Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Zimozielony ogród przy białym domu 11:17, 26 sie 2015

Do góry
Dzień dobry, czy 3-letnie hortensje mogę przesadzić? Zostały posadzone nierówno, jakby przypadkowo przez firmę ogrodniczą, moja wina, bo jako żółtodziób nie wiedziałam czego chcę i nie zwróciłam na to uwagi. Za hortensjami rośnie zielony berberys pospolity i zlewają się. Poza tym, przez to, że nie tworzą równej linii całość wygląda moim zdaniem nieporządnie Patrząc na zdjęcia z Pani realizacji od razu stwierdziłam, że to strzał w dziesiątkę, miejsca mam dość, bo ogród ma 30 arów.

Gardenarium napisał(a)
Za hortensjami wysoki miskant Gracillimus. Ja posadziłam pół metra od hortensji. Hortensje pochylają się do przodu rabaty, miskant nie jest zagrożony. Ja bardzo często sadzę gęściej, z możliwą poprawką kiedyś, a i cięcie jest konieczne.

Ta rabata ma szerokość koło 2 metrów. Plus 0,6 m na żywopłot z tui Aureospicata.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:27, 26 sie 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
u mnie są zaokrąglenia, więc muszę kłaść ekobordy
pięknie te trawiszcza zakomponowałaś

miskant ML podoba mi się za to, że jego łodygi rosną prosto i są sztywne, dopiero na górze jest rozczochrany

mój Graziella jest teraz bardzo szeroki - łodygi rozwiane przez wiatr

Małgosiu, ekobord pod tym względem lepszy Możesz wyginać, falować i co jeszcze tylko zechcesz Profil raczej tylko do prostych linii.

U mnie 4 szt. ML na jednej rabacie stoi prosto, dokładnie tak jak piszesz ale na drugiej też 4 szt. już bardziej się przewieszają od dołu. Nie wiem od czego to jest zależne?? Za płytko posadzony, za wilgotna ziemia, wietrzna rabata??
Na razie mnie to nie martwi bo tam jest takie założenie aby ML przenikał się z cisami kolumnowymi ale teraz jeszcze ML są młode a co będzie za kilka lat jak urosną wielkie potwory i będą się za bardzo przwieszać od dołu?

Pięknie rośnie u mnie gracilimus, od samej podstawy jest sztywny, wyprostowany, tylko na górze ładnie się rozkłada Najpiękniej wygląda podczas wietrznej pogody. Cała kępa przegina się w jedną stronę i tymi górnymi końcówkami prawie dosięga ziemi

To się rozpisałam o trawkach
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:09, 26 sie 2015

Do góry
u mnie są zaokrąglenia, więc muszę kłaść ekobordy
pięknie te trawiszcza zakomponowałaś

miskant ML podoba mi się za to, że jego łodygi rosną prosto i są sztywne, dopiero na górze jest rozczochrany

mój Graziella jest teraz bardzo szeroki - łodygi rozwiane przez wiatr
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:05, 26 sie 2015

Do góry
Siakowa ta rzeczona rozplenica to Paul's Giant, wielka jak miskant ale ma piekne piorka. Czekam na nie własnie jak wypuści pokaże
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 00:08, 26 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Danusia pisała mi wtedy, ze ognista rabata powinna mieć posmak egzotyki:
Berberysy kolumnowe, perukowiec przycinany co roku i trawy ozdobne
https://www.pinterest.com/pin/529876712383335509/
https://www.pinterest.com/pin/529876712383335514/
https://www.pinterest.com/pin/529876712384077488/
https://www.pinterest.com/pin/529876712386343108/
Berberysy już masz, chociaż mają różne wybarwienie i pokrój, to może wybierzesz inną odmianę, perukowca nie chcesz, choć Danusia polecała cięcie częste. Mogą być klony, z niskich traw Red Baron. Trawy mogą mieć kłoski o bordowym wybarwieniu: Miskant Malepartus

Iwonko, bardzo ładne inspiracje dziękuję
To znaczy, że jak perukowca się tnie to wtedy uniknie się peruczek?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:36, 25 sie 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

Marzenka po ochach wracam z pytaniem co to za trawa pod grabami?

To jedna z najwiekszych roplenic, gdy zakwitnie wielka jak miskant Paul's Giant
Na Łowieckiej 21:45, 25 sie 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Ilonka ale misiaczii cudowne pokazałaś ☺rabata z werbeną i trawkami wpadła mi w oko taka lekka i zwiewna.Co do cięcia hortek teraz to ja swoje ciachnę może odżyją po dzisiejszym deszczu☺

To ta Twoja werbena Muszę przyznać że teraz nareszcie pokazała co potrafi! Tylko ten miskant morning light taki jakiś niewydarzony. U innych tworzy potężne karpy a u mnie ani gęsty ani wysoki... Może tak jak mówisz zaryzykuję z jedną sztuką i zobaczymy co będzie
Podeślij trochę kropelek z nieba co???
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:18, 25 sie 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
a co to za bluszcz ze ci tak ladnie w donicy zimuje ?

miskanty juz zaczynają ?

z moich tegorocznych jakies oznaki pokazuje jeden maleparthus
mam jeszcze silberfeder ale u zadnego sie nie zanosci, nie wiem czy zakwitna w tym roku

Nie wiem, kupiony przed trafieniem na forum, był taki inny, drobniutki i wolnorosnący.
Miskant tegoroczne gracki i te Dronning Ingroid też choc malutkie, kwiatostany puściły.

Fajne masz Kasiu odmiany miskantów, powinny choć 1 kwiatkiem cię zaszczycić
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:42, 25 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Irenko najbardziej mnie cieszy że ci dawna energia wrociła

Chyba powoli tak
Jak Astrid, u mnie teraz 7 pąków, szybko w upały przekwita
Padało 30 minut, oby nadal padało, bo Alince ogrodu nie pokażę

uwielbiany przeze mnie miskant cukrowy, w tym roku jakiś niski, zaczyna

miskant Flamingo
Ogródek Iwony 10:25, 25 sie 2015

Do góry
Dla porównania koloru Miskant ML:

i biało-zielona hosta:

Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 00:59, 25 sie 2015

Do góry
Danusia pisała mi wtedy, ze ognista rabata powinna mieć posmak egzotyki:
Berberysy kolumnowe, perukowiec przycinany co roku i trawy ozdobne
https://www.pinterest.com/pin/529876712383335509/
https://www.pinterest.com/pin/529876712383335514/
https://www.pinterest.com/pin/529876712384077488/
https://www.pinterest.com/pin/529876712386343108/
Berberysy już masz, chociaż mają różne wybarwienie i pokrój, to może wybierzesz inną odmianę, perukowca nie chcesz, choć Danusia polecała cięcie częste. Mogą być klony, z niskich traw Red Baron. Trawy mogą mieć kłoski o bordowym wybarwieniu: Miskant Malepartus
Z południa Polski - ogród Marzeny 23:35, 24 sie 2015

Do góry
To może trawki w tej linii będą dobre np . Miskant variegatus
Rozpoznawanie traw 23:00, 24 sie 2015

Do góry
Mira napisał(a)
Być może to miskant chiński "Roter Pfeil",błąd w nazwie.

Nie wiem, być może. Jutro sobie sprawdzę
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:00, 24 sie 2015

Do góry
Donia72 napisał(a)
Joasiu, decyzja zapadła! Stipy posadzone na przystankowej, ale musiałam przesadzić dzwonki (jaką niska odmiana). Jeżówka posadzona w dawnym "małpim gaju" pomiędzy trawami. Miskant zebrinus posadzony przy tarasie (tawlina wykopana i wyrzucona, bo strasznie się rozrastała). Drugi miskant chyba wsadzę na rabatę trawiasto-kamieniastą (tylko chyba red baron będę musiała w inne miejsce przesadzić). Został mi jeszcze floks do wsadzenia I tak żebym mogła coś powsadzać, to inne musiałam poprzesadzać Czy Ty też tak robisz?
Fotek nie robiłam, bo wczoraj miałam trochę gości

To teraz czekam na fotki.
Nie przesadzam roślin Doniu. Nowo zakupione zawsze gdzieś wciskam, ale już się za gęsto zrobiło. Czeka mnie trochę przeróbek, czekam tylko na odpowiednią pogodę. We wrzesniu coś tam pozmieniam w ogrodzie. Sporo nowych roślin czeka na swoje miejsce.
pozdrawiam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:50, 24 sie 2015

Do góry
Joasiu, decyzja zapadła! Stipy posadzone na przystankowej, ale musiałam przesadzić dzwonki (jaką niska odmiana). Jeżówka posadzona w dawnym "małpim gaju" pomiędzy trawami. Miskant zebrinus posadzony przy tarasie (tawlina wykopana i wyrzucona, bo strasznie się rozrastała). Drugi miskant chyba wsadzę na rabatę trawiasto-kamieniastą (tylko chyba red baron będę musiała w inne miejsce przesadzić). Został mi jeszcze floks do wsadzenia I tak żebym mogła coś powsadzać, to inne musiałam poprzesadzać Czy Ty też tak robisz?
Fotek nie robiłam, bo wczoraj miałam trochę gości
Ogródek Iwony 22:41, 24 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Niedawno była dyskusja nad kolorem ptasich łapków - dziś zrobiłąm fotkę - dla mnie są biało-zielone. Kolorystycznie pasują do Miskanta Morning Light
Carex ornithopoda"Variegata"

Miskant Morning Light:

Pięknie u Ciebie z tą ilością traw
Rozpoznawanie traw 21:17, 24 sie 2015

Do góry
Sarahcon napisał(a)
Posadziłam w tym roku 4 trawy. Dwóch z nich nie znam nazwy. Powiedzcie mi co to jest i jak się z nimi obejść na zimę i wiosnę? Kiedy przyciąć, czy przykryć?
To jakiś miskant chyba

A to nie czasem mozga trzcinowa Picta?
Ogród Loczka 20:49, 24 sie 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)
Wpadam z rewizytą bo Ty u mnie często piszesz Przejrzałem kilka ostatnich stron i bardzo mi się podoba. Co to za trawki na nowej rabacie? Lasecznica czy miskant Variegatus?

Witaj. Fajnie że jesteś ta mniejsza to Veriagatus obok miskant olbrzymi i hibiskus na pniu
Ogród Loczka 20:47, 24 sie 2015

Do góry
Wpadam z rewizytą bo Ty u mnie często piszesz Przejrzałem kilka ostatnich stron i bardzo mi się podoba. Co to za trawki na nowej rabacie? Lasecznica czy miskant Variegatus?
Metamorfozy ogrodowe 17:26, 24 sie 2015

Do góry
Mała dzisiejsza metamorfoza:

Było:

Jest: trawy typu miskant olbrzymi, hibiskus na pniu i mozga trzcinowata:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies