Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 11:18, 01 wrz 2015

JulkAd napisał(a)

Werbena niezmiennie mnie zachwyca...ale Twoja to już ze swoją urodą przesadziła...w dodatku pięknie stoi i nic, a nic się nie pokłada

...dzisiaj walczyłam ze szczawikiem, badziewie strzela tymi nasionami i wszędzie się wciśnie....u sąsiadki pomogło, dam znać jak u mnie pomoże

Zachwyca owszem, jeśli też ma wilgoć, bo inaczej błyskawicznie brzydnie i przekwita, a inna sprawa, że na okrągło ją wyrywam, bo wszędzie jest. Jesli wilgoć, to się nie pokłada, tam gdzie sucho, tak.

Strasznie strzelają, dlatego ja najpierw nożyczkami cięłam, ale tyle tego, że tez robota głupiego. Czym sąsiadka zwalczyła??
rodki u mnie jednak durnieją, chyba kolejne zaczną kwitnąć
CW kwitnie o tej porze 2 raz, to normalne, ale inne?
CW

inny, do metki się nie dostałam, za dużo tam nasadziłam, bałam się coś złamać

z kolei na innych obserwuję pąki, a mimo to dalej wypuszczają kolejne przyrosty
Milka 11:24, 01 wrz 2015

Irenka, a nie da się ich mocno przyciąć i w paczkę wsadzić? Bo szczerze nie mam pomysłu innego. Ja koszt wysyłki pokryłabym, ale nie wiem jaką mają bryłę korzeniową dużą bo jakoś ich u Ciebie nie zlokalizowałam na fotach.
sylwia_slomc..

Tak właśnie zrobię, skrócę i w jakimś kartonie wyślę, czekam tylko na deszcze, aby to wykopać, teraz się nie da, już próbowałam.
U mnie są wzdłuz południowo-zachodniego muru, cały czas na patelni, to dla nich za dużo, sztuk jest 7, białe, fiolet i niebieska.
Tu masz białą, tamte przekwitły, jak zetnę kwiatostan, na nowo zakwitną, jak te białe

znowu liliowce kwitną, też im zmienię lokum, choc nie mam gdzie

bliźniacza jeżówka

strasznie wolno się zbierają
pluskawice
Milka 11:31, 01 wrz 2015

alinak napisał(a)
U mnie tez w tym roku rozplenice marne ,suche ,nawet jeszcze kwiatostanów nie widać.
połowę roślin już wycięłam bo zeschła się na amen.

U mnie Alinko podobnie, ciut rusza ta Black Beuty, co ci dałam, częściowo Hameln i Moudry. Czy Sebek przekazał ci nasiona różowego łubinu, u niego sobie przypomniałam i jemu przekazałam?.
W sobotę je przypaliło, bo młode,nie podlałam bom w wyjazdowa była i zapomniałam o nich, a obok rz ub.r.

a tu 3-letnia

miskant Flamingo też mizerota
Milka 11:48, 01 wrz 2015

chelll napisał(a)
Milko zrób, proszę, dla mnie zdjęcie swojego ambrowca. Zamierzam jesienią trzy u siebie posadzić. Czekam na zmianę pogody i dogodny czas, by wyjechac do szkółki

Ciekawa jestem tego drzewa !

Bardzo mnie zaintrugowały takie ciemne trawy na zdjęciach. One takie ciemne czy tylko zdjęcie taki efekt zostawia? Podaj ich nazwę, proszę.

Zaglądam do Ciebie często, choć nie piszę. Czasem po kilku godzinach noszenia wiaderek z wodą potrzebuję tylko popatrzeć

Pozdrawiam!

Od samego początku nie mam z nim problemów, rośnie właściwie na żwirze, podlewanie było na początku, jak był młody, teraz ciut przy okazji suszy, co rok inaczej się wybarwia, rośnie szybko, jest to pokrój kolumnowy, nie chciałam tradycyjnego, wielkiego. Zawsze, to mniej liści i gałęzi

To on, wiek 4 lata, sadzony jak miał około 60 cm, teraz 3m lub ciut więcej, tak na oko. Fajne ma tło z tej złotej trawy

Ciemna trawa, to rozplenica Vertigo, 2 razy usiłowałam ją przezimować, bez skutku, mimo łagodnych zim

a druga ciemna, to rozplenica Rubrum, też nie udało się jej przezimować
podlewanie, to i moja zmora, dzis zejdzie mi dłużej
Milka 11:59, 01 wrz 2015

eliza3 napisał(a)
Irenko, pomimo suszy jest u Ciebie na czym oko zawiesić, jak zwykle ładnie i bujnie...
Tego lata sporo ogrodów odwiedziłaś, Twoje zdjęcia pokazują to czego nie pokazują właściciele bardzo ciekawe relacje.

Trawy masz śliczne, moje straszne mizeroty...

Eliza, zważywszy na suszę, nie jest z nimi aż tak źle.
Ten rok był na spotkania, teraz remonty, za rok nie wiem, co, aż tak dalekich planów nie robię, raczej tu i teraz
Zwiedziłam same piękne ogrody, jeszcze będą kolejne, lubię te relacje robić

kolejna anomalia
sadzona niedawno magnolia Yellow River, 2 sztuki, zaczyna na poważnie kwitnąć! liście podpalone, choc cieniowana i podlewana.
Stożek cisa cięty po ciemku, dziś poprawki i sprzątanie

Milka 12:08, 01 wrz 2015

bozga napisał(a)
Trawki badzo ładne, żadnych przesuszeń wcale nie widać no i ładnie je pokazujesz

Bożenko od spodu schną i zamiast zieleni, więcej złota, ale nie wszystkie. Kwitną jeszcze ogrodowe, jak ścięłam pąki, zaczynają nowe
młoda przeze mnie wyhodowana

Nikko Blue ma nowe kwiaty
wprawdzie pojedyncze
Milka 12:31, 01 wrz 2015

Jana napisał(a)
śliczne te trawy, zwłaszcza ta ostatnia... to rozplenica?cudne zdjęcia

Tak, rozplenica Moudry, z kroplami wody; gdyby nie susza, były by piękniejsze.

Gret Star bida w tym roku
rozark 13:12, 01 wrz 2015

u mnie taka susza, że od dawna rosy nawet nie ma
Kasya 13:21, 01 wrz 2015

Milka napisał(a)

Od samego początku nie mam z nim problemów, rośnie właściwie na żwirze, podlewanie było na początku, jak był młody, teraz ciut przy okazji suszy, co rok inaczej się wybarwia, rośnie szybko, jest to pokrój kolumnowy, nie chciałam tradycyjnego, wielkiego. Zawsze, to mniej liści i gałęzi

To on, wiek 4 lata, sadzony jak miał około 60 cm, teraz 3m lub ciut więcej, tak na oko. Fajne ma tło z tej złotej trawy

sliczny i duzy

moj ma dopiero ok 1m
mam nadzieje ze dobrze przezimuje

moja moudry dopiero zaczyna
chelll 13:31, 01 wrz 2015

Milka napisał(a)

kolejna anomalia
sadzona niedawno magnolia Yellow River, 2 sztuki, zaczyna na poważnie kwitnąć! liście podpalone, choc cieniowana i podlewana.
Stożek cisa cięty po ciemku, dziś poprawki i sprzątanie

Milko, dziękuję za rewizytę, zdjęcia i informacje. Ambrowca kupię, ale normalnego, mam jezcze miejce. Mam nadzieję, że będą rozły jak u Ciebie.

Moja magnolia kupiona w tym roku też tak wygląda. Mylałam, że pada, a to poparzenia Ulżyło mi. Teraz szukam w rozsądnej cenie gienie i żółtej jak Twoja, bo tego koloru jeszcze nie mam.

Z ciemnych traw zrezygnuję, choć piękne, bo jeśli nie zimują, to nie będę się z nimi bawić

Pozdrawaim!