

Kordina napisał(a)

Muszelko jak ja lubię ten las drzewa do mnie gadają koło Aniołowa, a tam każdy dom ma wyrzeźbionego anioła z numerem.

Fantastycznie! Jeśli kiedyś tam będziesz, proszę, cyknij fotki

My uwielbiamy włóczyć się po Toruńskiej Starówce (jest peeeeeeeeeeełna aniołów!). Dwa, trzy razy w roku ją odwiedzamy Wsiadamy wcześnie rano w pociąg i fruuuuuu!
Kordina 21:22, 07 lis 2023

Zdaję relacje z uporządkowania na zimę szachownicy kuchenno-ziołowej, wszystko podcięte, szałwie lekarskie, melisa cytrynowa, cząber górski, tymianek, macierzanka, szałwia okręgowa, oregano gold, estragon (nie przypuszczałam, że to taki wielki krzaczor ) bylica piołun. Ta ostatnia zmieniła stanowisko, a część karpy poszła do koleżanki. Przysypane nową ziemią i trochę dzięki temu zabezpieczone na zimę. Z tych kwadratów 30/30 cm miałam w ciągu roku 3 zbiory i wystarczy taki nieduży ograniczony obszar w właściwie obszarek. Piję tylko swoje herbaty, robię różne mieszanki smakowe oczywiście ze zbieranymi na pobliskich ziemiach, a szczególnie uwielbiam kwiaty czarnego bzu, kremowe w szklanym dzbanku z cytryną i własnym miodkiem wrażenia węchowe, wzrokowe i smakowe, 3 w 1 słuchowe też bo mówię - mmmmmm....

na ostatnim zdjęciu za latarenką po lewej rośnie i cały czas kwitnie hyzop lekarski fioletowy, bardzo mi się ta roślina podoba i tak myślę, że on może spokojnie zastąpić na rabatach fioletowe szałwie. Zakupiłam w tym roku jeszcze hyzop różowy i biały. No i kwitnie nadal szalona szałwia omączona, nie omszona:

Nie mówię już o reszcie... post byłby zbyt długi i niestrawny