Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

siakowa 20:43, 29 lip 2015

MAD napisał(a)

Jest fajny sposób na poskromienie rozchodników. Jak już wyrosną na 10-15 cm obcinasz je niemal do zera (to co obetniesz wtykasz do ziemi), a z tych obciętych wyrastają nowe, gśtsze i niższe. U mnie na ambrowcowej są różnych wysokości bo tak właśnie zrobiłam.

Ale beda kwitnąć te obciete w tym samym sezonie? I to pewnie trzeba co roku powtarzać?????
szemusia 20:51, 29 lip 2015

siakowa napisał(a)

Ale beda kwitnąć te obciete w tym samym sezonie? I to pewnie trzeba co roku powtarzać?????

Zakwitną, zakwitną
Ponieważ u mnie z reguły wszystko z własnego podziału, wiosną brakło mi trochę rozchodnikow na obwódkę. Te, które rosły miały już po 10-15cm. Ścięłam wszystkie o połowę, czubki wetknęłam w ziemię. Wszystkie się przyjęły, obcięte rozchodniki, tak jak piszą dziewczyny, rozkrzewiły się, są niższe ale dorodniejsze i mają pąki kwiatowe

Czy trzeba zabieg powtarzać co roku? To zależy od efektu, jaki chce się osiągnąć - można nie ciąć, wtedy są wyższe
Margarete 11:26, 30 lip 2015

Ja mam natomiast inne doswiadczenie z rozchodnikami, w ub sezonie wsadzałam obok nich kulki bukszpanowe i musiałam 2 rozchodniki przesadzic i przesunąc lekko. Robiłam to wiosna w koncu kwietnia czy na poczatku maja, w każdym razie juz były spore "kapustki" i te przesadzane nie wybujały tak mocno w górę, miały taką średnią wysokośc pasująca akurat do średnich rozplenic, kulek bukszpanowych i młodej rózy Chippendales, a te których nie ruszałam wybujały wysoko do wysokości hortensji Annabel prawie. Tak wieć teraz co wiosna bede podkopywac, wyjmować z ziemi i wsadzac na powrót i dzieki temu utrzymam je w porządanej przeze mnie wysokości.

ren133 17:09, 30 lip 2015

Danucha napisał(a)
Reniu, ale cudnie u Ciebie. Również jestem zdania, że ożywiłaś swój szmaragdowy ogród. Robi się bajecznie i tak smacznie.

Dziękuję Danusiu za te miłe słowa
Chociaż przyznam Ci się że im więcej czasu spędzam w ogrodzie tym więcej pojawia się dylematów ... dochodzę do wniosku że rabaty są za wąskie, rośliny za blisko, kolory nie całkiem dobrze dobrane ...
Chyba muszę zafundować sobie urlop i zrelaksować się by spojrzeć na to wszystko inaczej
ren133 17:15, 30 lip 2015

Danucha napisał(a)
Zburzyłaś mój wewnętrzny spokój. Tak nie może być!. Jutro jadę do ogrodniczego. Zakupy piękne. Rozchodniki mam, takie jak Twoje i Matronę- są ładne cały sezon, kwitną długo, ładnie się rozrastają, jestem bardzo zadowolona. Ostróżki też mam, trochę krótko kwitną, ale za to przecudnie, warto je mieć. Jeżówek nie mam, bardzo mi sie podobają. Czaję się na białe z kremowymi środkami, nazwy nie pamiętam. Jak długo kwitną?. Może natrafiłas gdzieś na ogrodowisku zestaw zdjęć jak zmieniają się jeżówki w okresie letnim, taki jak Ana wstawiła z rozchodnikami?.

Oczywiście nie zamierzam Cię powstrzymywać przed zakupami ... bo wiem jak to cieszy Ostróżki są cudne, floksy pachnnące, jeżówki również ... ostatnio makulatury pisała że kwitną dłuuuuugo
ren133 17:16, 30 lip 2015

szemusia napisał(a)

Zakwitną, zakwitną
Ponieważ u mnie z reguły wszystko z własnego podziału, wiosną brakło mi trochę rozchodnikow na obwódkę. Te, które rosły miały już po 10-15cm. Ścięłam wszystkie o połowę, czubki wetknęłam w ziemię. Wszystkie się przyjęły, obcięte rozchodniki, tak jak piszą dziewczyny, rozkrzewiły się, są niższe ale dorodniejsze i mają pąki kwiatowe

Czy trzeba zabieg powtarzać co roku? To zależy od efektu, jaki chce się osiągnąć - można nie ciąć, wtedy są wyższe

Dziękujemy za cenne rady
ren133 17:19, 30 lip 2015

Margarete napisał(a)
Ja mam natomiast inne doswiadczenie z rozchodnikami, w ub sezonie wsadzałam obok nich kulki bukszpanowe i musiałam 2 rozchodniki przesadzic i przesunąc lekko. Robiłam to wiosna w koncu kwietnia czy na poczatku maja, w każdym razie juz były spore "kapustki" i te przesadzane nie wybujały tak mocno w górę, miały taką średnią wysokośc pasująca akurat do średnich rozplenic, kulek bukszpanowych i młodej rózy Chippendales, a te których nie ruszałam wybujały wysoko do wysokości hortensji Annabel prawie. Tak wieć teraz co wiosna bede podkopywac, wyjmować z ziemi i wsadzac na powrót i dzieki temu utrzymam je w porządanej przeze mnie wysokości.

Małgosiu ale możesz też spróbować ciąć ... będzie szybciej; )
Zielona 08:54, 31 lip 2015

Ren, ja w sprawie Twoich wątpliwości wyrażonych w moim wątku...

Szklanka zawsze jest do połowy pełna lub do połowy pusta. W zależności od nastroju. Kryzysy ma każdy z nas. Wtedy widzimy jej pustą część. Chyba najlepiej wówczas zastanowić się, czym jest wypełniona ta nasza ogrodowa szklanka. Twoja ma w sobie same smakołyki. Przede wszystkim ogród już JEST! I zebrał mnóstwo komplementów. Może warto rozłożyć kocyk, postawić na nim miseczkę malin, usiąść ze szklanką lemoniady w dłoni i... pomyśleć o tym, ile osób siedzi teraz na ciasnych balkonach bloków i... też próbują znaleźć to, czym wypełniona jest ich szklanka

Krys 09:31, 31 lip 2015

Zielona napisał(a)

Szklanka zawsze jest do połowy pełna lub do połowy pusta. W zależności od nastroju. Kryzysy ma każdy z nas. Wtedy widzimy jej pustą część. Chyba najlepiej wówczas zastanowić się, czym jest wypełniona ta nasza ogrodowa szklanka. Twoja ma w sobie same smakołyki. Przede wszystkim ogród już JEST! I zebrał mnóstwo komplementów. Może warto rozłożyć kocyk, postawić na nim miseczkę malin, usiąść ze szklanką lemoniady w dłoni i... pomyśleć o tym, ile osób siedzi teraz na ciasnych balkonach bloków i... też próbują znaleźć to, czym wypełniona jest ich szklanka

Marta kocham Twoje komentarze i ja to wykorzystam
ren133 10:02, 31 lip 2015

Zielona napisał(a)

... Martuś Ty to i psychologiem byłabyś dobrym
Dziękuję ... powiało optymizmem