Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:44, 23 lip 2015

Do góry
Mistrzostwo świata z tą rabatą.. gdybym miała więcej arów skopiowałabym jak nic. Strasznie lubię floksy ale u mnie mączniaka łapią niestety.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:41, 23 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Agnieszko w sumie to można powiedzieć, że wiatr dmucha Rosną troszkę w przeciągu i szybko są osuszane z wody, na dodatek w tym roku już nie podlewam po liściach tylko linią kroplującą, chociaż poprzednie lata floksy i pysznogłówki w innych częściach ogrodu podlewałem wieczorem po liściach i nie miałem problemu z mączniakiem.
Jedynie po pierwszej fali upałów w czerwcu jak przyszły deszcze mączniak pokazał się na kilku dolnych listkach pysznogłówki co na szczęście zauważyłem. Oberwałem liście opryskałem tylko pysznogłówkę i jest spokój, ale ograniczam na bylinowej opryski do minimum totalnego bo mam tam owady chyba z całej wsi
Na mszyce niczym nie pryskałem i same zniknęły z róż, jedynie usuwałem mechanicznie ich nadmiar.

Ostatnio oglądałem jeden z angielskich programów o ogrodach, chyba to były ogrody świata, padło tam fajne stwierdzenie jednak ogrodniczki, która miała duży ogród z wieloma, kwitnącymi roślinami. A mianowicie powiedziała ona, że roślinom nie przeszkadza mszyca, ślimaki ani inne takie, bo rośliny sobie radziły z tym przez wiele lat zanim coś wymyślono, to tylko przeszkadza ogrodnikom lepiej naturalnie walczyć npbzszyca sądząc rośliny odstraszajace albo robić naturalne opryski np z pokrzywy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:27, 23 lip 2015

Do góry
Reniu oj są cudne i ciągle ulegam pokusie na chwilę obecną zgromadziłem około 50 odmianowych i ponad 20 siewek, więc troszkę tego jest, ale w tym roku wiele odmian jest bardzo kiepska, a niektóre nie zakwitły. Mam też takie, które od 3 lat, w ogóle się nie rozrosły i wymagają przesadzenia.

Ewo to floks i w rzeczywistości ma taki koralowy kolor, o odmianę zapytam jak będę następnym razem W tej gęstwinie są też czerwone pełne jeżówki.

Scary Mary miał zawsze po 20-30 kwiatów na pędzie w tym roku nie a nawet 10 i na dodatek nie wykształcił takiego kwiatu jak powinien, każdy jest zawsze troszkę zniekształcony. Kwitł zawsze niezawodnie, ale w tym roku przedogródkowe liliowce są marne... za ciasno posadzone.

Te rabaty wyspowe są piękne, a kolejne powstają. DLa mnie idealne minimum trawnika i mnóstwo kwiatów

Agnieszko w sumie to można powiedzieć, że wiatr dmucha Rosną troszkę w przeciągu i szybko są osuszane z wody, na dodatek w tym roku już nie podlewam po liściach tylko linią kroplującą, chociaż poprzednie lata floksy i pysznogłówki w innych częściach ogrodu podlewałem wieczorem po liściach i nie miałem problemu z mączniakiem.
Jedynie po pierwszej fali upałów w czerwcu jak przyszły deszcze mączniak pokazał się na kilku dolnych listkach pysznogłówki co na szczęście zauważyłem. Oberwałem liście opryskałem tylko pysznogłówkę i jest spokój, ale ograniczam na bylinowej opryski do minimum totalnego bo mam tam owady chyba z całej wsi
Na mszyce niczym nie pryskałem i same zniknęły z róż, jedynie usuwałem mechanicznie ich nadmiar.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:03, 23 lip 2015

Do góry
Łukasz masz jakiś sposób, że Ci floksy nie chorują na mączniaka? One z tego co widać są blisko siebie.. pryskasz, chuchasz, dmuchasz..?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:07, 23 lip 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Co tu tak cicho?Floksy piękne.

spragniona zdjęć z wizyty? a proszę bardzo - i oto one

fajne zestawienie kolorystyczne

zostałam obdarowana kawałkiem pędu róży Thérese Bugnet, wydawało mi sie że to róża historycza a to kanadyjska i to taka co wytrzymuje - 40 st mrozu, ładnie pachnie, mam nadzieję że mi się przyjmie
Przyjazny ogród 08:56, 23 lip 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)

Liliowce jakie piękne.

Ale musi być coś po ich kwitnieiniu i koło nich - pracuję nad tym

Z dzisiejszego poranka floksy, odetka i werbena.

Kosolkowa Pasja 20:37, 22 lip 2015

Do góry
Pastella - też poprzypalana. ALe kwitnie w najlepsze.

Floksy. Na razie jedyne kwitnące, pozostałe trzy jeszcze maleńkie.
Dwa ogrody 18:57, 22 lip 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Vivo, rutewka rzeczywiście potrzebowała czasu, aby rozrosnąć się i zakwitnąć, natomiast różowa zakwitła małym kwiatkiem, a i wielkością nie zachwyca.
Dzielżany pewnie już zaczynają kwitnąć u Ciebie, dalie widziałam, aminki po dzisiejszej nawałnicy jutro do podwiązania wszystkie,
floksy od dołu u mnie też albo podsychały, albo łapały grzyba, więc od razu oberwałam zainfekowane liście, teraz o dziwo się trzymają. Współczuję kiepskiej ziemi do wysiewów, bo szkoda taakich nasion Bordowy arcydzięgiel jakoś się trzyma, ale ruszył dopiero po przesadzeniu. U mnie z kolei przetaczniki i zwykłe, i Christa chorowały, może to skutek ubiegłorocznego ostrego przesadzania w zwykłą glinę. Muszę wszystko wysypać kompostem, już część czeka zworkowana do przewiezienia.
Jednakże cała reszta u Ciebie i tak zachwyca, co widać na poprzednim zdjęciu
Zakwitła, chwilowy zanik pamięci i nie podam nazwy

Mariolu, dzielżany w dalszym ciągu nie kwitną. Nie martwię się tym jednak, niech zostanie jakieś kwiecie na później. Teraz w tym skwarze wszystko szybko przekwita.

Ach jak miło do Ciebie zaglądać Bogactwo i dorodność kwiatów wielka. Nie widać upałów. Może dlatego, że na glinie

To różowe co chwilowo zapomniałaś to wiązówka czerwona. Jak byłaś u mnie to ja zapomniałam nazwy

Ps. Już miałam nadzieję, że nie będę straszyć na żadnych zdjęciach
Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:24, 22 lip 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ja irysowe listki wycięłam, bo teraz jeżówki mi przysłaniały
Liliowce śliczne

U mnie co jakoś wygląda to nie wycinam..z braku czasu Liliowce mam w tym roku beznadziejne Chyba cyprysy je za bardzo atakują od tyłu, a w cieniu od owocówek im się też niezbyt podoba.. ale muszą tu zostać.. nie mam gdzie ich przenieść.. zielone liście tez są ozdobne

Floksy niedługo też przekwitną..

Starorzecze na górce 17:24, 21 lip 2015
Do góry
chodzę i wącham lilie i floksy...na lato super

jak dla mnie to możesz też szersze ujęcia robić
Kwiatki i rabatki u Elizy 16:50, 21 lip 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Kawa teraz odpada Ela, spieszę się przed wyjazdem. I ogród, i okna, a jeszcze jutro Madzia z dziećmi przyjeżdża, bo do niedzieli "słomiana wdowa". Czyli już czasu zupełnie na nic nie będzie.

Ty wiesz Kochana, że u mnie żadne floksy tego zalewania z poprzednich lat nie przeżyły, tylko Twoje białe Kwitną teraz w najlepsze i pachną

Buziak

Tak się cieszę, że floksy Ci pięknie kwitną... u mnie też poszły na całość

Dzisiaj kupiłam sobie paletkę jeżówek kolorowych, zwykłych, ale tak mnie wołały , żeby je kupić, że oprzeć się nie mogłam
Tylko kiedy sadzić, skoro skwar jak na pustyni, a ja jeszcze słoneczne miejsce dla nich wybrałam... może poczekać, aż się ochłodzi...
Pszczelarnia 16:35, 21 lip 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Marta,
a widzisz liatry, floksy, penstemony, kłosowce, monardy, mikołajki i przegorzany wciśnięte ponad plan?

widzę- Ty tam jesteś,ze swoją energią przecież- bardzo pięknie, nawet jak coś zazgrzyta odrobinę, to i tak zapiera dech w piersiach.
Moja bajka 16:35, 21 lip 2015

Do góry
Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
Miałam duże zaległości, przejrzałam kilkanaście stron wstecz, ale mnóstwo pracy wykonałaś. Widziałam też fotki z Sandomierza,pięknie wyglądacie, ja też lubię to miasto. Kwiaty zachwycają. Ja czekam na floksy, ale będą pewnie trochę później niż u ciebie, niestety podczas upałów zbrązowiały dolne liście

Ewciu u mnie floksy dopiero zaczynają pokaz. A u przetaczników walczę z mączniakiem, więc zawsze się jakieś badziewie przypelęta.
Pszczelarnia 16:30, 21 lip 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
wszystkie zdjęcia bym zacytowała, nad wszystkimi wzdycham. Jak Ty się tam czujesz?- ktoś mi dziś powiedział że nawet jak obiad gotuje i kotlety zbija, musi zerkać na ogród i wzdycha

Marta,
a widzisz liatry, floksy, penstemony, kłosowce, monardy, mikołajki i przegorzany wciśnięte ponad plan?

Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:46, 21 lip 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Na nowej bylinówce posadziłam

2 rodzaje jeżówek
pysznogłowkę
słoneczniczek szorstki
orliki
liatry
zawilce japońskie
ostróżki
naparstnice
wiesiołki
dziurawiec
dąbrówki rozłogowe
niezapominajki
stokrotki
floksy szydlaste
tojeść
wielosił
rozchodniki

wysiałam

maki wschodnie
firletkę chalcedońską
dzwonki ogrodowe
takie wielkie wysokie stokroty - zapomniałam nazwę( złocień czy coś)
smagliczkę

jeszcze muszę dosadzić róę od strony części różanej.

Wow to nieźle tam posadziłaś. Niektóre z tych roślin mam
Tylko czekać aż się rozrosną i nacieszyć oko
Hirutkowy raj:)) 10:36, 21 lip 2015

Do góry
Krys napisał(a)
Moje ukryte za sosnami floksy

ten pierwszy floks to jest różowo-biały czy różowo-różowy? a drugi wygląda na fioletowy?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:03, 21 lip 2015

Do góry

2 rodzaje jeżówek
pysznogłowkę
słoneczniczek szorstki
orliki
liatry
zawilce japońskie
ostróżki
naparstnice
wiesiołki
dziurawiec
dąbrówki rozłogowe
niezapominajki
stokrotki
floksy szydlaste
tojeść
wielosił
rozchodniki

wysiałam

maki wschodnie
firletkę chalcedońską
dzwonki ogrodowe
smagliczkę

o matko, ale bedzie ladnie jak to wszystko podrosnie, zakwitnie.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:53, 21 lip 2015

Do góry
Dzisiaj chcę przesadzić kolejne floksy i być może hortensje
tylko trochę się boję upałów, ale jak zrobię to wieczorem i szybko? z dużą bryłą korzeniową? tylko czy ja do uniosę?
widać przetaczniczki i małe curlsy

w trakcie przeniosłam jeszcze goździki - pod las nie wiem co mam z nimi począć hahahahaha, jedną trzykrotkę wywiozłam , kolejna muszę gdzieś wynieść, i mogłabym tak jeszcze trochę wymieniać takich różności które tam siedza pojedynczo, a coś z nimi muszę zrobić........jest tam sporo orlików, ale one zostaną i będą cieszyć oko na wiosnę

i tak wyglądać będzie moja zabawa z każdą rabatą, bo mam plan na każdą z nich
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:35, 21 lip 2015

Do góry
Pod młotek poszła ta rabata

Mam tu 5 limelight - które wsadzę z tyłu w jednym rzedzie, czyli 3 do przesadzenia, wszystkie floksy idą koło dereni, już 3 wczoraj pojechały na swoje miejsce

3 hosty też już wyjęte, z tm olbrzymem miałam problem

jest to dobra decyzja, bo nie pasuje im zdecydowanie nasłonecznione miejsce, rosną, ale kolor liści jest wypalony

Ranczo Szmaragdowa Dolina 00:14, 21 lip 2015

Do góry

2 rodzaje jeżówek
pysznogłowkę
słoneczniczek szorstki
orliki
liatry
zawilce japońskie
ostróżki
naparstnice
wiesiołki
dziurawiec
dąbrówki rozłogowe
niezapominajki
stokrotki
floksy szydlaste
tojeść
wielosił
rozchodniki

wysiałam

maki wschodnie
firletkę chalcedońską
dzwonki ogrodowe
smagliczkę

O ja ale będzie szał,ciekawa jestem jak Ci te siania wyjdą
Podziwiam że w tak upał taką robotę wykonaliście, ja w niedzielę padłam, dziś już było lepiej trochę odpoczynku by się zdało.
Jakie dzwonki wysiałaś
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies