Dzień dobry, czy 3-letnie hortensje mogę przesadzić? Zostały posadzone nierówno, jakby przypadkowo przez firmę ogrodniczą, moja wina, bo jako żółtodziób nie wiedziałam czego chcę i nie zwróciłam na to uwagi. Za hortensjami rośnie zielony berberys pospolity i zlewają się. Poza tym, przez to, że nie tworzą równej linii całość wygląda moim zdaniem nieporządnie Patrząc na zdjęcia z Pani realizacji od razu stwierdziłam, że to strzał w dziesiątkę, miejsca mam dość, bo ogród ma 30 arów.
Małgosiu, ekobord pod tym względem lepszy Możesz wyginać, falować i co jeszcze tylko zechcesz Profil raczej tylko do prostych linii.
U mnie 4 szt. ML na jednej rabacie stoi prosto, dokładnie tak jak piszesz ale na drugiej też 4 szt. już bardziej się przewieszają od dołu. Nie wiem od czego to jest zależne?? Za płytko posadzony, za wilgotna ziemia, wietrzna rabata??
Na razie mnie to nie martwi bo tam jest takie założenie aby ML przenikał się z cisami kolumnowymi ale teraz jeszcze ML są młode a co będzie za kilka lat jak urosną wielkie potwory i będą się za bardzo przwieszać od dołu?
Pięknie rośnie u mnie gracilimus, od samej podstawy jest sztywny, wyprostowany, tylko na górze ładnie się rozkłada Najpiękniej wygląda podczas wietrznej pogody. Cała kępa przegina się w jedną stronę i tymi górnymi końcówkami prawie dosięga ziemi
To ta Twoja werbena Muszę przyznać że teraz nareszcie pokazała co potrafi! Tylko ten miskant morning light taki jakiś niewydarzony. U innych tworzy potężne karpy a u mnie ani gęsty ani wysoki... Może tak jak mówisz zaryzykuję z jedną sztuką i zobaczymy co będzie
Podeślij trochę kropelek z nieba co???
Nie wiem, kupiony przed trafieniem na forum, był taki inny, drobniutki i wolnorosnący.
Miskant tegoroczne gracki i te Dronning Ingroid też choc malutkie, kwiatostany puściły.
Chyba powoli tak
Jak Astrid, u mnie teraz 7 pąków, szybko w upały przekwita
Padało 30 minut, oby nadal padało, bo Alince ogrodu nie pokażę
uwielbiany przeze mnie miskant cukrowy, w tym roku jakiś niski, zaczyna
miskant Flamingo
To teraz czekam na fotki.
Nie przesadzam roślin Doniu. Nowo zakupione zawsze gdzieś wciskam, ale już się za gęsto zrobiło. Czeka mnie trochę przeróbek, czekam tylko na odpowiednią pogodę. We wrzesniu coś tam pozmieniam w ogrodzie. Sporo nowych roślin czeka na swoje miejsce.
pozdrawiam
Joasiu, decyzja zapadła! Stipy posadzone na przystankowej, ale musiałam przesadzić dzwonki (jaką niska odmiana). Jeżówka posadzona w dawnym "małpim gaju" pomiędzy trawami. Miskant zebrinus posadzony przy tarasie (tawlina wykopana i wyrzucona, bo strasznie się rozrastała). Drugi miskant chyba wsadzę na rabatę trawiasto-kamieniastą (tylko chyba red baron będę musiała w inne miejsce przesadzić). Został mi jeszcze floks do wsadzenia I tak żebym mogła coś powsadzać, to inne musiałam poprzesadzać Czy Ty też tak robisz?
Fotek nie robiłam, bo wczoraj miałam trochę gości
Wpadam z rewizytą bo Ty u mnie często piszesz Przejrzałem kilka ostatnich stron i bardzo mi się podoba. Co to za trawki na nowej rabacie? Lasecznica czy miskant Variegatus?