Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:36, 25 sie 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

Marzenka po ochach wracam z pytaniem co to za trawa pod grabami?

To jedna z najwiekszych roplenic, gdy zakwitnie wielka jak miskant Paul's Giant
Na Łowieckiej 21:45, 25 sie 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Ilonka ale misiaczii cudowne pokazałaś ☺rabata z werbeną i trawkami wpadła mi w oko taka lekka i zwiewna.Co do cięcia hortek teraz to ja swoje ciachnę może odżyją po dzisiejszym deszczu☺

To ta Twoja werbena Muszę przyznać że teraz nareszcie pokazała co potrafi! Tylko ten miskant morning light taki jakiś niewydarzony. U innych tworzy potężne karpy a u mnie ani gęsty ani wysoki... Może tak jak mówisz zaryzykuję z jedną sztuką i zobaczymy co będzie
Podeślij trochę kropelek z nieba co???
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:18, 25 sie 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
a co to za bluszcz ze ci tak ladnie w donicy zimuje ?

miskanty juz zaczynają ?

z moich tegorocznych jakies oznaki pokazuje jeden maleparthus
mam jeszcze silberfeder ale u zadnego sie nie zanosci, nie wiem czy zakwitna w tym roku

Nie wiem, kupiony przed trafieniem na forum, był taki inny, drobniutki i wolnorosnący.
Miskant tegoroczne gracki i te Dronning Ingroid też choc malutkie, kwiatostany puściły.

Fajne masz Kasiu odmiany miskantów, powinny choć 1 kwiatkiem cię zaszczycić
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:42, 25 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Irenko najbardziej mnie cieszy że ci dawna energia wrociła

Chyba powoli tak
Jak Astrid, u mnie teraz 7 pąków, szybko w upały przekwita
Padało 30 minut, oby nadal padało, bo Alince ogrodu nie pokażę

uwielbiany przeze mnie miskant cukrowy, w tym roku jakiś niski, zaczyna

miskant Flamingo
Ogródek Iwony 10:25, 25 sie 2015

Do góry
Dla porównania koloru Miskant ML:

i biało-zielona hosta:

Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 00:59, 25 sie 2015

Do góry
Danusia pisała mi wtedy, ze ognista rabata powinna mieć posmak egzotyki:
Berberysy kolumnowe, perukowiec przycinany co roku i trawy ozdobne
https://www.pinterest.com/pin/529876712383335509/
https://www.pinterest.com/pin/529876712383335514/
https://www.pinterest.com/pin/529876712384077488/
https://www.pinterest.com/pin/529876712386343108/
Berberysy już masz, chociaż mają różne wybarwienie i pokrój, to może wybierzesz inną odmianę, perukowca nie chcesz, choć Danusia polecała cięcie częste. Mogą być klony, z niskich traw Red Baron. Trawy mogą mieć kłoski o bordowym wybarwieniu: Miskant Malepartus
Z południa Polski - ogród Marzeny 23:35, 24 sie 2015

Do góry
To może trawki w tej linii będą dobre np . Miskant variegatus
Rozpoznawanie traw 23:00, 24 sie 2015

Do góry
Mira napisał(a)
Być może to miskant chiński "Roter Pfeil",błąd w nazwie.

Nie wiem, być może. Jutro sobie sprawdzę
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:00, 24 sie 2015

Do góry
Donia72 napisał(a)
Joasiu, decyzja zapadła! Stipy posadzone na przystankowej, ale musiałam przesadzić dzwonki (jaką niska odmiana). Jeżówka posadzona w dawnym "małpim gaju" pomiędzy trawami. Miskant zebrinus posadzony przy tarasie (tawlina wykopana i wyrzucona, bo strasznie się rozrastała). Drugi miskant chyba wsadzę na rabatę trawiasto-kamieniastą (tylko chyba red baron będę musiała w inne miejsce przesadzić). Został mi jeszcze floks do wsadzenia I tak żebym mogła coś powsadzać, to inne musiałam poprzesadzać Czy Ty też tak robisz?
Fotek nie robiłam, bo wczoraj miałam trochę gości

To teraz czekam na fotki.
Nie przesadzam roślin Doniu. Nowo zakupione zawsze gdzieś wciskam, ale już się za gęsto zrobiło. Czeka mnie trochę przeróbek, czekam tylko na odpowiednią pogodę. We wrzesniu coś tam pozmieniam w ogrodzie. Sporo nowych roślin czeka na swoje miejsce.
pozdrawiam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:50, 24 sie 2015

Do góry
Joasiu, decyzja zapadła! Stipy posadzone na przystankowej, ale musiałam przesadzić dzwonki (jaką niska odmiana). Jeżówka posadzona w dawnym "małpim gaju" pomiędzy trawami. Miskant zebrinus posadzony przy tarasie (tawlina wykopana i wyrzucona, bo strasznie się rozrastała). Drugi miskant chyba wsadzę na rabatę trawiasto-kamieniastą (tylko chyba red baron będę musiała w inne miejsce przesadzić). Został mi jeszcze floks do wsadzenia I tak żebym mogła coś powsadzać, to inne musiałam poprzesadzać Czy Ty też tak robisz?
Fotek nie robiłam, bo wczoraj miałam trochę gości
Ogródek Iwony 22:41, 24 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Niedawno była dyskusja nad kolorem ptasich łapków - dziś zrobiłąm fotkę - dla mnie są biało-zielone. Kolorystycznie pasują do Miskanta Morning Light
Carex ornithopoda"Variegata"

Miskant Morning Light:

Pięknie u Ciebie z tą ilością traw
Rozpoznawanie traw 21:17, 24 sie 2015

Do góry
Sarahcon napisał(a)
Posadziłam w tym roku 4 trawy. Dwóch z nich nie znam nazwy. Powiedzcie mi co to jest i jak się z nimi obejść na zimę i wiosnę? Kiedy przyciąć, czy przykryć?
To jakiś miskant chyba

A to nie czasem mozga trzcinowa Picta?
Ogród Loczka 20:49, 24 sie 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)
Wpadam z rewizytą bo Ty u mnie często piszesz Przejrzałem kilka ostatnich stron i bardzo mi się podoba. Co to za trawki na nowej rabacie? Lasecznica czy miskant Variegatus?

Witaj. Fajnie że jesteś ta mniejsza to Veriagatus obok miskant olbrzymi i hibiskus na pniu
Ogród Loczka 20:47, 24 sie 2015

Do góry
Wpadam z rewizytą bo Ty u mnie często piszesz Przejrzałem kilka ostatnich stron i bardzo mi się podoba. Co to za trawki na nowej rabacie? Lasecznica czy miskant Variegatus?
Metamorfozy ogrodowe 17:26, 24 sie 2015

Do góry
Mała dzisiejsza metamorfoza:

Było:

Jest: trawy typu miskant olbrzymi, hibiskus na pniu i mozga trzcinowata:

Ogródek Iwony 17:07, 24 sie 2015

Do góry
Niedawno była dyskusja nad kolorem ptasich łapków - dziś zrobiłąm fotkę - dla mnie są biało-zielone. Kolorystycznie pasują do Miskanta Morning Light
Carex ornithopoda"Variegata"

Miskant Morning Light:

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 12:55, 24 sie 2015

Do góry
rozark napisał(a)

spotaknko bardzo fajne, gospodyni przemiła a rośliny ma takie że szczęka opada

to nasze zakupy

z przodu jest ogromniasty miskant ( mało widoczny na tym zdjęciu )

tym bardziej zazdroszczę..zakupy TAAKIE to lubięwidać go...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:45, 24 sie 2015

Do góry
Witam wszystkich!

Nawet nie wiecie jak się cieszę, że znalazłam ogrodowisko! Postanowiłam do Was napisać w związku z pytaniami dot. ogrodu.

1/ W tym roku posadziłam część roślin w swoim ogrodzie. Jeszcze kilka miesięcy przód domu wyglądał tak:

Teraz, gdy wszystko urosło w ciągu lata jest tak:

Po drugiej stronie, przy bramie posadziłam hosty. Niestety nie wiem czemu byłam przekonana, że nie ma tam za dużo słońca (kierunek północ). Efekt jest taki, że hosty zamiast być stalowo zielone są żółte ponieważ jest tam duże nasłonecznienie:

Wiem, że na pewno będę musiała przesadzić je. Przed ogrodzeniem, jak widzicie jest jałowiec płożący, który ma urosnąć z czasem nawet ok 1m w górę i w szerz. Jego kolor to srebrno zielony.

Kolejnym problemem jest brama, która odsuwa się akurat w stronę rabaty, dlatego obawiam się, że w obliczu śniegu będę musiała odgarniać stamtąd śnieg, aby brama mogła się bez problemu otwierać.

Teraz przechodzę do meritum! Na początku wpadłam na pomysł, aby zasadzić kępki ostnicy mocnej pony tail i pod nią posadzić wrzosy na zmianę z zieloną kostrzewą. Niestety, wyczytałam że pony tail jest tylko i wyłącznie rośliną jednoroczną, co mnie trochę zniechęciło. Kolejnym pomysłem byłoby zasadzenie red barona w jednej linii i pod nim kostrzewę zieloną, jednak nie wiem czy na skutek odśnieżania czy ta trawa by się nie połamała. Czy może macie jakieś pomysły, aby zrobić jakąś małą rabatę, która by nawiązywała do wcześniejszych nasadzeń, ale żeby nie były to wysokie rośliny? Czy ktoś może już robił rabatę wrzosowo-trawiastą?

2/ Mam również kilka pytań dot. pielęgnacji młodego ogrodu.

Jak widzicie mam w jednym rogu ukończonej rabaty (1 zdjęcie) małe bukszpany. Czy warto je na wiosnę u góry przyciąć, aby bardziej się rozgałęziły? Czytałam w Internecie, że młody bukszpan powinno się dużo ciąć zarówno na jesień, jak i wiosnę jednak obawiam się czy to nie osłabi rośliny & czy ktoś zwyczajnie nie pomylił się pisząc o jesieni?

Czy trawy takie jak: rozplenica japońska, kostrzewa siwa, miskant zebrinus, trawa pampasowa, czy ta słomkowa trawa ze zdjęć należy okrywać na zimę? Jeśli chodzi o pielęgnacje traw rozumiem, że wszystkie z wymienionych traw na wiosnę trzeba przyciąć. Jednak, czy są jakieś odmienne techniki obcinania traw, czy należy to zrobić tuż nad ziemią, czy zostawić z 20cm? Co z nawożeniem?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc w powyższych zagadnieniach Pozdrawiam!
Rozpoznawanie traw 11:20, 24 sie 2015

Do góry
Posadziłam w tym roku 4 trawy. Dwóch z nich nie znam nazwy. Powiedzcie mi co to jest i jak się z nimi obejść na zimę i wiosnę? Kiedy przyciąć, czy przykryć?
To jakiś miskant chyba

kolejna:

oraz ice dance i red baron

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 11:19, 24 sie 2015

Do góry
frezja napisał(a)
To się dziewczynki goszczą...fajnie Wam) miłego w takim razie..

spotaknko bardzo fajne, gospodyni przemiła a rośliny ma takie że szczęka opada

to nasze zakupy

z przodu jest ogromniasty miskant ( mało widoczny na tym zdjęciu )

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies