OK, Sebku, to jeszcze dopytam, bo ja ciemna w te klocki jestem - przed chwilą w odpowiedzi o kombinację gnojówki i chemii na wątku o naturalnym zwalczaniu szkodników napisałeś mi , że 'tak co tydzień - raz na grzyba, raz na szkodniki, potem znów na grzyba itd'. Możesz doprecyzować kiedy to będzie raz tydzień a kiedy raz na dwa? I jak między opryski wkomponować Florovit, tudzież gnojóweczkę? Dotyczy roślin już chorujących.
Sebek siałam 26 kwietnia. Podlałam dobrze, przykryłam folią spożywczą i postawiłam na parapecie. Wzeszła bardzo szybko, w około 1,5 tygodnia.
Część posiałam też prosto do gruntu, gdzieś na początku maja. Wczoraj widziałam że też wzeszła.
Nasionka kupiłam na allegro.
To dokładnie jak ja , też mam z allegro i zastanawiam się czy to Ta werbena, tym bardziej że bardzo szybko wzeszła a niby miesiąc się czeka. Moje siewki jakieś takie mało omszone, nie bardzo do pokrzyw podobne
Ale te ostrokrzewy .... Tragedia... Dzisiaj byłem świadkiem też jakże poważnej tragedii
heheh Sebek byłeś tam gdzieś z tymi chłopakami tak
Ależ musiał być zapach
Na zdjęciu mnie nie ma, ale swoje zdjęcia też mam. Ale zapach dotąd czuję Szkoda, że potem zaczął padać deszcz, bo na początku droga od niego mokra nie była, oj nie
Miejsce gdzie ustawiamy domki:
- chronione przed wiatrem i deszczem
- słoneczne miejsce
- 1,5 do 2 m nad ziemią
- od strony wschód lub zachód
- wyraźnie widoczne wejście
- w pobliżu ulubionych kwiatów i ziół, aby zapewnić owadom pożywienie
- drzewa mile widziane
- dostępna glina, piasek i woda
Rzeczywiście - iglaki z LM i Obi wszystkie mi padły, a tanie to nie były. W ogóle w Obi i LM są ceny tak wyjachane do góry, że można dostać ciężkiego szoku. Kupiłem raz rh cunnigham's'white w Castoramie, wypuścił mi masę liści w tym roku, ale kwiatka nie ma żadnego.... Za to Auchan - mogę polecić - czasem na prawdę opłaca się coś kupić. Mają też bardzo tanie cebulowe, dwa razy tańsze niż w LM.
No mi właśnie taka nova zembla rośnie - i nie wiem co z nią zrobić? ...
Jedne rh rosną w kopułkę - ścielą się gałęziami niemal po ziemi i przyrastają szybciej w szerz niż w górę np. jakuszimańskie, jedne idą szeroko gęsto w górę, np roseum elegans i w dobrych warunkach - pomimo że mają 2-3-4 piętra liści wyglądają jakby zachowywały stare dolne liście również, ale do pewnego momentu, potem i tak zwycięża natura i od dołu mają gołe gałęzie , a Nova Zembla jest takim przykładem rh, który rośnie w górę /tak wyglądają krzaczki jak kupujemy/ a potem zaczyna rozkładać się i na boki, przy czym jest dość "przewietrzona" bo ma długie międzywęźla. Też będzie za 20 lat goła u dołu. Ale sie martwcie - bo moim zdaniem to wygląda pięknie Jak jest mała sadzonka proponuję popatrzeć ile nowych pędów będzie wybijać u góry - w razie czego można je wyłamać j.w. i zmusić żeby puściła 3 i więcej.
Rh po jakimś czasie można odmaładzać - tzn. ścina się im górę i zmusza żeby na ogałacających się gałęziach wypuściła nowe pędy. Rh dobrze reagują na ten zabieg - jeśli są zdrowe.
Cześć Ana No właśnie może mieć to swój urok - pień będzie coraz grubszy i coraz fajniej to będzie. wyglądać. Obserwuj dobrze przyrosty, no i cieszę się bardzo... ten spalony tez oczywiście rośnie dobrze? A dał radę zakwitnąć?
O rany ale gnasz - ja już dawno nie nadążam - ale za to wkleję zdjęcie na 800
Po spotkaniu to będę chyba najszybszego tysiąca gratulować
Sebku, jednak nadążasz bo tu jesteś.Zdjęcie bogate w azalie. Chciałoby się przynajmniej częśc przenieśc do swojego ogrodu. Dzięki za gratulacje i zdjęcie (pewnie od Pudełka).