Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

sylwia_slomc... 11:11, 05 lis 2023

Kontonaogrod napisał(a)
Tak I urosla ogromna a jest u nas 3ci rok

Kielichowiec. Bardzo wdzięczny krzew. Zero roboty

Gdybyś kiedyś miała siewkę lub odrost to zmawiam w ciemno. Mój się sieje od czasów powodzi czasem puszcza też odrost. Możemy zrobić machniom jakby co
Kordina 11:18, 05 lis 2023

Ja miałam gruntową, a sonda na głębokości ok 90 m, ale po 11 latach padła i teraz mam na ogrzewanie podłogowę i na część kaloryferów piec elektryczny polskiej produkcji Kospel z polecenia moich panów hydraulików. W tej zimie rzeczywistość pokaże z tym, że nie mam zamiaru używać go cały czas, bo jeszcze kominek z rozprowadzeniem, jak na razie najtańsze żródło ciepła.
Patrzyłam na piec rakietowy - ciekawa konstrukcja
Też patrzyłam na Twój kielichowiec jak Sylwia, ale w internecie znalazłąm tylko takie odmiany o chudych gwiazdkowych płatkach
Kontonaogrod 11:38, 05 lis 2023

Zamierzam zrobic sadzonki zdrewniale, zobaczymy czy cos sie ukorzeni, jakby co dam znac

W nowym domu jest kominek w projekcie, czytam o piecach akumulacyjnych w to miejsce. Zobaczymy moze z rozprowadzeniem ciepla. I gaz ewentualnie pompa..
Judith 14:44, 05 lis 2023

Kontonaogrod napisał(a)
Dzieki. Ja mialam w poprzednim domu, wiem ze dziala, tyle ze nie jest to tania impreza. I jsk nie wywalcze gazu to bede musiala sie tematem zywo zainteresowac... odnosnie dofinansowan chce sie doszkolic

Ja zakładałam na początku tego roku, ale nie w nowowybudowanym domu. Są różne programy dofinansowania. Najlepiej oddać temat firmie instalującej pompę, pogadać z ich doradcą. Ja tak zrobiłam, jedynie podpisy składałam. Wszystko idealnie zagrało (szybko złożony wniosek, szybka decyzja o dofinansowaniu) poza wspomnianą onegdaj wypłatą, na którą wciąż czekam. Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej robi sobie jaja.
Kontonaogrod 15:51, 05 lis 2023

Dzieki! No wlasnie, ja do dowego domu. Zobaczymy
Kontonaogrod 16:22, 05 lis 2023

Kontonaogrod 19:29, 05 lis 2023

Monty Don ma 0.8ha I ogrodnika

Strach sie bac ale te 3000m2 dobrze byloby podzielic zeby uniknac woelkiego trawnika otoczonego plotem I krzakow przy plocie...

LIDKA 22:40, 05 lis 2023

Ania chcesz taki bardzo formalny ogród na nowej działce?
Kontonaogrod 07:17, 06 lis 2023

Tak, uporządkowany. Z ograniczoną ilością gatunków. Z przestrzeniami które są czytelne i do czegoś służą Przynajmniej to 3000m2 dookoła domu. Podzielę tarasami, obsadzę jednogatunkowo i zobaczymy

pozdrawiam
Kontonaogrod 12:26, 06 lis 2023

Sprzedająca hektar powinna mieć zgodę KOWR za 3 tygodnie. Jak się to potwierdzi to w przyszłym tygodniu będę chciała rozpocząć procedurę przeniesienia pozwolenia na budowę na mnie

Dzwoniłam do lokalnego składu budowlanego, będę chciała zamówić stal i bloczki fundamentowe jeszcze w tym roku (od stycznia pewnie podwyżki) i potrzymają mi to u nich 3 mce. W międzyczasie może uda się zrobić drogę i chłopaki po nowym roku będą mieli czas to zaczniemy zabawę, w zależności od pogody A jak się nie uda to w marcu...