Dziewczyny ostatnio dowodziły mi że warto mieć zbiorniki na deszczówkę więc postanowiłam bardziej zainteresować się tematem.
Magara, nie bardzo pamiętam gdzie to wyczytałam (napiszę na priv gdzie ewentualnie mogłabyś szukać). Program chyba w drugiej połowie roku staruje, ogólnopolski jako kontynuacja programu wcześniejszego.
Zdjęć z własnego ogródka nie chce mi się robić ze względu na suszę więc pokażę temat zastępczy

. Od kilku lat odbywa się impreza pt. Festiwal Dworów i Pałaców Pomorza (festiwal to może określenie nieco na wyrost

). Wybrałam sobie trzy miejsca do zwiedzenia, dwa były takie sobie ale jako maniaczka ogrodowa odkryłam perełkę w niewielkiej miejscowości Prusewo niedaleko jeziora Żarnowieckiego. Pięknie odrestaurowany dworek i jeszcze piękniej otaczający go ogród w stylu angielskim ze starymi drzewami, 6 z nich to pomniki przyrody. Była rabata bylinowa, niewielka kolekcja rododendronów i azalii, rabaty różane.
Nieco nadgryziony zębem czasu mur z płaskorzeźbami, prawdopodobnie fragment dawnego ogrodzenia
Pięknie uformowane drzewo na dziedzińcu, niestety nie sprawdziłam co to za jedno, być może akacja, i stary cis przed wejściem